Nem csak öltöztet, véd is a homlokzati vakolat

Az épület homlokzatának vakolása már az utolsó simításokat jelenti családi házán. Ha nem sokat ért a vakolatokhoz, akkor Önnek lehet, hogy csak a vakolat esztétikai szépsége tűnik fel. Pedig a homlokzati vakolat ennél jóval többet is tud.

Egy jó vakolat védi kívülről a házfalat az időjárás viszontagságaitól: esőtől, hótól, széltől, jégtől, hidegtől, melegtől. Mindemellett egy jó és korszerű vakolatnak fontos szerepe van a hőszigetelésben is. Emellett még jól szellőzik, és ezáltal a penészedést is megelőzi.

Mindezek mellett jelenik meg a vakolat esztétikai szerepe. Valljuk be, nagyon nem mindegy, hogy mit teszünk fel a házunkra kívülről, hiszen leginkább a homlokzat az, amit mindenki látni fog, aki elhalad az épület előtt. Éppen ezért meglepő, hogy sokan nem fordítanak elég figyelmet a vakolatra. Előfordul, hogy festetlenül hagyják a házat, ami kissé igénytelen hatást kelt. A ház folyamatosan befejezetlennek tűnik. Ráadásul a korábban felsorolt előnyökről is lemond az, aki nem vakolja be a házat. Megszűnik egy védelmi vonal az időjárás viszontagságai és téli hidegek ellen.

Hogyan segít a vakolat a hőszigetelésben?

homlokzati vakolat állagának megőrzése

Hogyan védi a homlokzati vakolat családi háza melegét? Mit tehet azért, hogy jobban védje?

Ha józan ésszel belegondol, akkor az egyik válasz magától adódik: plusz egy réteg, ami a lakás belseje, és a külvilág közt áll, és védővonalat ad. Emellett azért vannak olyan fajta vakolatok, amelyek kifejezetten rendelkeznek hőszigetelő tulajdonsággal. Ha fontos számunkra ez a kérdés, érdemes ezek közül választani. Jó tudni, hogy a hőszigetelő vakolat akkor ér valamit igazán, ha megfelelő hőszigetelő rendszer is van hozzá kialakítva, hiszen így ki tudják egészíteni egymás szigetelő hatását.

A hőszigetelés nem kis beruházás ugyan, de a téli hidegben nagyon hamar visszahozza az árát, ugyanis jelentősen csökkenti a fűtésszámlát. Fa tüzelésű fűtésrendszer esetében ez annyira nem feltűnő (habár fából is kevesebb kell, ha jó a szigetelés), azonban a gázfűtés esetében nagyon hamar feltűnhet, hogy lényegesen alacsonyabb a számla. Valóban nem egy alig észrevehető különbségről van szó, ugyanis éves szinten több tízezer forintot is lehet spórolni a hőszigeteléssel.

Nem mindegy, hogy milyen a falazóanyag

homlokzatok az utcafrontról

Az utcáról a homlokzatok igencsak változatos képet adnak.

Ahhoz, hogy a fal tökéletesen ellássa a feladatát, és a hőszigetelés is jól működjön, a falazóanyagokat, a homlokzati szigetelőanyagot és vakolatot egységes rendszerbe kell hangolni. Éppen ezért érdemes előre tervezni, és már az építkezés elején eldönteni, hogy milyen legyen a falazóanyag. Így később a szigetelőanyagból és a vakolatból is a lehető legjobbat választhatjuk ki.

Figyelembe kell még venni mindezek mellett azt, hogy milyen legyen kívülről a ház. A vakolatnak ugyanis – ahogy már említettük – komoly esztétikai szerepe van. Érdemes alaposan átgondolni a színválasztást, mert a vakolatot jó sokáig nézheti majd a házuk homlokzatán. Nemcsak Ön, hanem mindenki más is. Ha nem a legjobban tetsző színt választja, akkor később évtizedeken keresztül hiányérzete lehet majd. A forgalmazóknál általában van lehetőség színmintákat megnézni, így könnyebb lehet a választás.

Mit vegyen figyelembe, amikor kiválasztja a vakolat színét?

A vakolat színének kiválasztásakor elsősorban persze a saját ízlését kövesse. Nem árt azonban, ha néhány más szempontot is szem előtt tart. Emellett sok esetben helyi rendelettel is szabályozzák, hogy milyen színeket használhat.

A szempontok között a legfontosabb a környezet: igyekezzen arra törekedni, hogy a választott színnel a házuk lehetőleg ne üssön el nagyon a környezetétől. Azért mégis a szomszédokkal élik együtt az életüket. Ha nagyon eltérő homlokzati megjelenést választanak, akkor ez a rosszalló pillantások mellett még egyéb nézeteltérések tárgya is lehet. Persze a homlokzatnak nem muszáj ugyanolyannak lennie, mint a többinek, de az erősen elütő, harsány, élénk színek nem biztos, hogy jó választást jelentenek.

A szín is egy olyan szempont, ami fontossá teszi a vakolat minőségét. Ha ugyanis silány a vakolat, a választott szín valószínűleg nem sokáig lesz olyan szép, mint új korában. A vakolat ugyanis fokozottan ki van téve az időjárás viszontagságainak, ennélfogva lekoptathatja a színt az eső, a hó, kiszívhatja a Nap. Persze csak akkor, ha olyat választ, ami nem elég ellenálló. Ha azt szeretné, hogy a házuk sokáig pompázzon választott színében, akkor érdemes a minőségi vakolatok közül válogatni.

Biztosan Ön is hallott már a Baumit homlokzati vakolatairól? Melyik tud a legjobban segíteni a hőszigetelésben is?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük