Padlásfödém hőszigetelése padlappal

A padlásfödém utólagos hőszigetelése nem szükséges akkor, ha a tetőteret beépítette. Beépített tetőtérnél a födémet elegendő a lépéshangok ellen szigetelni. Ha viszont nincs beépítve a padlástér, akkor a padlásfödém szigetelés jól fog jönni.

Az energiaárak állandó emelkedésével, ha nem akar fagyoskodni az otthonában, akkor vagy egyre többet kénytelen fizetni a fűtésért vagy pedig utólag hőszigeteli a lakását. Más opció nem nagyon van. Az is lehet persze, hogy nem a családi házát öltözteti fel jól szigetelő ruhákba, hanem Ön vesz fel a lakásban két pulóverrel többet. De ha kisgyereke van, akkor még ez a megoldás sem jöhet szóba. Marad a ház utólagos hőszigetelőbe öltöztetése.

Amikor a 2,8 millió családi ház utólagos szigeteléséről beszélünk, akkor elsősorban a homlokzati falak külső szigetelésére gondolunk. Talán Önnek is ez ugrik be elsőre otthona utólagos hőszigeteléséről.

Első gondolatként ez rendjén is van. Érdemes azonban tovább is gondolni családi háza szigetelését. A homlokzati falak szigetelése előtt célszerű a nyílászárókat hőszigeteltre cserélni, és gondoljon még a födém szigetelésére is.

A hideg téli napokon a meleg ott szökik meg otthonából, ahol tud. Ha még hőszigeteletlen az otthona, akkor mindenütt szökik a meleg. Ha viszont már leszigetelte a homlokazati falakat, akkor talán azt gondolja, hogy sokat tett fűtési költsége csökkentéséért. Ez így is van, csak mégsem eleget. Mert amikor a mínusz 10 fokos hajnalok után a havi fűtésszámlát megkapja, akkor könnyen kételkedni kezdhet hőszigetelésre fordított pénze megtérülésében. Pedig szakszerű kivitelezésnél nem a homlokzati falak szigetelésével van a gond, hanem a födém hiányzó szigetelésével. Miért van ez?

Miért éri meg a padlásfödém hőszigetelése, és milyen vastag legyen?

Beépítetlen tetőtérnél azért éri meg a padlásfödém szigetelése, mert a meleg felfelé áramlik. Éppen ezért egységnyi felületen mindig a födémen keresztül távozik a legtöbb energia a fűtött szobából. Különösen igaz ez a homlokzaton már szigetelt, de a padlás felől még hőszigeteletlen szobáknál.

Ebből persze azonnal következik az is, hogy a padlás szigetelésére mindig érdemes a homlokzatnál vastagabb hőszigetelést használni. Kicsit furcsa talán azt hallani, hogy családi háza utólagos szigetelésekor a vastag téli kabát helyett a meleg sapka fontosabb, pedig ez a helyzet. Ha az egy négyzetméteren megszökő meleget nézi, akkor a sapka fontosabb, mint a kabát. A homlokzati falaknál a legelterjedtebb polisztirol szigetelésnél ma már 10-16 centiméter vastag szigetelést használnak. Ennél vastagabb szigetelés a padlásfödémre azt jelenti, hogy minimum 16 centiméteres szigetelést érdemes beépíteni a jó minőségű szigetelőből, ha látványos csökkenést szeretne elérni a téli fűtésszámláján.

Beépíthet azonban akár húsz vagy huszonnégy centiméteres szigetelést is a padlásra.

Mielőtt azonban hozzákezdene a padlásfödém szigetelésének arról is döntenie kell, hogy milyen padlásteret szeretne kialakítani? Járhatót vagy pedig nem járhatót?

 • Ha nem járható padlásfödém kialakítását tervezi, akkor a különböző testsűrűségű kőzetgyapot termékek közül választhat kiváló szigetelő lemezt.
 • Ha viszont terményeket vagy más dolgokat szeretne a padlástérben tárolni, akkor járható padlásfödémre lesz szüksége. A járható padlásfödém szigeteléséhez választhatja az Austrotherm padlapot.

Járható padlásfödém szigetelés Austrotherm padlappal

Miért jó a padlap a padlásfödém szigetelésére?

padlásfödém utólagos hőszigetelés

Padlásfödém utólagos hőszigetelése padlappal

Ha röviden szeretnék válaszolni a kérdésére, akkor azt mondanám, hogy azért, mert kiválóan szigetel, és a nevéből adódóan még járható is. Engedje meg azonban, hogy kicsit részletesebben is elmondjam a padlap sapkaként való használatának előnyeit.

 • A padlap az Austrotherm AT-N100-as lépésálló polisztirol lemezének, és a rajta elhelyezett 8 milliméteres faforgácslapnak az összeragasztásával készül. Ez a gyártási technológia biztosítja Önnek az előbb említett előnyös tulajdonságait.
 • Padlap faforgács lap és AT-N100 típusú, terhelhető polisztirolhab hőszigetelő anyag kombinációja. A felső 8 mm vastag finom felületű teherelosztó faforgácslap megvédi a hőszigetelést a mechanikai hatásoktól, a vastag hőszigetelés pedig télen-nyáron biztosítja a kellemes klímát a lakásban.
 • A terhelhető faforgács lapon járhat is, mert a faforgács borítás révén padlapja a pontszerű terhelést is bírja. Az alatta lévő lépésálló hőszigetelő lemez pedig télen a szoba meleg levegőjének a kiáramlását gátolja meg, nyáron pedig a padlástérben megrekedt forró levegő szobába való bejutását gátolja. Tehát télen a fűtés, nyáron pedig a klimatizálás költségeit csökkenti családi házában.

Az Austrotherm padlap termékei nemcsak 16 centiméteres vastagságban, hanem még 30 centiméteresben is kifejezetten könnyűek, ezért könnyen szállíthatja, mozgathatja, és a beépítése sem okoz különösebb nehézséget. Ráadásul még szaktudás sem kell a szigeteléshez. A szükséges mennyiség kiszámolása és a szigetelési vastagság megválasztása után akár saját maga, házilagos kivitelezésben is lerakhatja a padlapokat padlása szigetelésére.

A padlás szigetelésének fontosságát mutatja az is, hogy a padlap lemezekből a minimális vastagság 16 centiméter, de vásárolhat belőlük akár 30 centiméteres vastagságban is, és ekkor még nagyobb megtakarítást érhet el.

A padlásfödém utólagos szigetelése házilag padlapokkal

Ha szakemberre bízza a födém szigetelését, akkor ezekre az ismeretekre már nincs szüksége. Bízom benne, hogy sikerült hathatós érvekkel meggyőznöm padlása utólagos szigetelésének fontosságáról.

Ha viszont családi háza fűtött terére a sapkát házilag szeretné feltenni, és a födém szigetelését saját maga fogja elvégezni, akkor ez a néhány bekezdés Önnek szól. Az Austrotherm nemcsak a padlapot, hanem a födém szigetelés házilagos kivitelezésének komplett technológiáját is adja a munkájához.

A födém padlapos szigetelésének menete:

 1. Először is körültekintően tisztítsa meg a födémet a padlástér felől.
 2. A megtisztított födémre terítsen párafékező fóliát.
 3. Erre a fóliára kerülnek a padlap lemezek szorosan egymás mellé lerakva, mégpedig kötésben.
 4. Ha a padlásteret az elkövetkező években szeretné majd beépíteni, akkor elég csak szorosan lerakni egymás mellé kötésben a padlapokat. Ha viszont nem tervezi a padlástér beépítését, akkor a padlapokat érdemes összeragasztania a hornyos éleknél.
 5. Vigyázzon! Ne a padlásra ragassza a padlapokat, hanem egymáshoz az egyes elemeket.

Ezzel kész is van a szigeteléssel, és most már jöhet a talán legfontosabb, de mindenképp legzsebbevágóbb kérdés.

Mennyit takaríthat meg a födém utólagos szigetelésével?

A födém utólagos szigetelésével a padláson át elszökő hőenergia 70-90%-át tudja megtakarítani a födém szerkezetétől és a födém szigetelés vastagságától és hézagmentességétől függően.

Ha pedig még emlékszik rá, akkor a cikk elején említettem, hogy az egy négyzetméterre eső hőveszteség a felfelé szálló hő miatt a padláson illetve a tetőtérben a legnagyobb, ezért a padlás szigetelésével teljes fűtési költségének 20-30%-át takaríthatja meg.

Az Austrotherm 16 centiméteres padlapja most akciós áron négyzetméterenként 5.839 Ft-ba kerül. Az éves fűtési költségének és a födém méretének ismeretében könnyen ki tudja számolni, hogy várhatóan mennyi idő alatt térül majd meg a padlás utólagos szigetelése.

Bizonytalan a számítása eredményében? Vagy nem döntött még a födém szigetelés optimális vastagságában?

 • Jobb lenne, ha dupla vastagságú sapkát rakna a födémre?
 • Munkatársaink munkaidőben a (+36-26)375-171-es számon segítenek a sapka vastagságának meghatározásában és fűtési költsége lefaragásában.

3 gondolatok ezen: “Padlásfödém hőszigetelése padlappal

 1. Papp Krisztián

  Kedves Dalos Tüzép,

  Szeretném a családi házunk padlásteret is leszigetelni . Beton födém, kb 100m2 bruttó alapterület. Mivel használni fogjuk (dolgozó szoba lenne) ezért lépésálló szigetelés kell. Illetve a cserép alá is szigetelés. Fűtése nem lesz a padlástérnek, de fontos hogy télen se legyen hideg. A homlokzat tőzeggyapottal lesz szigetelve. Fontos e itt is hogy tőzeggyapot legyen vagy jó ide e nikecell? A födémen és a cserép alatt ilyenkor mi a rétegrend?

  A sátortető miatt lesz a padlásnak gazdaságosan nem kiahsználhatő hely ahova nem tudunk bemenni. Ide is ugyaonlyan szigetelés kell a mint amin járni fogunk?. Illetve milyen m2 kölséggel érdemese számolni a fődém (100m2)és a cserép alatti szigetekésné (120m2)

  Üdv
  Krisztián

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Krisztián
   A kérdéseire nem fogok tudni pontos választ adni.
   Fűtése nem lesz a padlástérnek, de fontos, hogy télen se legyen hideg a padlástérben lévő dolgozószoba. ??? Ezt nem értem.
   A lépésálló szigetelés lehet kőzetgyapot és polisztirol is. Mindkettő jó.
   A födém szigetelés rétegrendje lehet pl. a meglévő beton födémre párazáró fólia, erre pl. EPS 100-as lépésálló polisztirol, erre újra párazáró fólia, és erre beton.
   A cserép alatti szigetelésnél egyszeresen vagy kétszeresen átszellőztetett tető rétegrend is lehet.
   Még egyszer mondom azonban, hogy nem értem a „fűtése nem lesz a padlástérnek” gondolatmenetét, ezért kérem, hogy a kivitelezés előtt egyeztessen egy szakemberrel.

 2. Papp Krisztián

  Kedves Zoltán,

  Köszönöm a válaszálat. Padlástéren szeretnék kialakítani egy dolgozó szobát ahol napi 2-3 órát tartozkodnák Csak ezért külön fűtést nem szeretnék felszereltetni, hanem az alatta lévű szobából felszállő hovel szeretném a padlásteret melegíteni. EZ főleg télen lenne fontos. Födém szigetelést is ennek szelemébe szeretném megcsinálni. Ha egyáltalán kell e födém szigetelés, mert a cserép alatt lesz a tető leszigetelve.

  Üdvözlettel,
  Papp Krisztián

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.