Miért jók a kis hajlásszögű tetők?

Ha nem szeretne feleslegesen nagy teret fűteni a tetőtérben, vagy pedig az építési előírások miatt nem nem lehet magas tetőt építeni, akkor kis hajlásszögű tetőre lesz szüksége.

alacsony hajlásszögű tető

Alacsony hajlásszögű Creaton tető

A kis hajlásszögű tetők a 20 foknál kisebb lejtésű tetők. Ezek persze nemcsak az építési előírások betartása, hanem a tervező által megálmodott épületvonalak formába öntése miatt is terjedőben vannak. A passzív házak várható jövőbeni térnyerésével pedig még inkább fogjuk építeni a kis hajlásszögű tetőket családi házainkra.

A kerámia cseréppel fedett tetőknél nem igazán megszokott megoldás az alacsony hajlásszögű tetők tömeges elterjedése. Az utóbbi időben azonban egyre több kerámia cserepes alacsony hajlásszögű tetővel lehet találkozni. A passzívházas építkezés fel fogja gyorsítani ezeknek a tetőknek a terjedését is. Az elmúlt néhány évben gyakran alkalmazott megoldás lett a sokak által kedvelt Creaton Balance tetőcserepekkel fedett kis hajlásszögű tetők építése.

Creaton Domino palaszürke tető

Új építésű családi házak kedvelt cserepe a Creaton Domino akár palaszürke színben is. Tető felújításnál kevésbé használják ezt az exkluzív kerámia cserepet

Az alacsony hajlásszögű, hullámos vonalvezetésű tetők mellett azonban a sík tetőcserepekkel sem lehetetlen kis hajlásszögű tetőket építeni. A modern megjelenésű, sík Domino cserepek a passzívházas építkezéseknél is egyre nagyobb szeletet fognak lefedni a jövőben szó szerint és képletesen is.

A korszerű technológiájú, alacsony energiafelhasználású passzívházas építkezés a letisztult, egyenes vonalú Domino cserepekkel a tökéletes geometriai szerkezetű, lépcsőzetes kialakítású tetőfedést biztosítja letisztult, szögletes vonalaival a jól ismert szürke és fekete színeivel. A hagyományos natúr és rézvörös Domino cserepek mellett a természetes földszínek is egyre inkább részei lesznek modern vonalú és gazdaságos energiafelhasználású családi házainknak, épületeinknek.

A Domino cserepek letisztult vonalvezetése és sík felülete nemcsak a tető megjelenésének kölcsönöz modern megjelenést, hanem a cserép akár 10 fokos hajlásszögű tetők fedésére való alkalmassága is vonzza az építkezőket, és meglódítja a tervezők szárnyaló fantáziáját. Főleg akkor, ha az építkező még lovat is ad a tervező fantáziájának szárnyalása alá.

Mindez pedig azért válik lehetővé, mert ezek a kerámia cserepekből készült tetők is teljes mértékben meg tudnak felelni a kis hajlásszögű tetőkkel szemben támasztott követelményeknek.

Mire kell figyelni a kis hajlásszögű tetők tervezésénél és kivitelezésénél?

Stabil alsótetőt kell építeni páraáteresztő alátétfóliával

osb lemez

Az OSB lapokból készülhet az alsótető a cserépfedés alá

10 fokos vagy ennél kisebb hajlásszögnél már szilárd alsótetőt kell építeni a cserépfedés alá. Ez az alsótető készülhet OSB lapokból vagy pedig deszkából is.

Ilyen alacsony hajlásszögnél még nagyobb jelentősége van a vízhatlanság biztosításának, mert itt a cserepek nem vízhatlan módon kapcsolódnak egymáshoz. A cserépfedés alá bejutó nedvességet ezért teljes mértékben el kell vezetni a tetőről. Ehhez pedig tökéletes vízzárású páraáteresztő alátétfóliára van szükség, mert ez biztosítja a vízzáróságot. A cserepek kapcsolódásánál az esővíz is beszivároghat, és a havat is befújhatja a cserepek alá a szél.

A Creatonnál a tetőrendszer része az alsótetőre fektethető és öntapadó ragasztószalaggal ellátott alátétfólia. A szükséges átfedéssel való felrakással ezek az alátét fóliák tökéletes vízzárást biztosítanak a cserépfedés alatt.

A szellőzés biztosítása

A szellőző keresztmetszetet már az alacsony hajlásszögű tető tervezésekor meg kell határozni a belépő és a kilépő levegőnél is. A tetőfedés alatti légrés átszellőztetését ellenlécek alkalmazásával kell megoldani. A kialakított szellőzőnyílást pedig védeni kell a madarak berepülésével szemben.

Hófogás a kis hajlásszögű tetőn

A kis hajlásszögű tetőnél arra is figyelni kell, hogy a tetőre hullott hó egy viszonylag lapos felületre hullik, de azért erről a lapos felületről is lecsúszhat. Ezért a hó fogására szolgáló hófogókat, amelyek szintén a tetőrendszer részei, a tető teljes felületén el kell helyezni.

A viharkapcsok felrakásával pedig a kisebb, nagyobb viharokkal szemben védheti meg a tetőt.

Alacsony hajlásszögű tető kialakításán gondolkodik?

Munkatársaink munkaidőben a (+36-26) 375-171-es számon segítenek Önnek, és válaszolnak a kérdéseire.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük