Olcsó hőszigetelő anyagot keres?

Olcsón keres hőszigetelő anyagot? Alkalmi vétel után kutat? Jó lenne spórolni a kiadásokkal? Szeretné olcsón megúszni lakása hőszigetelését? Ha igen, akkor van egy rossz hírünk. Sőt inkább kettő is. Érdekli valamelyik?

Ha olcsó hőszigetelő anyagot keres, akkor veszélyes úton jár. Az biztos, hogy olcsón is hozzájuthat a hőszigetelő anyaghoz, csak az a kérdés, hogy valóban ezt akarja-e?

  • Ha már előre tudná, hogy mi vár Önre 15-20 év múlva, akkor szinte biztos, hogy nem ilyen lovat akart.
olcsó hőszigetelő anyag

Vajon jó vásárt csinál az olcsó hőszigetelő anyag vásárlásával?

Az olcsóbb hőszigetelő anyaggal úgy érzi, hogy látszólag jó vásárt csinált, és már dörzsölheti is a markát. Minden szép és jó, gondolja, sokat megspórolt a szigetelőanyag árán.

Azonban mégsem ennyire rózsás a helyzet. Ezzel a „jó vétel”-lel ugyanis hosszú távon minden bizonnyal rosszabbul jár. Ebben biztos lehet. Most talán joggal kérdezi, hogy miért mondom ezt ilyen magabiztosan? Miért merem ezt kijelenteni ilyen határozottan?

eps homlokzat szigetelés

Homlokzat szigetelés fehér színű hungarocell szigeteléssel

Azért, mert az évtizedes tapasztalat ezt mutatja. Körülbelül 650-700 ezer családi ház van már hazánkban szigetelve, ezért van már némi tapasztalat a hőszigeteléssel kapcsolatos döntésekben. A több mint félmillió hőszigetelést már elvégző családi ház tulajdonos tapasztalata is azt mutatja, hogy az olcsó hőszigetelő anyaggal szinte biztos lehet benne, hogy hosszú távon rosszabbul jár. Két fő veszély fenyegeti elsősorban. Szeretné tudni, hogy melyik ez a két veszély?

  • Egyrészt az olcsóbb szigetelő anyagnak értelemszerűen kisebb a hőszigetelő képessége. Amikor tehát egy olcsóbb hőszigetelő anyagot épít be, akkor nem számíthat olyan mértékű megtakarításra az elkövetkező évtizedekben. Ez azért elég hihetően hangzik, ugye? Tehát érti az olcsó szigetelő anyagok legfőbb ellentmondását. Most ugyan kevesebbet – talán jelentősen kevesebbet – kellett fizetnie a szigetelő anyagért, de ezért cserébe azt vállalja, hogy a szigetelés után viszont évtizedeken keresztül magasabb árat kell fizetnie a fűtésért, mintha egy jobb minőségű hőszigetelő beépítését választotta volna. Az egyszeri kisebb kiadásért cserébe vállalta az évtizedeken keresztüli magasabb költségeket. Annyira biztos benne, hogy olyan jó vásárt csinált azzal a kezdeti alkalmi vétellel?
  • Másrészt viszont egy olcsó hőszigetelő anyagnál egyáltalán nem olyan biztos az évtizedeken keresztüli gondtalanság. Az olcsó hőszigetelő ugyanis nem véletlenül olcsóbb. Azért olcsóbb, mert gyengébb a minősége. Korántsem biztos, hogy évtizedeken keresztül nem lesz vele semmi gond. Sőt ennek épp az ellenkezője a valószínűbb. Könnyen lehet, hogy néhány év múlva már kisebb-nagyobb problémák lesznek vele, és javítani kell majd.

Tehát mindössze ez a két gond van az olcsóbb szigetelővel. Nem szigetel olyan jól, és várhatóan rövidebb az élettartama is. Ha ezt a két tényezőt is figyelembe veszi, akkor a pillanatnyilag kedvező vételnek tűnő olcsóbb hőszigetelő hosszú távon már nem is tűnik igazán olcsóbbnak. A mostani alacsonyabb árért később, apródonként fogja megfizetni a felárat a havi fűtésszámlákban és a hamarabb előforduló és gyakoribb kisebb-nagyobb javítások árában.

Az a kérdés, hogy szüksége van-e az olcsóbb hőszigetelő anyaggal járó gondokra?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük