Pinceszigetelés kívülről

A pinceszigetelés igazán jó megoldása a külső, tehát a hideg oldali szigetelés. A pince szigetelésénél persze nem annyira fontos a külső oldali szigetelés, mint a szabadon álló homlokzati falnál. Ennek egyszerű oka van. A talajszint alatt ugyanis nem tud olyan hidegre lehűlni a pincefal külső oldala, mint a homlokzati fal.

A pinceszinten tehát kisebb problémát jelent a belső oldalon elhelyezett szigetelés. Ennek ellenére mégis célszerűbb a hőszigetelést a külső oldalon elhelyezni.

Miért lett fontos a pincefal szigetelése?

Az alacsony energiaárak mellett a pinceszint hőszigetelésének nem volt nagy jelentősége. A 70-es évektől kezdve azonban az energiaárak elkezdtek rohanni felfelé. Ma már a pinceszigetelés is hozzátartozik az épületek hőszigeteléséhez, hisz a teljes energiaveszteség akár 20%-a is a talaj felé távozhat el. Ez pedig a téli hónapokban tízezer, vagy akár több tízezer forintos nagyságrendű kiadás lehet még egy családi ház fűtésénél is. A vízszigetelés mellett tehát ezért nem mindegy a pincefal szigetelésének állapota.

Kezdetben a fűtési energia emelkedő ára miatt elsősorban a homlokzati falak szigetelése és utólagos hőszigetelése volt fontos, hisz ezeket a falakat könnyen lehet utólag is szigetelni.

A pince utólagos szigetelése már sokkal nehezebben megoldható. Persze az is elodázza a pinceszint utólagos szigetelését, hogy korábban a pincében elsősorban különféle dolgokat, például tüzelőt tároltak, és így ezeket a helyiségeket nem is fűtötték. Ezért értelemszerűen nem is vetődött fel a pinceszint szigetelése.

pinceszigetelés kívülről

A pince szigetelése ma már nem maradhat el új építésnél

Ma azonban már más a helyzet, hisz nemcsak az energiahordozók ára emelkedik, hanem az építkezés költsége is. Ezért a pinceszinten is egyre inkább emberi tartózkodásra alkalmas helyiségeket alakítanak ki, például dolgozószobát, műhelyt, vagy éppen konditermet, ezért ezeknek a helyiségeknek a fűtését is biztosítani kell télen. Ha pedig fűteni kell a pinceszintet, akkor nem kérdés ma már, hogy szigetelni is kell a pincét.

Új építésnél szinte minden esetben elsősorban kívülről érdemes a pincét szigetelni. Ha viszont egy már meglévő épület pincéjében alakítanak ki egy fűtést igénylő szobát, akkor ennek az utólagos hőszigetelését nemcsak kívülről, hanem akár belülről is meg lehet megoldani. Mi azonban most nézzük a külső oldali pinceszigetelést.

Pinceszigetelés kívülről formahabosított polisztirollal

austrotherm expert fix lábazati szigetelő

Austrotherm Expert Fix szigetelő lemez lábazat és pincefal vízálló hőszigetelésére

A pinceszint szigetelésének jóval gyakoribb megoldása az, amikor a pincefal vízszigetelése után kerül sor a hőszigetelésre. Ilyenkor persze hőszigetelőként olyan anyagot kell használni, ami a nedvességnek is ellenáll, hisz ennél a rétegrendnél a hőszigetelő anyag szigetelő képességét nem védi meg a vízszigetelő. Ilyen hőszigetelésre alkalmas például az Austrotherm formahabosított Expert Fix lemeze, amely gyakorlatilag tökéletesen ellenáll a nedvességnek. Ez persze drágább, mint egy hagyományos polisztirol hőszigetelő, de beépítésének megvan az az előnye, hogy nem kell építeni a hőszigetelést megvédő védőfalat például kisméretű téglából. A drágább Expert Fix szigetelő magasabb árát ellensúlyozza a téglafal megépítésének anyag, idő és munkaigénye.

A pince vízszigetelésére felhelyezett Expert Fix lemez nemcsak a pince hőszigetelését biztosítja, hanem védi is a bitumenes vízszigetelést az esetleges sérülésektől.

A jelenlegi energiaárak mellett természetesen egyáltalán nem mindegy, hogy milyen vastag lesz a pinceszigetelés. A szigetelés vastagsága pedig alapvetően a pince használatától függ. Ha nem fűtött helyiségek vannak a pincében, akkor elég 3-4 centiméteres szigetelést használni.

Ha viszont fűtött helyiségek vannak a pinceszinten is, akkor 2020. december 31 után a szigeteléssel legalább 0,25 W/m2K-es hőátbocsátási tényezőt kell elérni. Ez a hőszigetelés vasbeton pincefalnál 14 cm vastag Expert lemezzel lehetséges.

A jelenleg még hatályos rendelet szerint a hőszigetelést nem szükséges a talajszint alatti egy méternél mélyebbre kialakítani. A hőszigetelés 1 méteres mélységben való megszakítása azonban nem jó megoldás, mert a szigetelés megszakítása jelentős hőhidat okoz. Ezért érdemes a hőszigetelést a pincefal teljes felületén elkészíteni. Arra kell odafigyelni, hogy ha PVC anyagú a vízszigetelés, akkor az Expert Fix lemezek és a vízszigetelés közé polipropilén filc elválasztó réteget kell beépíteni.

Az Expert Fix lemezeket a vízszigetelést nem károsító ragasztóval érdemes rögzíteni addig is, amíg a visszatöltött föld véglegesen hozzányomja a pincefalhoz.

Pinceszigetelés utólagosan

A családi házak utólagos szigetelésénél ma már tudják, hogy a lábazatot a homlokzattal együtt szigetelni kell. A pince szigetelése azonban sokszor elmarad. Ha azonban a pinceszinten is fűtött helyiségek vannak, akkor a pinceszigetelés sem maradhat el.

A pince szigetelése utólagos szigetelésnél is ugyanaz, mint a korábban már leírt új építésnél. Utólagos szigetelésnél azonban előbb ki kell termelni a földet a pincefal körül, hogy hozzá tudjon férni, és el tudja kezdeni a szigetelést.

A föld kitermelésénél két dologra is oda kell figyelnie. Egyrészt a pince utólagos szigetelése, a föld kitermelése nem veszélyeztetheti az épület statikai biztonságát, másrészt pedig a vízszigetelést sem szabad megsérteni a pince körül.

Ha a pince száraz, akkor a vízszigetelés épségének megőrzésén túl nincs különösebb feladata a szigetelésnél. Ha viszont nedvesség tapasztalható, akkor az Expert Fix helyett Expert Drén és Geodrén lemezeket kell használni. Ha pedig még komolyabb az észlelt nedvesség a pincében, akkor a pince utólagos vízszigetelését is meg kell oldani.

A vízbehatolással szembeni fokozott védelem elsősorban lejtős területen épült házaknál szükséges, mert ilyenkor a szokásos nedvességen túl még nagyobb víznyomás veszélyezteti az épületet.

Ilyenkor a pincefal drénezésével, vagyis a stoplis felületű Expert Drén lemezek felrakásával a külső talaj felé fordulva elhelyezett stoplis felület között a talajban lévő víz el tud folyni, és nem terheli a vízszigetelést a víz állandó nyomása. A stoplis felületre kell elhelyezni a geotextíliát, mert ez meg fogja akadályozni, hogy a talaj bekerüljön a stoplik közé, és eltömítse a víz útját.

Önöknél mi a helyzet a pinceszinten?

  • Elég lesz az Expert Fix lemezekkel való szigetelés? Vagy szüksége lesz a talajvíz elleni fokozott védelem miatt az Expert Drén vagy Geodrén szigetelésre?

Ha további kérdése van a pince szigetelőjének kiválasztásával kapcsolatban, akkor a (+36-26)375-171-es számon segítünk a vízálló pinceszigetelő kiválasztásában.

2 gondolatok ezen: “Pinceszigetelés kívülről

  1. Áron

    Jó napot. Egy kérdésem lenne alapok vízszigetelésével kapcsolatban. Van egy régi építésű házunk kőfalakkal. A falak nagyon nedvesek. Arra a gondoltam, hogy kívül leásni az alap mellett, és egy 5-10 cm-es betonfalat önteni eléje, majd azt hő és vízszigetelni, és a betonfal elé egy dréncsatornát kialakítani. Működhet, vagy nem ér semmit, ha a vizet az alap alól szívja? Esetleg még rosszabb lesz, ha meggátolom a víz útját kifele….

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Áron
      Évtizedes tapasztalattal rendelkező szakember helyszíni felmérése nélkül nem javasolom, hogy próbálkozzon, mert lehet, hogy utána még rosszabb lesz. Persze szerencséje lehet, de erre nincs garancia.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük