Melyek a palatető felújítás lehetőségei?

A régi palatető felújítása többféleképpen is lehetséges. A palatetők felújításának leggyakoribb módja, amikor a régi palára valamilyen fedőanyagot raknak. Emellett azonban a pala cseréjével is felújítható a tető. A tetőfelújítás melyik lehetőségében gondolkodik?

Az évtizedekkel ezelőtt épült régi palatetős házakkal sok gond van. Ha Önnek is ilyen háza van, akkor tudja jól, hogy a palafedés elhasználódott már. A palák több helyen is megrepedtek, és sok helyen be is ázik a tető.

Az elszennyeződött, elmohásodott palatetők egy-egy kisebb esőt még gond nélkül kibírnak. Egy-egy nagyobb zivatarban azonban már olyan sok helyen beáznak, hogy ez már veszélyezteti a sárból döngölt padolás épségét is.

Ha rossz a tető, akkor egy nagy zivatarban olyan sok eső eshet a padlásra, amely már a plafonon is meglátszik. Ha előfordult már egy-egy ilyen beázás, akkor nincs értelme tovább halasztani a tető felújítását.

A bajokat még tetézi, hogy sok régi palatető azbesztet tartalmazó palából készült. Az azbeszt pedig egészségre veszélyes, rákkeltő anyag. Szerencsére csak akkor veszélyeztetik az egészséget, ha az azbesztrostok kiporzás után a levegőbe kerülnek.

Ezért nem véletlen, hogy ezeknek a paláknak a bontási hulladéka veszélyes hulladéknak minősül. Ezt ártalmatlanítani kell, és ez az ártalmatlanítás a tulajdonosnak a feladata.

Az utóbbi időben készült hullámpalák és síkpalák már nem tartalmaznak azbesztet, ezért a felújításuk, cseréjük is egyszerűbb. Mikor épült a háza? Ön tudja, hogy milyen pala fedi a tetőt?

Palatető felújítása bitumenes lemezfedéssel

Ezekkel a változatos mintázatú, színes bitumenes lemezfedésekkel gyorsan fel tudja újítani a tetőt.

A bitumenes lemez felrakása előtt természetesen a tető hibáit előbb még ki kell javítani, és le is kell tisztítani a tetőt. A letisztított palatető felületét egy tapadást segítő anyaggal vonják be, és a bitumenes lemezt lángolvasztással rögzítik.

A bitumenes fedőlemez legfőbb előnye a könnyű súlya és a kiváló tapadása. Nem terheli a tető régi szerkezetét, ezért nem szükséges megerősíteni a tetőszerkezetet.

A bitumenes lemezzel a felújítás gyorsan halad, néhány nap alatt fel lehet újítani a tetőt. Még úgy is, hogy a munkának a jelentős részét a régi tető hibáinak a kijavítása és a letisztítása teszi ki.

Felújítás palazsindelyes fedéssel

Ennél a felújításnál is ki kell javítani a palatető hibáit, és le kell tisztítani a tetőt. Itt azonban a bitumenes lemez helyett öntapadó réteges bitumenes zsindelyt raknak fel a tetőre. A lángolvasztásra itt nincs szükség, mert a méretre levágott zsindelylapokat a védőfólia levétele után ragasztják oda a megtisztított régi palatetőre.

A palazsindelyes fedésnél megmarad a fedés térbeli hatása, mert a palára hasonló méretű, 36,5×35,5 cm-es öntapadó zsindelylemezeket ragasztanak rá az öntapadó felületükkel.

Ez a palazsindelyes fedőanyag nemcsak síkpalatetők, hanem hullámpalák fedésére is használható. A hullámpalára azonban már nagyobb méretű, 110×35,5 cm-es zsindelylemezeket ragasztanak fel a megtisztított felületre.

A palazsindelyes fedés is ugyanolyan gyorsan halad, mint a bitumenes lemezfedés. További előnye még a fedés hosszú élettartama, mert a régi palatető megfelelő tisztítása után a felragasztott palazsindelyek tökéletesen vízzáró felületet adnak, és a fedés várható élettartama akár 30 év is lehet.

Felújítás acél cserepes lemezzel

Az acélból készült cserepeslemezzel már nagyobb munka az elhasználódott palatető felújítása.

Ennek a fedésnek is egyik fő előnye, hogy nem terheli meg jelentősen a tetőszerkezetet.
A felújításkor itt is le kell tisztítani a palatetőt. Erre azonban még nem kerülhet fel közvetlenül a tetőfedésre szánt cserepeslemez, hanem a palatetőre előbb párnafákat kell felerősíteni, és erre kerülnek a tetőlécek. Erre a lécezésre lehet felfogatni a cserepeslemezeket.

A palatető megtisztítása után a szükséges alálécezéssel a tetőszerkezet megbontása nélkül újítható fel a tető, és rakható fel a palatető fedés felé a könnyű súlyú acélból készült cserepeslemez.

A palatető megtisztítása után szakszerű felrakással több évtizedes garanciával újíthatja fel cserepeslemezzel régi palatetőjét.

Felújítás tetőcseréppel

palatető felújítás

Palatető felújítása tetőcserép fedéssel

A tetőcserepes felújításnál is megmarad régi palatető. Itt is meg kell tisztítani a pala felületét, és erre a megtisztított tetőre kerül fel a kiválasztott cserépnek megfelelő lécezés.

A palatetőre a szarufák vonalában ellenléceket fogatnak fel, és erre kerül a tetőfólia, amely a pára lecsapódása ellen véd. Ezután következik a kiválasztott cserépnek megfelelő lécezés, és erre kerül majd az új tetőcserép.

A tetőcserepes tetőfedés azonban még a legkönnyebb cserepekkel is jelentős súlyt rak a tetőre. Ezért a tetőszerkezetet meg kell nézetni egy szakemberrel. Statikus szakmérnöknek kell megvizsgálnia a tetőszerkezet teherbírását, és csak akkor újítható fel a tető, ha elbírja a cserépfedéssel megnövekedett terhelést.

Tető felújításokhoz érdemes a könnyebb súlyú cserepek közül választani, mert a tetőszerkezet ugyan biztos képes megtartani akár a legnehezebb tetőcserepek rárakott terhét is, de csak nyáron és szélcsendes időben.

Terrán Synus tető

Terrán Synus mogyoróbarna tető

Sokkal nagyobb terhelés éri azonban a tetőt egy téli kiadós hóesés után, amikor akár 15-20 centiméteres hóréteget is el bírnia tetőnek, akár még viharos erejű szélben is. A tetőfelújítások egyik legkedveltebb cserepe a Terrán Synus cserepe.

Vagy Ön inkább a kerámia cserepek közül választaná ki otthona felújított tetőjének cserepét?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.