Polisztirol vagy a kőzetgyapot szigetelés lesz jobb?

Családi háza utólagos szigetelésekor választania kell. Milyen szigetelés kerüljön fel a falra?

Nem lesz könnyű a döntés. Milyen szempontok alapján fog dönteni?

kőzetgyapot homlokzati szigetelés

Kőzetgyapot homlokzati hőszigetelés lesz családi házán? Vagy a polisztirol mellett dönt?

A kőzetgyapot szigetelés talán jobb, mert a kőzetgyapotnak sokkal jobb a páraáteresztő képessége a polisztirolnál. Ugyanakkor az ára is magasabb. Nemcsak azt kell eldöntenie azonban, hogy kőzetgyapot vagy polisztirol legyen, hanem ezen belül is többféle megoldást választhat homlokzata utólagos szigetelésére.

  • A kőzetgyapot szigetelésnél választhatja az egyrétegű vagy a kétrétegű kőzetgyapotot, míg polisztirolnál a hagyományos polisztirol lapok helyett a szürke színű grafitos polisztirol lemezek mellett is dönthet.
  • Azt pedig még nem is említettem, hogy a hőszigetelés vastagsága is fontos eldöntendő kérdés lesz majd.

Ha még nem szigetelte családi házát, és most gondolkodik rajta, akkor az egyre magasabb gázszámlák miatt biztos érzi Ön is, hogy éppen itt az ideje már a falak homlokzati szigetelésének. Vajon miért húzta, halasztotta eddig a szigetelést? A gáz ára eddig nem volt olyan magas?

Tudjuk, hogy saját magunkat a szándékaink szerint ítéljük meg, míg másokat elsősorban a tetteik alapján. Mi már évek óta készülünk szigetelni a házunkat, csak mindig közbejött valami. A szomszéd pedig azóta is felelőtlenül pazarolja a drága energiát. Hol van itt az egyenlőség?

Valószínűleg ott lesz a kutya elásva, hogy egyik ház sincs még utólagosan szigetelve, és éppen itt az ideje nekilátni. Most már ideje azon versenyezni a szomszéddal, hogy melyikük csináltatja meg hamarabb a szigetelést. Abban nem érdemes versenyezniük, hogy milyen szigetelőanyagot használnak, de abban már igen, hogy a szigeteléssel milyen jövőbeni megtakarítást érhetnek majd el.

Polisztirol vagy kőzetgyapot homlokzati szigetelés legyen?

Családi háza hőszigetelésekor választani kell.

A magas energiaárak megtanítottak bennünket az elmúlt években. Azt már szinte mindannyian tudjuk, hogy a lakás falain sokkal gyorsabban szökik ki a meleg a téli hónapokban, ha nincsenek, vagy nem megfelelően vannak szigetelve. Régen nem volt ilyen drága a fűtés, ezért a 70-es, 80-as években még hőszigetelés nélkül épültek a családi házak. Ezeket az épületeket utólagosan kell szigetelni, mert ennek az egyszeri beruházásnak az elmaradását évtizedeken keresztül a magasabb energiaszámlában fizetjük meg.

Minél hamarabb szigetel, annál hamarabb érzi majd ennek az előnyét az alacsonyabb gázszámlában. A homlokzat mellett az aljzat, a födém és a tetőtér hőszigetelésével a téli hónapokban jelentősen csökkenthető gázszámlája összege.

Természetesen ezt szinte mindenki tudja ma már. Sokakat a beruházás jelentős összege tart vissza a szigeteléstől. Talán Önt is ez tartotta vissza eddig?

A beruházás jelentős összege miatt ez érthető, de az is igaz, hogy télen pedig a fűtésszámlák kifizetése jelent szinte elviselhetetlen terheket a családok egy jelentős részének. Ha csak teheti, akkor érdemes minél hamarabb belevágni a szigetelésbe, mert az energiaárak alakulását felmérve előbb-utóbb úgyis el kell végeztetni a munkát, de addig viszont fizetheti a magas fűtési díjakat.

Az utólagos szigetelésnél a hőszigetelés mértékét nemcsak az elvégzett munka szakszerűsége, hanem a hőszigeteléshez használt szigetelő anyagok minősége is nagyban befolyásolja.

Az idén január elsejétől (2015-ben vagyunk ugye) hazánkban is (igazodva az uniós szabályozáshoz) jóval szigorúbbak lettek az épületek hőátbocsátási tényezőire (U-érték) vonatkozó értékek. Az új szabályok szerint a homlokzati falaknál az eddigi 0,45-ös érték helyett 0,24-es, azaz 47 százalékkal szigorúbb lett az előírás.

  • Ennek új lakás építésénél jó minőségű falazóanyag választásával is meg lehet felelni.
  • Az évtizedekkel ezelőtt épült lakásoknál azonban a falak utólagos szigetelésére van szükség.
  • Minél jobb minőségű hőszigetelő anyagot használ családi háza homlokzatának, tetőterének, lábazatának és födémének szigetelésére, annál többet takaríthat meg a fűtési szezonban a fűtésszámláján.

Természetesen az sem mindegy, hogy milyen vastagságban építik be a kiválasztott szigetelőanyagot.

A kőzetgyapot és a polisztirol vastagságának a növelésével javítható a hőszigetelés mértéke, de persze van egy olyan határ, amely felé már nem érdemes menni. Ilyenkor már a szigetelőanyag árának növekedése aránytalanul nagy az elérhető megtakarításhoz képest. Ezt azonban a jövőbeni ismeretlen energiaárak miatt nehéz előre meghatározni.

Melyik márkát, és azon belül melyik típust válasszam?

Jó a kérdés, és nincs is rá azonnal rávágható jó válasz.

A jó minőségű szigetelőanyagok közül érdemes választani a Rockwool kőzetgyapot és az Austrotherm polisztirol megfelelő típusát. Természetesen az optimális hőszigetelésnek megfelelő vastagságban.

  • De vajon milyen vastagságú az optimális hőszigetelés?
  • A Rockwool kőzetgyapot lemezei közül melyiket válassza?
  • A polisztirol lemezek közül melyik lehet a jobb választás?

Sok megválaszolatlan kérdése lehet még ezeken kívül is. Hívja munkatársainkat a (+36-26) 375-171-es számon munkaidőben!

  • Válaszolnak a kérdéseire, és segítenek Önnek jó minőségű szigetelő anyagokból takarékosan szigetelni.

3 gondolatok ezen: “Polisztirol vagy a kőzetgyapot szigetelés lesz jobb?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük