Mit jelent a hőátbocsátási tényező?

A hőátbocsátási tényező, az U értéke (korábban K érték) azt mutatja meg, hogy egységnyi felületen (1 m2) mennyi energia távozik a zárt térből egy óra alatt, 1 fok hőmérsékletkülönbségnél.

A hőátbocsátási tényező mit mutat?

A hőátbocsátási tényező fogalma azt mutatja meg, hogy ha egy fal külső és belső oldala közötti légtér hőmérsékletkülönbsége 1 fok lenne, akkor mennyi hő áramolna át 1 m2-es felületen a melegebb oldalról a hidegebb oldalra egy óra alatt. A hőátbocsátási tényező tehát 1 fok hőveszteség egy négyzetméterre meghatározott értéke.

A hőátbocsátási tényező mértékegysége W/m2K. Minél nagyobb az értéke, annál nagyobb a meleg oldal hővesztesége, annál több energia áramlik át a falon. Vagyis annál nagyobb a hőveszteség a meleg oldalon. A hőveszteség és a hőátbocsátási tényező között tehát egyenes arányosság van.

A hőveszteség áramlási sebessége a hőátbocsátási tényező. Nézzük meg ezt egy gyakorlati példán keresztül.

Ha a hőátbocsátási tényező, U=1 W/m2K, akkor ez azt jelenti, hogy az adott épületszerkezet egy négyzetméterén egy fok hőmérsékletkülönbségnél 1Watt energia távozik a meleg oldalról a hideg oldal felé.

  • Ha egy 10×10 méteres családi ház három méter magas homlokzati falával számolunk, akkor ez 40×3=120 m2 falfelületet jelent.
  • Ez azt jelenti, hogy ha kinn az utcán 0 fok a hőmérséklet, a lakásban pedig 20 fokot szeretne, akkor a homlokzati fal hővesztesége 120 m2 x 20 fok = 2.400Watt

Ez tehát azt jelenti, hogy ilyen hőmérsékleti viszonyok között ezen a házfalon 2.400Watt energia távozik a családi házból óránként.

  • A ház hővesztesége természetesen nem ennyi, mert a padláson, az aljzaton és a lábazaton is távozik a meleg levegő a házból. Emellett pedig még a homlokzati falon is eltérő a nyílászárók hőszigetelése, ezért még ez is módosítja a hőveszteséget. Sőt a hőhidas szerkezeteknél is eltérő a hővezetési tényező értéke.
  • Ráadásul a házat szellőztetni is kell, és szellőztetésnél is sok energiát kienged a házból az utcára. A szellőztetésnek is van energiaigénye, ezért nem mindegy az sem, hogy hogyan szellőzteti a házat.

Az azonban könnyen belátható, hogy ha a hőátbocsátási tényező értéke 1 helyett 0,5 W/m2K lenne, akkor a hőveszteség a homlokzati falon csak 1.200 Watt lenne óránként. Érdemes tehát javítani a hőszigetelést.

A hőátbocsátási tényező javítása

Minél jobb a hőszigetelés, annál alacsonyabb a hőátbocsátási tényező értéke. A hőveszteséggel szemben a hőszigetelés és a hőátbocsátási tényező között tehát fordított arányosság áll fenn. Ezért a hőszigetelés javításával a hőátbocsátási tényező értékét is csökkenteni tudja. Ebből is következik, hogy az energiafelhasználás gazdaságosságának biztosításához az épületek építésekor minél jobb hőszigetelést biztosító építőanyagok beépítésére van szükség.

A meleg levegőnek megvan az a tulajdonsága, hogy elsősorban felfelé száll, felfelé terjed, ezért egységnyi felületen a padláson, illetve a tetőtéren át szökik meg a legtöbb energia. Ezért is különösen fontos a padlás illetve a tetőtér hőszigetelése.

2018. január 1-től érvényes hőátbocsátási tényező értékek a különböző épületszerkezetekre

A különböző épületszerkezetetekre (pl. fal, födém, padló, nyílászárók felülete stb.) 2018-tól érvényes előírások szerinti hőátbocsátási tényező értékek is figyelembe veszik a meleg levegő terjedését. Nézze csak meg pl. a homlokzati falra és a lapostetőre illetve padlástérre vonatkozó előírt értékeket. A padlástérre, lapostetőre meghatározott alacsonyabb érték azt jelenti, hogy azokon az épületszerkezeteken fajlagosan több hő szökik meg.

SorszámÉpülethatároló szerkezetekU (W/m2K) követelményértékeU ajánlott értéke
1.Homlokzati fal0,240,22
2.Lapostető0,170,15
3.Fűtött tetőtér0,170,15
4. Padlásfödém0,170, 15
5.Alsó zárófödém fűtetlen terek felett0,260,25
6. Üvegezés1,00,8
7.Különleges üvegezés (biztonsági üveg)1,21,0
8.Fa vagy PVC keretű homlokzati üvegezett nyílászáró1,151,0
9.Fém keretű homlokzati üvegezett nyílászáró1,41,3
10.Homlokzati üvegfal1,41,3
11.Üvegtető1,451,3
12.Tetősík ablak1,251,1
13.Ipari és tűzgátló ajtó2,02,0
14.Fűtött és fűtetlen terek közötti fal0,260,25
15.Szomszédos fűtött épületek közötti fal1,51,6
16.Talajon fekvő padló (új épületeknél)0,30,25

Magyar Közlöny, 1. melléklet az 1246/2013. (IV. 30.) Korm. határozathoz alapján

A hőveszteség és a hőátbocsátás figyelembe vétele az épületek utólagos szigetelésénél

A hőveszteség mindig a meleg oldalon van, ezért télen a meleg a fűtött lakótérből az utca felé áramlik, nyáron viszont a kinti kánikulai forróság áramlik át a falakon a lakásba. A hő mozgásának útját álló szigetelés tehát a meleg levegő meleg oldalon tartását segíti. Télen a fűtés költségét, nyáron pedig a klimatizálás költségét csökkenti.

Emellett figyelembe véve azt, hogy a meleg elsősorban fefelé terjed, az épületszerkezetek hőszigetelésének egységes javítására érdemes törekednie. Ugyanis a meleg levegő a terjedési irányán túl mindig azon az épületrészen szökik meg a leginkább, amelynek a leggyengébb a hőszigetelése. Vagyis a leggyengébb hőszigetelést biztosító szerkezeten a legnagyobb a hőveszteség. Ez jelenti hőszigetelés szempontjából a szűk keresztmetszetet.

hővezetési tényező értékek

Érdemes megcsináltatnia családi háza energiahatékonysági vizsgálatát

Érdemes tehát elvégeztetnie családi háza energiahatékonysági vizsgálatát, és a vizsgálat eredményétől függően hozzálátni az épület hőszigeteléséhez.

  • Hagyományos építésű családi házának egységnyi (1m2-nyi) felületén a legtöbb energia a mennyezeten a padláson át szökik meg. Ezért minden bizonnyal a padlás megfelelő szigetelésével jelentős mennyiségű energiát tud megtakarítani.
  • A külső homlokzati falak is nagy felületet jelentenek, ezért második lépcsőben – illetve a vizsgálat eredményétől függően akár első lépcsőben is – a homlokzat szigetelését érdemes elvégezni. A homlokzat szigetelését a lábazat szigetelésével együtt kell elvégezni.
  • Előtte pedig érdemes a homlokzati falakon lévő nyílászárókat is korszerű szigetelésűre cserélni.

Így tehát akár három lépcsőben is el tudja végezni családi háza korszerűsítését, utólagos szigetelését a hőveszteség csökkentéséért, a fűtési költségek lefaragásáért.

További kérdése van otthona megfelelő hőszigetelő rendszerének, anyagának kiválasztásához?

  • Hívja munkatársainkat a (+36-26) 375-171-es számon munkaidőben, és segítenek a választásban.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük