Mire figyeljen a ház alapozásnál?

Otthona megépítésének egyik legfontosabb mozzanata a ház alapjának elkészítése. Az alapon fog állni a ház, ezért az alap elkészítése sok mindent meghatároz majd. Sok kellemetlenségtől és bosszúságtól kímélheti meg magát azzal, ha az alapozáskor minden rendben halad.

sávalap készítése

Leggyakrabban a sávalapot választják

Amikor sor kerül az alapozásra, akkor már elkészült az építkezés terve, és megvannak a szükséges engedélyek is az építkezéshez. Kezdődhet a munka, mégpedig az alapozással.

A tervező felel azért, hogy a ház biztos lábakon álljon, ezért ház tervezésekor a tervező határozza meg az alapozás fajtáját. A szakember három alapozási mód közül választ egyet.

  • A leggyakrabban a sávalapot választják családi házak építésekor. A legtöbb esetben ez is tökéletesen megfelelő lesz.
  • Ritkán kerül rá sor, de lehet választani a pontalapot is.
  • lemezalap

    Csak akkor választják a lemezalapot, ha a talajviszonyok miatt feltétlenül szükséges

    Még ritkábban választják a legköltségesebb eljárást, a lemezalapot. Mivel ez a legköltségesebb, ezért ezt csak akkor választják, ha valóban erre van szükség.

A három alapozási mód közül a tervező a kert talajának a stabilitása, minősége és az épület igénye alapján fog választani.

A ház alapozás folyamata

Az alapozás első lépése a terület esetleges megtisztítása után a ház alapjának a kitűzése. A gondos tervezés után itt „már csak” annyi a feladat, hogy pontosan a tervben leírtak szerint történjen meg az alap kitűzése. Néha ugyanis előfordul, hogy már a kitűzés sem sikerül megfelelően. Akkor pedig mit várhatna majd az alapozás további részétől?

A kitűzéskor az egyik leggyakoribb hiba a falak nem a megfelelő helyre való kitűzése szokott lenni. Ez a legtöbbször annál a szobánál nem jelent gondot, amelyik a pontatlan kitűzés miatt nagyobb lesz kicsit. A másik szoba viszont emiatt éppen ennyivel lesz kisebb, és ez már bizony komoly gondokat jelenthet. Ugyanis könnyen lehet, hogy a hiányzó terület nem az üres légtérhez kell majd a szomszédos másik szobában, hanem például valaminek a beépítéséhez. Ekkor pedig már elég nagy a baj a hiányzó terület miatt.

Éppen ezért a kitűzéskor érdemes még egyszer leellenőrizni a méreteket.

A következő fontos lépés az alap kiásása. Ennél is lehet azért elkövetni hibákat rendesen. Kézi erővel nem olyan könnyű munka az alapásás, ezért sokszor előfordul, hogy az ásást végzők itt-ott elvesznek egy kicsit elsősorban az alap szükséges mélységéből. Ez nem szerencsés nemcsak a házalap stabilitása miatt, hanem az esetleges fagyveszély miatt sem.

Előfordulhat az is, hogy az építtető és a kivitelező együtt döntenek a tervhez képest takarékosabb megoldás mellett. Nem kifejezetten szerencsés az, ha a tervben meghatározott paramétereket megkurtítják, így például amikor úgy döntenek, hogy nincs is gond a kert talajszerkezetének a stabilitásával, és elbírja a kevésbé mély alap is a ház súlyát.

Az persze lehet, hogy a talaj valóban elég stabil és tömör ahhoz, hogy alacsonyabb alap is elég kellene, hogy legyen. Ezen kívül azonban vannak még más szempontok is, az alap mélységének a meghatározásakor. Egyik ilyen szempont az, hogy az alappal mindig a fagyhatár alá kell menni. Enélkül sokkal nagyobb esély van arra, hogy bizony meg fog süllyedni a ház alapja.

Kockázatos a tervtől eltérni, mert ha valami baj történik később, az elkövetkező évtizedekben, akkor nem fog tudni menni sehova sem panaszkodni. Hisz a tervben világosan le volt írva a tervezés minden részlete. A kellő mélységet el nem érő alap is ilyen kizáró ok.

Az alap kiásása után következik a betonozás. A betonozásnál arról kell dönteni, hogy kész betont szállítsanak inkább az alaphoz, vagy pedig béreljenek ki egy betonkeverőt, és helyben készüljön el a beton. A kész beton minősége biztosabb és egyenletesebb, mint a helyben kevert betoné.

A beton beöntésekor el kell helyezni még a csatorna és a vízvezeték csövek védőcsöveit is. Ezzel is megspórolja majd az igencsak fárasztó vésést.

A betont az alapba való beöntés után tömöríteni kell, és a levegőbuborékokat is el kell tüntetni a betonból a döngöléssel.

Ha a föld felszínéig elkészült az alapozással, akkor ezzel már meg is volna. Azonban ez még kevés lesz, mert a háznak lábazatra is szüksége van. Ez a lábazat elkészülhet zsaluzásos betonozással vagy pedig zsaluköves betonozással is. Mindkét építési módnál gondoskodni kell azonban az alap megfelelő vasalásáról is.

Tervezője melyik lábazat építési módot választja családi háza alapjának elkészítésekor?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.