Másodlagos fűtés biztonsága

Hazánkban a legtöbb háztartásban gázzal fűtenek télen. A KSH adatai szerint a magyarországi lakások 73%-ában használják a vezetékes gázt. Ezért aztán nem véletlen hogy a gázfűtés a legelterjedtebb tüzelési mód hazánkban.

A gázzal működő tüzelőberendezések között a legismertebbek a gázkonvektorok és a kondenzációs gázkazánok. A konvektorok a fűtőelemen áthaladó levegőt melegítik fel. A kondenzációs gázkazánokat pedig leginkább energiatakarékos működésük teszi igazán népszerűvé.

Szilárd tüzelőanyaggal és elektromos árammal való fűtés

A gázfűtés mellett elterjedt még a szilárd tüzelőanyaggal működő vegyes tüzeléses berendezések és az elektromos árammal történő fűtés is.

A szilárd tüzelőanyaggal működő vegyes tüzeléses kazánok, cserépkályhák, kandallók és vaskályhák alkalmasak a fával, barnaszénnel, fekeszénnel vagy brikettel való tüzelésre.

Leier kémények vegyes tüzeléshez

Leier kémények cserépkályhához, kandallóhoz, vegyes tüzelésű kazánokhoz

A gázfűtés bevezetése előtt a családi házak jelentős részénél a szilárd tüzelőanyaggal való fűtés volt az elsődleges fűtési mód.

  • A 70-es, 80-as években bevezetett gázfűtés jóval kényelmesebb és akkor még mindenképp gazdaságosabb tüzelési módot is biztosított, ezért tömegesen vezették be a gázfűtést.
  • Nem bontották el azonban a cserépkályhákat, kandallókat, és nem dobták ki a vegyes tüzelésű kazánt, hanem inkább tartalék fűtésként vagy másodlagos tüzelési módként továbbra is működőképesen tartották.

Az elektromos árammal való fűtés jelentős fűtési igénynél meglehetősen sokba kerülne. Azonban az alacsony energiafelhasználással működő passzívházakban és a korszerű hőszigeteléssel ellátott családi házakban a fűtési igény már jóval kisebb, mint a hőszigetelés nélküli épületekben. Ezért viszonylag kis fűtési teljesítménnyel is megfelelő hőmérsékletet lehet biztosítani a lakásban.

Márpedig akkor, ha alacsony egy családi ház fűtési igénye, akkor nem éri meg a nagy bekerülési költséggel járó gázfűtésnek vagy szilárd tüzelési módnak kialakítása. Ilyenkor az alacsonyabb áron megvásárolható elektromos fűtési rendszerek viszonylag kis fűtési igénye a magasabb egységáron történő fűtéssel is gazdaságos lesz. Az elektromos fűtőtestek, olajradiátorok és hősugárzók alacsony energiaigénynél összességében gazdaságos fűtési módot biztosítanak.

Még korszerűbb fűtés

Nemcsak az évtizedekkel ezelőtt még jóval rosszabb hatásfokú vegyes tüzelésű és gázkazánok működésének hatásfoka javult ugrásszerűen a faelgázosító kazánok, pellet tüzelésű kazánok vagy a kondenzációs gázkazánok megjelenésével, hanem még korszerűbb fűtési módok jelentek meg.

Gondoljon csak például megújuló természetes energiaforrásokat, a napenergiát és a thermálvizek energiáját hasznosító napkollektorok, napelemek egyre nagyobb arányú megjelenésére, vagy a hőszivattyús rendszerek megjelenésére. Ezek a korszerű fűtési rendszerek már szolgáltatótól független fűtési rendszer kiépítését teszi lehetővé a családi házakban is.

A lakásban használatos elsődleges tüzelési móddal azonban bármikor történhet valami, akár átmeneti meghibásodás, vagy pedig az esetleges tartós szolgáltatáskimaradás veszélye is kialakulhat. Ezért érdemes másodlagos fűtési rendszert is kialakítani a lakásban.

A gázfűtéssel működő családi házakban, ahol előrelátó módon megtartották a korábbi vegyes tüzelésű tüzelőberendezést is, ez nem jelent gondot. Az újonnan épült családi házakban is érdemes azonban a bevezetett gáztüzelés mellett egy cserépkályha vagy kandalló beépítésével is biztonságosabbá tenni a téli fűtés zavartalanságát.

Ezt a cserépkályhát vagy kandallót és a hozzájuk tartozó vegyes tüzeléses füstelvezetésre alkalmas kéményt érdemes a nappaliban elhelyezni. Egy nappaliban kellemes meleget árasztó cserépkályha, vagy a pattogó tűz látványát is nyújtó kandalló nemcsak kellemes meleget, hanem a meghitt hangulatú beszélgetések belsőséges hangulatát is képes megalapozni.

A kémény kiválasztásánál a kandallókhoz, cserépkályhákhoz bátran csatlakoztatható vegyes tüzeléses füstelvezetők csatlakoztathatók teljes biztonsággal. Ezek a kémények a vegyes tüzeléses kazánok füstelvezetését is képesek nagy biztonsággal megoldani. Az viszont kétségtelen, hogy a kazánházban műkődő kazán nem a legidálisabb hely a meghitt hangulatú családi beszélgetésekhez. A másodlagos tüzelés teljes biztonságát, és az elsődleges tüzeléstől való függetlenedést azonban a vegyes tüzeléses kazán működtetése is képes maximálisan biztosítani.

A kémény megfelelő típusának kiválasztása után már csak a tüzelőberendezésnek megfelelő kürtőméret kiválasztása van hátra. És már kezdődhet is a fűtés függetlenségét biztosító másodlagos fűtés rendszerének a kialakítása.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük