Mennyibe kerül az utólagos hőszigetelés?

Ha családi háza utólagos szigetelését tervezi, akkor biztos érdekli a homlokzati hőszigetelés ára. Ez több tényezőtől is függ. Érdemes számba venni, hogy milyen költségekkel számolhat. Nézzük tehát, hogy mennyiből tudja megúszni a hőszigetelést?

A padlást is sokan szigetelik, mégis azt mondhatjuk a tapasztalatok alapján, hogy még többen oldják meg a homlokzat utólagos szigetelését. A homlokzat szigeteléséhez a legtöbben a hungarocell lemezeket használják elsősorban az árelőnye miatt.

Mivel kezdje családi háza utólagos hőszigetelését?

Az igaz, hogy a felmérések szerint többen szigetelik a homlokzatot mint a padlást, azonban ha a legnagyobb eredményességgel szeretne takarékoskodni a fűtésen, akkor minden bizonnyal Önnek is előbb a padlás szigetelésén érdemes elgondolkodni.

Padlás utólagos szigetelése

Ugyanis a felfelé szálló meleg levegő fajlagosan a legnagyobb mértékben a tetőn keresztül szökik meg. Tehát ha igazán takarékoskodni szeretne, akkor előbb a padlás szigetelését érdemes megcsinálni.

Nem beépített tetőtérnél a födém megfelelő szigetelésével az ott megszökő hő akár 70%-át is meg tudja takarítani.

A padlás utólagos szigetelésekor elsősorban a szálas szerkezetű hőszigetelőket, a kőzetgyapotot vagy pedig az üveggyapotot érdemes használni. Ha nem járható padlástérre van szüksége, akkor a szigetelő megvásárlásán túl szüksége lesz még párazáró fóliára a szigetelő alá, és páraáteresztő fóliára fölé. A rezsiköltségek jelentős mértékű lefaragásához legalább 20 cm vastag szigetelésben érdemes gondolkodnia. A költségek jelentős csökkentéséhez azonban inkább a 30 centiméteres padlásszigetelést érdemes választani.

Ha az üveggyapot szigetelést választja, akkor ebből egy 100 négyzetméteres padlás szigeteléséhez szükséges üveggyapot 20 cm-es vastagságban körülbelül 120 ezer forintba kerülhet. 30 centiméteres vastagságban 180 ezer forint lehet a szigetelő ára. Ehhez kell még hozzáadnia a párazáró és a páraáteresztő fólia árát.

Mivel a szigetelés nem igényel különösebb szakértelmet, ezért akár saját maga is elvégezheti, és ekkor ez nem fog pénzbe kerülni.

Ha a kőzetgyapotot választja a padlás szigetelésére, akkor érdemes a jó minőségű Rockwool Multirockot használni. Ebből 100 négyzetméter 20 centis vastagságban nagyjából 250 ezer forintba kerül. 30 centiméteres vastagságban a szigetelő 370 ezer forint körüli összegbe kerül.
A kivitelezéskor mindenképp érdemes két rétegben lerakni a kiválasztott szigetelőt, akár 20, akár 30 centiméteres szigetelésben gondolkodik. Ugyanis ekkor egymáson eltolva, kötésben rakhatja le Multirock lemezeket vagy pedig az üveggyapot bálát, és jobb lesz a szigetelés hatékonysága a hőhídmentesség miatt.

Mennyi az utólagos homlokzati hőszigetelés ára?

utólagos hőszigetelés ára

Mennyibe kerül az utólagos homlokzati hőszigetelés? Milyen költségekkel számolhat?

A homlokzat utólagos szigetelésekor előbb még érdemes a nyílászárókat is hőszigeteltre cserélni, és utána hozzákezdeni a szigeteléshez. Ekkor lehet biztos benne, hogy a hőszigetelés sérülése nélkül kerülnek be az épület homlokzati falába a korszerű nyílászárók
A homlokzati fal szigetelésénél is alapvető fontosságú, hogy milyen mértékű megtakarítást szeretne a fűtési költségekben. Még most is, az energiaárak több évtizedes folyamatos növekedése után is a legtöbben még mindig a 10 centiméteres, vagy az ekörüli homlokzati szigetelésben gondolkodnak.

Világosan látszik azonban, hogy a falak utólagos hőszigetelésekor nem érdemes a hőszigetelő minőségén és vastagságán takarékoskodni, mert amit most megtakarít a néhány centiméteres vastagság megspórolásán, többszörösen fogja visszafizetni az elkövetkező évtizedekben. Gondoljon csak bele!

Ha kellő gondossággal, szakszerűen felrakják a hőszigetelő rendszert a homlokzatra, akkor az elkövetkező 3-4 évtizedben további felújítás nélkül biztosítani fogja a szigetelést. Ha pedig már most ilyen magasak az energiaárak, akkor vajon milyenek lesznek majd 20 év múlva? Mit gondol? Csökkenni fog vagy inkább tovább emelkedik a fűtés ára?

Ha pedig várhatóan tovább emelkedik, akkor mit fog majd csinálni 10 év múlva? Újra szigetelni fogja utólagosan egy 10 centiméteres réteggel a homlokzatot? Újra megfizeti a kivitelezés díját? Biztos lehet abban, hogy mindenféle külön költség nélkül fel lehet majd fogatni 10-20 év múlva az újabb szigetelő réteget a homlokzatra? Ha pedig a válasz igen, akkor is szükség lesz majd az alapvakolatra és a homlokzati vakolatra. Állványozni is újra kell majd, és a kivitelezésnek a díját újra meg kell fizetni? Emellett pedig a két alkalommal felrakott homlokzati szigetelő milyen stabilitással fogja bírni az eső és a szél által okozott viszontagságokat?

Ezek olyan kérdések,amelyeket érdemes alaposan átgondolni, akkor amikor homlokzata 10 centiméteres szigetelésén gondolkodik.

2020-tól az új építésü épületek homlokzatára a hőátbocsátási tényező értéke 0,20 W/m2K lesz. Ez azt jelenti, hogy egy B30-as téglafal ilyen mértékű hőszigeteléséhez a leggyakrabban használt hungarocell szigetelőből, a hagyományos fehér színű EPS szigetelőből 20 centiméteresre, a jobb hőszigetelő képességű grafitos szigetelőből pedig 15 centiméteres szigetelésre van szüksége.

Ha pedig az energiaárak további emelésével kalkulálva határozza meg a szigetelés vastagságát, akkor hagyományos EPS szigetelésnél nyugodtan beépíthet a homlokzatra 30 centiméteres vastagságot, a grafitos hungarocellből pedig a 20 centiméteres vastagság simán indokolt. A grafitos polisztirol 20 centis beépítése a B30-as téglafalnál nagyjából 0,15-ös hőátbocsátási tényezőt eredményez. Ez nagyjából egyenértékű a ma ismert legkorszerűbb okostégla a Porotherm 44 centiméteres Thermo Klíma téglájának a hőszigetelésével.

Tehát ha igazán komolyan gondolja homlokzati fala utólagos hőszigetelésével a fűtési költségek lefaragását az elkövetkező 3-4 évtizedre, akkor a 20 vagy akár még a 25 cm vastag Grafit Reflexes szigetelést fogja beépíteni a falba.

A 20 cm vastag Grafit Reflex lemezek négyzetméterenkénti ára 4800-5.000 Ft körüli akciósan. Természetesen, ha nagy mennyiségben, pl. 300 m2 felett, vásárolja meg a szigetelőt, akkor még további mennyiségi kedvezményt is kaphat. A szigetelő árán kívül azonban számolnia kell még a kiegészítők valamint a lábazati hőszigetelés árával és a kivitelezés díjával is.

A kivitelezés díját nagymértékben befolyásolja a kivitelező elfoglaltsága is. Márpedig itt azzal számolhat, hogy aki jó minőségben dolgozik, és jó a híre, annak az elérhetőségét egymásnak adják az ismerősök, és ezért meglehetősen be van telve a naptára. Ezért ő viszonylag magasabb áron fogja vállalni a kivitelezést, mert van munkája és megengedheti ezt magának.

Aki nincs igazán leterhelve, az olcsóbban is vállalja a kivitelezést, de annak a munkájával is gondok lehetnek majd az elkövetkező évtizedekben. Tehát ha jó minőségű munkát szeretne garanciával, akkor ennek bizony meg kell fizetni a díját, és érdemes időben felvállaltatni a kivitelezést. A kivitelezés munkadíja 2.500-3.000 Ft körüli négyzetméter áron van a megfelelő referenciákkal rendelkező kivitelezőknél.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.