Okostéglából építi Porotherm Profi téglafalát?

Miért jó az okostégla? Családi háza építéséhez miért választja a téglát? Így hirtelen talán nem is tudna erre kérdésre fejtörés nélkül válaszolni?

Azt jól tudjuk, hogy a tégla a legismertebb falazóanyag, amely már évezredek óta bizonyít. Ha a téglát választja, akkor biztos lehet benne, hogy olyan rosszul nem dönthet. Az okostégla azonban még a téglánál is jobb választás. De vajon mit tudnak az okostéglák, amivel okosabbak a téglánál?

A tégla a legismertebb falazóanyag, a levegő pedig kiváló hőszigetelő. Ezeket jól tudjuk. Az egyre magasabb energiaárak miatt új otthona építésekor a levegőnek erre a szigetelő kiválóságára Önnek is olyan nagy szüksége van, mint egy falat kenyérre. De vajon mihez kezdenek az okos téglák ezzel a levegővel a tégla belsejében?

Mitől okos az okostégla?

Attól, hogy 40-50%-kal jobb a hőszigetelése, mint a hagyományos tégláké.

Minél több levegőréteg található meg egy szerkezetben, illetve a hőnek minél nagyobb utat kell megtenni a tégla zegzugos labirintusszerkezetében, annál jobb a hőszigetelő képessége.

A Porotherm tégla nemcsak a látható lyukakat tartalmazza, hanem szemmel nem látható levegőbuborékokat is. Ez javítja a téglák hőszigetelő képességét. A Wienerberger okostéglái pedig még jobban megbolondítják a levegőt, mert az okostéglák üregszerkezetében jóval hosszabb utat kell megtennie a levegőnek, mint a korábbi hagyományos téglákban. A különleges üregszerkezet a levegőt sokkal hosszabb útra tereli a tégla belsejében, és ezért jobban tartja a meleget, és nehezebben hűl ki a ház.

Természetesen az ugyanolyan vastagságú korszerű szigetelőanyagokkal nem versenyezhet a levegő útját megbolondító Porotherm okostégla sem, de a hagyományos téglákkal szemben sokkal jobb hőszigetelő képessége van. Ezért nem véletlen, hogy az okostéglák hőszigetelő képessége 40-60%-kal is jobb, mint az ugyanolyan vastagságú hagyományos nútféderes tégláké.

Azt azért a falazáskor nem árt tudni, hogy bármilyen jól szigetel is a tégla, azért a fal hőszigetelő képességét a falazat együttes hőszigetelő képessége adja. A kötőanyagként használt habarcs nagyon rossz hőszigetelő. Ezért bármilyen falazóelem között a habarcs télen a hideget, nyáron pedig a meleget vezeti be az épületbe. Mindenképp érdemes meggondolni a dryfixes falazási technológiát, amely a megépült falazat jobb hőszigetelő képességét biztosítja.

Az építkezés nem olcsó mulatság

Amikor családi házát építi, akkor az építőanyagok vásárlásakor szinte dobálózik a százezer forintokkal. Néhány építőanyag vásárlásakor pedig a milliókkal is. A tégla vásárlás is a milliós kategóriába tartozik.

Ezért nagyon nem mindegy, hogy egy-egy építőanyag mennyibe kerül. Ha lehet, akkor érdemes spórolni, de a minőség rovására hosszú távon nem biztos, hogy megéri. Amit az építkezéskor a minőségen megspórol, azt a következő évtizedek alatt általában busásan fogja kifizetni az épület javítási és üzemeltetési költségeiben.

Talán bele sem gondol abba, hogy családi háza építésekor a téglák háza építési költségének mindössze a 4-5%-át teszik ki. A falazat tartósságát valamint az elkövetkező évtizedek fűtési költségeinek az alakulását viszont nagymértékben meghatározza a falazóanyag kiválasztása. A falba beépített téglát pedig később nem fogja tudni kicserélni egy korszerűbbre, jobb hőszigetelőre. A burkolatot, a parkettát vagy akár még a tetőcserepet is könnyebben újabbra cserélheti később. A téglát viszont nem fogja tudni „megokosítani” a falban, legfeljebb csak felöltöztetni egy jobb minőségű vagy vastagabb hőszigetelő réteggel.

  • Olcsóbb építőanyagokból is építkezhet, csakhogy ennek bizony az lehet a következménye, hogy amit a vásárláskor megspórolt azt kifizeti majd a javításokra. Az persze igaz, hogy nem az építkezéskor, hanem később, és ez nem most fog fájni. De könnyen lehet, hogy a többszörösét, és biztos, hogy nem fog örülni neki, ha néhány éven belül itt mállik, ott porlik újonnan épült otthona.
  • A szabályoknak való megfelelésen túl a szigetelésen is spórolhat, csakhogy akkor a téli gázszámlák fizetésekor kell majd mélyebben a zsebébe nyúlnia. Nem lesz kellemes érzés évtizedeken keresztül többet fizetni a fűtésért.
  • Ha úgy alakul majd az életük, hogy egy másik lakásba szeretnének költözni, és a jelenlegit el kell adni, akkor az épület értékét bizony az olcsó pénzen vett építőanyagok beépítése nem fogja emelni. Az okos téglára most van szüksége, az építkezéskor. Az esetleges eladáskor már késő lesz okosnak lenni.

A Porotherm Rapid téglákból épült falak élettartama 100 év. Ez is jelentősen növeli az épület értékét. A síkra csiszolt felületű téglák lehetővé teszik a vékony habarcsréteggel való falazást, ezért a habarcsnál nem keletkeznek hőhidak. Ezzel is jobb lesz a fal hőszigetelő képessége.

A Wienerberger a világ egyik legnagyobb tégla gyártója. Folyton fejleszti termékeit. Már az évekkel korábban kifejlesztett HS üregszerkezet is kiváló hőszigetelést biztosított a falaknak. Az egyre emelkedő gázszámlák miatt azonban ez sem volt elég. A 2012-ben bevezetett Klíma téglák K üregszerkezete még ennél is jobb hőszigetelést nyújtott. Ez az üregszerkezet olyan jól megvezeti a levegőt a téglában, hogy jóval lassabban hűl ki a lakás. 2021-ben a Klíma téglák K üregszerkezetét a még stabilabb X-Therm téglák X üregszerkezetével helyettesítette a Wienerberget. A Porotherm X-Therm téglák ugyanolyan kiváló hőszigetelés mellett még tartósabb téglafal építését biztosítják.

  • porotherm 38 x-therm rapid tégla

    Porotherm 38 X-Therm Rapid tégla kiváló hőszigeteléssel külső teherhordó fal építéséhez


    Az X-Therm téglák kiváló minőségét jól kifejezi, hogy a Porotherm 38 X-Therm Rapid téglából épült fal 39%-kal jobb hőszigetelést ad a hagyományos 38-as téglákból épület falhoz képest. És még tartósabb a falszerkezet az X üregszerkezettel.
  • A 38-as falnál vastagabbat is építhet azonban. Minél vastagabb a fal, annál nagyobb a hőszigetelése és a hőtartó képessége. Ha még alacsonyabb gázszámlát szeretne az elkövetkező évtizedekben, akkor építsen 44-es Porotherm Rapid téglafalat. A vastagabb falnak jobb lesz a hőtartó képessége.
  • A Thermo téglák még ennél is jobb hőszigetelését pedig a tégla üregeibe töltött ásványgyapot szigetelő adja. A Thermo tégla üregeibe betöltött kőzetgyapot a tégla szerkezetével együtt masszív és kiválóan hőszigetelő falszerkezetet ad.

Erre nemcsak az egyre magasabb gázszámlák, hanem az egyre szigorodó jogszabályok miatt is szüksége lesz. 2015. január elsejétől ugyanis Magyarországon is a korábbinál jóval szigorúbb előírások vannak az épületek hőszigetelési értékeire, és az épületeknek sokkal jobban meg kell tartaniuk a drága pénzen vett meleget.

Az új jogszabály az épületek hőátbocsátási tényezőjét, az U-értéket a homlokzati falaknál a korábbi 0,45 helyett 0,24-es, tehát 47 százalékkal szigorúbb értékben határozta meg. Az persze igaz, hogy ezek a szigorúbb értékek egyenlőre csak az állami pályázatokra érvényesek, és csak 2018-tól lesznek hatályosak a családi házak építésére.

Így nemcsak a pénztárcája, hanem előbb-utóbb a jogszabályok is az egyre jobb hőszigetelésre ösztönzik. Lássuk akkor az okos téglák hőszigetelési értékeit.

Mennyi a Porotherm okostéglák hőszigetelési értéke

Megfelelnek az új előírásoknak a Porotherm téglái?

Porotherm Thermo Profi okostégla

A Porotherm Thermo Rapid okostéglája ásványgyapot betéttel

A Porotherm 44 Thermo Rapid A+++ energetikai besorolással 0,14 W/m2K hőszigetelési értékkel.

  • Láthatja tehát, hogy külön szigetelés nélkül is bőven megfelel a jelentősen szigorodó hőszigetelési szabályoknak. A belőle épült fal kifejezetten jó hőszigetelő lesz.
    A 44-es Thermo Rapid 61%-kal jobb hőszigetelést nyújt, mint a szokásos 44-es nútféderes téglából készült falak. A különbség azért meglehetősen szembetűnő.

A Porotherm 44 Klíma Rapid A++ energetikai besorolással 0,22 W/m2K hőszigetelést nyújt.

  • Láthatja a 44 centiméteres X-Therm Rapidnál is, hogy ez az okostégla is megfelel a szigorodó előírásoknak külön hőszigetelés nélkül is.
  • A X-Therm Rapidból épült fal 39%-kal jobb hőszigetelést biztosít, mint a hagyományos 44-es téglafal.

A Porotherm X-Therm Rapid 38 centis tégla A+ energetikai besorolással 0,24 W/m2K hőszigetelést ad.

  • Ennél a 38-as X-Therm Rapidból épült falnál is láthatja az U értékből, hogy a 38-as X-Therm Rapidból épített fal is önmagában megfelel a 2018-tól érvényes előírásoknak. Ha évtizedek fűtési költségeiben gondolkodik, akkor érdemes ezekben az okostéglákban gondolkodnia.
  • A 38-as X-Therm Rapid téglafal 41%-kal jobb hőszigetelést ad a hagyományos 38-as tégláknál.

Melyik Rapid tégla őrzi majd épülő családi háza melegét a hideg téli hónapokban? Kiválasztotta már családi háza homlokzatának falazóanyagát?

hogyan válasszon falazóanyagot

Hogyan válassza ki családi háza falazóanyagát? Kattintson a képre választást segítő kérdőívéért!

Ha még nem választott a falazóanyagok közül, akkor a Hogyan válassza ki családi háza falazóanyagát kérdőív kitöltése segíteni fog a legjobb falazóanyag kiválasztásában.

Ha az okostégla kiválasztása előtt van még néhány kérdése családi háza építésekor, akkor ne tartsa magában!

  • Munkaidőben munkatársaink a (+36-26) 375-171-es számon várják hívását, és segítenek Önnek a falazóanyag kiválasztásában.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük