Megéri-e építkezni?

Előbb-utóbb minden ember életében eljön az a pont, hogy ki kellene repülni a szülői házból, és ideje lenne valami önálló lakhatási lehetőség után nézni. A többség albérletben kezdi, de egy idő után megjelenik az igény arra, hogy egy saját otthonunk legyen, ami tényleg a miénk, és ahol azt csinálunk, amit akarunk. Ezzel párhuzamosan pedig felmerül a kérdés: mi lenne jobb, saját házat építeni, vagy egy kész házat, esetleg lakást megvásárolni? Megéri-e egyáltalán a mai világban építkezni?

Ami a legjobban visszatartja az embereket az építkezéstől, az a vele járó – feltételezett – macera, hercehurca. Ódzkodik Ön is az építkezéstől?

Tény, hogy építkezni hatalmas munka. Sokáig tart, és rengeteg dolgot kell hozzá kézben tartani. Cserébe ugyanakkor lesz egy olyan háza, ami tökéletesen tükrözi az ízlését, a személyiségét, és minden igényét kielégíti. Nincsenek kompromisszumok, 100 százalékig elégedett lehet az otthonával. Ez igazán az Öné lehet. De mégis, mennyivel egyszerűbb megvenni egy kész házat, nem?

Ami a kész ház mellett szól

Nos, egy kész ház valószínűleg nem fog minden apró vágyának megfelelni, hiszen nem saját magának álmodta meg. De találhat olyat, ami még talán jobb is, mint amit magának kigondolt volna. A kereséskor szembe jöhetnek olyan építészeti megoldások, amelyek jó eséllyel eszébe sem jutottak volna, beleszerethet egy-egy lakásba vagy házba. Egy használt ház is lehet gyönyörű. És ami a legfőbb érv szokott lenni mellette: közel nem jár akkora macerával, mint egy saját építésű ház, és sokkal hamarabb be is költözhet. Már ha sikerül gyorsan rátalálni.

Miért építkezzen inkább?

  • megéri építkezni

    Miért éri meg építkezni, a kész ház vásárlása helyett?

    Kiélheti a kreativitását. Oké, hacsak nem éppen építész, akkor nem Ön fogja megtervezni a házat, de az ötletei alapján fogják elkészíteni a rajzokat. Nyugodtan engedje szabadon a fantáziáját. Képzelje el, hogy milyen házban akar élni, mi az, amit szívesen látna maga körül nap, mint nap. Gondolkodhat kreatív megoldásokon, egészen egyedi helyiségeken. Bármi megvalósítható, amit csak szeretne.

  • Akkora lesz, amekkora kell. Nem pár négyzetméterrel kisebb, vagy pár négyzetméterrel nagyobb, nem eggyel több vagy épp kevesebb szobás. A család létszáma alapján eldöntheti, mekkora lakótérre van szükségük, és még azt is Önök határozzák meg, hogy az egyes helyiségek mekkorák legyenek. Így nem lesz kisebb a nappali a szükségesnél. Nem lesznek túl nagyok a hálószobák, túl apró a konyha, vagy éppen a fürdőszoba. Minden akkora lesz, ahogy a családjának kényelmes.
  • Mert ott élhet, ahol csak akar. Ha saját házat épít valahol, nem kell azzal a problémával szembesülni, hogy kinézett egy helyet, ahol szívesen élne, de nincs megfelelő ház ott. Házra nem lesz szüksége, csak telekre, amit jóval könnyebben találhat, már csak azért is, mert kevesebb feltételnek kell megfelelnie. Nagyjából csak a méret és az elhelyezkedés számít.

Nem mindegy, miből és kivel építkezik

Ha úgy döntenek, hogy teljesen a magukénak szeretnék érezni az otthonukat, és nem akar kompromisszumokat kötni, akkor az építkezés a jó választás. Ha viszont ezt választják, akkor tudnia kell, hogy nagyon nem mindegy, milyen alapanyagokból építkeznek, és milyen kivitelezővel dolgoznak. Az alapanyagok minőségén fog múlni a házuk minősége, lakhatósága is, valamint hogy hány évig tudnak benne problémák nélkül élni. Nem érdemes tehát ezt a kérdést félvállról venni. Mindig a célszerűnek tűnő legjobbat érdemes választani az egyes anyagokból. Olyan apróságokkal, mint a hőszigetelős tégla, vakolat, illetve maguk a szigetelőanyagok, a későbbiekben rengeteg pénzt spórolhat meg. Ezt is érdemes figyelembe venni.

A kivitelezőt is igyekezzen úgy megválasztani, hogy szem előtt tartja: ő fogja a tényleges munkát végezni, ő építi fel a házukat. Nem mindegy, kit bíz meg ezzel a feladattal, de bárkire is esik a választás, legyen résen: ne bízzon mindent rá 100 százalékban. Kövesse Ön is az építkezést! Legyen tisztában azzal, hogy mihez mire van szükség. Így nem fordulhat elő, hogy olcsó, silány minőségű alapanyagokkal szúrják ki a szemét, sok pénzért.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük