Melyek a palatető felújítás lehetőségei?

A régi palatető felújítása többféleképpen is lehetséges. A palatetők felújításának leggyakoribb módja, amikor a régi palára valamilyen fedőanyagot raknak. Emellett azonban a pala cseréjével is felújítható a tető. A tetőfelújítás melyik lehetőségében gondolkodik?

Az évtizedekkel ezelőtt épült régi palatetős házakkal sok gond van. Ha Önnek is ilyen háza van, akkor tudja jól, hogy a palafedés elhasználódott már. A palák több helyen is megrepedtek, és sok helyen be is ázik a tető.

Az elszennyeződött, elmohásodott palatetők egy-egy kisebb esőt még gond nélkül kibírnak. Egy-egy nagyobb zivatarban azonban már olyan sok helyen beáznak, hogy ez már veszélyezteti a sárból döngölt padolás épségét is.

Ha rossz a tető, akkor egy nagy zivatarban olyan sok eső eshet a padlásra, amely már a plafonon is meglátszik. Ha előfordult már egy-egy ilyen beázás, akkor nincs értelme tovább halasztani a tető felújítását.

A bajokat még tetézi, hogy sok régi palatető azbesztet tartalmazó palából készült. Az azbeszt pedig egészségre veszélyes, rákkeltő anyag. Szerencsére csak akkor veszélyeztetik az egészséget, ha az azbesztrostok kiporzás után a levegőbe kerülnek.

Ezért nem véletlen, hogy ezeknek a paláknak a bontási hulladéka veszélyes hulladéknak minősül. Ezt ártalmatlanítani kell, és ez az ártalmatlanítás a tulajdonosnak a feladata.

Az utóbbi időben készült hullámpalák és síkpalák már nem tartalmaznak azbesztet, ezért a felújításuk, cseréjük is egyszerűbb. Mikor épült a háza? Ön tudja, hogy milyen pala fedi a tetőt?

Palatető felújítása bitumenes lemezfedéssel

Ezekkel a változatos mintázatú, színes bitumenes lemezfedésekkel gyorsan fel tudja újítani a tetőt.

A bitumenes lemez felrakása előtt természetesen a tető hibáit előbb még ki kell javítani, és le is kell tisztítani a tetőt. A letisztított palatető felületét egy tapadást segítő anyaggal vonják be, és a bitumenes lemezt lángolvasztással rögzítik.

A bitumenes fedőlemez legfőbb előnye a könnyű súlya és a kiváló tapadása. Nem terheli a tető régi szerkezetét, ezért nem szükséges megerősíteni a tetőszerkezetet.

A bitumenes lemezzel a felújítás gyorsan halad, néhány nap alatt fel lehet újítani a tetőt. Még úgy is, hogy a munkának a jelentős részét a régi tető hibáinak a kijavítása és a letisztítása teszi ki.

Felújítás palazsindelyes fedéssel

Ennél a felújításnál is ki kell javítani a palatető hibáit, és le kell tisztítani a tetőt. Itt azonban a bitumenes lemez helyett öntapadó réteges bitumenes zsindelyt raknak fel a tetőre. A lángolvasztásra itt nincs szükség, mert a méretre levágott zsindelylapokat a védőfólia levétele után ragasztják oda a megtisztított régi palatetőre.

A palazsindelyes fedésnél megmarad a fedés térbeli hatása, mert a palára hasonló méretű, 36,5×35,5 cm-es öntapadó zsindelylemezeket ragasztanak rá az öntapadó felületükkel.

Ez a palazsindelyes fedőanyag nemcsak síkpalatetők, hanem hullámpalák fedésére is használható. A hullámpalára azonban már nagyobb méretű, 110×35,5 cm-es zsindelylemezeket ragasztanak fel a megtisztított felületre.

A palazsindelyes fedés is ugyanolyan gyorsan halad, mint a bitumenes lemezfedés. További előnye még a fedés hosszú élettartama, mert a régi palatető megfelelő tisztítása után a felragasztott palazsindelyek tökéletesen vízzáró felületet adnak, és a fedés várható élettartama akár 30 év is lehet.

Felújítás acél cserepes lemezzel

Az acélból készült cserepeslemezzel már nagyobb munka az elhasználódott palatető felújítása.

Ennek a fedésnek is egyik fő előnye, hogy nem terheli meg jelentősen a tetőszerkezetet.
A felújításkor itt is le kell tisztítani a palatetőt. Erre azonban még nem kerülhet fel közvetlenül a tetőfedésre szánt cserepeslemez, hanem a palatetőre előbb párnafákat kell felerősíteni, és erre kerülnek a tetőlécek. Erre a lécezésre lehet felfogatni a cserepeslemezeket.

A palatető megtisztítása után a szükséges alálécezéssel a tetőszerkezet megbontása nélkül újítható fel a tető, és rakható fel a palatető fedés felé a könnyű súlyú acélból készült cserepeslemez.

A palatető megtisztítása után szakszerű felrakással több évtizedes garanciával újíthatja fel cserepeslemezzel régi palatetőjét.

Felújítás tetőcseréppel

palatető felújítás

Palatető felújítása tetőcserép fedéssel

A tetőcserepes felújításnál is megmarad régi palatető. Itt is meg kell tisztítani a pala felületét, és erre a megtisztított tetőre kerül fel a kiválasztott cserépnek megfelelő lécezés.

A palatetőre a szarufák vonalában ellenléceket fogatnak fel, és erre kerül a tetőfólia, amely a pára lecsapódása ellen véd. Ezután következik a kiválasztott cserépnek megfelelő lécezés, és erre kerül majd az új tetőcserép.

tetőfelújítás kerámia cseréppel

Tetőfelújításkor betoncserép vagy pedig kerámia cserép fog a tetőre kerülni?

A tetőcserepes tetőfedés azonban még a legkönnyebb cserepekkel is jelentős súlyt rak a tetőre. Ezért a tetőszerkezetet meg kell nézetni egy szakemberrel. Statikus szakmérnöknek kell megvizsgálnia a tetőszerkezet teherbírását, és csak akkor újítható fel a tető, ha elbírja a cserépfedéssel megnövekedett terhelést.

Tető felújításokhoz érdemes a könnyebb súlyú cserepek közül választani, mert a tetőszerkezet ugyan biztos képes megtartani akár a legnehezebb tetőcserepek rárakott terhét is, de csak nyáron és szélcsendes időben.

Terrán Synus tető

Terrán Synus mogyoróbarna tető

Sokkal nagyobb terhelés éri azonban a tetőt egy téli kiadós hóesés után, amikor akár 15-20 centiméteres hóréteget is el bírnia tetőnek, akár még viharos erejű szélben is. A tetőfelújítások egyik legkedveltebb cserepe a Terrán Synus cserepe.

Vagy Ön inkább a kerámia cserepek közül választaná ki otthona felújított tetőjének cserepét?

hogyan válasszon tetőcserepet

Legyen könnyű a cserép? Mi fontos még? Hogyan válasszon tetőcserepet a felújított tetőre? Kattintson a képre a cserép választást megkönnyítő kérdőívéért!

Ha még nem választott a tetőcserepek közül, akkor a Hogyan válasszon tetőcserepet kérdőív kitöltése segíteni fog a választásban. Melyik cserép lenne a legjobb családi háza felújított tetőjére? Töltse ki a kérdőívet választása megkönnyítésére!

47 gondolatok ezen: “Melyek a palatető felújítás lehetőségei?

  1. Nyögéri Lajos

    Helló

    Akkor ha egy palatetös házra rakok cserepeslemezt,akkor nem kell statikust hívnom. Vagyis nem kötelező a statikus véleménye ( engedélye ).

    Elöre is köszönöm a választ.
    Üdv.

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Nyögéri Lajos
      A cserepeslemez kis súlyú. Ha a palát meg bírja tartani a tetőszerkezet, a lécezés, akkor várhatóan a cserepeslemezzel sem lehet gond.
      A tető felújítása nem építési engedély köteles, tehát Ön saját elhatározásból szabadon felújíthatja a tetőt. Nem kell használatba venni a felújított tetőt. Nem kötelező statikus szakvéleménye a tetőfelújításhoz. De persze a saját érdekében érdemes megnézetni a tetőszerkezet, a szarufák és a lécezés állapotát és teherbíró képességét.
      A cserepes lemezekre változó, 10, 20, 30 év garanciát vállalnak. Nem lenne érdemes roskadozó tetőszerkezetre rárakni. Ez persze a tetőfelújítást végző kivitelező szakember felelőssége, hogy ne rakja rá a nem megfelelő tetőszerkezetre a cserepes lemezt, aminek adott esetben 30 év a garanciája.

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Németh Sándor
      Tetőbevonatok, tetőfesték segítségével a hullámpala tetőt is fel lehet újítani. 15-20 évig ez is megvédi a tetőt.

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Kovács Róbert
      Erre a kérdésére nem igazán lehet igennel vagy nemmel felelni.
      A tetőfedés alá a tetőfólia azért kell, hogy megvédje a padlásteret a tetőfedés alá bekavaró hóval, csapadékkal szemben.
      Nyilván, ha a padlástérben a beépített tetőteret, annak a szigetelését kell megvédeni a nedvességgel szemben, akkor feltétlen kell a tetőfólia.
      Ha viszont egy használaton kívüli padlástér felett cserélik a tetőfedést, akkor oda már nem biztos, hogy feltétlen kell tetőfólia.
      Ez attól függ, hogy mennyi nedvesség kerülhet a tetőfedés alá, illetve mi az, amit a tetőfedés alatt meg kell védeni a nedvességgel szemben.

      1. Kovacs Robert

        Elnezest nem voltam egyertelmu, en azzal kapcsolatban erdeklodtem hogy nem beepitett padlas eseten sik palaval fedett tetore ha rafednek lemezzel, akkor szukseges e a tetofolia? Vagy ilyenkor a lemez alatt marado pala megakadalyozza a lemezen aljara lecsapodo parakepzodest?

  2. Horváth Kinga

    A ház( palatetős) mellett, egy vele kb. egyidős ( 90 éves) hársfa áll . Ráborul a tető egy részére( szélben koptatja is). Elképzelhető olyan felújítás, hogy ne kelljen barbár módon megnyirbálni az ágait? Létezik olyan vállalkozó, aki elfogadja ezt a szempontot ? Talán a cserepes lemezes megoldás kibírna egy kis döngetést is? !

  3. Anita Mikó

    Üdv! Hullámpalàra az öntapadós bitumen lemez felhelyezése mennyire nehéz? A sok hajlítás miatt nem lesz levegős és gyűrött?

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Anita
      A hullámpalára a bitumenes lemez felrakása meglehetősen nehéz, és ezért egyedi technológiát is igényel. Ezt egyedi technológia nélkül nemigen tudják kivitelezni.

  4. Szentmiklossy krisztián

    Ha kocka Pala tetőre nem a leggszebb de anyagiak miatt színes trapéz lemezt teszek hosszabb csavartal a leczeshez fogat a a palán keresztül ez ki vitekezhetö

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Krisztián
      Nem biztos, hogy pontosan értem a kérdését.
      Sok minden kivitelezhető, ha van gyakorlata már benne. Elsőre azonban a legtöbbször semmi se sikerül igazán jól.
      A trapézlemezt általában melléképületek, garázsok fedésére használják. Ha van gyakorlata a kivitelezőnek, akkor gondolom, hogy le tudja fedni a palatetős házat is trapézlemezzel.

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Máté Zoltán
      A cserepeslemezek ára azért erősen eltér, a bevonattól, színektől függően, a cserepeslemez fajtájától függően. Akár kétszeres eltérés is lehet a négyzetméter árak között. Az olcsóbb cserepeslemezek négyzetméterára jóval alacsonyabb a Terrán Synus cserepek négyzetméter áránál. A drágább cserepeslemezek négyzetméter ára viszont bőven meghaladja a Synus cserép árát.

  5. Rekettyey István

    Azt kérdezném, hogy láttam a bitumenes lemezzel történő síkpalafedést. A tetőt tisztára lemosták.Tapadást segítő anyaggal csak a széleken kenték meg kb 1 méter szélesen körben és ezután ráolvasztották lánggal a lemezt az égész felületre.
    Ez így elfogadható-e? Nem fog -e felpúposodni, megcsúszni idővel a a lemez?

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves István
      Érdemes a tapadást segítő, kellősítő anyaggal a pala teljes felületét lekenni, mert ez növeli a tapadás biztonságát.
      Az Ön aggodalma jogos lehet, különösen nem kellő gondossággal elvégzett ráolvasztásnál.

  6. Pusztai Zsuzsanna

    Érdeklődnék hogy hullàmpalàra ki vàllalnà a zsindelyt?
    Van e esetleg akit tudnànsk ajànlani.Vagy a technikáról valami oktató film.
    Köszönöm szépen!
    Üdvözlettel
    Zsuzsanna

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Zsuzsanna
      Nincs olyan kivitelező kapcsolatunk, aki hullámpalára zsindely felrakását vállalja.
      Kérem, hogy a Google keresőjébe írja be, hogy „zsindely felrakása hullámpalára”, és így tájékozódjon.

  7. V. Sz

    Kedves Szakember.
    Érdeklődnék hogy melyik a legkedvezobb megoldás a pala tető felújítására hogy ne kelljen leszedni? 200 nm es a tető. Köszönöm válaszát előre is.

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves V Sz
      A leggyakrabban a pala leszedése nélkül a pala tisztítása után bitumenes lemezzel fedik le a palatetőket.

    2. Mariann

      Tisztel Cím! Érdeklődni szeretnék 200 m2-es palatetőt szeretnék felújítani! Az ács szerint a pala maradhat és arra rá lehet tenni a sinus terran resistor könnyített cserepet! Érdeklődnék szoktak ilyent? Meg bírja a tető? Beton koszorús kb 80- as években épült ház! Köszönöm!

      1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

        Kedves Mariann
        A Terrán Synus cserép valóban könnyebb más betoncserepekhez képest.
        Az ács a palafedés megtartásával akarja újralécezni a tetőt és erre rárakni a Synus cserépfedést?
        Az, hogy megbírja-e a tető a Terrán Synus cserepenként 3,9 kilót a tetőszerkezettől függ. Látatlanban nem lehet megmondani.

  8. Bujdosó László

    Kedves Dalos Úr!

    Van egy 350 nm-es hullám pala tetőm. Megmértem 15 cm a hullámok távolsága. Van-e esetleg olyan hullámlemez amit rá tudnák tenni erre a tetőre, úgy hogy ne kelljen párnafáznom, hanem a meglévő egyébként jó állapotú pala párnafázáshoz fögzítsem?

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves László
      Lehetséges, hogy van. Azonban hullám palát és hullám lemezt mi nem tartunk, ezért a pontos méretezésüket nem ismerem. Hullámlemez forgalmazónál érdemes erről érdeklődnie.

  9. Molnár Z.Antal

    T. Mester Úr!
    Bár a kérdésem morzsaértékű a fentiekhez képest, mégis feltenném: bejárati ajtó feletti 2 x 1 m-es esővédő tetőmet a jég ripityára lyuggatta. Igaz 30 éve állta az időt. De dupla plexiből készült és elavult mára. A tartólécek nem bírnának el súlyos hullámpalát. Mit javasol helyette?
    Válaszát előre is köszönöm.

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Antal
      Ennyi információ, a tető ismerete és az Ön igényének ismerete nélkül egy 2×1 méteres esővédő tetőre nehéz konkrét javaslatot adni:)
      A hullámpalához képest a palatető felújításoknál széles körben használt bitumenes lemezek jóval könnyebbek. Ennek súlyát minden bizonnyal elbírják a tartólécek.
      Ha viszont az átlászóság is fontos, akkor egy újabb dupla plexi réteg újra jó lehet a következő 30 évre is.

  10. G. ROBERT

    Erdeklodnek, hogy hullampala tetot lehet- e cserepeslemezzel felujitani ugy, hogy a pala leszedese nelkul a pala fole rogzitsek azt?
    Koszonom a valaszat!

  11. azbeszttolfelo

    A cserepeslemez felrakásakor nem repednek meg a palák? Nem jut a légtérbe az azbeszt? Mi a helyzet a pala padlás felőli oldalával? Onnan nem kerülhet be a lakótérbe az azbeszt? A pala nyilván tovább öregszik majd a cserepeslemez alatt is. Valószínűleg nem nagyon lesz kitéve környezeti hatásoknak (csak a hőhatásoknak), viszont a zárt padlástérben nem tud felhalmozódni az azbeszt?

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves azbeszttolfelo
      Igen ezek a félelmek mind jogosak. Teljes biztonság bizony nincs. Gondatlan munkavégzésnél bizony könnyen megrepedhetnek a palák. Még gondos, óvatos munkavégzésnél is, csak természetesen sokkal kisebb arányban, és itt alapvetően ez a lényeg.
      A pala padlás felőli oldala jellemzően a padlástér, amit nem lakótérnek használnak.
      Zárt padlástérben persze felhalmozódhat az azbeszt. Tökéletes biztonságot egy ilyen környezetszennyező anyag esetében csak a pala teljes eltávolításával biztosíthat.

  12. István

    Ez utóbbihoz. Szerintem is félmegoldás a mérgező, porló pala fennhagyása. Ha egyszer és mindenkorra szabadulnánk az azbesztes palától, lehet-e a leszedés után a lécezésre OSB lapokat rakni, majd arra ragasztani a bitumenes zsindelyt? Nehezebb lesz-e így, mint eredetileg palával? A tető egyébként 65 éves, ráférne már a felújítás.

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves István
      Ha a lécezés elbírja a pala leszedését, és utána pedig az OSB lapok felfogatását, akkor lehet. Az OSB lapok különféle vastagságúak, ezért a terhelésük is különböző lehet. Jelentős nagyságrendi különbség azonban nincs a palatető súlya és egy átlagos OSB lapos fedés súlya között.

    2. Nagy Péter Bálint

      Kedves István!

      Amennyiben eltávolítják (hivatalosan, veszélyes anyag megsemmisítőbe hordva és nem konténer aljába kalapáccsal összetörve) a régi, azbesztos palát, úgy a pala fedés alá felrakott tetőlécezés megfelelő szerkezetet biztosít a bitumenes zsindely fedés alá készítendő OSB borítás számára. Természetesen láttatlanban nem lehet konkrét állásfoglalást tenni az adott tetőről és itt is vannak alapvető feltételek: 1. a tartószerkezet esetleges hibáit ki kell javítani 2. meg kell vizsgálni, hogy a teljes szerkezet statikailag bírja-e majd a pl. 12 mm vastag OSB 8 kg-os plusz a zsindely kb. 10 kg-os négyzetméter súlyát, azaz a plusz 18-20 kg-os terhelést 3. meg kell bizonyosodni arról, hogy a palát tartó tetőlécek rögzítése megfelelő volt és változatlanul stabil rögzítést biztosítanak.
      A pala alá alkalmazott kb. 20-40 cm-es lécköz tökéletes feltámasztást biztosít az OSB lapnak. Amennyiben volt a palaréteg alatt egybefüggő légrés az eresztől a gerincig, úgy már lehet is fedni a léceket OSB-vel, szigorúan a szarufákba behatoló, hosszú szerkezetépítő csavarokkal. Arra kerül a zsindely alátét lemez és a bitumenes tetőzsindely. Fontos, hogy itt zsindelyről és nem palafelújító lemezről („tekercses zsindely”) beszélünk! A zsindely kettős héjalásként, szögeléssel kerül rögzítésre az OSB lapra. Az OSB lapra lángolvasztással ne rögzítsünk! (ami a palafelújító lemez rögzítési módja a palatetőre)
      Amennyiben nincs kialakítva megfelelő szellőzés, úgy a tetőléceket el kell távolítani, de nem kell kidobni! Ebben az esetben a szarufákra fektessünk páraáteresztő/vízzáró tetőfóliát, ezeket fogassuk le a szarufák tetején futó tetőlécekkel majd ezekre merőlegesen, 40 cm-es deszkaközép távolsággal fektessünk fel egy 15 cm széles colos deszka rasztert. Erre a deszkázatra fogjuk az OSB-t és a fenti rétegrendet rögzíteni. (alátétlemez, zsindely)
      Remélem segített megválaszolni kérdését!

  13. Monyók Lászlóné Mária

    T. Mester Úr!

    Érdeklődnék, hogy régi palatetös de időközben ondoline-vel bevont tető – palabontás nélküli

    cserére – milyen lehetőséget tud ajánlani!

    Az ondoline kifakult a festék pereg ( nagyon ronda lett ) ezt is el kell távolítani.

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Mária
      A palabontás nélküli cserére a bitumenes lemezzel való fedést javasolom. Az onduline eltávolítása azonban a palatető állapotától függően problémás lehet.
      Persze a cikkben lévő más fedések is jók lehetnek. Attól függően, hogy Önök mit szeretnének.

  14. VERONIKA

    Üdvözlöm.
    Olyan kérdésem lenne, hogy palatetős, zsindellyel bevont,tetőre lehet e cserepeslemezt rá tenni?ha minden más jó állapotú?
    Köszönöm

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Veronika
      Elvileg lehetséges. Ha a cserepes lemez felfogatása lehetséges, és közben nem törik össze nagyon a zsindely alatti pala. Vagyis a cserepes lemezelés technológiájától és a palatető állapotától függ.

  15. Szabó Lászlo

    Halló, van egy úgynevezett országházpalával borított tető a házunkon. A kúp alatti sávban leesett egy pár, kb. 10 db pala. Ha ezt sikerül pótolnom, szükségessé válik e, hogy a közeljövőben mégis a teljes felújítással kell számolnom? Csak az egyik oldalon csúsztak le a palák, a másik oldal hibátlan.

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Szabó László
      A felújítási igényt látatlanban nehéz megmondani. Ha beázik a palatető, akkor mindenképp érdemes a tetőt felújítani. Felújításkor mindig az a legfontosabb kérdés, hogy mennyire ázik be a palatető.

  16. Tibi

    Tisztelt dalos-blog!

    Házunk 1989–ben épült, úgynevezett „hódfarkú országház palából” készült a tető. Érdeklődni szeretnék, hogy vajon ez a pala tartalmaz-e azbesztet?
    Előre is köszönöm szépen a választ.

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Tibi
      Pontosan az országház pala összetételét nem ismerem. A pala azonban tartalmaz azbesztet.

  17. Dani

    Üdv,
    Ha a palatető lemezcserép borítást kapott, arra szerelhető napelem?
    Úgy tudom, hogy a pala esetében a sérülékenység a legnagyobb probléma, de ugye ha az már le van fedve, lehet gondom belőle?
    Köszönöm

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Dani
      A palatető sérülékenysége a lemezcserép borítással is megmarad. Megbízhatóbb válaszért azonban ezzel a kérdésével érdemes egy napelem szereléssel foglalkozó szakemberhez fordulni.

  18. Köbüki

    Üdvözlöm!
    Régi hullámpala tető van a házamon. Mindenféle megoldásra kaptam már horrorisztikus ajánlatokat. Egy megoldásról nem beszélt senki. Lehetne-e azbeszt mentes hullámpalára cserélni,? Árban talán ez a legolcsóbb tetőfedő anyag. Masszívabbnak tűnik mint egy vékony cserepeslemez, valamint a lécezést sem kéne túlvariálni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük