Milyen vastag legyen az aljzat szigetelés?

Az aljzat szigetelés azért kiemelkedő fontosságú családi háza építésekor, mert ha nem szakszerűen, megfelelő vastagságban végzik el, akkor később már csak a talajon fekvő padló, a burkolat bontásával tudja kijavítani, illetve pótolni a szigetelést.

Az aljat megfelelő szigetelése azért is fontos, mert padlószigetelés nélküli házában az aljzat hideg lesz. Ez több dolog miatt is kifejezetten káros.

 • Egyrészt a szigetelés nélküli hideg padlón nem fog tudni mezitláb járni, és emellett még a hőérzete is rosszabb lesz a lakásban. Ugyanis melegebb padlónál még 2-3 fokkal alacsonyabb hőmérsékletnél is ugyanolyan komfortosan, jól érzi majd magát. Ezzel a 2-3 fokkal pedig takarékoskodni fog tudni a fűtéssel.
 • Másrészt pedig a szigetelés nélküli padlónál, a hideg felületen könnyen kicsapódik a pára, és ez pedig a burkolat, a talajon fekvő padló nedvesedéséhez, penészedéséhez vezethet. Ez nemcsak a ház értékét rontja, hanem a levegőjének a minőségét is, és ezzel együtt pedig a kényelmét, a komfortosságát is. Gondoljon csak bele abba, hogy milyen egészségügyi kockázata lehet annek, ha egy légúti allergiával küszködő, asztmás családtag egy nedvesedő, penészedő lakás levegőjét szívja be állandóan? Ha asztmás panaszokkal küzdő családtagja van, akkor jobb nem is belegondolni, ugye?

Az aljzat szigetelés rétegrendje milyen legyen?

Talajon fekvő padlónál az aljzat rétegrendje felülről lefelé haladva a következő lehet:

 • hideg vagy melegburkolat
 • ágyazó réteg vagy ragasztó
 • aljzatbeton, esztrich beton 6-8 cm-es vastagságban
 • technológiai fólia, amely megvédi a hőszigetelő anyagot az esztrich betonból lecsorgó cementlé nedvességével szemben
 • hőszigetelésre használt anyagként lépésálló polisztirol vagy kőzetgyapot
 • vízszigetelés
 • aljzatbeton, szerelő beton
 • az aljzat tömörített kavicságya
 • maga a talaj

Milyen legyen az aljzat szigetelés vastagsága?

Az aljzat szigetelésénél a hőszigeteléssel szemben nincsenek olyan magas követelmények, mint például a tető vagy a homlokzat szigetelésénél. Ez nem véletlenül van így. Ugyanis télen a talaj hőmérséklete mindig magasabb a levegő hőmérsékleténél. Ezért a talajon fekvő padlónál nem kötelező olyan szigorú hőszigetelési értékeknek megfelni.

Ezért van az, hogy a 2018. január 1-től érvényes hőszigetelésre vonatkozó értékek szerint a tetőre, illetve a födémre meghatározott 0,17 W/m2K és a homlozati falra meghatározott 0,24 W/m2K érték helyett a talajon fekvő padlónál már a 0,30 W/m2K hőátbocsátási tényező érték biztosítása is elegendő az új építésű épületeknél.

Családi házaknál az aljzat szigetelésére tökéletesen megfelelő lehet az Austrotherm AT-N100-as lépésálló hungarocell lemez, vagy pedig az ugyanezen mechanikai tulajdonságokkal rendelkező Grafit 100-as hungarocell lap.

Ha nagyobb terhelés éri a talajt, például nagyobb forgalmú közösségi épületek, iskolák, óvodák, üzletek pacllószigetelésénél, akkor az Austrotherm N150-es vagy a Grafit 150-es lapok lesznek a megfelelőek a padló szigetelésére. Ezek a lapok ugyanis nagyobb terhelést bírnak el.

Családi házaknál a 2018-tól érvényes szabályozás szerint legalább 11 cm vastag Austrotherm AT-N100-as szigetelő lemezzel, vagy 8 cm-es Austrotherm Grafit 100-as grafitos lemezzel tudja biztosítani a padlószigetelés szükséges mértékét. Az energiaárak várható emelkedésére számítva azonban érdemes lehet még ennél is vastagabb szigetelést választani az aljzat szigetelésére. Ugyanis az aljzat szigetelését utólagosan már nem lehet könnyen megerősíteni. Gondoljon csak bele abba, hogy az ajtók köszöbszintje nem engedi meg a jóval vastagabb hőszigetelés beépítését még akkor sem, ha feltörné a lakásban a burkolatot és a hőszigetelő feletti aljzatbeton réteget. Érdemes tehát már a ház tervezésekor körültekintően végiggondolni a padlószigetelés szükséges mértékét és ennek a vastagságát.

A helyigény miatt a hagyományos AT-N100-as polisztirol lapok 20 cm-es vastagságát már nemigen érdemes beépíteni az aljzatba, de például egy 12 cm vastag Grafit 100-as szigetelés berakása már 0,14-es hőátbocsátási tényező értéket képes biztosítani a padlónál. Ez nemcsak jó aljzatszigetelést, hanem kellemes hőérzetet is biztosít a lakásban.

Az aljzat szigetelés menete

A legalább egy hónappal korábban lebetonozott aljzatra kerül a vízszigetelésre használt bitumenes szigetelő.

Erre a bitumenes vízszigetelésre lehet rakni a lépésálló hungarocell lapokat. Érdemes két rétegben, kötésben, egymáson elcsúsztatva lerakni a lépésálló lapokat, mert ezzel is mérsékli a hőhíd hatást.

aljzat szigetelés vastagsága

Az aljzat szigetelés vastagsága nemcsak a fűtési számla alakulására, hanem hőérzetünkre, a ház komfortosságára is hatással van.

A szigetelésre használt anyag hőszigetelő képességét a nedvességtől óvni kell, ezért a második aljzatbeton réteg előtt technológiai fóliát kell a szigetelésre fektetni.

 • Ez fogja megóvni a rákerülő esztrich beton nedvességétől a szigetelést. Ezt a második esztrich beton réteget legalább 4, de inkább 6 cm-es vastagságban érdemes lerakni. Ennek száradása után pedig már lehet is burkolni a helyiséget a kiválasztott hideg vagy melegburkolattal.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük