Padló hőszigetelése polisztirollal

Padlószigetelés esetén kétféle gyakran használt megoldás lehetséges. A családi házak szigetelésénél lehet a vízszigetelés által védetten beépíteni a lépésálló polisztirol hőszigetelő lapokat. Ez a jól ismert Austrotherm AT-N100-as polisztirol lapok beépítését jelenti normál terhelhetőségnél.

Nagyobb terhelésnél azonban, és ilyen lehet például a garázs padlója is, már nem elég a 100-as polisztirol lemez, és helyette AT-N150-es vagy akár AT-N200-as, nagyobb terhelést elbíró polisztirol lapok beépítése válik szükségessé. Családi házaknál és társasházaknál azonban a padlószigetelés tökéletesen megfelelő lemeze az AT-N100-as.

Ha viszont nincs vízszigetelés, ami csak kivételes esetben lehetséges, akkor nem elég önmagában a hőszigetelésről gondoskodni. Olyan padló hőszigetelésre van szükség, amely az esetleges nedvességnek is ellenáll. Erre pedig a formahabosított Austrotherm Expert lemezek, alkalmasak, mert ezeknek olyan minimális a vízfelvétele, hogy szinte el is hanyagolható.

Az Expert lemezeknek a lépésállósága, nyomószilárdsága is olyan nagy, hogy nemcsak gyalogos forgalomra alkalmas padló építhető vele, hanem még kisteherautós forgalomra alkalmas is. Ebből a nagy teherbíró képességből is adódik az, hogy családi házak esetén nem az Expert Fix padlószigetelést, hanem a vízszigeteléssel kiegészített AT-N100-as szigetelést használják széles körűen.

Milyen vastag legyen a talajon fekvő padló hőszigetelése?

Pince nélküli családi házaknál a homlokzati falak és a padlástér illetve mennyezet mellett az épület hatodik, határoló oldala a talajon fekvő padló. Ha az épület másik 5 oldalát szigeteli, a padlót viszont nem, akkor nyilvánvaló, hogy ez lesz az épület hőszigetelésének leggyengébb pontja, és itt fog megszökni a fűtési energia. Nem véletlen a családi házak hőszigetelésének az az alapelve, hogy csak az épület teljes hőszigetelése vezethet a fűtési költségek jelentős mértékű megtakarításához.

polisztirol padlószigetelés

Polisztirol padlószigetelés a talajon fekvő padlón

A talajon fekvő padló általában a lábazat szintjével ki van emelve a talajszintből, és ebben az esetben pedig különösen igaz, hogy a padlón keresztül elsősorban az épület 1-2 méteres körvonala mentén a legnagyobb a hőveszteség. A talajon fekvő padló elhelyezkedés szerinti hőveszteség megkülönböztetésének azonban nem sok értelme van, hisz a hőveszteség az épület belseje felé haladva egyre kisebb, de azért jelentős. Másrészt a padló elégtelen hőszigetelése nemcsak az energiamegtakarítást csökkentené, hanem az építkezést is feleslegesen bonyolítaná, hisz a homlokzati fal mentén beépített hőszigetelés vastagságát valamilyen anyaggal úgyis fel kell tölteni. Miért lenne ez a sokkal rosszabb hőszigetelésű beton?

Érdemes ezért a teljes padlót hőszigetelni. A padló hőszigetelésének pedig gyakoribb megoldása az, amikor az alsó aljzatbetonra terített vízszigetelés fölé kerül a lépésálló polisztirol hőszigetelés vagy pedig a korszerűbb lépésálló grafitos szigetelés. A szigetelésre kerül a szigetelő hőszigetelő képességét megvédő alátétfólia, és erre kerül majd második réteg aljzatbeton.

A jelenleg még érvényben lévő 20/2014 (III.7.) BM rendelet szerint a talajon fekvő padló hőátbocsátási tényezője nem lehet több, mint 0,3 W/m2K. Ezt legalább 11 cm vastag Austrotherm AT-N100-as lépésálló hőszigetelő lemezzel, vagy pedig 8 cm vastag Austrotherm Grafit 100-as grafitos polisztirol lemezzel tudja biztosítani.

A szakemberek azonban az energiaárak várható további emelkedésével számolva már ennél is jobb hőszigetelést javasolnak. Ezen javaslatok szerint célszerű 0,12 W/m2K értékűnek kell lenni a talajon fekvő padló hőátbocsátási tényezőjének. Ezt a szigetelést pedig még vastagabb, legalább 18 cm vastag, hagyományos AT-N100-as lemezzel, vagy pedig 13 cm vastag Grafit 100-as grafitos lemezzel tudja biztosítani.

Nemcsak a jobb hőszigetelés miatt érdemes azonban a padló teljes felületét gondosan szigetelni.

 • Egyrészt a padló felületének hőmérséklete jelentősen befolyásolja a komfortérzetünket. Gondoljon csak arra, hogy a szigeteletlen, hideg padlón milyen kellemetlen télen járni. Különösen mezitláb vagy zokniban. A komfortérzetünket a hideg padló olyan mértékben képes rontani, hogy a padló szigetelése nemcsak a energiatakarékosság, hanem a kényelmünk miatt is fontos.
 • Másrészt pedig a padlók esetében valóban évtizedekkel előre kell gondolkodni, mert az ajtóküszöbök miatt egy későbbi esetleges utólagos padlószigetelés az ajtók cseréje, az új küszöbszintek kialakítása és a lakás belmagasságának csökkenése miatt kétszer is meggondolandó.

A padlószigetelés kivitelezése

A betonozott aljzatra rakott bitumenes vízszigetelésre közvetlenül lehet rakni az AT-N100-as szigetelést. A bitumen nem fogja károsítani a szigetelőt. A lemezeket hézagmentesen, szorosan egymás mellé kell helyezni.

A lépésálló hőszigetelőre újabb réteg beton kerül, de a szigetelő hőszigetelőképességét rontaná a beton nedvességtartalma, és a lemezek közé befolyt cementlé még hőhidat is képezne, ezért technológiai polietilén fóliát kell a hőszigetelő lapokra rakni, és erre a fóliára mehet majd az újabb réteg aljzatbeton 5-6 centiméteres vastagságban.

Normál terhelésnél az aljzatbetont nem szükséges megerősíteni vasalással. A beton megkötése után mehet majd rá a padlóburkolat, a szalagparketta, a laminált padló vagy a padlószőnyeg.

66 gondolatok ezen: “Padló hőszigetelése polisztirollal

 1. Boros Norbert

  Jó estét! lenne kérdésem

  6×5 nappalit le szeretném szigetelni amin jelenleg van járólap. a nappali negyede bele log a pincébe a többi része nem.

  Emelem a bejárati ajtót mivel jelenleg max 3cm van a szigetelésre. Az ajtót 7cm ig tudom emelni mert pont felette van lépcső
  A kérdésem 4cm szigetelés é 4cm beton + 1,5 cm járólapozás az megfelelő szigetelés!?j

  A jelenlegi járólapot azt le kel vízzáróznom? vagy az csak ajzat beton esetén kel ?
  Dilatáció szalagot be kel raknom ebbe 4cm betonba?
  Dorogi hálót? kel berakni
  A pincét be szigetelem az az a nappali alját az nem csinál semmi hő hidat károsan?

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Boros Norbert
   A 4 cm-es szigetelés és erre 4 centiméteres beton akár elég is lehet. De mindenképpen a beton vasalásával. Én azonban ebben a helyzetben a 4 cm-es AT-N100-as lépésálló polisztirol helyett inkább 3 cm Grafit 100-as lapot tennék le, és 5 cm jó minőségű betont, benne betonhálóval. De még a 6 cm vastag beton sem ártana. Ez azért biztosabb.
   A vízszigetelésre talajon fekvő padlónál, aljzatbetonnál van szükség. Ha már egy vízszigetelés van, akkor újabb már nem kell. Vagy nem értem a kérdését.
   Dilatációs szalagra elsősorban a beton és a fal között van igazán szükség.
   Az épületek sarkainál mindig van geometriai hőhíd. Különböző épületszerkezetek találkozásánál is mindig van hőhíd. Kiegészítő szigeteléssel, az épületszerkezetek együttes hőszigetelési értékének kiegyenlítésével a hőhidak hatását ki lehet küszöbölni. De ha a kiegészítő szigeteléssel az épületszerkezetek együttes hőszigetelési értéke nem lesz egyenlő, akkor hőhíd hatása ugyan mérséklődik, de bizony még lesz hőhíd. A kivitelezésen tehát nagyon sok múlik, de valójában csak a sarok nélküli, egyfajta építőanyagból épült épület lenne hőhídmentes. Ilyen épület viszont nincs.

 2. László

  Tisztelt szerző!

  Az EPS100-at milyen vastagságig lehet/szabad/ajánlott alkalmazni normál terhelésnél (lakásban)? (Ha fontos adat, akkor alatta 8 cm vasalt beton, felette 7 cm estrich, padlófűtéssel) (konkrétan 20 cm-t szeretnék, de érdekelne a felső határ is)
  Köszönöm,
  László

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves László
   Az EPS-100-as lépésálló polisztirolból minimum 4-5 cm vastag szigetelést érdemes lerakni a szintek közötti lépéshang szigetelésre. Talajon fekvő padlónál minimum 10 cm-es szigetelés javasolt.
   Átlagosan 5-10 cm vastag szigetelést raknak le a lépésálló polisztirolból. Ennél persze lehet vastagabb is nyugodtan. Ez azonban alapvetően a tervezőtől függ. Maximális vastagságot éppen ezért nem is határoznék meg.

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Péter
   Önnek igaza van. A cikkben szereplő 0,12 W/m2K érték a szakemberek által javasolt érték a közel 0 energiafelhasználáshoz, és nem a jogszabály által kötelezően előírt érték.
   Köszönöm a pontosítását.

 3. Somlói Józsefné

  Üdvözlöm! Érdeklődni szeretnék, hogy a 80-as években épült családi házat elektromos padlófűtéssel szeretném kiegészíteni. Aljzat szigetelés nincs . Beton gerenda, beton béléstest,rajta sima beton. Kb 3cm allrendelkezesre. Mivel szigeteljek ,hogy a hő ne szökjön el.az új padloburkolat laminált vagy vinypadlo lesz. Várom válaszát Somlóiné

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Somlói Józsefné
   Ön írja, hogy aljzatszigetelés nincs, de azért gondolom, hogy családi ház talajon fekvő padlójánál vízszigetelés van.
   A hőszigetelésre a 3 cm meglehetősen kevés. Legalább 5-6 cm talajon fekvő padlónál nem ártana. A hőszigetelés 3 cm-es vékonysága azt jelentheti, hogy a lehető legjobb hőszigetelő képességű anyagot érdemes lerakni. Ezt azt jelenti, hogy az EPS-100-as lépésálló hungarocell szigetelés helyett a fokozottabb hőszigetelő képességű Grafit 100-as hungarocell lemezeket érdemesebb lerakni. Efelé pedig a betonozásból lecsorgó cementlé miatt kell technológiai fóliát rakni.
   A lépésálló kőzetgyapot vagy lépésálló hungarocell szigetelés helyett azonban még jobb lenne alufóliával kasírozott poliuretánhab szigetelést (pl. Bachl PIR ALU) rakni a padlófűtés alá, mert a poliuretánnak még jobb a hőszigetelő képessége, mint a lépésálló kőzetgyapotnak vagy a hungarocellnek.
   Mindenképp javasolom, hogy konzultáljon megfelelő szakemberrel, aki helyszíni felmérés alapján a rendelkezésre álló hely függvényében javasolhatja a legelőnyösebb megoldást.

 4. Balázs

  Üdvözlöm!

  Szeretném a véleményét kikérni padló szigetelés ügyében.
  Vettem egy régi (60/70-es évek) téglaépítésű házat, mely jelenleg teljeskörű felújításon esik át. Egy szoba kivételével mindenhol beton aljzat van, de hőszigetelés természetesen nincs alatta. A ház beton illetve terméskő sávalappal rendelkezik, kátránypapíros vízszigetelés van az alapon és elvileg a beton padlóban is.
  4 lehetőség között vacillálok:

  1. Feltörni a régi aljzatot és újraépíteni a rétegrendet. Ez baromi nagy munka lenne ugyanis kb 80m2-ről van szó. Nem mellesleg a jelenlegi beton jó állapotú vízszintes és sima, sajnálnám bántani. Viszont ezt most lehetne megtenni, mert szét van bombázva minden.

  2. Meglévő betonra hőszigetelés plusz beton. Túl sokat építene, csökkenne a belmagasság. Az ablakok feletti áthidalókat nem bántanám, így ha 120cm magas ablakokat tennék be, akkor kb 70cm-re csökkenne a parapet magasság.

  3. Szárazpadló rendszer. Hőszigetelés a meglévő betonra, majd valamilyen szárazpadló megoldás (Rigips, OSB, hajópadló). Hátrányok ugyanazok mint az előzőnél, viszont ez talán kevesebb magasságot építene. Illetve nem tudom ezek mennyire hajlamosak nyikorogni.

  4. Így hagyni és a lábazatot szigetelni le alaposan, lefuttatva a talajba is. Olvastam olyan véleményt, hogy a föld önmagában végtelen jó hőszigetelő tulajdonsággal bír, és ha a lábazat (és a ház minden része) megfelelően le van szigetelve, akkor ez a tömeg egy nagyon jó pufferként fog szolgálni. Nem mellesleg a nyári nagy melegekben ez nagy előny lenne. Viszont nem tudom mennyire veszélyes egy régi ház lábazata mentén körbe ásni, félek, hogy megsüllyedne/megrepedne a ház. A terep kicsit lejtős, így a ház első részén kb 60cm a lábazat, hátul meg csak pár centi.

  Attól tartok, hogy amikor már kész lesz minden és benne lakok, akkor majd bánni fogom, hogy nem hoztam helyre a padló szigetelést és állandóan fázni fog a lábam. Nem szeretnék rossz döntést hozni. Az anyagiak viszont korlátozottak.

  Ön mit javasolna?

  Előre is köszönöm.

 5. Antli Judit

  Üdvözlöm,
  Egy kb 30 éve épült 2 emeletes tégla társasházi lakás, 2. emelit lakásában szeretnénk padlófűtést beszereltetni. A lakás alatt lakott lakás van, felettünk pedig lapostető. Az aljzatot minimálisan tudjuk csak megemelni: most kb 2,2 cm magas parketta és járólap van a lakásban, amit felbontanánk, és erre kerülne a padlófűtés. Az Uponor Minitec rendszert néztük ki, ennek 1.5 cm a rendszermagassága + erre kerül a burkolat. Kérdésem hogy ismeretelen a padlóban, a födémben lévő szigetelés, valószínűleg nulla. Vajon nem fogj a födém oldalra kivezetni a meleget ? Vagy létezik olyan nagyon vékony szigetelés, ami nem vesz fel nedvességet és az uponor minitec alá le lehet teríteni ? Az Uponor Minitec-et estrich betonnal kell lezárni, vagy valami hasonlóval, ami lerszivárog a lyukacsos rendszerelemben, ezért fontos hogy a szigetelő viztaszító legyen.
  Ön mit javasol ?
  Köszönöm szépen !

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Antli Judit
   Mivel emeleti födémről van szó, ezért a padlófűtés mellett a lépéshang szigetelést sem ártana megoldani. Ezért a padlófűtés rendszerlemez alá valójában még lépéshang szigetelés sem ártana. A padlófűtés felé pedig az esztrich beton, aminek 4-5 centiméter vastagnak szintén érdemes lennie.
   Tartok tőle, hogy ez a vastagság nem fog elférni.
   Javasolom Önnek az Uponor szakembereit megkeresni ezzel a kérdésével. Ők nagyobb gyakorlati tapasztalattal tudnak Önnek a helyszűkével küzdő padlófűtéssel kapcsolatban tanácsot adni.

 6. Bobi Robi

  Üdvözlöm!

  Friss tulajdonosai lettünk egy 30 éve szilikát blokkból épült családi háznak.
  Az egyik legalapvetőbb probléma sajnos, hogy annak idején a szakember, nem nagyon volt jó barátságban a vízmértékkel…. ennek következtében sajnos vannak olyan helységek, melyekben 6m hosszan 5-8cm szintkülönbség is van az ajtótól elindulva a szemközti ablakig elérve. A helységek alatt jelenleg szuterén jellegű kialakítás van, mely a későbbiekben garázsként fog funkcionálni.
  A másik nagy probléma számunkra, hogy a (központi) folyosóról nyíló szobák talajszintjei között erőteljes szintkülönbség van, ami a folyosóhoz mérten legalább 5-6cm pluszban és mínuszban is, tehát két szemközti szoba szinte között 10-12 cm van.
  Kissé tanácstalanok vagyunk, mert padlófűtést szerettünk volna, de a szaki miután kint járt, közölte, hogy ebbe így ebben a formában ezt inkább nem kellene erőltetni szerinte. A lépcsőzetes elrendezést jó lenne megszüntetni ahhoz, hogy a rendszer ne levegősödhessen be. Javasolta a padló felbontását, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy sajnos nem tudhatjuk előre, mennyit enged majd a padló bontani, tehát hogy mikor találkozunk a födémszerkezettel esetleg, 2-5-10cm után. Ugyanez az aggálya a szintkülönbségek orvoslásával is, hogy ha az adott helységeket szintbe szeretnénk hozni, akkor jelentős mennyiségű betont kellene azokba behordani, amit megint csak nem tud megjósolni, hogy vajon elbírja e gond nélkül a ház födémszerkezete. Ami egyébként betongerendás és betonkefnis kialakítású.
  Tanácsot, segítséget szeretnék kérni, hogy Ön mit javasolna a szintkülönbségek, valamint a padló szigetelésének legésszerűbb orvoslására esetünkben.
  Válaszát előre is köszönöm!

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Bobi Robi
   Ha jól értem, akkor egy helyiségben is van 6 méter hosszan 5-8 cm-es szintkülönbség, és emellett még a két átellenes szoba szintje között is van 10-12 cm.
   A lépésálló polisztirol lapok vastagságával is lehet helyettesíteni a betont, de a szigetelőre is kell legalább 4-5 cm vastag beton, esztrich beton. A helyiségen belüli szintkülönbséget azonban még a szigetelő illetve az aljzatemelés előtt kellene megszüntetni valamilyen aljzatkiegyenlítővel vagy betonozással.
   Ebben a helyzetben az Önök helyében talán valóban lemondanék a padlófűtésről.
   Ha viszont nem, akkor adott esetben a mélyebben fekvő szoba aljzatának 10-12 cm-rel való felemelését az ajtófelek biztosítják? Ha igen, akkor ez lehet 4-5 cm vastag beton, esztrich beton és alatta a szükséges vastagságú szigetelő is. Ezt statikailag a szerkezet is jobban bírja. Ezt azonban csak statikus tudja megállapítani.
   Látatlanban, emberi számítás szerint azonban a két szoba alatti födém tartószerkezetének egy szintben kellene lenni. Ezek persze csak találgatások. Mindenesetre slagos vízmértékkel a szuterén szinten is lehet ellenőrizni a födém alsó szintjének magasságát, magassági különbségét.
   Feltárással azért érdemes lenne megnézni az eltérő szintek kiegyenlítését. Vagyis hogy nem lehetne-e a magasabban lévő padló szintjét csökkenteni a födémszerkezet érintetlenül hagyásával. De még ekkor is ott van az egy helyiségen belüli 5-8 cm-es szintkülönbség.
   Ebben a helyzetben azonban minden bizonnyal érdemes megfontolni a padlófűtésről való lemondást.

   1. Bobi Robi

    Üdvözlöm!

    Mostanra ott tartok, hogy a teljes lakórészen felvertem a betont egészen födémig, hogy megszüntethessem a helységek közötti lépcsőket, szintkülönbségeket, és lejtést. A végeredmény eléggé horrorisztikus lett, ugyanis 10m-en 40cm lejtése van a födémszerkezetnek és kitermeltünk, feltörtünk kb 40 köbméter betont. Mindezt “csak” azért, hogy a vízszint majd valóban vízszint legyen a helységekben, hogy a padlófűtés csövezése lerakható legyen, és hogy a padló szigetelése is kivitelezhető legyen.
    És hogy ne 20-40 cm beton nyomja helyenként a födémet ismételten (ami így szemre is tonnákban mérhető szerintem…) így az az elképzelés született meg, hogy megrakjuk a vízszintet lépésálló, terhelhető nikecellel. Majd erre rakunk fóliát, hőtükröt, hegesztett hálót amihez rögzítjük a csövezést, és erre húzunk egy 7-8 cm-es beton réteget.
    Így remélhetőleg minden elképzelést megtudunk valósítani, a vízszintet és a padlófűtést és a padlószigetelést is, még ha sok kellemetlenség volt is a bontási munkálatokkal.
    igazából csak annyit szeretnék kérdezni önöktől, hogy látnak-e ebben bármi kivetni valót, hátulütőt, halott ötletet, stb.
    Válaszukat előre is nagyon köszönöm!

 7. Domonkos gabi

  A kérdésem a következő.épülőfélben lévő földszinti 4 szintes társasházi laskás nincs pince.az aljzat betonra már korábban rá olvasztották a vizzáró bitumen lemezt, de az elmult hónapokban azon mászkáltak a melósok egy helyen már ki is szakadt és szerintem több helyen löbög /elvált a betontól/azt mondta a kivitelező ne aggódjak ki lesz javitva,nem találtam technológiai leirást,hogyan kell ezt kezelni mivel padlófűtést kap a lakás..szerintem az összes betontól elvált részt cserélni kéne.

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Domonkos Gabi
   Hát igen. A bitumenes vízszigetelő lemezeket teljes felületű hegesztéssel, melegítéssel kell fektetni, hogy a felület megolvadjon és tapadjon.

 8. Balázs

  Üdvözlöm!

  Hőszigetelés miatt felszedtem/törtem a háló- és fürdőszoba padlóját. Alatta levő termőföldet kiástam, hozattam töltősódert ami be lett hordva kb 10cm vastagon és le lett döngölve. Hamarosan kezdenénk az első réteg aljzatbetont (szerelőbetont) elkészíteni.
  Kérdéseim:
  1. Tegyek-e fóliát a töltősóder és a beton közé?
  2. Szükséges-e vasalni a szerelőbetont? Átlagos hálószoba lesz, franciaággyal, szekrényekkel, extrém terhelés nem várható.
  3. Milyen vastag legyen a szerelőbeton? 5cm, 6cm, 8cm?
  4. 4-1 vagy 3-1 legyen a sóder-cement keverési aránya?

  Erre majd jön vízszigetelés és minimum 10cm hőszigetelés. Hogy pontosan mennyi, az függ a szerelőbeton vastagságától is.

  Köszönöm előre is.

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Balázs
   Kell fólia, mert a beton víztartalmát a betonban kell tartani, hogy legyen ideje megkötni.
   Raknék bele vashálót.
   Igazság szerint lehetne az 10 cm vastag is.

 9. Bertalanné Éva Katalin

  Jó estét!
  Mivel nem találtam a helyzetemre választ, ezért bátorkodom kérdezni.
  Adott egy gyönyörűen felújított ca. 110 éves kocka házunk. Sajnos anno azt javasolták, hogy ne nyúljunk a hajópadlóhoz és parkettához… nem tettük. Került rá padlószőnyeg …, máshol laminált padló. Idővel kiderült, hogy párnafákon van a hajópadló, ami homokba van fektetve. Idén 2 szobát szeretnék laminálni, de a teljes aljzatot szeretném felszedni. Mivel minden része a háznak rendben van, nem szeretnék betont talicskázni 2×20 m2-es helyiségbe. Erre van megoldás? A választ előre is köszönöm!
  Üdv. Katalin

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Katalin
   Hát lehet, hogy nem pontosan értem a kérdést.
   A betont vödrökkel is be lehet hordani. Az aljzatbetont azonban nemigen lehet kispórolni a laminált padló alól, ha jó megoldást szeretne. De lehet, hogy félreértem a kérdést.

 10. Zsófi

  Jó estét!
  A kérdésem az lenne, hogy ha padlófűtést szeretnénk pince fölötti helységekbe, akkor kell hőszigetelés a csövek alá? Elég kevés a hely, a födémig kB 6-8cmt tudunk törni.
  Előre is köszönöm!

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Zsófi
   Igen, a padlófűtés alá kellene hőszigetelés. A 6-8 cm az nagyon kevés.

 11. Csillik Zsolt

  Jó napot! Padlófűtéses kérdésem lenne. A 70es években 80 cm magas beton alap, salakblokkból épült házat most kezdtünk felújjítani nappali, fürdő, és a konyhába lesz padlófűtés a két szobába meg radiátoros fűtés, feltörtük a régi aljzatot és a 0 pnt alá mentünk 25cmt kérdésem az lenne hogy ez a rétegrend mennyire lehet jó, 10cm szerelő beton vasalva, vízszigetelés kB 1cm, 5 cm szigetelés, hőtükör, térháló, padlófűtés cső, 7cm aljzatbenton a vége ugye járólap meg lamináltpadló. Válaszát előre is köszönöm

 12. Zoltán

  Jó napot. Új építésű ház padlozatat szeretném szigetelni, a kérdés az hogy milyen sorrendbe kell tenni a szigetelés, beton és vizzaro ,fólia stb.
  Jelenleg a ház tető alatt es ki van vakolva .
  Milyen vastag legyen az xps ,pincék nincs.
  Köszönöm előre is.

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Zoltán
   A padlószigetelés rétegrendje alulról felfelé:
   aljzatbeton, vízszigetelés, hőszigetelés, párazáró fólia, beton és erre mehet a burkolat;
   Talán valamit félreértek, de ha nincs extrém nagy terhelés, akkor a padló hőszigetelésére nem érdemes XPS lapokat használni. Megteszi az AT-N100-as vagy a Grafit 100-as polisztirol lap is. Persze nagyobb terhelésre érdemes 150-est választani.
   AT-N100-as lemezből minimum 10 cm-es vastagságot érdemes lerakni. A jobb hőszigetelés érdekében azonban lehet ez 15 cm vastag is. A Grafit 100-as lapok hőszigetelése 20-30%-kal jobb az AT-N100-as lapok hőszigetelésénél.

 13. Peter

  Üdvözlöm!

  Fafödémes, tetőtérbeépítéses házunkban a a földszint es emelet közötti födémcsere során a kivitelező a következő rétegrenddel végezte a munkát (alulról felfelé): gipszkarton menyezet, üveggyapot, párazáró fólia, tartóléc + osb padló. Az üveggyapot a födém gerendák közé került.

  Szerintem a párazáró fólia a szigetelés alá kellett volna hogy kerüljön, hogy a lentről felszálló pára ne kerüljön be a szigeteléshez.

  Véleménye szerintem mi a helyes rétegrend? Válaszát előre is köszönöm!

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Péter
   Igen, egyetértek. Valóban a lentről felszálló párától kell megvédeni a szigetelőanyag hőszigetelő képességét a párazáró fóliával.
   Ha megfelelő a földszint szellőzése, akkor a párazáró fólia hiánya nem okoz gondot, mert a pára a szellőzési rendszeren át távozik a lakótérből, és nem a mennyezeten át. Ha viszont nem megfelelő a szellőzés, akkor az üveggyapot esetleges nedvesedése gondot okozhat.

 14. Gyuri

  1984ben épült ház legalsó szintjén gondolkozom a padló hőszigetelésében. Jelenlegi rétegrend:

  8cm simitott beton
  2 RÉT C120 SZIG
  8cm vasalt aljzat beton

  Két probléma, hogy a belmagasság igen alacsony ezen a szinten, 225 cm, és a ház hegyoldalban van, ezért beton pumpás gép valószinűleg nem tud megállni a ház előtt.

  Költséghatékonyan szeretném megoldani, esetleg a simitott betonra lehet tenni a hőszigetlést rá a kenőanyagot és a padlólapoat?

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Gyuri
   Nem igazán. Magamnak biztos nem csinálnám azt, hogy a szigetelőre betonozás nélkül raknám le a padlólapot.

 15. Pszlaci

  Olyan kérdésem lenne, hogy padló felújításnál a hőszigetelés alá mindenképp kell beton, vagy elég a döngölt talaj, és fólia?

 16. Zsolt

  Tisztelt Dalos-Blog!

  A tanácsát szeretném kérni egy 45 nm-es pince padló szigetelése terén. Vásároltunk egy Budapesti pincét ahol jelenleg a falak és a padló vízszigetelése folyik Aquafin 1K / Aquafin 2K-s rendszerrel. Ezt követi majd a 6 cm lépésálló hőszigetelés / padlófűtés rendszerlemez és végül cement esztrich. A kérdésem a következő lenne: Ilyen rétegrend mellett szükséges a zárt cellás XPS-rendszerben gondolkozni vagy elegendő az EPS is? Válaszát előre is köszönöm.

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Zsolt
   Ha a vízszigetelés meg lesz oldva, akkor a padlóra a lépésálló EPS szigetelés is jó lesz.

 17. Sándor

  Jó napot !
  1935 körül èpült házban lakom zuglóban .Parketta volt a 20 négyzet méteres nagy szobàban .Ez fel lett szedve ,párna fàk is .Alatta kohósalak ki lett lapátólva .5 cm lépés àlló és 5 cm esrtich beton lesz rajta .Estrich betonos ember jön majd ki ,mivel a 4.emeleten vagyok.Gépel nyomjàk fel a betont .Kérdés vas hàló szükséges bele vagy nem ?A szoba közepén van egy i gerenda ahol a beton ha önve lesz csak kb 2 cm lesz , a lépés álló sem fedi .Plusz neheziti a lépés àlló lerakását mert az i gerende egyik része nem tégla lap allakú hanem fél gömb nem tudom miért .Igy nehéz lesz szorosan lerakni a lépés állót .Erre mit javasolna .Köszönöm válaszát Sándor .

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Sándor
   A betonba én raknék betonhálót.
   A lépésálló hungarocell jól vágható, szabható. Amilyen szorosan csak lehet, a gerenda mellé célszerű szabni a lépésálló lapot.

 18. Török István

  Jó napot kívánok! 5×5-ös parasztház szobát szeretnék aljzatbetonozni, lábazati hőszigetelő rendszerrel is ellátni. Milyen vastag legyen az ajzatbeton?! (8cm) lábazati hőszigetelés vastagsága?! (épp hajópadlo van lerakva csak már megette az idő meg a szu) Milyen lépésekben ajánlja ezt kivitelezni!!? Laminált padló menne majd rá ajzatbeton, és lépésállo hőszigetelés után. Köszönöm! Tisztelettel: Török István

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves István
   Az Ön által feltett kérdésekre külön-külön lehet válaszolni, együtt azonban helyszíni felmérésre volna szükség egy megalapozott javaslathoz.
   Aljzatbetonnak jó a 8 cm-es vastagság, és az alá mehet a lépésálló szigetelés. Ez azonban lehet hagyományos fehér színű EPS-100-as, amelyből vastagabb kell ugyanolyan hőszigetelés eléréséhez, mint pl. a grafitos Grafit 100-as lemezből. Kérdés, milyen vastagságot enged a küszöbszint.
   A lábazati hőszigetelés vastagságát is több tényező határozza meg. Általánosságban az lenne jó, ha a teljes keresztmetszetű homlokzati falszerkezet és a lábazat hőszigetelése az utólagos szigetelés után egyforma, vagy közelítőleg egyforma lenne.
   A falszerkezet ismerete nélkül nem lehet javaslatot tenni a lábazati szigetelés vastagságára. Egyébként is lábazati szigetelésre is lehet választani XPS-t vagy Expert Fix lemezt. Hasonló a hőszigetelő képességük. A lábazat külső síkjának bentebb kell lenni, mint a homlokzati falnak. Ellenkező esetben mindenképp meg kell akadályozni, hogy a homlokzatról lecsorgó esővíz bejusson a lábazatba, ami nem olyan egyszerű.

 19. Demeter Gábor

  Tisztelt Dalos-blog!
  Lehetséges aljzatszigeteléssek kapcsolatosan szeretnék érdeklődni. Egy régi parasztház fürdőszobájának felújitásáról lenne szó. Tehát nincs szigetelve, csak kb 10cm beton az alja, alatta üres pince, ezért gondoltam, hogy valahogyan szigetelni kellene, hogy ne legyen hideg a hidegburkolat.
  3cm XPS lapokkal gondoltam a betonra, rá üvegszálas hálóval erősitett padlókiegyenlítő, és erre járólapozni. Kérdés, hogy nem-e lesz túl gyenge, nem-e repednek meg a lapok.
  Vagy a betont alulról szigetelni, vagyis a pincében a mennyezetet, akár 5cm EPS-el.
  A lehetőségek köre elég szűk sajnos.
  Várom tanácsait.
  Köszönettel,
  Gábor

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Gábor
   Igen, jól gondolja. Az a tervezett padlószigetelés meglehetősen gyenge lehet. Aztán a 3 cm vastag XPS szigetelés sem olyan jelentős hőszigetelő hatású. Problémás a padló illetve az aljzat utólagos hőszigetelése, ha nincs elég hely a hőszigetelőnek, legalább 4 cm aljzatbetonnak és a padlólapnak.
   Ha az aljzatot felülről nincs elég hely szigetelni, akkor valóban nemigen marad más, mint a pince felőli oldalon a mennyezet szigetelése. Itt már több hely van a szigetelőnek. Erre legikább talán a Rockwool Ceilingrock lemezét tudnám javasolni. De persze mással is lehet szigetelni.

 20. Török István

  Kedves dalos-blog. Kiszedtem régi parasztház aljzatábol 15 cm homokot. Ez a rétegrend jó lehet… Homokra, kavicságy, erre 5 cm lépésálló hungarocell, majd párazáró fólia, és 10 cm beton betonhálóba rakva. Jó ez a rétegrend?! Laminált padlónak mennyi helyet hagyjak küszöbnél?!! Köszönöm! Üdv: Török István

 21. Mező Edit

  Üdvözlöm!

  Nemrégiben vásároltunk egy kis házikót, ahol a felújítási munkák során előkerültek bizonyos problémák. A nagy részére sikerült megoldást találni, viszont a konyha és a nappali padlójával vannak kérdéseink. Nagyjából az 50-60-ás években épült a ház. A fennt említett helyiségek csak egy része alatt található pince. A nem pincezett részen található némi dohosodás. Az új vízrendszer miatt fel vágtunk egy kis részt a konyhából, ahol kiderült, hogy a tégla födémen salak van. Azon gondolkodunk, hogy felszedjük a régi padlót, kimerjuk a salakot és grafitos szigetelést helyezünk a párna fák köze, amire például osb lapot fektetünk, majd jöhet az általunk kiválasztott padló. természetesen pára záró fóliát is használnánk.
  Ön szerint ez így kivitelezhető lenne?
  Bármilyen tanácsot elfogadnunk. Sajnos a betonozásban már nem lehetőség.
  Válaszát előre is köszönöm.
  Tisztelettel Edit

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Edit
   Ha a nem pincézett részen található egy kis dohosodás, akkor ott lehet, hogy a vízszigetelést is meg kellene oldani.
   Azt nem nagyon értem, hogy betonozni miért nem lehet. Nem fér el a küszöbszinttől egy betonréteg?
   Az Ön által felvázolt megoldás működhet, ha nincs valami rejtett dolog, amit a helyszínt látva egy szakember fel tudná hívni a figyelmét.

 22. Kovács Margit

  Üdvözlöm!

  Ötvenes években épült házat vettünk.Padlófűtést szeretnénk. Két szoba szép parkettás,az maradna ahogy van.A többi helyiség rétegrendje ,alulról felfele: 5 cm aljzatbeton némi vasalattal,19 cm homok-salak-tégla majd metlaki. Kérdésem lenne,hogy az aljzatbetonig kitakarított 19 cm-t ,–illetve csak 14cm-ert hiszen 5 cm a felső betonréteg fűtéscsövekkel–mivel célszerű visszapótolni? Betonozzunk az aljzatbetonra még egy 4 cm-t és rá 10cm-es lépésálló? Vagy felesleges még egy betonréteg? Esetleg töltsük ki a hiányzó 14 cm-t mind lépésállóval? Válaszát előre is köszönöm!!! Margit

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Margit
   Elég feleslegesnek tartom az 5 cm-es betonra még egy újabb 4 centiméterest is. Célszerűbb lehet a 14 cm-es lépésálló szigetelés.
   Ha pedig feltétlen a betonréteg legyen vastagabb, akkor a fűtéscsöveket tartalmazó felső betonréteg lehet azért kicsit vastagabb is.

 23. F.A

  Üdvözlöm!

  Lakás felujításba kezdtünk, elektromos padlófűtést szeretnénk. Ön szerint jó lesz a következő szigetelés réteg rend? Kiszedtük az aljzatot földig,8-10cm soder tettünk rá vizszigetelés miatt Gv2 Bitumenes lemezt tettünk, utána 5cm lépésálló hungarocel (eps100) ere folia, és ere jött 10cm beton. Ön szerint elég lesz ez a szigetelés?
  Köszönöm!

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves F A
   Azért a vízszigetelés alá is tennék aljzatbetont.
   Az 5 cm-es eps 100-as helyett vastagabb lépésálló szigetelést tennék. Vagy ha ez nem lehet, akkor Grafit 100-ast, mert ennek jóval nagyobb a hőszigetelése.
   Azonban valóban nem ritka az 5 cm vastag szigetelés sem.

 24. Varga Dani

  Tisztelt cikk szerző!
  Elösször is nagyon szépen köszönöm ezt a cikket sokat segített!
  Volna néhány kérdésem. Válaszát előre is köszönöm!
  Tehát egy be épített tető térnek az aljzatát szigetelem. Ha jól értem a folyamat a következő: ATN 100 as polisztirol lépés állóval kezdem szorosan egymás mellé majd jöhet a polietilén fólia majd rá beton, nos mi lenne ha beton helyett aljzat kiegyenlítőt használnék?
  Üdv, Varga Dani

 25. Sajtos Sándor

  Kedves Dalos blog
  A szuterén plafon felől szeretném hőszigetelni a fölötte lévő helységeket,xps,vagy eps lapokat javasol?milyen vastag legyen?kell e hozzá dübel,vagy elég felragasztani?
  Köszönöm. Sajtos Sándor.

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Sándor
   Mind a kettő jó lehet, a kettő közül inkább az XPS szigetelést választanám. A hideg oldal felőli plafon szigetelésre jobb megoldásnak tartom a kőzetgyapot Ceilingrock típusát.
   A vastagság attól függ, hogy milyen mértékű fűtési költség megtakarítást szeretne? 10 cm-es szigetelésnél vékonyabbat véleményem szerint nemigen van értelme a padlás szigetelésére felrakni. Persze sokan gondolkodnak még mindig 5 cm-es szigetelésben.
   Dübelt érdemes használni a rögzítéshez.

 26. László

  Üdvözlöm!
  Fürdőszobát (kb 10 m2) szeretnék kialakítani, a helyiség alatt téglaboltozatos pince található, a pince felett kb 40cm tömör agyagos föld és sóder, valamint 5cm beton. A kis belmagasság miatt a Comfort System száraz padlófűtési rendszerét néztem ki, amely 2,5cm vastag, alufóliával kasírozott EPS lemezekből áll. A kérdésem az lenne, hogy ez alá milyen plusz hőszigetelést válasszak, amely rétegvastagságban a lehető legkisebb? A lehető leggyorsabban szeretném megvalósítani, ezért a betonréteget nem bontanám, de esetleg jobb lenne a betonréteget eltávolítani, és 5-6 cm EPS Grafittal helyettesíteni?
  Segítségét előre is köszönöm, László

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves László
   Az 5 cm-es betont nem bántanám. Szigetelőként az Austrotherm Grafit 100-as lemezét érdemes választani, mert ennek jobb a hőszigetelése, mint a normál AT-N100-asnak.
   Még jobb azonban az Austrotherm új lemeze a Resolution Boden, amelynek még a Grafit100-asnál is jobb a hőszigetelése. A Grafit 100-as hővezetési tényezője: 0,030 W/mK, a Resolution Bodené viszont 0,022.

 27. Tárik Attila

  Üdvözlöm!
  Az alacsony belmagasság miatt kérdezem:
  A Grafit 100-ra közvetlenül lehet -e járólapot letenni?

  Attila

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Attila
   Betonozás nélkül nem lehet. Betonozás nélkül a terheléstől használat közben bármikor megtörhet a lap.

 28. B.Balázs

  Üdvözlöm!
  Kő házunk nappaliját szeretnénk padlószigetelni. Alatta részben a szuterén, részben pedig föld van. A szuterén is fűtve van.
  Jelenleg járólap van lerakva. Arra gondoltunk, hogy nem törnénk fel, ha nem muszáj, és erre párnafáznánk, közé (lépésálló?) kőzetgyapotot raknánk, és hajópadlót vagy szalagparkettát. Ez így működhet?
  Válaszát előre is köszönöm.

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Balázs
   A lépésálló kőzetgyapot a pontszerű terhelést nem bírja. Ezért a párnafás hajópadló burkolat még csak-csak működhet. A szalagparketta burkolat viszont nem, mert ennél a burkolatnál a szalagparketta alá és a lépésálló kőzetgyapot közé vagy nedves esztrich, vagyis beton kell, fóliával megvédve a kőzetgyapot hőszigetelő képességét a nedvességtől.
   Vagy pedig valamilyen száraz extrich, például osb lap, és erre mehet a szalagparketta burkolat.
   Fontos az is, hogy körbe a falnál dilatációs csík legyen, mert szalagparketta burkolatnál a padló kopogó hangját a falak átvehetik dilatációs csík nélkül.

 29. Szabolcs

  Üdvözlöm!

  A padló rétegrendnél, padlófűtés esetén van jelntősége a hőtükrös fóliának? Ér annyit amennyibe kerül, ha úgyis rakok 20 cm EPS-t? A hőtükrös fóliák közül a buborékost vegyem?
  köszönöm

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Szabolcs
   Nem biztos, hogy pontosan értem a kérdését, és a pontos rétegrendet.
   A fólia azért kell, hogy az esztrich beton nedvességétől védje meg az EPS szigetelés hőszigetelő képességét. Persze a fóliát ki lehet váltani pl. padlófűtés rendszerlemez lerakásával is, mert ez megvédi a nedvességtől az EPS-t, és a padlófűtés csöveit is megtartja. Mehet rá az esztrich beton. Erre pedig majd a burkolat.

 30. Peter Zs

  Üdvözlöm

  A véleményét szeretnem kerni hogy ön szerint elegendő ,megfelelő e az újepítesű hazunk padlószigetelése a komfortos padlohőmerseklet eléreséhez vagy inkabb a modern hazak elvarasainak? Alulrol kezdenem felfele : 160 XPS – folia – 30cm vasalt beton lemezalap – folia – 100 EPS – hővisszavero folia elektromos padlo fütes alatt – 6-7 cm aljzatbeton – parazaro folia – parketta.
  Egy könnyüszerkezetes fahazrol beszelunk vízszigeteles csak a falak ala kerult bitumenes szalag formalyaban.
  Valaszat elore is köszönöm
  Peter

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Péter
   A 16 cm XPS vízszigetelése is megfelelő.
   Azt nehéz most kijelenteni, hogy 20 év múlva is ezek a vastagságok (16 cm XPS, 10 cm EPS) megfelelők lesznek. Mostani ismereteink szerint megfelelők lehetnek.
   Azt nem értem teljesen a rétegrendben, hogy a padlófűtés feletti aljzatbetonra, a parketta alá miért kell még a párazáró fólia.

 31. pálinkás zsolt

  üdvözlöm.
  utólagosan szeretném szigetelni a belső szobák padozatát.ehez kérnék tanácsot.a ház vegyes falazatú,régi része 50 cm-es külsö falak.a szobák padozata parketta.alatta szerintem homok lehet.ebből kifolyolag a parketta meg is van süllyedve és télen hűvös is.gondoltam erre a technikára és mások is mondták.felszedni mindent ,aztán párazáro folia rá nikeceles szigetelés/lépésálló 4 cm/majd 6 centi vasalt beton.ehez meg is lett véve az anyag .1 kérdés ezt igy meg lehet e csinálni,2.a betont milyen arányban keverjem/cement/sóder arány.én mésfél m3 sodert vettem és 15 zsák cementet.a kisebbik szobával kezdeném 16m2.köszi a segitséget

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Zsolt
   Persze nikecell és nikecell között is van különbség. Más a hőszigetelése az AT-N100-as lemezeknek és a Grafit100-asnak. Azonban a 4 cm még Grafit 100-asból is igencsak vékony. Ennek minimum a dupláját lenne érdemes szigetelésként berakni. AT-N100-asból pedig minimum 10 cm-t.
   Egy köbméter sóderhez általánosságban 3 mázsa cementre van szükség. A két és fél mázsa igencsak visítva lehet elég 🙂
   A másfél köbméter sóderből kb. 1,2 köbméter betont tud készíteni. 6 cm vastag betonhoz a 16 négyzetméteres kis szobában egy köbméter betont el fog használni.
   Másrészt pedig a nikecell szigetelés alá és felé sem ártana egy aljzatbeton réteg.
   Persze meg lehet csinálni így is, én azonban nem biztos, hogy megcsinálnám.

 32. Praszler Gyula

  Üdv. Garázs +raktárhelyiség betonbol1.5metere a földbe, födém szintén beton, a fölöttük lévő szobákat szeretném hőszigetelni van kb. 12cm- em, utolsó réteg szalagpadlo. Tanacsot kérek. Köszönöm.

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Praszler Gyula
   Ennyi információból helyszíni felmérés nélkül nehéz pontos megoldást javasolni a szigetelésre 🙂
   Most milyen az épület víz és hőszigetelése?
   A garázs fölötti födém szoba felőli oldalán a padló szigetelésére az AT-N100-as lépésálló polisztirol lapok, és a Grafit100-as grafitos polisztirol lemezek is alkalmasak szigetelésre. Ezekből azonban magából a szigetelőből is kellene 12 cm vastag az elfogadható szigeteléshez.
   Az Austrotherm legújabb fejlesztésű Resulution Boden lemezeinek azonban jobb a hőszigetelése. A hővezetési tényezője 0,022 W/mK a Grafit100-as 0,30-as értékével szemben. Ezért ebből vékonyabb szigetelés is elég.
   A Rockwool Ceilingrock kőzetgyapot lemeze pedig a garázsfödém alulról való hőszigetelésére alkalmas beütődübeles rögzítéssel.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük