Mennyire terhelhetők a falazó anyagok?

Az Önök építkezésénél már előre tudta, hogy miből szeretne építkezni? Vagy a tervezővel egyeztetve választották ki a falazóanyagot?

bakonytherm kisméretű tégla

Bakonytherm kisméretű tégla

A tömör téglák nem alkalmasak a homlokzati falak megépítésére, az üreges téglák viszont már igen. A jó hőszigetelő üreges téglákból többféle márka is van a piacon, és lehet választani közülük. Ismertek még a mészhomoktéglák és a pórusbetonból készült falazóanyagok is. Ezek közül érdemes kiválasztani a leginkább megfelelőt.

Milyen szempontok szerint érdemes választani a falazó anyagok között?

  1. Egy falszerkezetnél a legfontosabb szempont a falszerkezet tartóssága és teherbíró képessége. A falak alkotják az épület vázát, tartják a felette lévő szinteket, és a tetőt. A falazóanyag teherbíró képessége határozza meg azt, hogy hány szintet lehet a falazóanyagból egymásra építeni, és ez dönti el a megépült fal várható élettartamát is.
  2. falazó anyagok korszerű üregszerkezettel

    Falazó anyagok korszerű üregszerkezettel a kiváló hőszigetelés érdekében

    A jelenlegi energiaáraknál kiemelkedően fontos szempont még a falazóanyag hőszigetelő és hőtartó képessége is. Alapvető követelmény, hogy ne csak a téli hideg, hanem a nyári meleg ellen is szigeteljen a fal, és a hőtartó képessége is befolyásolja a fűtéshez-hűtéshez felhasznált energiamennyiséget. A kiváló hőtartó képességű falazóanyagok a tömegük révén megtartják a meleget, és lassan, fokozatosan hűlnek le. Nyáron pedig éppen ellenkezőleg, a kinti kánikulában csak lassan, fokozatosan melegszenek fel, és megőrzik a lakás kellemes hűvösét a kinti perzselő hőség ellenére is.

  3. Az első két szemponthoz képest kevésbé fontos szempont a falazóanyag hangszigetelő képessége, de ez is alapvető fontosságúvá válik, amint az egyes szobákat elválasztó falakon átszűrődik a zaj.
  4. A negyedik alapvető fontosságú szempont a választásnál a falazóanyag ára. Bár egye számítások szerint a falazóanyag ára mindössze 5-7%-át teszi ki a családi házak bekerülési költségének, ezért nem érdemes a falazóanyag minőségén spórolni, de azért a tény az tény. Fontos szempont az ár.
  5. Megemlítik még a falazás idő és munkaigényességét is, mint fontos szempontot, de az előbbiekhez képest ez meglehetősen mellékes jelentőségű egy több évtizedre épülő családi ház esetében.

Teherbíró vagy kiváló hőszigetelő legyen a fal?

A falazó anyagok esetében már a kérdés ilyen formában való feltevése sem helyes, hisz alapvető elvárás az épületek falazataival szemben a megfelelő teherbíró képesség, és emellett minél jobb hőszigetelő a fal, annál kevesebb lesz az épület fűtésének rendszeresen felmerülő költsége.

Praktikus szempontból azonban mégis jogos a kérdés ilyen formában való felvetése, ugyanis a falszerkezetekkel szembeni két legfontosabb elvárás fordított arányban áll egymással. Ez adja igazán a falazóanyagok közötti választás nehézségét, vagy inkább a szépségét. Kinek, hogy tetszik.

Teherbírás szempontjából a tömör, masszív falazóanyagok terhelhetők jól, és minél tömörebb egy anyag, annál jobban terhelhető, de ezek a tömör szerkezetek viszont nem jó hőszigetelők. Éppen a tömegük nagyságánál fogva. Márpedig a falazóanyagoknál kiemelkedően fontos statikai szempontok mellett az épület működtetésének költségét alapvetően befolyásoló hőszigetelő képesség is alapvető fontosságú.

silka tégla fal

Silka tégla fal építése. Tömör szerkezete adja kimagasló hangszigetelő képességét

A tömegük miatt nagy teherbíró képességű és jól hangszigetelő mészhomok téglák és a tömör agyagtéglák közül a kisméretű tégla a legjobb teherbíró képességgel rendelkező.
Az anyagukban pórusos pórusbeton téglák és az üregszerkezettel ellátott falazóblokkok már kisebb teherbíró képességgel rendelkeznek. Ezzel szemben viszont sokkal jobb hőszigetelők, mint a tömör falazóelemek.

Egy falazóanyag hőszigetelő képessége és terhelhetősége, teherbíró képessége tehát a másik kárára javítható. Minél lyukacsosabb üregszerkezetű vagy minél pórusosabb egy falazóelem, annál jobb a hőszigetelő képessége, ezzel együtt azonban romlik a terhelhetősége. A hangszigetelő képességet is rontja a lyukacsos szerkezet. A falszerkezet nagyobb tömegével egyedül a hőtartó képessége egyenesen arányos, mert a nagyobb tömeg képes jobban megtartani a hőt, és télen nehezebben hűl ki, illetve nyáron nehezebben melegszik fel.

A nagyobb tömegű, tömör falszerkezeteknek sokkal nagyobb a hőtároló képessége, mint a könnyebb, üreges falazóanyagoké.

Ennek a nyári kánikulában van nagy jelentősége, mert a XIX. század elején épült belvárosi házak tömör szerkezetű, vastag falai sokkal nehezebben melegszenek fel nyáron, mint a ma épült 38 és 44 cm-es üregszerkezetes téglafalak. Ezek a mostani modern téglafalak a téli hőszigetelésben jobban teljesítenek, mint a nyári kánikula elleni védekezésben. A most épület modern falszerkezetek csak klímával képesek biztosítani kánikulában a kellemes belső hőmérsékletet. Egyszerűen azért, mert a fal hőtároló képessége kicsi.

porotherm 44 x-therm rapid dryfix

Porotherm 44 X-Therm tégla Dryfix ragasztóhabbal ragasztva

A téli hideggel szemben a korszerű üregszerkezetes jó hőszigetelésű falak megfelelő védelmet nyújtanak, a nyári meleg ellen azonban a falak nagy tömegével kellene védekezni. Mivel mindkettő egyszerre, egy falszerkezetben tökéletes hatékonysággal nem lehetséges, ezért mindig valamilyen szintű kompromisszumot kell kötni a kiváló hőszigetelő képesség és a hőtartó képesség között.

hogyan válasszon falazóanyagot

Hogyan válassza ki családi háza falazóanyagát? Kattintson a képre választást segítő kérdőívéért!

Milyen falazóanyagot választ családi háza építéséhez? Ha még nem választott, akkor a Hogyan válassza ki családi haza falazóanyagát kérdéssor segíteni fog a legjobb megoldás kiválasztásában.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük