Mit tud az Ön kéménye?

Mennyire biztonságos az Ön kéménye? Javítja az égés hatékonyságát? Milyen hosszú a kémény élettartama? Milyen fontos tulajdonságai és előnyei vannak még a jó kéménynek?

A családi házakban ma használatos korszerű fűtési rendszerek egy energiahatékony tüzelőberendezésből és a keletkező égéstermékeket elvezető biztonságos füstelvezető rendszerből állnak.

Mit tud ma egy korszerű, biztonságos üzemeltetésű kémény?

A kémény béléscső legyen tűzbiztos

Ez azt jelenti, hogy biztonságos tüzelést biztosítson az adott tüzelőanyagnál bármilyen hőmérsékletnél.

Gáztüzelésnél alacsony hőmérsékleten távoznak a füstgázok a kéményen, de maró savak keletkeznek a tüzelésnél.

Vegyes tüzelésnél már magasabb hőmérsékleten, akár 200-400 Celsius fokon távoznak a kéményen keresztül az égéskor keletkezett gázok és savak, miközben a külső hőmérséklet bőven 0 fok alatt is lehet. Ezt a több száz fokos hőmérséklet különbséget, és az állandóan változó hőmérsékletű távozó gőzök és gázok ingadozó hőmérsékletét is repedésmenetesen kell elbírnia a kéménybe épített béléscsőnek.

A füsttömör béléscső tűzbiztos tüzelést biztosít.

A nagytömörségű samott béléscsövön nem hatolnak át az égéskor keletkezett égéstermékek. Olyan nagytömörségű kerámiából készül a belső samott béléscső, hogy sem a füst, sem a tűz, sem pedig a levegő és az égéskor keletkező füstgázok sem hatolnak át rajta. Miért lehetséges ez?

Azért mert a külső köpenyből, szigetelésből és belső samott kerámia béléscsőből álló háromrétegű kémény még 1.000 Celsius fok feletti hőmérsékletnél sem reped meg, és továbbra is füsttömör marad. Erre szükség is van, mert kiégetésnél ilyen hőmérsékleten ég a kerámia béléscső. Ennek az a legfőbb előnye, hogy utána is még évtizedekig bírja a magas hőmérsékletű égéstermékek elvezetését.

A kémény füsttömör legyen

Mit jelent a füsttömörség?

Azt, hogy a kémény repedés és szivárgás mentesen biztosítsa hosszú évtizedeken át az égéskor keletkezett nedvesség, valamint savas gőzök és gázok tökéletes kivezetését a szabadba, és nehogy szivárogjon valahol is, és ezzel bekerüljenek ezek a káros anyagok a lakó vagy a padlástérbe.

A kémény béléscső legyen korrózióálló és saválló

A jó kéménynek ez a tulajdonsága már következik az előzőből. Ez azt jelenti, hogy az égéskor felszabaduló savas gőzök és gázok maró hatása ne tegyen kárt a béléscsőben. Ennek a követelménynek tökéletesen megfelelnek a kerámiából gyártott samott béléscsövek. Mégpedig olyan mértékben, amilyen mértékben más béléscsövek, például az acélból készültek nem tudnak megfelelni. Az égéskor felszabadult savas gőzök és gázok maró hatásának jelenlegi ismereteink szerint tartósan a kerámiából gyártott béléscsövek tudnak a legjobban megfelelni.

A korszerű kémény használható többféle tüzelőberendezéshez és többféle tüzelőanyaghoz

A keletkező füstgázok biztonságos elvezetéséhez egy adott tüzelőberendezés és tüzelési módnál nincs szükség a többféle berendezéshez való alkalmazhatósághoz. A korszerű kéménynek azonban biztosítania kell a tüzelési mód váltást is, ami a tüzelőberendezés a felhasznált tüzelőanyag váltása esetén is biztosítja a biztonságos füstelvezetést.

Schiedel Absolut kémény

Schiedel Absolut kémények bármilyen tüzelőberendezéshez és fűtőanyaghoz. Ez pedig azt jelenti, hogy tüzelőberendezés váltásnál is üzemelhet tovább a kémény

A kémények többféle tüzelőberendezéshez való alkalmazhatósága a legkorszerűbb kéményeknél elmehet egészen az univerzális alkalmazhatóságig. Ez azt jelenti, hogy a Schiedel Absolut kémények bármilyen tüzelőberendezésnél és bármilyen felhasznált tüzelőanyagnál tökéletesen használhatók a füst biztonságos elvezetésére. Ez pedig azzal az előnnyel jár, hogy a tüzelőberendezés bármilyen cseréjénél biztonságosan és zavartalanul folytatódhat a tüzelés a kémény cseréje nélkül.

Az Absolut kémények a jelenlegi ismereteink szerint bármilyen tüzelőberendezés csatlakozásakor és váltáskor is biztosítják a biztonságos füstelvezetést. Legyen szó bármilyen kazánról, kazáncseréről, kandalló vagy éppen cserépkályha beépítésről, az Absolut kémény megfelelő választás lesz.

Hőhídmentes kialakítás

A mai magas energiaárak mellett nem mellékes az égés hatékonyságának támogatása a füst elvezetésekor sem. A korszerű kémények a kémény béléscső hőhídmentes szigetelésével biztosítják, hogy az égéskor keletkezett és felszabadult hőenergia veszteség nélkül az épületben maradjon, és ne távozzon a szabadba, ezáltal ne menjen veszendőbe.

Szellőzőkürtő használata

A ma már elterjedten használatos klímaberendezések mesterséges vákuumot hoznak létre a lakásban, ezért ilyenkor a kandallók biztonságos működtetésére az égéshez szükséges levegőt egy külön csövön kell biztosítani.

A korszerű kémények nemcsak a füstgázokat vezetik el biztonsággal az égéstérből, hanem az égéshez szükséges levegőt is odavezetik az égéstérbe. Így biztosítják a tüzeléshez szükséges levegőt, és a tüzelés biztonságát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük