Milyen vastagságban szigetelje házát?

A hőszigetelés kívánatos vastagsága több dologtól is függ. Leginkább azonban arra érdemes figyelnie, hogy milyen mértékű megtakarítást szeretne elérni otthona utólagos hőszigetelésével. Mennyit szeretne fizetni a fűtésért? Mennyit szeretne megtakarítani?

Amint tudja, hogy mennyit szeretne megtakarítani, akkor ennek a megtakarításnak az eléréséhez egy fontos információra van szüksége. Mégpedig arra, hogy az Ön házának falára a kiválasztott szigetelőanyagból milyen vastag szigetelésre van szüksége?

utólagos hőszigetelés polisztirol lapokkal

Családi háza szigetelésére a polisztirolt vagy inkább a kőzetgyapotot választja?

Ebből persze az is következik, hogy a szigetelés vastagságának a kiválasztásához előbb a homlokzati szigetelésre használt hőszigetelő anyagát kell eldönteni. Választani pedig a kőzetgyapot és a polisztirol között lehet. Az utólagos hőszigetelést végzők többsége a polisztirol mellett dönt, mert ennek az ára olcsóbb a kőzetgyapotnál.

utólagos hőszigetelés hungarocellel

Hungarocell szigetelés a homlokzaton

Ezért ebben a példában mi is a polisztirol szigeteléssel fogunk számolni. Természetesen a polisztirol homlokzati rendszereket is sok gyártó gyártja, ezért még a márkát is ki kell választania a vásárlás előtt. Arra érdemes figyelnie, hogy polisztirol és polisztirol között is jelentős különbségek lehetnek az egyes gyártók termékei között, ezért tájékozódjon a vásárlás előtt. Ebben a példában a jó minőséget gyártó Austrotherm homlokzati polisztirol termékeivel fogunk számolni.

Még egyetlen márka kiválasztása után sem lehet azonban egyértelmű választ adni arra a kérdésére, hogy milyen vastagságban szigetelje a házát. Ez függ elsősorban

  • háza falának az anyagától,
  • a kiválasztott szigetelőanyag hőszigetelő képességétől, és
  • tervezett megtakarításától is.

Ajánlások azonban természetesen vannak arra vonatkozóan, hogy milyen vastagságban érdemes szigetelnie otthona falát. Most ebben a cikkben ezt nézzük át.

Ismeri a homlokzati hőszigetelés javasolt értékeit?

A várható szabályozás szerint 2021-től már minden új épületet közel nulla energiafelhasználással kell majd megépíteni.

  • Az új épületeknél a falszerkezet hőátbocsátási tényezőjének (U) értéke várhatóan 0,17 W/m2K kell legyen majd.

Most joggal kérdezheti, hogy oké rendben, de mihez kezdjen Ön ezzel, amikor az Ön háza már 30 vagy talán 40 évvel is ezelőtt épült? A falakat csak nem fogja lebontani és átépíteni.

  • Otthona falait nem is kell lebontani. Viszont háza falának anyaga alapján már Ön is meg tudja határozni a kiválasztott szigetelőanyagnak azt a vastagságát, ami biztosíthatja falszerkezete előírásoknak megfelelő értékét. Még ennél is fontosabb azonban, hogy azt a kívánatos megtakarítást, amit a szigetelés biztosítani tud majd.

Ehhez mindössze arra van szüksége, hogy otthona falának ismeretében meghatározza a kiválasztott szigetelőanyagnak azt a kívánatos vastagságát, ami biztosíthatja a hőszigetelés utáni falszerkezet 0,17 W/m2K hőátbocsátási tényezőjét, és az ezzel elérhető megtakarítást.

Milyen falazóanyagból épült az Önök háza?

Erre a kérdésre most pillanatnyilag csak Ön tudja a választ, én nem. Tehát nem tudom Önnek megmondani, hogy az Ön családi házának falára a kiválasztott szigetelőből milyen vastagságra van szüksége.

Abban viszont tudok segíteni Önnek már így előzetesen is, hogy elmondom azt, hogy az egyes 60-as, 70-es és 80-as években népszerű falazóanyagokból épült házaknál milyen vastag szigetelésre van szükség ahhoz, hogy a fal elérje a javasolt 0,17 W/m2K hőátbocsátási tényezőt, és az ezzel együtt járó megtakarítást. Ettől persze Ön dönthet úgy is, hogy ennél vékonyabb – vagy akár vastagabb – szigetelést fog felrakni a homlokzatra, ekkor azonban azzal is számoljon, hogy a kívánatosnál kisebb mértékű lesz a megtakarítása a fűtés költségében is.

B30-as téglából építette a házát?

Ha igen, akkor sok családi ház tulajdonoshoz hasonlóan építkezett, mert a 70-es, 80-as években sokan építették a házukat ebből a téglából.

eps homlokzat szigetelés

Homlokzat szigetelés fehér színű hungarocell szigeteléssel

A B30-as téglafal 0,17-es hőátbocsátási tényező értékéhez a hagyományos, fehér színű AT-H80-as polisztirol szigetelésből 22 centiméteres vastagságra van szükség. Ha valamiért ennél vékonyabb szigetelést szeretne, és mégis ragaszkodik ehhez a megtakarításhoz, akkor a grafitos szigetelésből (Grafit Reflex) már csak 16 centiméteres vastagságra van szüksége a kívánatos megtakarításhoz.

A kisméretű téglából épült falat is ugyanilyen szigetelési vastagságokkal tudja utólag hőszigetelni.

Akkor is ilyen szigetelési vastagságokat válasszon, ha tufából épült a fal.

Vályogból építkezett?

utólagos hőszigetelés kőzetgyapottal

A homlokzat utólagos hőszigetelése kőzetgyapottal

Ha igen, akkor Önnek nem javaslom a polisztirol szigetelést, mert a vályogfalnak nagyobb a nedvességtartalma a szokásosnál, és polisztirol szigeteléssel nem szellőzne szükséges mértékben a fal. A polisztirol ugyanis nem páraáteresztő, lezárja a falat.

Vályogfal utólagos szigeteléséhez páraáteresztő hőszigetelésre van szüksége. Önnek tehát kőzetgyapottal érdemes szigetelnie családi házát.

Gázszilikátból (gázbetonból) épült az otthona?

szürke polisztirol lapok

A szürke színű Grafit Reflex polisztirol lapokkal szigeteli házát?

Típustól függően a gázszilikát hőátbocsátási tényezője 0,76-0,61 között változik. A hagyományos, fehér színű AT-H80-as szigetelővel 19-20 centiméteres vastagságra lesz szükség. A grafitos szigetelésből, a Grafit Reflex lapokból pedig a 15 centiméteres vastagságra van szüksége.

30-as Porotherm tégla fala van?

Az AT-H80-as szigetelő lemezekből 18 centiméteres vastagságra, Grafit Reflex szigetelésből pedig 14 centiméteresre lesz szüksége.

38-as Porotherm téglából épült a külső fal?

A 38-as Porotherm falnál már egy fokkal jobb a helyzete. Az AT-H80-as lapokból 16 centiméteres vastagságra lesz szükség. A Grafit Reflex szigetelésből pedig elég a 12 centiméteres vastagság.

30-as Ytong homlokzati fala van?

A fehér színű AT-H80-as lapokból 15 centiméteres vastagság biztosítja a 0,17-es hőátbocsátási értéket. A grafitos Grafit Reflex lapokból pedig 11 centiméteres vastagságra van szüksége homlokzati fala utólagos szigeteléséhez.

Megtalálta a cikkben azt a falazóanyagot, amiből építkezett?

  • Ha igen, akkor nézze meg pontosan, hogy milyen utólagos szigetelési vastagságokkal tudja elérni homlokzati fala a 0.17-es hőátbocsátási tényezőt.

Milyen szigetelést fog választani a falra? Eldöntötte már, hogy hungarocell vagy inkább kőzetgyapot szigetelés lesz a házán?

  • utólagos hőszigetelés

    A hungarocell hőszigetelő lemezeket ragasztással és dübelezéssel rögzítse a megtisztított és portalanított falra.

    A fehér színű AT-H80-as polisztirolból fogja szigetelni a falakat?
  • Vagy inkább a jobb hőszigetelési értékkel rendelkező Grafit Reflex szigetelést választja?
  • Ha már kiválasztotta a szigetelőt, akkor milyen vastagságban tervezi homlokzata utólagos szigetelését?
  • hogyan válasszon hőszigetelő rendszert

    Hogyan válasszon hőszigetelő rendszert családi házára? Kőzetgyapot vagy hungarocell szigetelés legyen? Melyik lesz a jobb rezsicsökkentő szigetelés? Kattintson a képre választást segítő kérdőívéért!

    Ha még nem választotta ki a homlokzatszigetelést, akkor a Hogyan válassza ki homlokzati hőszigetelő rendszerét kérdéssor segíteni fog a választásban.
  • Ha pedig további kérdése van még, vagy bizonytalan valamiben, vagy nem tudott választani a szigetelőanyagok és vastagságok világában, akkor kérje tanácsadó munkatásunk segítségét a (+36-26) 375-171-es számon. Válaszol a kérdéseire, és az Önöknek legfontosabb szempont megismerése után segít a legjobb rezsicsökkentő hőszigetelés típusának és vastagságának kiválasztásában.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük