Miért jók a grafitos hőszigetelő rendszerek?

A hőszigetelés fontosságát Ön is jól ismeri, és oldalakon keresztül lehetne ecsetelni. A legfontosabb azonban kétségtelenül az, hogy hosszú távon sok pénzt takaríthat meg vele a családi kasszába.

Mivel meglehetősen változékony időjárással járó éghajlaton élünk, ezért a külső hőmérséklet messze nem állandó. Hol hidegebb van, hol pedig melegebb. Ettől függetlenül azonban az emberek zöme szeret viszonylag állandó hőmérsékleten tartózkodni. Ez motiválta a klímák és a modern fűtőrendszerek feltalálását. Ahhoz azonban, hogy ezen a lehető legtöbbet spóroljuk, mégis jól érezzük magunkat a lakásunkban, fontos a megfelelő hőszigetelés is. Hőszigetelni többféle anyaggal is lehet, így például grafitos hőszigetelő rendszerekkel is.

Mit érdemes tudni a grafitos hőszigetelésről?

grafitos hőszigetelő rendszer

Mi a grafitos hőszigetelő rendszer talán legfontosabb előnye?

A grafitos hőszigetelő rendszerek alapja polisztirol, ami egy kis grafit adalékot tartalmaz. Ez a grafit anyag javítja fel a szigetelést. A grafitnak köszönhetően mintegy 20 százalékkal csökken a polisztirol lemez hővezetési képessége, ami nagyjából ugyanennyi energia megtakarítást jelent.

Nagy előnyük ezeknek a rendszereknek, hogy az előbb említett tulajdonságon kívül semmiben sem tér el a többi hőszigetelő rendszertől, ezért beépítése nem igényel semmilyen új technikát. A grafitos hőszigetelő rendszerekkel spórolhatunk már a kialakításnál is, ugyanis az elvárt szigetelési értéket ezzel kisebb vastagságban is el lehet érni. Ennek az az előnye, hogy vékonyabb szigetelés is elég. Nem kell sok anyagot felhasználni a szigetelés során, legalábbis más szigetelőanyagokhoz képest.

Kinek ajánlhatók a grafitos hőszigetelő rendszerek?

Gyakorlatilag bárkinek használható lakóháza homlokzatának szigetelésére, de persze vannak helyzetek, amikor kifejezetten a grafitos hőszigetelés javasolt.

 • Használata különösen előnyös olyan helyeken, ahol egyébként vastag hőszigetelő anyagot kellene a falszerkezetre rögzíteni, de
 • felújítások során is, mikor azt szeretnénk, hogy a szigetelés minél kevesebb helyet igényeljen, a rendelkezésre álló rétegvastagságban minél kedvezőbb legyen a hőszigetelési érték. A grafitos hőszigetelés akár 20 százalékkal is vékonyabb lehet, mint egy fehér polisztirol lap, de ugyanolyan jól szigetel. Nem nehéz tehát kikövetkeztetni, hogy ezzel a szigeteléssel jobban jár, különösen akkor, ha a szállítási és tárolási költségeket is nézzük.

Van még kérdése arról, hogy milyen szigetelést válasszon otthona utólagos szigetelésére?

15 gondolatok ezen: “Miért jók a grafitos hőszigetelő rendszerek?

 1. Adrian

  Jó napot.Azt szeretném kérdezni,hogy a grafitos szigetelőanyagot,lehet alkalmazni szilikát téglából épült családi házra?

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Adrian
   Fontos kérdés azért az is, hogy mikor gyártották a szilikát téglákat, és hol. Szilikát és szilikát között ugyanis vannak különbségek.
   A grafitos hőszigetelő azonban jól használható a szilikát téglára is. A szakemberek azt javasolják, hogy páratechnikai okokból nem szabad vékonyan szigetelni polisztirollal a szilikát falakat. Ez azt jelenti, hogy 10 cm alatti szigetelés ne legyen.

 2. Dózsa Attila

  Azt hallottam, hogy a grafitos hőszigetelés nyáron melegben tarolja a hőt, a falat melegen tartja. Mi az igazság e téren?

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Dózsa Attila
   Nem teljesen értem a kérdését. A grafitos lapokat a rózsaszín bevonatos oldalukkal kifelé kell a homlokzatra ragasztani, mert ez visszaveri a napsugarakat addig is, amíg nem kerül fel a vakolat.
   Az is igaz, hogy tűző napon nem szabad tárolni a grafitos lemezeket, mert a szürke a színéből adódóan nyeli a hőt, és ennek hatására el is deformálódhat.
   Emellett az alap és a színezővakolatot sem szabad +25 fok feletti hőmérsékletnél felvinni. Tűző napon egyébként sem szerencsés vakolni nemcsak 35 fokos hőségben, hanem egyáltalán. 35 fokos hőségnél egyszerűen halasszák el a homlokzati szigetelést, vakolást. Ha pedig déli oldali a fal, akkor kora hajnal álljanak neki a munkának. Még akkor is, ha nincs 35 fok árnyékban.

 3. Laczkó Ferenc

  Szép napot! A grafitos rendszerhez milyen szilikátos vakolatot lehet használni,vagy kell e különbséget tenni a hagyományos szigetelő anyaghoz képest. A bezöldülést szeretném elkerülni. Válaszát köszönöm!

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Laczkó Ferenc
   Nem biztos, hogy pontosan értem a kérdését. Grafitos hőszigetelő rendszerhez miért akar Ön a kőzetgyapot rendszerekhez ajánlott szilikátos vakolatot használni?

 4. Bara Zsolt

  Tisztelt Uram!

  1995 -ben épült gáz szilikát(szürke) házat érdemes polisztirollal(sima,grafitos) szigetleni?

  Válaszát előre köszönöm!

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Bara Zsolt
   Ha jó állapotú a falazat, akkor mindenképp érdemes. A szakemberek azt javasolják, hogy vékony rétegben nem érdemes szigetelni ezt a falat polisztirollal, de pl. 10 cm-es vastagság felett nyugodtan szigetelhető polisztirollal.

   1. Bara Zsolt

    Kedves Uram!

    Köszönöm válaszát!

    A szilikàtos házak esetében nem probléma,hogy nem “szellőző” szigetelés kerül felhelyezèsre?

 5. Nagy Gabor

  Grafit hovezetesi tenyezoje 5,6 W/mk a polisztirole 0,038 W/mk, akkor most mi is a szerepe a grafitnak a hoszigeteleseben?

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Nagy Gábor
   A hagyományos, fehér színű EPS polisztirol hővezetési tényezője 0,038-0,039 W/mk, ahogy Ön is írja. A grafitos polisztirolé pedig 0,032 W/mk. A grafitos jobb hőszigetelő.
   Ha Ön ismeri a grafit hővezetési tényezőjét, és a kérdését így teszi fel, akkor biztos szakszerűbb magyarázattal tud szolgálni, mint én 🙂

   1. Dózsa Gábor

    Én is ezzel kapcsolatban kérdeznék.
    Nem igazán értem, hogy egy viszonylag jó elektromos és hő vezető (grafit) miért javít egy jó hőszigetelő anyag (polisztirol) képességein. Miért nem rontja a szigetelési képességét, miért javítja?

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

     Kedves Dózsa Gábor
     Be kell vallanom, hogy nem tudom a választ a kérdésére. Annyit tudok erről hallomásból, hogy a polisztirol cellákban a grafitos adalék a sugárzásos hőáramlást, hőleadást csökkenti, és ezzel növeli a grafitos anyag hőszigetelő képességét.
     Annyi mentségem azért talán van, hogy erre nem is egy építőanyag forgalmazó vagy kivitelező tudhatja a választ, hanem inkább egy kutató, fejlesztő szakember. Illetve talán itt is tudhatja valaki a választ az olvasók között. A válasz talán a kémiában keresendő, illetve található meg.
     Annyi bizonyos, hogy felmérések szerint a grafit adalékanyag hozzáadása 20%-kal megnöveli a hungarocell / polisztirol hőszigetelő képességét. De, hogy miért és hogyan? Jó kérdés 🙂
     Tudja valaki a választ?

 6. Für László

  Tapasztalatunk szerint az egerek beköltönek az EPS-be. A grafitosról azt hallottuk, hogy azt nem szeretik. Tudnának ebben tanácsot adni?

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves László
   Őszintén szólva ebben nem tudok Önnek segíteni. Nincs tapasztalatom, sem ismeretem erről.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük