Penész ellen hogyan védekezhet a lakásban

Penész ellen a megismerésével tud a legjobban védekezni. A penész a tartósan nedves helyeken jelenik meg a lakásban. Ott, ahol a páratartalom kifejezetten magas, folyamatosan, legalábbis hosszabb időszakon keresztül. Ilyen magas páratartalmú hely a lakásban leginkább a fürdőszoba és a konyha. Nem véletlen, hogy leginkább ezekben jelenik meg.

Magas páratartalomnál bizony védekezni kell a penész ellen. A penész leginkább azokon a falakon jelenik meg, amelyeknek a hőmérséklete jelentősen alacsonyabb a lakás levegőjének hőmérsékleténél.

Penész ellen mi használ?

Milyen praktikákat vethet be a penésszel szemben?

Rendszeres szellőztetéssel a penész ellen

A párásodás, a penészedés ellen az egyik leghatásosabb fegyver a rendszeres szellőztetés. Minden nap szellőztessen napjában legalább kétszer-háromszor.

  • Érdemes reggel és délután, amikor hazaérkezik valaki a családból. Emellett este, lefekvés előtt is érdemes kiszellőztetni a párával telt levegőt a lakásban.
  • Teljesen hőszigetelt házban, megfelelő szellőzési rendszer hiányában még a rendszeres napi háromszori szellőztetés is kevés lehet.

A rendszeres szellőztetés azért hatásos, mert a penészgombáknak nincs lehetőségük megtapadni a nedvesedésre hajlamos falakon.

Nem mindegy azonban a szellőztetés módja sem. Ugyanis ha hosszabb időre kinyitja az ablakokat, akkor nemcsak a lakás szellőzik ki, hanem ki is hül. Ezért érdemes reggel is délután is rövid időre, 5-10 percre teljesen kitárni az ablakokat, és így szellőztetni. Ha kereszthuzatot csinál, akkor gyorsan kiszellőzik a lakás.

Ennek a gyors szellőztetésnek meglesz az az előnye, hogy a lakásban lévő elhasználódott, páradús levegő kicserélődik a kinti friss levegőre, a bútorok és a falak viszont ilyen rövid idő alatt még nem hülnek ki. Ezért, amikor a szellőztetés után bezárja az ablakot, akkor a felfrissült hideg levegőt a meleg falak és bútorok hamar felfűtik egy kellemes hőmérsékletre.

A penész elleni szellőztetés azonban persze csak száraz kinti levegőnél hatásos igazán. Ha a ködös, esős őszi napokon kell szellőztetni, akkor bizony sokszor kinn is ugyanolyan magas a levegő páratartalma, mint benn a lakásban. Ilyenkor csak azt tudja elérni, hogy a benti elhasználódott, páradús levegő kicserélődik a kinti friss, páradús levegővel. Penészedés ellen nem igazán hatásos megoldás ez, de legalább friss lesz a levegő a lakásban. A levegő magas páratartalmával szemben ilyenkor más módszerekkel kell védekeznie.

Olcsó trükkök, filléres praktikák is használnak a penész ellen

A lakás sarka geometriai hőhidat képez, ezért itt mindig hidegebb a fal, ezért nagyobb a nedvesedés, a nyirkosodás, és ezzel együtt pedig a páralecsapódás veszélye is.

A talán legismertebb nedvszívó a szódabikarbóna. Megvan az az előnye is, hogy nemcsak a lakás felesleges nedvességét, hanem a kellemetlen szagokat is magába szívja. Egy-egy tálba érdemes szódabikarbónát tenni a lakás nedves, penészedő sarkaiba, és jó esélye van arra, hogy megszünnek a nedvesedéssel, penészedéssel kapcsolatos problémái.

A másik jól ismert filléres nedvszívó a közönséges konyhasó, a nátrium-klorid. Ennek a használata is roppant egyszerű, mert pontosan úgy kell használnia, mint a szódabikarbónát. Ha azt veszi észre, hogy túlságosan átnedvesedett már a só, akkor érdemes kicserélni másikra. Az átnedvesedett konyhasót pedig pl. a sütőben is száríthatja az újrafelhasználáshoz.

A macskaalom is jól ismert nedvszívó képességéről, és ezért a penész ellen is nagyon hatásos lehet.

Az ecetet használva is felveheti a harcot a fürdőszobában megjelenő penésszel szemben. Érdemes rendszeresen áttörölni ecettel a csempét, a kádat és a mosdókagylót.

Azzal is sokat tehet a penész ellen, ha a bútorokat nem tolja közvetlenül a fal mellé, hanem hagy mögöttük annyi hézagot, hogy még szellőzni tudjon a fal. Igy nem fog megindulni a bútor mögött a nedvesedés, a penészedés.

A teafaolaj nagyon hatásos fertőtlenítő és gombaölő hatású szer, ezért ezt a már megjelenő penészfoltok ellen tudja használni a lakásban. A vízzel felhígított teafaolajat a penészes felületre kell fújni valamilyen szórófejes flakonból, és hagyni kell megszáradni. A fertőtlenítő hatású teafaolaj a száradás közben elvégzi a dolgát, és eltünteti a penészfoltot a falról. A felszáradt penészt azért egy puha ruhával még le kell törölnie a falról.

Ezekkel a filléres praktikákkal csökkenteni tudja olyan mértékben a lakás páratartalmát, hogy nem jelennek meg a penészedés jelei, illetve ha már megjelentek, akkor például az említett teafaolajjal el tudja tüntetni a penészt is. Néhány hét múlva azonban az eltüntetett penész is visszatér akkor, ha nem csökken a lakás páratartalma. A magas páratartalom ugyanis melegágya a penész megjelenésének.

Milyen házi praktikák lehetnek még hatásosak a penészedés ellen?

penész ellen a lakásban

Penész ellen az egyik legjobb védekezés, ha csökkenti a lakásban a nedvesség forrásait. Milyen lehetőségei vannak erre?

A ködös, esős őszi időjárásban még jobban csökkenteni kell a lakásban keletkező nedvességet. Mit tehet ilyenkor?

  • A legfontosabb, hogy a lakásban csökkentse a nedvesség forrásait.
  • A lakásban élőknek persze lélegezni kell, és ezzel is növelik a lakás páratartalmát, de ezen kívül azonban sok mindent másképp csinálhat a lakásban, mint a nyári szárazságban. Például a takarításkori felmosásnál használjon jóval kevesebb vizet, és akkor kevesebb nedvesség fog elpárologni a felmosott padlóról a lakás levegőjébe.
  • Lehetőleg a nagymosást se akkorra időzítse, amikor csapadékos, esős idő van, hanem inkább várja meg vele a napos, száraz időt. Ha pedig mégis mosni kell nedves, nyirkos időben, akkor rakja ki a teraszra, az udvarra a kicentrifugázott, de még nem teljesen száraz ruhákat.
  • A főzéskor is használjon fedőt az edényből elpárolgó nedvesség ellen.
  • A virágokat, növényeket is mértékkel öntözze az esős, nedves őszi napokon.
  • A fürdőszoba nedvességtartalmára leginkább a fürdésre, zuhanyozásra fordított idő és az elhasznált vízmennyiség csökkentésével tud.

A fűtés, a meleg levegő jelenti az egyik igazi megoldást a penész ellen

A fűtés beindulása persze sokszor megoldja a penészedés problémáját is a lakásban. Különösen a panellakásokban száraz a levegő a fűtési szezonban, ezért ezekben nem kell különösebben tartania a penészedéstől.

A fűtés megkezdése a családi házak levegőjének a nedvességtartalmát is jelentős mértékben csökkenti. A napi kétszeri, háromszori kereszthuzatos szellőztetéssel sokszor meg lehet oldani a penészedés problémáját is.

Az igazán nagy gond a penészedéssel leginkább azokban a nedvesedő, nyirkosodó falú helyiségekben van, amelyeket takarékossági okokból nem fűtenek télen, mert nem tartózkodnak benne. Ez a megoldás így persze takarékos megoldás, de a nyírkos, hideg fal bizony könnyebben penészedik. Bizony azon a falon, amelynek alacsonyabb a hőmérséklete, mint a lakás levegőjéé, nedvesedhet, és kicsapódhat a pára.

Többször előfordul persze az is, hogy nem szűnik meg a penészedés, és az alapos, rendszeres szellőztetés sem segít. Ilyenkor érdemes szakembert hívni, aki például a lakás szellőző rendszerének kialakításával, átalakításával, például elektromos szellőzőrendszerrel, vagy pedig például a nyílászárók feletti hőhidas szerkezetek esetén ezek megszüntetésével, a falak utólagos szigetelésével tudja megszüntetni a nedvesedés okozta penészedést.

Előfordul azonban az is, hogy a korábban energiapazarló hőszigeteletlen nyílászárók hőszigeteltre cserélése, és a homlokzati falak hungarocell szigetelése révén, a korábban még többé, kevésbé szellőző, de energiapazarlóan működő lakást az utólagos szigetelés révén szigetelik, becsomagolják.

A becsomagolt ház szellőzését ezzel együtt viszont nem oldják meg, ezért a korábban még nem nedvesedő, penészedő falak bizony a szellőzés hiánya miatt penészedésre hajlamosabbá válnak. A korábbi levegőáramlás csökkentése a lakás fűtését olcsóbbá teszi, a megfelelő szellőzés hiánya azonban a penészedésnek nagyobb teret enged a lakásban.

Utólagos hőszigetelés esetén a ház megfelelő szellőzéséről is gondoskodni kell valamilyen formában. Otthonukban hogyan van megoldva a szellőzés?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük