OSB lemez felhasználása

Az OSB lemez a fenyő deszkákkal szemben nem vetemedik, ezért sokkal megbízhatóbb minőségű építőanyagot biztosít az építkezéseknél. Az OSB lapok további nagy előnye a gyártási technológiából származó egységes, görcsöktől és repedésektől mentes minőség. Ezért a különböző vastagságokból utólagos minőségi csalódástól mentesen kiválasztható a legmegfelelőbb lap.

Az OSB lemezek 6-tól 25 mm-es vastagságig a beépítés igényétől függően beszerezhetők. Az OSB lapok hagyományos, standard táblás kivitelben és nútféderes kialakítással is választhatók. A nútféderes faforgácslapok pontos illesztésével még nagyobb stabilitást biztosít a beépítés során a burkolatok kialakításakor.

Az OSB tábla a Magyarországon kevésbé elterjedt könnyűszerkezetes építkezéseknél az egyik legfontosabb építőanyag. A hagyományos építésű épületekben és családi házakban is felhasználhatók azonban fal és padlóburkolóként vagy éppen a tetőtér beépítésekor.

osb lemez

Az OSB lemez festhető, vakolható. Felületkezeléssel, csiszolással pedig látszó burkolat is kialakítható belőle.

Az OSB lapok széles körben beépíthetők fal és padlóburkoló lapokként, a burkolatok alá vakpadlóként, vagy gipszkarton lapok alátéteként.

  • Minden nehézség nélkül festhetők, vakolhatók is ezek a lapok.
  • Megfelelő felületkezeléssel, csiszolással és festéssel pedig látszó burkolatok is kialakíthatók az OSB lapokból. Ezért nemcsak új építéskor, hanem lakása felújításakor, átalakításakor is számolhat az OSB lapokkal.

Nemcsak fal és padlóburkoló anyagként, hanem a zsindelyes tetőfedés alátéteként is használható az OSB lemez. Természetesen a tetőfedés alátéteként beépített OSB lapoknál érdemes biztosítani a vízhatlan kialakítást. Az OSB 3-as és 4-es lapok azonban vízálló kialakításúak. A 3-as lapok mérsékelten, a 4-es lapok pedig még erősebben is, ezért ezek a lapok akár kültéri felhasználáskor, vagy nedves helyekre történő beépítésre is használhatók.

A lapok vízálló, vízhatlan kialakítását kihasználva nem véletlenül használják például zsaluzatok vagy ideiglenes kerítések építésére.

Az OSB lapok belsőépítészeti felhasználásán túl a bútorgyártásban is nagy arányban használt alapanyag a különféle bútorok, asztallapok, szekrénylapok és polcok készítésénél.

Az OSB lapok széleskörű alkalmazhatóságán túli nagy előnye még a könnyű hozzáférhetőség is. Könnyen beszerezhetők az építőanyag kereskedésekben, barkács áruházakban a vevőkhöz közel, nagy választékban állnak rendelkezésre.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük