Milyen legyen a tetőcserép?

Egy ház egyik legfontosabb része a tető, ez nem vitás. Ez az, ami védelmet nyújt a csapadék ellen, és biztosítja, hogy otthonunk egy védett hely lehessen. Éppen ezért nagyon nem mindegy, hogy a tető milyenre sikerül.

A minőségét nagyban meghatározza, hogy milyen cserepet használtak a tető felrakása során. Persze itt nemcsak a márkára gondolunk, hanem a típusra is. Ugyanis különböző fajtájú tetőcserepek léteznek, és változó, hogy melyik típus felel meg leginkább az egyes épületekhez.

milyen cserép legyen

Milyen cserepet fog választani?

A legnépszerűbbek Magyarországon a kerámiacserepek és a betoncserepek. Ez a két cserép együtt a tetőfedés piac több mint felét ki is teszik. Jellemzően ezeket láthatjuk a házak tetején, de még ezeken belül is vannak különböző típusok. Ami nagyon fontos a cserépválasztásnál, az az, hogy ügyeljünk a minőségre, mert egy rossz tetővel nagyon sok bosszúságot okozhatunk magunknak. Sok lesz a karbantartási munka, és könnyen előfordulhat, hogy a vártnál jóval hamarabb cserélhetjük majd le az egészet.

Milyen kerámiacserepekkel találkozhat?

Ahogy említettük, a kerámiacserepeknek több típusa is létezik. Ezek égetett agyagból készülnek, és hódfarkú, hornyolt és sajtolt cserepeket gyártanak belőlük. A cserepeket általában 25-60 fokos tetőhajlásszögek befedésére készítik, de néhány cserépfajta akár alacsony hajlásszögű, 18-20 fokos tető lefedésére is alkalmas.

  • creaton róna cseréptető

    Creaton Róna cseréptető natúrvörös színben. A tetőfelújítások egyik közkedvelt cserepe a Creaton Róna

    Hódfarkú tetőcserép: ez egy téglalap alakú tetőcserép, melynek rövidebb az egyik oldala, és íves. A cserép lehet teljesen sima, vagy kicsit bordázott is. Van belőle hagyományos és felezhető. A hagyományos fajta lyukasztott kivitelben készül, míg a felezhetők kettős füllel és hosszanti horonnyal vannak ellátva, a horony mentén lehet elvágni őket. Ezek a cserepek tökéletes védelmet nyújtanak a hideg ellen, és a legkeményebb fagy sem tudja őket kikezdeni. Különböző színű máz bevonattal is kaphatók, hogy minden épülethez tökéletesen passzoljanak. A tető gerincének fedésére ennél a fajtánál kúpcserépre van szükség.
  • creaton balance téglavörös tető

    Creaton Balance téglavörös cseréptető

    Hornyolt és sajtolt tetőcserép: ez a cserép teljesen téglalap alakú. A cserepek egymás mellé és egymás fölé helyezve, az összeillő hornyokkal kapcsolódnak össze egymással. Ennek köszönhető, hogy kiválóan zárja az ilyen cserépből készült tető a vizet, és megakadályozza, hogy hó jusson be a padlástérbe. Ez a cserépfajta általában natúr kivitelben készül, vörös vagy engóbozott színben kapható, de mázas változata is van. A hornyolt cserepek jóval közkedveltebbek, mint a hódfarkú tetőcserép.

Sokan szeretik a betoncserepet is

A betoncserép kvarchomokból és cementből készül. Fontos tulajdonsága, hogy jól zárja a vizet, és kellőképpen fagyálló is. Az időjárás viszontagságainak maximálisan ellenáll, legyen az eső, hó, fagy, jég, vagy éppen erős szél. Sokáig bírja a gyűrődést, igen hosszú az élettartama.

Hátránya, hogy nehezebb, mint a hagyományos cserepek, ezért erősebb tetőszerkezet szükséges hozzá. Ha ilyet szeretne, akkor mindenképpen előre kell gondolkodni. Nem csak természetes anyagokból készül, hiszen színezőanyagot kevernek hozzá, mégis képes környezetvédelmi szempontból is felvenni a versenyt a kerámiacseréppel.

Milyen cserepet válasszak?

Nos, ez attól függ, mi az igénye. A betoncserép tartós, masszív, az ára kedvező, de erősebb tetőszerkezetet igényel. Még akkor is, ha nagyobb mérete miatt egy négyzetméterre kevesebb kell belőle. Sokféle színben kapható, ráadásul különböző formákban is elérhető, ezért biztos lehet benne, hogy megtalálja majd a leginkább megfelelő betoncserepet családja házára. Ha viszont a természetes alapanyagok elkötelezett híve, akkor a kerámiacserép jobb választásnak bizonyulhat. Ezek picit drágábbak, de egy kisebb teherbírású tetőszerkezet is elbírja, vízzárása és ellenálló képessége is megfelelő.

Tetőcserépből nem érdemes alább adni, mert később nagyon sok problémája lehet a silány minőséggel. Betoncserép esetében a Bramac, a Leier és a Mediterrán cserép az, amivel érdemes foglalkozni, kerámia tetőcserép esetében pedig a Creaton és a Tondach a piacvezető márkák – nem véletlenül.

Érdemes a bevált nevek közül választani. Nem lesz szerencsés választás, ha a tetőcserépen akar spórolni. Ha az ár a minőség rovására olyan kedvező, akkor a nagy spórolásnak sokszor komoly ráfizetés a vége.

hogyan válasszon tetőcserepet

Betoncserép vagy inkább kerámia cserép legyen a házán? Hogyan válasszon tetőcserepet otthonára? Kattintson a képre a tetőcserép kiválasztását megkönnyítő kérdőívéért!

Választott már a cserepek között? Ha még nem, akkor a Hogyan válasszon cserepet családi házára kérdőív kérdéseinek megválaszolása segíteni fog családi háza tetőcserepének kiválasztásában.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük