Mikor kell engedély a kémény felújításhoz?

Mikor kell engedélyt kérni a kémény felújításhoz? Ha lakása felújítását, illetve a tüzelési rendszer felújítását tervezi, akkor ez a kérdés biztos érdekelni fogja.

Ha a kertben épít a hétvégi sütögetésekhez egy kerti kemencét, akkor az ehhez szükséges kéményt minden további nélkül megépítheti engedély nélkül is.

Nem kell építési engedély már meglévő építményben, lakás-átalakításkor az alapozást nem igénylő új kémény építésekor, ha az építés nem jár az épület tartószerkezetének megbontásával, átalakításával, megerősítésével.

Emellett még új, önálló (homlokzati falhoz rögzített vagy szabadon álló) kémény építése is szabad, a kémény 6 méteres magasságáig. Az elkészült kéményre azonban használatba vételi engedélyt kell kérni. 6 méretes magasság felett azonban építési engedélyre van szükség. Nézzük azért részletesen az egyes kémény fajtákat.

kémény építés

A korszerű kémény nemcsak biztonságos, hanem az égés hatékonyságát is javítja

A tüzeléskor keletkezett kormot és füstöt többféle kéménnyel lehet kivezetni a szabadba. A használható kémény típusát meghatározza:

 • a tüzeléshez használt tüzelőanyag, amivel fűt
 • a tüzeléshez használt kazán, kályha vagy kandalló típusa és teljesítménye
 • a távozó füstgáz hőmérséklete.

Ez a három tényező együttesen határozza meg a beépítendő kémény típusát.

A korszerű kémény nemcsak biztonságos, hanem gazdaságos is azzal, hogy növeli az égés hatékonyságát. Éppen ezért a kéménynek biztonságosnak, tűzbiztosnak, hőszigeteltnek és savállónak kell lenni. Ezzel együtt pedig még természetesen hosszú élettartamúnak is. Itt talál gáztüzeléshez, cserépkályhához és kandallóhoz gazdaságos és biztonságos kéményt. Itt ezen a linken például a Leier egyik legkeresettebb kéményéről tudhat meg többet.

A hagyományos, falazott kémények

A hagyományos, kisméretű tömör kéménytéglából falazott, béleletlen kémények ma már csak vegyes tüzelésű kazánok, valamint a fatüzeléses kandallók és cserépkályhák biztonságos kéményeként építhetők be. Vegyes vagy fatüzelésnél ezek a téglából épített hagyományos kémények is megfelelő biztonsággal működtethetők, de természetesen korántsem olyan hatékonysággal és élettartammal lehet számolni, mint a korszerű elemes kémények beépítésekor. Érdemes megnézni, mert ki tudja választani a tüzelőberendezésének megfelelő kéményét.

Ha ilyen hagyományos, falazott kéménye van, akkor nem szükséges feltétlenül korszerű, elemes kéményre cserélni, de mindenképp meg kell nézetni a cserépkályha vagy a kandalló beépítésekor a téglakéményt is, hogy biztonságosan alkalmas-e a kandallóban vagy a cserépkályhában keletkezett füstgázok elvezetésére.

Erre azért van szükség, mert több évtized alatt a falazott kémények habarcs vakolata a rendszeres tüzelés hatására meggyengülhet. A vegyes tüzeléskor keletkezett gázok az idők során széteszik a téglákat összekötő habarcsot. Ez pedig olyan mértékben meggyengítheti a téglakémény szerkezetét, hogy a kémény még le is dőlhet.

Gázkazán biztonságos kéménye

Gázkazán működtetéséhez a falazott kéményt mindenképpen béléscsővel ki kell bélelni. Ez a béléscső készülhet speciális műanyagból, alumíniumból, kerámiából vagy rozsdamentes acélból is. A leghosszabb élettartamot a rozsdamentes acélcső biztosítja, ezért nem véletlen, hogy gáz és olajtüzelésű kazánokhoz előszeretettel építik be.

Gáztüzeléshez tehát másfajta kéményre van szükség. A gáz tüzelésekor keletkező füstgázok viszonylag alacsony hőmérsékletűek, 100-150 Celsius fokosak. Viszont az égéskor keletkező füstgáz erősen maró hatású savakat is tartalmaz, és a biztonságos elvezetés érdekében olyan speciális kéményre van szükség, ami ellenálló ezekkel a maró hatású savakkal szemben.

Fatüzelés

A cserépkályha vagy kandalló fával való tüzelésénél az égéstérből távozó füstgáz jóval magasabb hőmérsékletű, akár 500-600 °C fokos is lehet. Ez rövid kéménynél a kipattanó szikrák miatt akár kéménytüzet is okozhat. A fa égésekor még arra is figyelni kell, hogy a fa égése sokkal több füsttel és korommal jár, mint a gázé. Ez azt jelenti, hogy a fatüzeléses rendszerek kéményét gyakrabban kell tisztítani, és a fűtési szezon elején a biztonságos fűtés érdekében meg kell nézni, hogy a kémény illetve a cserépkályha szellőző járatai szabadon átjárhatók-e, és okoz-e dugulást a lerakódott korom.

Ma már sokan használják a pellettüzelést. Ez is fával való tüzelést jelent, azonban a pellet égetése a tisztasága és szárazsága miatt már sokkal kevesebb korommal jár.

A fatüzeléssel vagy széntüzeléssel működő cserépkályhák, kandallók és fém tűzterek kéményeként gyakran használják a kerámia béléscsővel készülő elemes kéményeket. Itt a legkeresettebb elemes kéményről sok hasznos információt talál ezeknek a kéményeknek a használhatóságáról.

Épített kémény felújítása meglévő építményben

Nincs szükség építési engedélyre a meglévő kémény felújításához.

Lakás átalakításkor az alapozást nem igénylő új kémény építése engedély nélkül végezhető, ha az építés nem jár az építmény tartószerkezetének megbontásával, átalakításával, megerősítésével.

Önálló kémény építés 6 méteres magasságig

Új, önálló kémény építése is engedély nélkül lehetséges, ha a kémény magassága nem haladja meg a 6 métert. Az elkészült kéményre azonban használatba vételi engedélyt kell kérni.

A 6 méter feletti önálló kémény építése építési engedély köteles.

Milyen tüzeléshez szeretne biztonságos kéményt kialakítani?

 • A (+36-26)375-171-es telefonszámon munkatársaink segítenek a biztonságos kémény kiválasztásában. Kérje a segítségüket.

20 gondolatok ezen: “Mikor kell engedély a kémény felújításhoz?

 1. Drippey Ágoston

  Tisztelt Dalos Tüzép!

  Érdeklődni szeretnék, hogy a cikkben említett kéményre vonatkozó építési engedélyezési kötelezettség melyik jogszabályban található meg?

  A 312/2012-es, “az építésügyi és építésfelügyeleti hatósági eljárásokról és ellenőrzésekről, valamint az építésügyi hatósági szolgáltatásról” szóló jogszabály egyértelműen meghatározza, hogy: “Meglévő építményben új égéstermék-elvezető kémény létesítése” illetve
  “Új, önálló (homlokzati falhoz rögzített vagy szabadon álló) égéstermék-elvezető kémény építése melynek magassága a 6,0 m-t nem haladja meg.” nem építési engedély köteles tevékenység.

  Köszönettel,
  Ágoston

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Ágoston
   Nem is tudom, hogy mit mondjak. Önnek igaza van, és elnézést kérek a pontatlan tájékoztatásért.
   A cikkben leírtak pontatlanok voltak. Köszönöm Önnek, hogy felhívta a figyelmemet, és javítottam, pontosítottam a cikket.

 2. Szilágyi Gábor

  Tisztelt Dalos Tűzép!
  Kondenzációs Kazán csere előtt állok egy családiházban. A gázszerelő azt mondta a meglévő tégla kéményt, amely a tetőn 2 méterre áll ki, bontsam le 0,6 m-re (ez a hó határ) mert így a ventilátoros készülék nem terhelődik a magas kémény méret hosszall és a beépítendő cső is rövidebb lesz. Ez szabályos ez a lebontás? Mit fog hozzá szólni a kéményseprő?
  A másik a kémény mellé nyittassak egy ablakot, így könyebb elérni a kéményt, pedig kivűlről látrával is könnyen megközelithető. Ezt lehet csinálni egyáltalán, megbontani egy stabil tetőt?

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Szilágyi Gábor
   A kémény kitorkollási (tetőn kívüli) magassága azért több tényezőtől is függ. A tető feletti magasságot úgy kell meghatározni, hogy a kéményből esetlegesen kipattanó szikra, füst vagy pernye ne jelentsen veszélyt.
   Az Ön családi háza nyilván nem lapos tető, hanem magas tető. Ezért ha a kémény a tető gerincének közelében van (1 méteren belül), akkor a kémény kitorkollásának a tetőgerinc felett legalább 40 cm-nek, a tető síkja felett pedig legalább 80 centinek kell lenni.
   Ha pedig távolabb van a kémény a gerinctől, akkor még jobban ki kell nyúlni a kéménynek a tető síkjából. Nagyjából minimálisan lehet alacsonyabban a kémény kitorkollása, mint a tetőgerinc. Tehát az, hogy mennyire kell kiállni a tetősíkból a kéménynek nem egy állandó szám. A tetőgerinc magasságától, a kémény elhelyezkedésétől, és többek között a környező épületektől is függ.
   Nem bontanám a kéményt, amíg egy szakember, egy kéményseprő nem látta a konkrét kéményt, és nem véleményezte. Egyébként lehet, hogy utána sem bontanám, ha van más megoldás is. Ugyan meg lehet bontani egy stabil tetőt, ha van értelme, de a tetőnek az átalakítás után is stabilnak kell lenni, és ha van más megoldás, akkor miért kellene megbontani a stabil tetőt?

 3. Bartos Marian

  Udvozlom,

  hasonlo kerdesem lenne mint az Urnak a fentiekben:
  Kondenzacios kazan csere elott allunk. Tobb cegtol is kertem ajanlatot es azzal jottek hogy meg kell bontanom egy 52 mil tetoteres haz stabil csodaszep teto szerkezetet hogy a kemenysepro (katasztrofavedelem) ki tudjon menni ellenorzo merest tenni. Laikusan is ugy gondolom hogy ez butasag, hiszen a teto stabilitada adja a haz stabilizasat es egyseget is.
  Hogyan lehet ezt elekerulni vagyis nem elkerulni de maskepp megoldani? Kell az ellenorzes de ilyeb aron hogyan csereljunk korszeru kazanra? Hisz mindenki ezt akarja, az EU is….
  Ha kell viszek darut, allvanyozast, helikoptert 😊, de a haz stabilitasat szerintem senki nem kerheti hogy egy 5 evenkenti ellenirzeshez megbontask, ugy hogy tetoreri beepitesu.
  Koszonettel, Marián

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Bartos Marián
   Látatlanban nem tudom Önnek megmondani, hogy hogyan lehet másképp megoldani 🙂 Ehhez látni kellene a helyszínt, és aki megnézi, annak jó, ha minél nagyobb szakmai gyakorlata van, és nemcsak egy, a legkézenfekvőbb megoldásban tud gondolkodni. Én valószínűleg egy több évtizedes gyakorlattal rendelkező szakembertől kérnék javaslatot, mégpedig úgy, ahogy Ön leírta itt, hogy milyen egyéb megoldások jöhetnek szóba az ellenőrző méréshez.

 4. Nagy tamás

  Tisztelt Dalos Tűzép!

  Cserélni szeretnénk régi tégla építésű kéményünket leier kéményre.Kérdésem az lenne milyen szakemberrel kell megterveztetni a kémény átmérőjét?

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Nagy Tamás
   A tüzelőberendezés határozza meg, hogy milyen típusú kéményre van szüksége, illetve hogy milyen típusú kéményt építhet be.
   Ugyancsak a tüzelőberendezés, a kazán adatai alapján tudja meghatározni a kürtő méretét, a kémény átmérőjét. Ebben egy nagy gyakorlattal rendelkező, kémény építéssel foglalkozó kivitelező is tud segíteni Önnek. A fűtési rendszer tervezését egyébként épületgépész tervező, gépészmérnök végzi.

 5. Soós Zoltán

  Tisztelt Dalos Tüzép!
  Egy lakásfelújítás során a meglévő téglakéményemet 160-as acél béléscsővel bélelték!Kéménykivitelező ismerősöm készítette de már nem tudja betegség miatt az engedélyeztetést,átadást befejezni!A kéménybe pellet kandalló van beüzemelve!A béléscső papírjai megvannak!Tudnának ajánlani szakit aki az engedélyeztetésbe segítene?Köszönöm!

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Soós Zoltán
   Sajnos nem tudunk Önnek szakembert javasolni az engedélyeztetéshez. Javasolom, hogy a kéményseprő tevékenységet végző megyei ügyfélszolgálati ponton érdeklődjön, és kérjen segítséget.

 6. Bacsó Zsolt

  Tisztelt Dalos Tüzép!

  A cikk harmadik bekezdésére hivatkozva kérnék megerősítést.

  A lakás közepén álló önálló, téglából készült kéményem (amelyhez cserépkályha csatlakozik) az idők során annyira elkátrányosodott, hogy a padlóig le kell bontanom. (A teljes kémény magasság kb. 7,5 méter.)
  Ha változatlan formában újraépítem téglából, illetve ha helyette Leier szigetelt betonkéményt építek akkor sem kell építési engedély, csak a kéményseprőtől egy használatbavételi engedély? (Hiszen nem kell alapozni, változatlan helyen lesz és a ház tartószerkezetét és a tetőszerkezetét sem kell megbontani)

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Bacsó Zsolt
   Igen, gyakorlatilag így van, ahogy Ön is értelmezi a helyzetet. A kémény átalakítása előtt azonban én nem tőlem, egy építőanyag forgalmazással foglalkozó szakembertől kérnék megerősítést, hanem a kéményseprő tevékenységet végző megyei ügyfélszolgálati ponton érdeklődnék.

 7. Balázs István

  Tisztelt Dalos Tüzép!

  A kérdésem az lenne, hogy a gázmelegítő kéményét a fürdőszobában át lehet úgy építeni, hogy ne a padlószintről induljon, hanem olyan 1 méter magasságból? A bekötés 2 méteren van. Egyébként bélelt a kémény, a padlótól olyan 30 cm-re van tisztító nyílás jelenleg. Az átépítés után ez a kémény aljától 30 centiméterrel lenne. Előírja valami, hogy a padlótól kell indulnia a kéménynek?
  Válaszát előre is nagyon köszönöm!

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Balázs István
   Azt nem írják elő, hogy a kéménynek feltétlenül a padlótól kell indulnia. Ha azonban a kémény súlya indokolja, akkor a kémény alá beton alapot kell építeni. A tégla kémények, a beton köpenyelemes kémények alá beton alapot kell építeni.
   A szerelt kémények azonban nem olyan nehezek. Ezek akár a falra is rögzíthetőek, és nem kell alap hozzá.
   Tehát alapvetően a kémény konstrukciója határozza meg a kivitelezés szerkezeti szükségletét.

 8. Lévai Ádám

  Tisztelt Ügyintéző!

  Most köttettem be a gázt a családi házamba, és kombi kondenzációs kazán lesz beépítve. A gázszerelőmmel úgy egyeztünk meg, hogy én megveszem a kazánt és a kéményt,a többit Ő hozza. Kérte, hogy vizsgálónyílásos legyen a kivezetés, ami amúgy egy egyszerű vízszintes kivezetésű kémény lesz. Egy immergas victrix tt kazánról van szó, aminek az egyik szervizesét fel is hívtam ezügyben aki azt mondta , hogy nem kell a vizsgálónyílás csak a sima kivezető készlet. Ezután felhívtam 2 boltot ahol forgalmaznak ilyen termékeket és az egyik helyen ezt mondták, másik helyen meg azt. Fontos kérdés, hiszen 40ezer forint a diferencia a két kivezetés között. Valamint az immergas vizsgálónyílásos könyöke nem tudom, hogy a koaxiális cső belső csövére is van-e nyílás. Egy szerelő azt mondta, hogy ha a kazánt más márkájú csővel teszem össze mint amilyen a kazán akkor terveztetni kell. Kicsit tanácstalan vagyok. Előre is köszönöm válaszát!

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Lévai Ádám
   Be kell ismernem, hogy én is tanácstalan vagyok ez ügyben, mert az immergas victrix tt kazánt nem ismerem, ezért nem tudok Önnek megbízható választ adni. Találgatni pedig nem szeretnék, mert azzal Ön semmire sem megy. Elnézését kérem, amiért nem tudtam Önnek segíteni

 9. Mondáné Szabó Ilona

  Tisztelt Dalos Tüzép!

  A gázkazán beépítésével új kémény készült, a régi kémény a padlástérig vissza bontásra került. Most cserépkályhát építünk, melynek füstelvezetését a vissza bontott, korábban szintén cserépkályhát ellátó kéménybe kötnénk bele. A kémény vissza magasításához, mely csak a cserepek bontását teszik szükségessé, kell-e valamilyen engedély, hozzájárulás?

  Üdvözlettel!

  Mondáné Szabó Ilona

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Mondáné Szabó Ilona
   6 méteres magasságig nem kell építési engedély a kémény építéséhez, de ha elkészült a kémény, akkor az elkészült kéményre használatba vételi engedélyt kell kérni. 6 méteres magasság feletti kéményhez már építési engedélyre is szükség van.

 10. Petőcz István

  Tüzállo bitumenlakásba lakom és a ház mellé kivülre szeretnèk kémènyt felhuzni mert kazánt üzemeltetnék az épületben ,ezt hogyan tudnám kivitelezni???

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Petőcz István
   Kérem, hogy ezzel a kérdésével egy kivitelező szakemberhez forduljon, aki helyszíni szemrevételezés után fog tudni Önnek megfelelő megoldást javasolni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.