Nyugdíj előtakarékosság nyugdíjas éveire rezsije csökkentésével

Mi lehet a legjobb nyugdíj előtakarékosság? Nyugdíjasként, de még inkább nyugdíj előtt állóként biztos gondol nyugdíjas évei biztonságára is. Elgondolkodott már ezen a fogós kérdésen?

Mit tehet nyugdíjas évei biztonságáért?

Mindenki azt hangsúlyozza, hogy még akkor érdemes felkészülni idős kora váratlan helyzeteire, kiadásaira, amíg ereje teljében van, és képes félretenni, képes gondoskodni magáról előrelátó módon.

Talán az egészsége megőrzésében kap segítséget lelkiismeretes háziorvosától vagy szerető családtagjaitól. Sokat tehet azonban öregkori magáért akkor, ha több évtizedre előre megfelezi a téli hónapok fizetendő borsos fűtésszámláját is. Bizony nem mindegy, hogy a fűtési költségek másik fele az Ön zsebében marad, vagy be kell fizetni a fűtésért a szolgáltatónak.

Ha előrelátó módon hőszigeteli házát, akkor három-négy évtizedre is megfelezheti a fűtésre szükséges kiadásokat. Ez pedig bizony nem lesz mindegy akkor, amikor már nem számíthat az erejére, csak korábban felhalmozott jövedelmeire, és végrehajtott befektetéseire.

Egy ilyen igencsak előrelátó befektetése lehet családi háza utólagos hőszigetelésének az előrelátó elvégeztetése még akkor, amikor meg tudja rá keresni a szükséges forrást. Gondolja csak meg? Ha kellő szakszerűséggel végzik el a kivitelezést, és nem történik valamilyen természeti katasztrófa, akkor ez a befektetése szinte biztosan 50%-kal képes lesz csökkenteni évtizedeken a fűtésre fordított kiadásait. Mit gondol? Ez a jobb, biztonságosabb befektetés, vagy valamilyen befektési alapba való befektetés, vagy részvényvásárlás?

Ez persze nem azt jelenti, hogy vagy az egyik vagy a másik legyen meg Önnek. Csak azt jelenti, hogy ha komolyan veszi a befektetési tanácsadók azon tanácsát, hogy befektetéseit biztonságos és nagyobb kockázatot tartalmazó befektetések együttesének ésszerű portfóliójában megosztva alakítsa ki, akkor otthona utólagos hőszigetelésének elvégeztetése nemcsak egy felettébb biztonságos, hanem még meglehetősen jövedelmező befektetése is lesz.

Otthona utólagos hőszigetelése mellett még természetesen nyugodtan befektetheti további tőkéjét bármilyen egyéb vonzó lehetőségbe is. Mindössze arról van szó, hogy erről a befektetésről nem lenne érdemes lemondania akkor, ha biztonságos és jövedelmező befektetési lehetőségeket keres megkeresett és megtakarított jövedelmeinek.

Ha még hőszigetelés nélküli családi házban lakik, akkor gondolja csak meg!Mennyit költ a téli hónapokban otthona fűtésére? A padlásfödém valamint a homlokzati falak utólagos hőszigetelésével a havi fűtésszámlák végösszegét nyugodtan eloszthatja kettővel.

nyugdíj előtakarékosság hőszigeteléssel

Nyugdíj előtakarékosság hőszigeteléssel

Azt is érdemes számba vennie, hogy a legmelegebb nyári hónapokban, júniusban, júliusban és augusztusban vagy a nagy hőségtől szenved a lakásban vagy pedig a légkondícionálásra fordított áramszámlája lesz igencsak borsos végösszegű. Mit szólna ahhoz, hogy utólagos hőszigeteléssel 5-6 fokkal is csökkenthetné lakása belső hőmérsékletét. Mire lenne ez elég?

  • Ez akár azt is jelenthetné, hogy nem is kellene működtetnie a légkondit?
  • Vagy ha mégis mennie kellene azért a klímának, akkor biztosan jóval kevesebb ideig, hisz ez az 5-6 fokos hőmérsékletcsökkenés azt jelentené, hogy jóval később melegedne fel a lakása elviselhetetlen hőmérsékletűre? Vagy talán még fel sem melegedne ennyire?

Akár az első kérdésre, akár a második kérdésre tud igenlő választ adni, abban biztos lehet, hogy a légkondi működtetésének költsége jóval kisebb lesz otthona utólagos hőszigetelésével. Vagy akár nem is lesz szüksége a klíma működtetésére. Gondolja végig ezt, amikor az utólagos hőszigetelésen, és a jövőbeni nyugdíj előtakarékosságon gondolkodik.

A nyugdíj előtakarékosság előrelátóan biztonságos intézményére gondolhat egy igencsak biztonságos rezsiköltségcsökkentő beruházás formájában is.

  • Mit szól hozzá?
  • Biztonságos és jövedelmező nyugdíj előtakarékosság lenne befektetni otthona utólagos hőszigetelésébe?

Ehhez mindössze arra van szüksége, hogy családi háza falazóanyagát felmérve a megtakarítási igényének megfelelő vastagságban leszigetelje a házat.

  • Cserélje ki a homlokzati falakon lévő elavult nyílászárókat korszerűbb, hőszigetelt ablakokra és bejárati ajtóra!
  • Utána döntse el, hogy hungarocellel vagy inkább kőzetgyapottal szigetelné-e a homlokzatot, és végeztesse el a külső falak utólagos hőszigetelését egy megbízható, és megfelelő referenciákkal rendelkező kivitelezővel.
  • Egy harmadik munkafázisban pedig ne felejtkezzen el a padlásfödém utólagos hőszigeteléséről sem, hisz a meleg levegő felfelé száll, és abban biztos lehet egy négyzetméterre vetítve biztosan több pénz folyik ki a zsebéből a padláson, mint a homlokzaton keresztül.

Ha azonban bizonytalan az utólagos hőszigetelés kivitelezési sorrendjében, akkor érdemes elvégeztenie otthona hőtérképes vizsgálatát, mert a vizsgálat eredményének a birtokában már konkrét számok alapján megalapozottan tud dönteni a szigetelendő felületek fontossági sorrendjében és a kellő megtakarításhoz szükséges hőszigetelő anyagok fajtájának és vastagságának a kiválasztásában is.

Végeztesse el időben nyugdíj előtakarékossági portfóliájának talán legbiztonságosabb, rezsiköltségcsökkentő beruházását!

  • Ezt követően pedig gondolkodhat más, talán kissé talán bizonytalanabb kimenetelű befektetésekben is.

A biztonságos nyugdíj előtakarékosság mellett még olyan járulékos hozama is lesz otthona utólagos hőszigetelésének, hogy a fűtési költségek felezésével nemcsak a költségeit csökkenti a felére, hanem a fűtésre elhasznált energia felhasználását is.

  • Nagy dolog, gondolhatja. Pedig tényleg az.
  • Mert ez azt is jelenti, hogy lakása fűtéséhez kevesebb energiát használ el, és ezért kevésbé fogja szennyezni a környezetét. Ezzel pedig már nemcsak a saját öregkorának nyugdíjas napjaira, hanem unokája kellemesebb életkörülményére és fenntartható életminőségére is gondol.

Mit gondol?

  • Érdemes előrelátóan, unokája jövőjét is szem előtt tartva biztonságosan befektetni megtermelt jövedelmét, és gondoskodni idős napjai gondtalanabb biztonságáról a nyugdíj előtakarékosság jegyében?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük