Mikor kell engedély a kémény felújításhoz?

Mikor kell engedélyt kérni a kémény felújításhoz? Ha lakása felújítását, illetve a tüzelési rendszer felújítását tervezi, akkor ez a kérdés biztos érdekelni fogja.

Ha a kertben épít a hétvégi sütögetésekhez egy kerti kemencét, akkor az ehhez szükséges kéményt minden további nélkül megépítheti engedély nélkül is.

Nem kell építési engedély már meglévő építményben, lakás-átalakításkor az alapozást nem igénylő új kémény építésekor, ha az építés nem jár az épület tartószerkezetének megbontásával, átalakításával, megerősítésével. Sőt 2017. január 1-től a tartószerkezet esetleges átalakításának szükségessége miatt sem kell már építési engedélyt kérni.

Emellett még új, önálló (homlokzati falhoz rögzített vagy szabadon álló) kémény építése is szabad, a kémény 6 méteres magasságáig. Az elkészült kéményre azonban használatba vételi engedélyt kell kérni. 6 méretes magasság felett azonban építési engedélyre van szükség. Nézzük azért részletesen az egyes kémény fajtákat.

kémény építés

A korszerű kémény nemcsak biztonságos, hanem az égés hatékonyságát is javítja

A tüzeléskor keletkezett kormot és füstöt többféle kéménnyel lehet kivezetni a szabadba. A használható kémény típusát meghatározza:

 • a tüzeléshez használt tüzelőanyag, amivel fűt
 • a tüzeléshez használt kazán, kályha vagy kandalló típusa és teljesítménye
 • a távozó füstgáz hőmérséklete.

Ez a három tényező együttesen határozza meg a beépítendő kémény típusát.

A korszerű kémény nemcsak biztonságos, hanem gazdaságos is azzal, hogy növeli az égés hatékonyságát. Éppen ezért a kéménynek biztonságosnak, tűzbiztosnak, hőszigeteltnek és savállónak kell lenni. Ezzel együtt pedig még természetesen hosszú élettartamúnak is. Itt talál gáztüzeléshez, cserépkályhához és kandallóhoz gazdaságos és biztonságos kéményt. Itt ezen a linken például a Leier egyik legkeresettebb kéményéről tudhat meg többet.

A hagyományos, falazott kémények

A hagyományos, kisméretű tömör kéménytéglából falazott, béleletlen kémények ma már csak vegyes tüzelésű kazánok, valamint a fatüzeléses kandallók és cserépkályhák biztonságos kéményeként építhetők be. Vegyes vagy fatüzelésnél ezek a téglából épített hagyományos kémények is megfelelő biztonsággal működtethetők, de természetesen korántsem olyan hatékonysággal és élettartammal lehet számolni, mint a korszerű elemes kémények beépítésekor. Érdemes megnézni, mert ki tudja választani a tüzelőberendezésének megfelelő kéményét.

Ha ilyen hagyományos, falazott kéménye van, akkor nem szükséges feltétlenül korszerű, elemes kéményre cserélni, de mindenképp meg kell nézetni a cserépkályha vagy a kandalló beépítésekor a téglakéményt is, hogy biztonságosan alkalmas-e a kandallóban vagy a cserépkályhában keletkezett füstgázok elvezetésére.

Erre azért van szükség, mert több évtized alatt a falazott kémények habarcs vakolata a rendszeres tüzelés hatására meggyengülhet. A vegyes tüzeléskor keletkezett gázok az idők során széteszik a téglákat összekötő habarcsot. Ez pedig olyan mértékben meggyengítheti a téglakémény szerkezetét, hogy a kémény még le is dőlhet.

Gázkazán biztonságos kéménye

Gázkazán működtetéséhez a falazott kéményt mindenképpen béléscsővel ki kell bélelni. Ez a béléscső készülhet speciális műanyagból, alumíniumból, kerámiából vagy rozsdamentes acélból is. A leghosszabb élettartamot a rozsdamentes acélcső biztosítja, ezért nem véletlen, hogy gáz és olajtüzelésű kazánokhoz előszeretettel építik be.

Gáztüzeléshez tehát másfajta kéményre van szükség. A gáz tüzelésekor keletkező füstgázok viszonylag alacsony hőmérsékletűek, 100-150 Celsius fokosak. Viszont az égéskor keletkező füstgáz erősen maró hatású savakat is tartalmaz, és a biztonságos elvezetés érdekében olyan speciális kéményre van szükség, ami ellenálló ezekkel a maró hatású savakkal szemben.

Fatüzelés

A cserépkályha vagy kandalló fával való tüzelésénél az égéstérből távozó füstgáz jóval magasabb hőmérsékletű, akár 500-600 °C fokos is lehet. Ez rövid kéménynél a kipattanó szikrák miatt akár kéménytüzet is okozhat. A fa égésekor még arra is figyelni kell, hogy a fa égése sokkal több füsttel és korommal jár, mint a gázé. Ez azt jelenti, hogy a fatüzeléses rendszerek kéményét gyakrabban kell tisztítani, és a fűtési szezon elején a biztonságos fűtés érdekében meg kell nézni, hogy a kémény illetve a cserépkályha szellőző járatai szabadon átjárhatók-e, és okoz-e dugulást a lerakódott korom.

Ma már sokan használják a pellettüzelést. Ez is fával való tüzelést jelent, azonban a pellet égetése a tisztasága és szárazsága miatt már sokkal kevesebb korommal jár.

A fatüzeléssel vagy széntüzeléssel működő cserépkályhák, kandallók és fém tűzterek kéményeként gyakran használják a kerámia béléscsővel készülő elemes kéményeket. Itt a legkeresettebb elemes kéményről sok hasznos információt talál ezeknek a kéményeknek a használhatóságáról.

Épített kémény felújítása meglévő építményben

Nincs szükség építési engedélyre a meglévő kémény felújításához.

Lakás átalakításkor az alapozást nem igénylő új kémény építése engedély nélkül végezhető, ha az építés nem jár az építmény tartószerkezetének megbontásával, átalakításával, megerősítésével.

Önálló kémény építés 6 méteres magasságig

Új, önálló kémény építése is engedély nélkül lehetséges, ha a kémény magassága nem haladja meg a 6 métert. Az elkészült kéményre azonban használatba vételi engedélyt kell kérni.

A 6 méter feletti önálló kémény építése építési engedély köteles.

Milyen tüzeléshez szeretne biztonságos kéményt kialakítani?

 • A (+36-26)375-171-es telefonszámon munkatársaink segítenek a biztonságos kémény kiválasztásában. Kérje a segítségüket.

49 gondolatok ezen: “Mikor kell engedély a kémény felújításhoz?

 1. Drippey Ágoston

  Tisztelt Dalos Tüzép!

  Érdeklődni szeretnék, hogy a cikkben említett kéményre vonatkozó építési engedélyezési kötelezettség melyik jogszabályban található meg?

  A 312/2012-es, “az építésügyi és építésfelügyeleti hatósági eljárásokról és ellenőrzésekről, valamint az építésügyi hatósági szolgáltatásról” szóló jogszabály egyértelműen meghatározza, hogy: “Meglévő építményben új égéstermék-elvezető kémény létesítése” illetve
  “Új, önálló (homlokzati falhoz rögzített vagy szabadon álló) égéstermék-elvezető kémény építése melynek magassága a 6,0 m-t nem haladja meg.” nem építési engedély köteles tevékenység.

  Köszönettel,
  Ágoston

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Ágoston
   Nem is tudom, hogy mit mondjak. Önnek igaza van, és elnézést kérek a pontatlan tájékoztatásért.
   A cikkben leírtak pontatlanok voltak. Köszönöm Önnek, hogy felhívta a figyelmemet, és javítottam, pontosítottam a cikket.

 2. Szilágyi Gábor

  Tisztelt Dalos Tűzép!
  Kondenzációs Kazán csere előtt állok egy családiházban. A gázszerelő azt mondta a meglévő tégla kéményt, amely a tetőn 2 méterre áll ki, bontsam le 0,6 m-re (ez a hó határ) mert így a ventilátoros készülék nem terhelődik a magas kémény méret hosszall és a beépítendő cső is rövidebb lesz. Ez szabályos ez a lebontás? Mit fog hozzá szólni a kéményseprő?
  A másik a kémény mellé nyittassak egy ablakot, így könyebb elérni a kéményt, pedig kivűlről látrával is könnyen megközelithető. Ezt lehet csinálni egyáltalán, megbontani egy stabil tetőt?

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Szilágyi Gábor
   A kémény kitorkollási (tetőn kívüli) magassága azért több tényezőtől is függ. A tető feletti magasságot úgy kell meghatározni, hogy a kéményből esetlegesen kipattanó szikra, füst vagy pernye ne jelentsen veszélyt.
   Az Ön családi háza nyilván nem lapos tető, hanem magas tető. Ezért ha a kémény a tető gerincének közelében van (1 méteren belül), akkor a kémény kitorkollásának a tetőgerinc felett legalább 40 cm-nek, a tető síkja felett pedig legalább 80 centinek kell lenni.
   Ha pedig távolabb van a kémény a gerinctől, akkor még jobban ki kell nyúlni a kéménynek a tető síkjából. Nagyjából minimálisan lehet alacsonyabban a kémény kitorkollása, mint a tetőgerinc. Tehát az, hogy mennyire kell kiállni a tetősíkból a kéménynek nem egy állandó szám. A tetőgerinc magasságától, a kémény elhelyezkedésétől, és többek között a környező épületektől is függ.
   Nem bontanám a kéményt, amíg egy szakember, egy kéményseprő nem látta a konkrét kéményt, és nem véleményezte. Egyébként lehet, hogy utána sem bontanám, ha van más megoldás is. Ugyan meg lehet bontani egy stabil tetőt, ha van értelme, de a tetőnek az átalakítás után is stabilnak kell lenni, és ha van más megoldás, akkor miért kellene megbontani a stabil tetőt?

 3. Bartos Marian

  Udvozlom,

  hasonlo kerdesem lenne mint az Urnak a fentiekben:
  Kondenzacios kazan csere elott allunk. Tobb cegtol is kertem ajanlatot es azzal jottek hogy meg kell bontanom egy 52 mil tetoteres haz stabil csodaszep teto szerkezetet hogy a kemenysepro (katasztrofavedelem) ki tudjon menni ellenorzo merest tenni. Laikusan is ugy gondolom hogy ez butasag, hiszen a teto stabilitada adja a haz stabilizasat es egyseget is.
  Hogyan lehet ezt elekerulni vagyis nem elkerulni de maskepp megoldani? Kell az ellenorzes de ilyeb aron hogyan csereljunk korszeru kazanra? Hisz mindenki ezt akarja, az EU is….
  Ha kell viszek darut, allvanyozast, helikoptert 😊, de a haz stabilitasat szerintem senki nem kerheti hogy egy 5 evenkenti ellenirzeshez megbontask, ugy hogy tetoreri beepitesu.
  Koszonettel, Marián

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Bartos Marián
   Látatlanban nem tudom Önnek megmondani, hogy hogyan lehet másképp megoldani 🙂 Ehhez látni kellene a helyszínt, és aki megnézi, annak jó, ha minél nagyobb szakmai gyakorlata van, és nemcsak egy, a legkézenfekvőbb megoldásban tud gondolkodni. Én valószínűleg egy több évtizedes gyakorlattal rendelkező szakembertől kérnék javaslatot, mégpedig úgy, ahogy Ön leírta itt, hogy milyen egyéb megoldások jöhetnek szóba az ellenőrző méréshez.

 4. Nagy tamás

  Tisztelt Dalos Tűzép!

  Cserélni szeretnénk régi tégla építésű kéményünket leier kéményre.Kérdésem az lenne milyen szakemberrel kell megterveztetni a kémény átmérőjét?

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Nagy Tamás
   A tüzelőberendezés határozza meg, hogy milyen típusú kéményre van szüksége, illetve hogy milyen típusú kéményt építhet be.
   Ugyancsak a tüzelőberendezés, a kazán adatai alapján tudja meghatározni a kürtő méretét, a kémény átmérőjét. Ebben egy nagy gyakorlattal rendelkező, kémény építéssel foglalkozó kivitelező is tud segíteni Önnek. A fűtési rendszer tervezését egyébként épületgépész tervező, gépészmérnök végzi.

 5. Soós Zoltán

  Tisztelt Dalos Tüzép!
  Egy lakásfelújítás során a meglévő téglakéményemet 160-as acél béléscsővel bélelték!Kéménykivitelező ismerősöm készítette de már nem tudja betegség miatt az engedélyeztetést,átadást befejezni!A kéménybe pellet kandalló van beüzemelve!A béléscső papírjai megvannak!Tudnának ajánlani szakit aki az engedélyeztetésbe segítene?Köszönöm!

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Soós Zoltán
   Sajnos nem tudunk Önnek szakembert javasolni az engedélyeztetéshez. Javasolom, hogy a kéményseprő tevékenységet végző megyei ügyfélszolgálati ponton érdeklődjön, és kérjen segítséget.

 6. Bacsó Zsolt

  Tisztelt Dalos Tüzép!

  A cikk harmadik bekezdésére hivatkozva kérnék megerősítést.

  A lakás közepén álló önálló, téglából készült kéményem (amelyhez cserépkályha csatlakozik) az idők során annyira elkátrányosodott, hogy a padlóig le kell bontanom. (A teljes kémény magasság kb. 7,5 méter.)
  Ha változatlan formában újraépítem téglából, illetve ha helyette Leier szigetelt betonkéményt építek akkor sem kell építési engedély, csak a kéményseprőtől egy használatbavételi engedély? (Hiszen nem kell alapozni, változatlan helyen lesz és a ház tartószerkezetét és a tetőszerkezetét sem kell megbontani)

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Bacsó Zsolt
   Igen, gyakorlatilag így van, ahogy Ön is értelmezi a helyzetet. A kémény átalakítása előtt azonban én nem tőlem, egy építőanyag forgalmazással foglalkozó szakembertől kérnék megerősítést, hanem a kéményseprő tevékenységet végző megyei ügyfélszolgálati ponton érdeklődnék.

 7. Balázs István

  Tisztelt Dalos Tüzép!

  A kérdésem az lenne, hogy a gázmelegítő kéményét a fürdőszobában át lehet úgy építeni, hogy ne a padlószintről induljon, hanem olyan 1 méter magasságból? A bekötés 2 méteren van. Egyébként bélelt a kémény, a padlótól olyan 30 cm-re van tisztító nyílás jelenleg. Az átépítés után ez a kémény aljától 30 centiméterrel lenne. Előírja valami, hogy a padlótól kell indulnia a kéménynek?
  Válaszát előre is nagyon köszönöm!

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Balázs István
   Azt nem írják elő, hogy a kéménynek feltétlenül a padlótól kell indulnia. Ha azonban a kémény súlya indokolja, akkor a kémény alá beton alapot kell építeni. A tégla kémények, a beton köpenyelemes kémények alá beton alapot kell építeni.
   A szerelt kémények azonban nem olyan nehezek. Ezek akár a falra is rögzíthetőek, és nem kell alap hozzá.
   Tehát alapvetően a kémény konstrukciója határozza meg a kivitelezés szerkezeti szükségletét.

 8. Lévai Ádám

  Tisztelt Ügyintéző!

  Most köttettem be a gázt a családi házamba, és kombi kondenzációs kazán lesz beépítve. A gázszerelőmmel úgy egyeztünk meg, hogy én megveszem a kazánt és a kéményt,a többit Ő hozza. Kérte, hogy vizsgálónyílásos legyen a kivezetés, ami amúgy egy egyszerű vízszintes kivezetésű kémény lesz. Egy immergas victrix tt kazánról van szó, aminek az egyik szervizesét fel is hívtam ezügyben aki azt mondta , hogy nem kell a vizsgálónyílás csak a sima kivezető készlet. Ezután felhívtam 2 boltot ahol forgalmaznak ilyen termékeket és az egyik helyen ezt mondták, másik helyen meg azt. Fontos kérdés, hiszen 40ezer forint a diferencia a két kivezetés között. Valamint az immergas vizsgálónyílásos könyöke nem tudom, hogy a koaxiális cső belső csövére is van-e nyílás. Egy szerelő azt mondta, hogy ha a kazánt más márkájú csővel teszem össze mint amilyen a kazán akkor terveztetni kell. Kicsit tanácstalan vagyok. Előre is köszönöm válaszát!

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Lévai Ádám
   Be kell ismernem, hogy én is tanácstalan vagyok ez ügyben, mert az immergas victrix tt kazánt nem ismerem, ezért nem tudok Önnek megbízható választ adni. Találgatni pedig nem szeretnék, mert azzal Ön semmire sem megy. Elnézését kérem, amiért nem tudtam Önnek segíteni

 9. Mondáné Szabó Ilona

  Tisztelt Dalos Tüzép!

  A gázkazán beépítésével új kémény készült, a régi kémény a padlástérig vissza bontásra került. Most cserépkályhát építünk, melynek füstelvezetését a vissza bontott, korábban szintén cserépkályhát ellátó kéménybe kötnénk bele. A kémény vissza magasításához, mely csak a cserepek bontását teszik szükségessé, kell-e valamilyen engedély, hozzájárulás?

  Üdvözlettel!

  Mondáné Szabó Ilona

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Mondáné Szabó Ilona
   Mivel a kémény átalakítása alapozást nem igényel, és a tartószerkezetet sem kellett megbontani, csak a cserepezést, ezért nem kell engedély az átalakításhoz.
   Sőt 2017 januárjától már a tartószerkezet megváltoztatásának igénye sem építési engedélyköteles már.
   A kémény elkészülte után azonban a kéményseprőnél be kell jelenteni a kéményt. Ők ezt nyilvántartásba veszik, és megvizsgálják.

   1. Rebellis

    Kedves Dalos Tüzép!
    A 6 méteres szabály a külső kéményre vonatkozik. Egy korábbi hozzászólásra – mikor lebontja az úriember a meglévő kéményt és újrahúzza a azonos paraméterekkel, akkor nem kellett engedély.
    Az én értelmezésemben ez ugyanaz a helyzet.
    Így nem értem ebben az esetben miért ezt a választ adta?

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

     Kedves Rebellis
     Önnek igaza van. Elnézést kérek a pontatlan fogalmazásomért. Pontosítottam a hozzászólásra adott válaszom. Köszönöm, hogy felhívta a figyelmem a pontatlanságra.

 10. Petőcz István

  Tüzállo bitumenlakásba lakom és a ház mellé kivülre szeretnèk kémènyt felhuzni mert kazánt üzemeltetnék az épületben ,ezt hogyan tudnám kivitelezni???

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Petőcz István
   Kérem, hogy ezzel a kérdésével egy kivitelező szakemberhez forduljon, aki helyszíni szemrevételezés után fog tudni Önnek megfelelő megoldást javasolni.

 11. Rebellis

  Kedves Dalos Tüzép!
  Az én kérdésem hogy magastetőnél, egy nem használt kéményre kell-e bármilyen engedély, ha azt el szeretném bontani?
  Nem jár a tetőszerkezet tartórészeinek módosításával.
  (léc és cserép nem tartozik ebbe a kategóriába)

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Rebellis
   A kémény elbontásához nem kell engedély. A kéményseprőnél azonban érdemes bejelenteni az elbontást, mert ekkor törlik a nyilvántartásukból

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Molnárné
   A gyártó a termékleírásában határozza meg a tetőjárda felszerelésének szabályait. Ha konkrét adatokat nem is ad meg, akkor is a tetőjárda rögzítése után le kell ellenőrizni a tetőjárda járórácsának teherbírását, lehajlását.

 12. györgy

  Tiszteletem!
  Én azt szeretném kérdezni , hogy a tető alá visszabontott kéményt szeretném ismét használni tehát visszaépíteni bubos kemence építése miatt ehhez kell-e engedély illetve egyáltalán építethetek-e kemencét a konyhába ha egy légtérben van vele egy mika 6 eu mini kazán???
  előre is köszönöm válaszukat.

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves György
   A visszabontott kémény újra használhatóvá építéséhez nem kell építési engedély. A használatát azonban a kéményseprő tevékenységet végző szolgáltató megyei ügyfélszolgálati pontján be kell jelenteni, mert használatbavételi engedélyre szüksége lesz. Ezért kérem, hogy tőlük érdeklődjön a pontos részletekről.

 13. Kiss Edit

  Kedves György!
  Vályogházat vásároltunk, amelyben sajnos vályogból van a kémény. Hogyan tehető ez a kémény a legkevesebb átalakítással biztonságossá. A padlásról már tégla a kémény falazata. vízteres kandalló kapcsolódna a kéményhez.
  Üdvözlettel

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Kiss Edit
   A kémény állapotának ismerete nélkül erre a kérdésre (legkevesebb átalakítással biztonságossá) nem mernék válaszolni. Erre a kérdésre egy szakember csak helyszíni felméréssel fog tudni válaszolni Önnek.

 14. CsB

  Jónapot ekem az lenne a kérdésem hogy falun lehet e nem épített (téglás) kéményt csak egy csövet a végén felfogóval a szikrák miatt jól felfogatva a tetőre mert pont a ház végénél szeretnénk egy kájhát amúgy nincs kájhánk jelenleg, mert olcsóbb lenne mint felépíteni a fal kulső oldalára egy kéményt és hogy milyen magas lehet?! Itt nem tudtak információt adni Köszönöm

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves CsB
   Nemcsak téglából épített vagy elemes kéményt lehet építeni, hanem például szerelt kéményt is.
   Amit Ön említ, azzal az a legnagyobb probléma, hogy nem kémény, hanem egy cső. Egy cső még nem kémény.

 15. Paczur Richárdné

  Tisztelt Ügyintéző!
  Érdeklődni szeretnék, hol lehet felvilágosítást kapni afelől, hogy a szomszéd kéménye megfelelő-e. Van-e engedélyük hozzá?
  Évek óta zavar minket az alacsony kémény. A bejárati ajtónkon jön be a füst tőlük, pedig földszintes a házunk.
  Köszönöm
  Hedvig

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Hedvig
   Ezt először valószínűleg a szomszéddal lenne érdemes megbeszélni. Talán így is elintézhető lehet ez a probléma. Bár ezen valószínűleg túl vannak már, ha felteszi ezt a kérdését.
   6 méteres magasságig a kémény építéséhez nem kell engedély. Lehet építeni. A kéményre azonban használatba vételi engedélyt kell kérni.
   Ezeket az ügyeket a kéményseprő tevékenységet végző szolgáltató megyei ügyfélszolgálati pontjain lehet intézni, érdeklődni utána.

 16. Erzsébet

  Tisztelt Dalos Tüzép !

  Vályogházunk 40 éve épült. A kémények tömör téglából készültek, habarcs vakolással. Jelenleg két kéményünk vakolata tönkrement, ezért szeretnénk felújítani. A tüzelőberendezés mindkét helyiségben fém kandalló, amiben szénnel és fával is lehet fűteni. Mi fával fűtünk.
  A szobai kéményt csak a kandalló füstkivezetésére használjuk.
  A konyhai kémény korábban bélelt volt, mert oda gázkonvektor volt bekötve.
  A béléscsőt eltávolítottuk, azóta csak a vegyes tüzelésű kályha van bekötve.

  Kérdésem: Milyen típusú fém kémény béléscső szerelhető be a szobai kéménybe ?
  Milyen típusú fém kémény béléscső szerelhető be a konyhai kéménybe úgy, hogy
  abba adott esetben visszaköthető legyen a kéményes gázkonvektor további
  átalakítás nélkül.

  Köszönettel: Erzsébet

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Erzsébet
   Köszönöm a kérdését, sajnos azonban csalódást fogok okozni Önnek, mert a fém kéményekhez, kéménycsövekhez nem értek olyan szinten, hogy megbízható választ tudjak adni.
   Valószínüleg a saválló acél béléscső jó lehet Önöknek is. Egy szerelt kémények készítésével, beszerelésével foglalkozó szakembert kérdezzen meg erről.

 17. Tósaki Zoltán

  Tisztelt Dalos Tüzép

  Jelenleg egy turbós Vaillant kazánom( 14 éves ) van , amely egy Schiedler kerámiabetétes kéménybe van bekötve . Az ikerház másik oldaláról ugyanebbe a kéménybe van bekötve 40cm -el magasabban egy ugyanolyan turbós kazán mint a miénk.A kéményen minden megvan ahogy a nagykönyvben le van írva ( kondenzáció elvezetés az alapnál ,tisztítónyílás 0,5m magaságban ,illetve a padláson ). A kémény füstelvezetöcsöve és az elemek közötti ragasztó-tömitö újszerü állapotban van , teljesen hibátlan .Ez LAS rendszerü Schiedler kémény.
  A kazánomat szeretném lecserélni egy új kondenzációs kazánra , de a szerelö sajnos kicsit tanácstalan.
  Kérdésem röviden : A fenti kéménybe be szabad-e kötni egy kondenzációs kazánt 40cm-el alacsonyabban mint a szomszéd turbós kazána ?

  Várom válaszát

  Tisztelettel
  T´.Zoltán

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Zoltán
   A LAS rendszer az égéshez szükséges levegő biztosítását jelenti a kéményhez. Nevében is használva ez a Leier Multikeram LAS kéményeknél van, amelyek zárt égésterű kondenzációs és turbós kazánok füstelvezetéséhez is használhatók, valamint társasházak gyűjtőkéményeként is.
   A Schiedel Multi kéménye is használható gázfűtéshez alacsony, 200 celsius fokos füstgáz hőmérsékletig, és társasházi lakások kéményeként is jól használható.
   Az elnevezésekben keveredés van az e-mailjében, de Ön ez alapján már kibogozhatja a választ a kérdésére.

 18. Ramocsai Balázs

  Tisztelt uram! amikor azt mondja, hogy egy kémény 6 m, akkor az pontosan mit jelent?
  a felső pont elég egyértelmű, da lent, az alját honnan kell mérni, a füstcső becsatlakozástól? Csak mert ha a padlótól kell mérni, nem nagyon van olyan helyzet, ahol 6 m elég, hacsak nem egy földszintes lapos tetős ház?

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Balázs
   A kémény hasznos magassága a füstcső bekötésétől számítva a kémény tetejéig mért távolság.
   Nagy probléma azonban nincs ezen a területen. Sok esetben nem kell építési engedély a kémény építéséhez, azonban a megépített kéményre minden esetben használatba vételi engedélyt kell kérni az illetékes kéményseprő vállalattól.
   A nem szükséges építési engedély nélkül elkészült kéményekhez is a kivitelezőnek egy kivitelezői nyilatkozatot kell adnia. Ebben a kivitelező igazolja, hogy betartotta kémény építésével kapcsolatos kötelező előírásokat, és ezért felelősséget is vállal. Enélkül a kivitelezői nyilatkozat nélkül a kéményseprő vállalat nem adja meg a kémény használatbavételi engedélyét.
   Vagyis az építési engedély nélküli kémény építésénél is szakembernek kell építenie a kéményt, akinek rendelkeznie kell azzal a szakmai tapasztalattal, ami a kémény biztonságos megépítéséhez szükséges, és amely alapján ő kiadja a kivitelezői nyilatkozatot. Enélkül a kémény nem fogja megkapni a használatbavételi engedélyt.

 19. László

  Tisztelt Dalos Tüzép!

  Teljesen laikus vagyok a témával kapcsolatban, ezért a segítségét szeretném kérni.
  A vegyestüzelésű kazánunkat szeretnénk áthelyezni és annak a helyére kondenzációs gázkazánt rakatni.

  Az első kérdésem az lenne, hogy a kondenzációs gázkazán beköthető-e abba a kéménybe, ami a vegyestüzelésű kazán füst elvezetésére szolgált, persze megfelelő béleléssel?

  A második kérdésem, hogy a vegyestüzelésű kazán áthelyezéséhez a kémény már megvan, de nincs kiépítve a tető fölé + ez egy melléképületbe kerülne, így a ház tetőgerince alatt van kb. 3 méterrel féltetős épületben.
  Amennyiben én megbontom a tetőt, akkor kizárólag csak tégla kéményt rakathatok, vagy lehetőség van esetleg más anyagból, laikusként “rozsdamentes acél kémény” kivezetésre is?
  Válaszát előre is köszönöm!

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves László
   Ha a kémény alkalmas a kondenzációs gázkazán füstelvezesésére, akkor beköthető. Valóban a kémény bélelése is alkalmassá teheti a kéményt a kondenzációs kazán füstelvezetésére.
   A falazott kéményt akár szerelt kéménnyel is lehet magasítani. Ez rozsdamentes acél kémény is lehet. A kémény építését, magasítását bízza szakemberre. Nemcsak a biztonsága érdekében, hanem azért is, mert az elkészült kéményhez a készítőjének kivitelezői nyilatkozatot kell adnia. Ebben igazolja, hogy betartotta kémény építéshez kapcsolódó előírásokat, és felelősséget is vállal a munkájáért. Az elkészült kéményre ugyanis Önnek használatbavételi engedélyt kell kérni, és ezt az engedélyt a kéményseprő vállalat kivitelezői nyilatkozat nélkül nem fogja megadni.

 20. Bálint Dávid

  Üdvözlöm. Kérdésem annyi lenne, hogy a kémény magasságát minden esetben a talajtól mérik vagy a kémény bekötési pontjától, illetve konzolra szerelt saválló kéményt esetén a konzol aljától?
  Köszönöm előre is válaszát.

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Bálint Dávid
   A kémény hasznos magassága a füstcső bekötésétől a kémény tetejéig mért távolság.
   Itt azonban alapvetően nem a 6 méteres magasság a fontos. A meglévő építményben épülő új kéményre – függetlenül a magasságától – nem kell építés engedély.
   Építési engedély új, homlokzati falhoz épített vagy szabadon álló kémény építésekor kell, ha a kémény magasabb 6 méternél.
   Ezen kívül azonban a kéménynek egy sor követelménynek meg kell felelnie. Pernyével, füsttel ne veszélyeztesse a környezetét. Függ a tető hajlásszögétől, a kéménynek a tetőgerinctől mért távolságától, ablakoktól, a környező épületektől, szélviszonyoktól, stb.
   Az építési engedélytől függetlenül azonban, használatbavételi engedélyre minden kémény esetében szükség van. Márpedig ezt a használatbavételi engedélyt a kéményseprő vállalat csak akkor fogja kiadni, ha a kémény kivitelezője ad egy olyan kivitelezői nyilatkozatot, amelyben igazolja, hogy a kémény építésekor betartotta kötelező előírásokat, és ezért felelősséget is vállal.
   Vagyis Ön kérjen fel egy tapasztalt kémény építőt, aki a helyszín felmérése alapján elmondja Önnek, hogy milyen kéményre lesz Önnek szüksége, és ennek a kéménynek mi legyen az engedélyeztetési folyamata (ha szükséges), és hogyan fogja megcsinálni a kivitelezését. Kivitelezői nyilatkozat kiadására jogosult kivitelező nélkül Ön kéményt nem fog tudni építeni, átalakítani úgy, hogy megkapja rá a használatbavételi engedélyt is.

 21. Ordódy János

  Tisztelt Illetékes!
  A gázkazánomat szeretném lecserélni kondenzációs gázkazánra.

  Az első kérdésem az lenne, hogy a kondenzációs gázkazán kivezető csöve beköthető-e abba a kéménybe (aluminiummal bélelt), amelyik eddig biztosította a gázkazánkazán füst elvezetését?

  A második kérdésem, hogy párhuzamosan az emlitett kéménnyel van még egy kémény, mely a vegyestüzelésű kazán füstelvezetésére szolgált. Jelenleg nincs használva. Ezt fel lehet használni a kondenzációs kazán bevezető (levegő) csövének?
  Ha igen, úgy kell valamilyen engedély, tetőjárda stb?
  A 2 kémény egy közös falazmány, a ház építésénél lett kialakítva (gáz és vegyes tüzelés). A kémények a tetőgerinc felett végződtek kb 80 cm-rel. Jelenleg a bélelt (130-s csővel) 80 cm magasabban.
  A kémények magassága kb 10 méter, a ház közepén vanak.
  Válaszát megköszönöm: üdvözlettel – O.János

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves János
   Ha univerzális a kémény, akkor beköthető, ha viszont nem, akkor nem biztos.
   Kondenzációs kazánnál két kéménycső oldja meg a füstelvezetést, mégpedig úgy, hogy az egyiken távozik a füst, a másikon pedig a levegő áramlik be a kazánba a tüzeléshez. Tehát elképzelhető, hogy megoldható lehet a füstelvezetés, és a levegő bevezetése a két kéménycsövön át.
   Építési engedély nem kell, kémény használatba vételi engedély viszont igen a kéményseprő tevékenységet az adott területen végzőtől. Ezt a használatba vételi engedélyt viszont akkor fogják kiadni, ha a kémény kivitelezője egy nyilatkozatban igazolja, hogy a kémény megfelel az előírásoknak, és ezért ő kivitelezőként felelősséget is vállal. Kivitelezői nyilatkozat nélkül nem fogják kiadni a kémény használatbavételi engedélyt. Tehát mindenképp egy szakembernek kell látnia a kéményt.

 22. Pásti Tímea

  Tisztelt Címzett!

  Vásároltunk egy családi házat. Eddig cserépkályha volt és gázkonvektor. Mi ezeket kiiktatnánk és fatüzelésű kazánt vásárolnánk.
  Az eddigi 2 kéményt lebontanánk. A kazán egy melléképületbe kerülne és egy leier 6m-es keményt építenénk helyette.
  Használatba vételi engedélyen kívül kell vmilyen papírt intéznünk.
  Köszönöm….

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Tímea
   A kémény használatbavételi engedély kiadásához a kéményt kivitelező szakembertől egy olyan igazolásra, nyilatkozatra van szükség, amelyben ő azt igazolja, hogy a tüzelőberendezésnek megfelelő a kémény, és a kémény építése közben betartotta a kéményépítéssel kapcsolatos előírásokat, és ezért felelősséget is vállal a kivitelezői nyilatkozat elkészítésével.
   Az építő szakember kivitelezői nyilatkozatára szükségük van, mert enélkül nem fogják megkapni a használatbavételi engedélyt a kéményre.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük