Milyen falazóelemeket ismer?

Amikor építkezik, akkor szinte biztos, hogy az egyik legfontosabb kérdés a falazóanyag kiválasztása. Milyen falazóanyagokat ismer, és milyen szempontok alapján választ majd közülük?

A falnak kellően teherbírónak és tűzállónak kell lenni. Alapvető fontosságú a hőszigetelő képessége is, amelynek elsősorban a téli hidegben van kiemelkedő fontossága. A falak hőtartó képessége a falak tömegétől függ. Minél nagyobb tömegű a fal, annál jobban tartja a lakásban kialakult klímát. Télen benntartja a meleget, nyáron pedig nem engedi be olyan könnyen a kinti meleget. A hangszigetelő képessége is fontos még a falaknak.

Égetett agyagtéglák

A legnépszerűbb falazóanyag az agyagból égetett tégla. A homlokzati falak építéséhez használt nútféderes falazóblokkoktól a belső teherhordó falak tégláin és a válaszfal blokkon át egészen a kisméretű tégláig terjed a téglák széles választéka. Olyan rendszerelemek egészítik ki a téglákat, amelyek a komplett falazáshoz és födém építéshez feltétlenül szükségesek. Ilyen fontos kiegészítő falazóelem a nyílászárók beépítéséhez használatos áthidaló, valamint a födémek építéséhez használt gerendák és béléstestek.

porotherm 44 x-therm rapid dryfix

Porotherm 44 X-Therm tégla Dryfix ragasztóhabbal ragasztva

A homlokzati falak építéséhez lyukacsos üregszerkezetű falazóblokkokat gyártanak agyagból, pórusképző adalékokkal, és ezeket az üreges falazóblokkokat kiégetik. Az agyaghoz hozzáadott adalékok biztosítják azt, hogy a tégla lyukacsos üregszerkezetében lévő levegő mellett még a kész téglában is sok zárt légpórus alakuljon ki, melyek biztosítják a falazóelem jó hőszigetelő képességét.

porotherm béléstest

Porotherm béléstest a födém építéséhez

Ezek a nútféderes kialakítású falazóblokkok azért előnyösek, mert a függőleges hézagba habarcsot egyáltalán nem kell tenni. A nútféderes kapcsolódásokat kell megfelelően egymásba illeszteni, és az egyes sorokat megfelelő kötésben felfalazni a fal megfelelő stabilitásához. A hornyos kialakítással sokkal kevesebb habarcsra van szükség a falazáshoz.
Ezek a falazóblokkok társasházak, és családi házak külső-belső teherhordó és egyéb válaszfalainak az építésére kiválóan alkalmasak. Az áthidalókon, gerendákon és béléstesteken túl pincetéglákat is gyártanak, amelyek a külső-belső teherhordó pincefalak felhúzására alkalmasak.

Pórusbeton falazóelemek

ytong lambda nútféderes falazóelem

Ytong Lambda nútféderes falazóelem családi háza kiválóan hőszigetelő homlokzati falának építéséhez

Ezek a könnyű szerkezetű, pórusos falazóanyagok kvarchomokból készülnek mész és cement hozzáadásával. A gyártáskor pórusképzőként alumínium pasztát vagy port használnak. A finomra őrölt anyagokat vízzel elkeverve alakítják képlékeny anyaggá, és megfelelő formákba öntik.

A pórusképző adalékanyagok révén a falazóelemben pórusok milliói alakulnak ki. Ez biztosítja a falazóelemek kiváló hőszigetelő képességét, és könnyű súlyát.

A pórusbeton is alkalmas teherhordó és vázkitöltő falak építésére. Az elemek könnyű szerkezete biztosítja a pontos méretre vághatóságot, de éppen ebből származik az egyik legfontosabb hátránya is. Ugyanis ezeknek a könnyű pórusbeton elemeknek messze nem olyan jó a hőtartó képessége, mint a tömör, nagy tömegű falazóanyagból épült falaknak.

A pórusbeton falazóelemekhez is rendelkezésre állnak a falazáshoz szükséges kiegészítők, áthidalók és födémgerendák a szükséges béléselemekkel együtt. Így egységes, homogén falszerkezetek építhetők a pórusbetonból is.

Mészhomok téglák

silka tégla fal

Silka tégla fal építése. Tömör szerkezete adja kimagasló hangszigetelő képességét

A mészhomok tégla fehér színű tégla, amely mészkőből, homokból és cement keverékéből áll. Ezt a vízzel képlékennyé gyúrt keveréket gőznyomás alatt keményítik meg.

A mészhomok téglákból is elkészülhet az épület összes fala. Építhető belőle teherhordó és nem teherhordó válaszfal, és a pinceszint is.

Kiválasztotta már, hogy milye

hogyan válasszon falazóanyagot

Kerámia tégla, mészhomok tégla vagy Ytong? Melyik legyen? Hogyan válassza ki családi háza falazóanyagát? Kattintson a képre választást segítő kérdőívéért!

n falazóelemből építi meg családi házát?

Ha még gondolkodik a falazóanyagon, akkor milyen információra van szüksége a döntéshez? A Hogyan válassza ki családi háza falazóelemét kérdéssor segíteni fog a legjobb falazóanyag kiválasztásában.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük