Mennyibe kerül az utólagos hőszigetelés?

Ha családi háza utólagos szigetelését tervezi, akkor biztos érdekli a homlokzati hőszigetelés ára. Ez több tényezőtől is függ. Érdemes számba venni, hogy milyen költségekkel számolhat. Nézzük tehát, hogy mennyiből tudja megúszni a hőszigetelést?

A padlást is sokan szigetelik, mégis azt mondhatjuk a tapasztalatok alapján, hogy még többen oldják meg a homlokzat utólagos szigetelését. A homlokzat szigeteléséhez a legtöbben a hungarocell lemezeket használják elsősorban az árelőnye miatt.

Mivel kezdje családi háza utólagos hőszigetelését?

Az igaz, hogy a felmérések szerint többen szigetelik a homlokzatot mint a padlást, azonban ha a legnagyobb eredményességgel szeretne takarékoskodni a fűtésen, akkor minden bizonnyal Önnek is előbb a padlás szigetelésén érdemes elgondolkodni.

Padlás utólagos szigetelése

Ugyanis a felfelé szálló meleg levegő fajlagosan a legnagyobb mértékben a tetőn keresztül szökik meg. Tehát ha igazán takarékoskodni szeretne, akkor előbb a padlás szigetelését érdemes megcsinálni.

Nem beépített tetőtérnél a födém megfelelő szigetelésével az ott megszökő hő akár 70%-át is meg tudja takarítani.

A padlás utólagos szigetelésekor elsősorban a szálas szerkezetű hőszigetelőket, a kőzetgyapotot vagy pedig az üveggyapotot érdemes használni. Ha nem járható padlástérre van szüksége, akkor a szigetelő megvásárlásán túl szüksége lesz még párazáró fóliára a szigetelő alá, és páraáteresztő fóliára fölé. A rezsiköltségek jelentős mértékű lefaragásához legalább 20 cm vastag szigetelésben érdemes gondolkodnia. A költségek jelentős csökkentéséhez azonban inkább a 30 centiméteres padlásszigetelést érdemes választani.

Ha az üveggyapot szigetelést választja, akkor ebből egy 100 négyzetméteres padlás szigeteléséhez szükséges üveggyapot 20 cm-es vastagságban körülbelül 120 ezer forintba kerülhet. 30 centiméteres vastagságban 180 ezer forint lehet a szigetelő ára. Ehhez kell még hozzáadnia a párazáró és a páraáteresztő fólia árát.

Mivel a szigetelés nem igényel különösebb szakértelmet, ezért akár saját maga is elvégezheti, és ekkor ez nem fog pénzbe kerülni.

Ha a kőzetgyapotot választja a padlás szigetelésére, akkor érdemes a jó minőségű Rockwool Multirockot használni. Ebből 100 négyzetméter 20 centis vastagságban nagyjából 250 ezer forintba kerül. 30 centiméteres vastagságban a szigetelő 370 ezer forint körüli összegbe kerül.
A kivitelezéskor mindenképp érdemes két rétegben lerakni a kiválasztott szigetelőt, akár 20, akár 30 centiméteres szigetelésben gondolkodik. Ugyanis ekkor egymáson eltolva, kötésben rakhatja le Multirock lemezeket vagy pedig az üveggyapot bálát, és jobb lesz a szigetelés hatékonysága a hőhídmentesség miatt.

Mennyi az utólagos homlokzati hőszigetelés ára?

utólagos hőszigetelés ára

Mennyibe kerül az utólagos homlokzati hőszigetelés? Milyen költségekkel számolhat?

A homlokzat utólagos szigetelésekor előbb még érdemes a nyílászárókat is hőszigeteltre cserélni, és utána hozzákezdeni a szigeteléshez. Ekkor lehet biztos benne, hogy a hőszigetelés sérülése nélkül kerülnek be az épület homlokzati falába a korszerű nyílászárók
A homlokzati fal szigetelésénél is alapvető fontosságú, hogy milyen mértékű megtakarítást szeretne a fűtési költségekben. Még most is, az energiaárak több évtizedes folyamatos növekedése után is a legtöbben még mindig a 10 centiméteres, vagy az ekörüli homlokzati szigetelésben gondolkodnak.

Világosan látszik azonban, hogy a falak utólagos hőszigetelésekor nem érdemes a hőszigetelő minőségén és vastagságán takarékoskodni, mert amit most megtakarít a néhány centiméteres vastagság megspórolásán, többszörösen fogja visszafizetni az elkövetkező évtizedekben. Gondoljon csak bele!

Ha kellő gondossággal, szakszerűen felrakják a hőszigetelő rendszert a homlokzatra, akkor az elkövetkező 3-4 évtizedben további felújítás nélkül biztosítani fogja a szigetelést. Ha pedig már most ilyen magasak az energiaárak, akkor vajon milyenek lesznek majd 20 év múlva? Mit gondol? Csökkenni fog vagy inkább tovább emelkedik a fűtés ára?

Ha pedig várhatóan tovább emelkedik, akkor mit fog majd csinálni 10 év múlva? Újra szigetelni fogja utólagosan egy 10 centiméteres réteggel a homlokzatot? Újra megfizeti a kivitelezés díját? Biztos lehet abban, hogy mindenféle külön költség nélkül fel lehet majd fogatni 10-20 év múlva az újabb szigetelő réteget a homlokzatra? Ha pedig a válasz igen, akkor is szükség lesz majd az alapvakolatra és a homlokzati vakolatra. Állványozni is újra kell majd, és a kivitelezésnek a díját újra meg kell fizetni? Emellett pedig a két alkalommal felrakott homlokzati szigetelő milyen stabilitással fogja bírni az eső és a szél által okozott viszontagságokat?

Ezek olyan kérdések,amelyeket érdemes alaposan átgondolni, akkor amikor homlokzata 10 centiméteres szigetelésén gondolkodik.

2020-tól az új építésü épületek homlokzatára a hőátbocsátási tényező értéke 0,20 W/m2K lesz. Ez azt jelenti, hogy egy B30-as téglafal ilyen mértékű hőszigeteléséhez a leggyakrabban használt hungarocell szigetelőből, a hagyományos fehér színű EPS szigetelőből 20 centiméteresre, a jobb hőszigetelő képességű grafitos szigetelőből pedig 15 centiméteres szigetelésre van szüksége.

Ha pedig az energiaárak további emelésével kalkulálva határozza meg a szigetelés vastagságát, akkor hagyományos EPS szigetelésnél nyugodtan beépíthet a homlokzatra 30 centiméteres vastagságot, a grafitos hungarocellből pedig a 20 centiméteres vastagság simán indokolt. A grafitos polisztirol 20 centis beépítése a B30-as téglafalnál nagyjából 0,15-ös hőátbocsátási tényezőt eredményez. Ez nagyjából egyenértékű a ma ismert legkorszerűbb okostégla a Porotherm 44 centiméteres Thermo Klíma téglájának a hőszigetelésével.

Tehát ha igazán komolyan gondolja homlokzati fala utólagos hőszigetelésével a fűtési költségek lefaragását az elkövetkező 3-4 évtizedre, akkor a 20 vagy akár még a 25 cm vastag Grafit Reflexes szigetelést fogja beépíteni a falba.

A 20 cm vastag Grafit Reflex lemezek négyzetméterenkénti ára 4800-5.000 Ft körüli akciósan. Természetesen, ha nagy mennyiségben, pl. 300 m2 felett, vásárolja meg a szigetelőt, akkor még további mennyiségi kedvezményt is kaphat. A szigetelő árán kívül azonban számolnia kell még a kiegészítők valamint a lábazati hőszigetelés árával és a kivitelezés díjával is.

A kivitelezés díját nagymértékben befolyásolja a kivitelező elfoglaltsága is. Márpedig itt azzal számolhat, hogy aki jó minőségben dolgozik, és jó a híre, annak az elérhetőségét egymásnak adják az ismerősök, és ezért meglehetősen be van telve a naptára. Ezért ő viszonylag magasabb áron fogja vállalni a kivitelezést, mert van munkája és megengedheti ezt magának.

Aki nincs igazán leterhelve, az olcsóbban is vállalja a kivitelezést, de annak a munkájával is gondok lehetnek majd az elkövetkező évtizedekben. Tehát ha jó minőségű munkát szeretne garanciával, akkor ennek bizony meg kell fizetni a díját, és érdemes időben felvállaltatni a kivitelezést. A kivitelezés munkadíja 5.000-6.000 Ft körüli négyzetméter áron van a megfelelő referenciákkal rendelkező kivitelezőknél.

19 gondolatok ezen: “Mennyibe kerül az utólagos hőszigetelés?

 1. Kiss Béla

  Kérlek titeket, ami előtt valamit leírtok, kérdezzetek meg egy hozzá értőt, jelen esetben egy hőszigeteléssel foglalkozó kivitelezőt. Viszonylag sokkal találkoztak, munkátokból adódóan. 2018-ban 2500-3000 Ft a munkadíj?? Ezt honnan vettétek? Ezt egy megrendelő elolvassa, majd pislog ha nem talál kivitelezőt, és meg van győződve arról, hogy mindenki át akarja verni, lehúzni stb. 5000 Ft alatt ma már valamire való kivitelező nem vállal munkát, Bp. Illetve Pest megye 6000 Ft. Ezt írjátok nyugodtan bele, mert ez a valóság. 10-ből 9 kivitelező ugyan ennyit fog mondani. Próbáljátok ki. Kérem javítani a bejegyzést mihamarabb, mivel valótlant állítást tartalmaz, és félrevezető. Köszönöm

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Kiss Béla
   Igazad van valóban, és köszönöm, hogy észrevetted, és szóltál róla. Javítottam a pontatlan összeget. További eredményes munkát kívánok Neked.

  2. Roland

   Helló
   Én most fejeztem be egy családi házat Monoron 170 m2 volt az alap felület.
   8500 Ft/m2 áron készítettem el 25 cm grafitos lemezekkel. Tehát az árak egyre feljebb mennek…

   1. Balogh István

    Mit takar pontosan a 8500Ft/m2 ár?
    Mi van benne, s mi nincs, vagy ez a teljes bekerülésből visszaszámított egységköltség?

    1. Roland

     Ez csak a munka díj.
     Rakás,dűbelezes, hálózás, színezés,
     De ez egy elég komplikált ház volt azért került ennyibe.

 2. Simon Zsolt

  Szeretnék vásárolni egy régi vályogból épült házat. Valószínű,hogy vizesedik. Mennyibe kerül az alá szigetelés ?

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Simon Zsolt
   Erre a kérdésére így, a ház állapotának ismerete, felmérése nélkül nem tudok válaszolni Önnek.

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Csilla
   Nehéz általánosságban választ adni a kérdésére, mert a jobb minőségű, megbízhatóbb szigetelőanyag a kőzetgyapotból, hungarocellből és üveggyapotból is drágább, mint a gyengébb minőségű.
   Emellett azért a homlokzati falak hőszigetelésére alapvetően a kőzetgyapotot és a hungarocellt használjuk. Ezek közül ugyanolyan vastagságban olcsóbb a hungarocell. Ennek azonban gyengébb a hangszigetelése és a páraáteresztő képessége sem olyan jó, mint a kőzetgyapoté.
   Vannak fagyapot jellegű homlokzati szigetelő rendszerek, aminek azonban az üveggyapot mellett része a polisztirol is.

 3. Éva

  100 négyzetméteres FA családi ház hőszigetelése mennyi kb és mennyivel csökkenti a költségeket fűtés tekintetében?

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Éva
   Helyszíni felmérés nélkül ilyen általános kérdésre nemigen lehet megbízható becslést adni.
   Milyen állapotban van a fa családi ház? Milyen hőszigetelő anyaggal szeretné szigetelni a házat? Milyen vastagságban? Mennyi most a fűtés költsége? Milyen mértékű megtakarítást szeretne elérni a hőszigeteléssel?

 4. Linda

  Üdvözlöm! Gerenda hàz utòlagos szigetelèsère melyik szigetelö anyag ajànlott a hungarocell vagy közetgyapot? Köszönöm

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Linda
   A kőzetgyapot sokkal jobban átengedi a párát, és sokkal kevésbé nedvesedik alatta a fa.
   Nagyon nem mindegy, hogy milyen mértékben van favédő szerekkel kezelve a fa, és a szellőzés a fából készült szerkezeteknél kifejezetten fontos.
   Hasonló helyzetben valószínűleg szellőztetett légréteges szigetelésben gondolkodnék még kőzetgyapot esetében is.

 5. Asztalos Margit

  35nm fahaz utolagos belso szigetelere a 10cm kozetgyapot eleg? Padlassal egyutt szigetelve, mekkora volna a koltsege?

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Margit
   A kérdéseire nehéz egyértelműen válaszolni? A hőszigetelés szükséges vastagsága attól függ, hogy milyen mértékű megtakarítást szeretne elérni a fűtési költségeknél. Kőzetgyapot és kőzetgyapot között is különbség van. Általában a 10 cm-es vastagság még a homlokzati falra sem mindig elég. A padlás szigetelésére pedig biztosan nem.
   A kivitelezés költségére pedig egy helyszíni felméréskor lehet választ adni.

 6. P.D.

  Üdvözlöm!
  Kb:100 éves sóskúti mészkőtéglából épült parasztházat vásároltam, természetesen vizes falakkal, teljesen felújítandó állapotban. Vízszintes szigetelésre most nincs lehetőségem, a kivitelező azt javasolta, hogy a faltól 7 cm-t elhagyva kellene gipszkarton falat készíteni, mögé fóliával, a fafödémes mennyezetre szintén ezzel a megoldással. A tetőteret szeretném beépíteni. A gerendák közötti agyagos réteget el kell távolítani, helyére perlit kerül. Legyen kedves javaslatot adni, mi legye a födémnél (földszint+emelet) a rétegrend, hangszigeteléssel kiegészítve.
  Köszönöm a segítséget: P.D.

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves PD
   A tetőtér beépítéshez statikus szakvéleményére is szükség van. A tartófalaknak, az alapnak stabilnak kell lenni a tetőtér beépítéshez. Ön azt írja, hogy 100 éves parasztház vizes falakkal, teljesen felújítandó állapotban.
   Távolból, helyszíni felmérés nélkül engedje meg, hogy ne tegyek javaslatot a tetőtér beépítéshez a födém rétegrendjére, amikor arról sem vagyok meggyőződve, hogy gond nélkül beépíthető a tetőtér.
   A kivitelező szakember látta a parasztházat. Az ő véleménye mérvadó lehet, az enyém látatlanban nem.

 7. Kis Géza

  Jó napot! Én egy 2 szintes “kocka” családi házat szeretnék leszigetelni. B30as téglából épült. Közet gyapotra gondoltam első körben kb 15cm vastagon. Ennek mennyi lenne kb az ára munkadíjjal és anyaggal együtt? 5m lenne erre és egy központi fűtés kialakítására. Jelenleg parapetes konvektor van mindenhol. Százalékosan mennyivel lenne kevesebb a fűtés ára? Kb árak érdekelnek. Csak hogy keressek e szakembert vagy ne?!

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Kiss Géza
   Helyszíni felmérés, illetve a részletek ismerete nélkül nem fogok tudni mondani hozzávetőleges árat sem Önnek.
   A B30-as téglafalra 15 cm vastag kétrétegű kőzetgyapot szigetelés már jelentősen növeli a homlokzati fal hőszigetelését. Azonban hogy ez milyen mértékű fűtési költség megtakarítást eredményez, alapvetően függ az Önök fűtési szokásaitól. Vagyis attól, hogy milyen hőmérsékletet szeretnének tartani télen a lakásban. Minél magasabb az átlagos hőmérséklet, annál nagyobb arányú az utólagos szigeteléssel elérhető fűtési költség megtakarítás.
   A homlokzati fal hány m2? A homlokzattal együtt a lábazatot is szigetelni kell.
   A kétszintes „kocka” családi ház mit jelent? Kétszintes lapostetős? Vagy kétszintes magastetős?
   A tetőtér szigetelve van már? Ha igen, akkor valóban a homlokzati fal szigetelése következik. Ha viszont nem, akkor az is meg kell nézni, hogy egy négyzetméterre vetítve hol szökik meg több meleg, és a homlokzati falat vagy pedig a tetőteret érdemes-e előbb szigetelni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük