Polisztirol vagy kőzetgyapot szigetelést válasszak?

Polisztirol vagy kőzetgyapot szigetelés legyen a házon? Ezen gondolkodnak éppen? Választottak már? Tudtak dönteni? Vagy még vannak kérdéseik?

Polisztirol vagy kőzetgyapot? Nem könnyű kérdés.

Polisztirol vagy kőzetgyapot szigetelés legyen a falon?

A családi házak homlokzati szigetelésénél az elhatározás után talán ez a legfontosabb kérdés. „Kőzetgyapot vagy polisztirol szigetelés kerüljön a házra? Melyiket válasszam?”

Ha pedig alaposan végiggondolja a kérdést, akkor felvetődik az is, hogy „melyik a jobb? Milyen szempontok alapján döntsek?”

homlokzati polisztirol hőszigetelés

A két legjobb homlokzati hőszigetelő közül a polisztirolnak kétségtelenül az a legfőbb előnye a kőzetgyapottal szemben, hogy jóval olcsóbb. Milyen szempontok szerint választ homlokzati szigetelést?

Nehéz egyértelmű választ adni arra kérdésre, hogy melyik szigetelést válassza. Az utólagos szigetelésnél vannak különböző szempontok, és ezek szerint egyszer a kőzetgyapot máskor pedig a polisztirol tűnik jobb választásnak. Az itt látható képen is polisztirollal szigetelnek. Ön is ezt fogja használni?

Valójában a döntést az alapján tudja meghozni, hogy Önnek a szempontok közül melyik a fontosabb. Segítségül felsoroljuk azokat a fontos szempontokat, amelyeket érdemes figyelembe venni a döntéskor. Elmondjuk azt is, hogy ezen szempontok szerint melyik lenne jobb. Ezeket megismerve talán könnyebben tud majd választani a kétféle szigetelés között.

A homlokzatok utólagos szigetelésének két legelterjedtebb szigetelő anyaga a polisztirol és a kőzetgyapot. A polisztirol lemezekkel való hőszigetelés a legelterjedtebb választás. Talán nem tévedünk nagyot, ha azt mondjuk, hogy az utólagos hőszigeteléseknél 5-ből 4 családi ház tulajdonos a polisztirol szigetelést választja. Az expandált polisztirol lemezek jó minőségű szigetelőanyagok. A homlokzati polisztirol lemezek ára 20-40%-kal is kedvezőbb, mint a hasonló vastagságú homlokzatra gyártott kőzetgyapot lemezeké.

 • Érdemes akkor vásárolni mindkét szigetelőt, amikor a legnagyobb gyártók akciót hirdetnek.
 • Jól teszi, ha körülnéz a piacon, mert az azonos termékek ára között is lehet eltérés az építőanyag kereskedések telepein.

A polisztirol szigetelés dominanciája megkérdőjelezhetetlen még. Az utóbbi években azonban érezhetően nő a kőzetgyapot szigetelést választók aránya. Drágább hőszigetelő anyag a kőzetgyapot, azonban a magasabb árnak konkrét előnyei vannak. Melyek ezek a kézzelfogható előnyök?

 1. A kőzetgyapot páraáteresztő képessége sokkal jobb, mint a polisztirolé. A szálas anyagszerkezetben a vízpára akadálytalanul mozoghat. Gyakorlatilag azt lehet mondani, hogy nincs penészedés a kőzetgyapottal megfelelően szigetelt családi házakban.
 2. Hangszigetelése is jobb a polisztirolnál, mert a sűrű szálszerkezet jobban elnyeli a hangokat, mint a polisztirolhab. Csendes kertvárosi környezetben ez természetesen nem meghatározó előny, de forgalmas utak mentén lévő családi házak szigetelésénél bizony nagy jelentősége lehet a homlokzat jobb hangszigetelésének is.
 3. A kőzetgyapot nem ég, ásványi, természetes alapanyagainak köszönhetően olvadáspontja 1000 Celsius fok felett van. Ezért egy esetleges tűznél gátolja a tűz terjedését, és védi a falat. Az expandált polisztirol hablemez ezzel szemben – önkioltóan ugyan -, de csepegve ég. A tárgyilagossághoz azonban hozzátartozik az is, hogy szakszerű szigetelésnél, a „pont-perem” módszert lelkiismeretesen alkalmazva a polisztirol táblák ragasztásakor, a szélükön teljesen bekent táblák mögött nem lesznek olyan légrések, amelyek egy esetleges lakástűznél segítenék a lángok terjedését. Tehát a polisztirol is biztonságos homlokzati hőszigetelő anyag szakszerű kivitelezéssel.

A kőzetgyapot szigetelésnek ez a három előnye ellensúlyozza egyre több vásárlónál a szigetelő lemezek magasabb árát.

Melyik márkát válasszam, és milyen vastagságban?

Még akkor sincs azonban a célegyenesben, ha az előző szempontokat mérlegelve már választott a polisztirol és a kőzetgyapot között. Több döntést is meg kell hoznia még, mielőtt hozzákezdhetne otthona hőszigetelésének.

 1. Először is kőzetgyapot és kőzetgyapot, valamint polisztirol és polisztirol között is jelentős minőségi különbségek lehetnek az egyes gyártók termékei között. Vannak a piacon több évtizedes gyártói múlttal rendelkező, jobb minőségű szigetelőanyagokat gyártó márkák, és számos kisebb gyártó is kínálja termékeit a piacon. Ilyen jól ismert nagy márkák a kőzetgyapot szigetelésben a Rockwool és a Knauf Nobasil, a polisztirol szigetelésben pedig az Austrotherm termékei.
 2. A polisztirol szigetelésen belül is választhatja a homlokzatra a jól ismert, fehér színű EPS lemezeket, vagy pedig a grafitos adalékanyaggal, akár 30%-kal is jobb hőszigetelő képességűvé fejlesztett szürke színű grafitos szigetelő lapokat. A kőzetgyapot szigetelésen belül is választhatja a hagyományos egyrétegű kőzetgyapot lapokat, vagy a korszerűbb kétrétegű lemezeket, amelyeknek 2 centiméter vastag, keményebb külső része jobban védi az elkészült homlokzatot az esetleges sérülésekkel szemben, puhább, belső része pedig rugalmasan felveszi a szigetelt fal egyenetlenségeit, ezzel jobb tapadást biztosít. Tehát még egyetlen márkán belül is többféle terméket választhat otthona szigetelésére.
 3. Ha pedig már kiválasztotta a szigetelőanyag márkáját és azon belül pedig már a típust is, akkor még mindig hátra van az a fontos kérdés, hogy milyen vastag legyen a kiválasztott szigetelés a homlokzaton? Minél vastagabb a szigetelés, annál jobb lesz a homlokzat hőszigetelése. Azonban annál körültekintőbbnek is kell lenni a kivitelezéskor. Ezért 15-20 centiméteres vastagságok felett már nem biztos, hogy a szigetelőanyag vastagságát kell növelni a jobb hőszigetelő hatás eléréséért, hanem érdemes inkább a jobb hőszigetelő képességű terméktípust választani.
  • Az egyrétegű kőzetgyapot helyett a kétrétegűt, mert annak kb. 10%-kal jobb a hőszigetelése az egyrétegűnél.
  • A fehér színű polisztirol helyett pedig a grafitos polisztirolt, mert ezeknek a hőszigetelése akár 20-30%-kal is jobb lehet az ugyanolyan vastag hagyományos szigetelőknél.

Ki csinálja meg a szigetelést?

Amikor pedig már kiválasztotta a márkán belül a szigetelőanyag vastagságát is, még akkor sem dőlhet kényelmesen hátra, mert a kivitelezés szakszerűsége is döntő módon befolyásolja az elkészült szigetelés hőszigetelő képességét.

 • Egyáltalán nem mindegy, hogy a falban természetszerűleg meglévő hőhidak – pl. nyílászárók feletti áthidalók, lábazat és a homlokzati fal találkozása, az eresz körüli koszorú – nagyobb hőveszteségét a szakszerűen kivitelezett homlokzati szigeteléssel jelentősen mérséklik, csillapítják, vagy pedig kezeletlenül hagyják, vagy ne adja isten, egyenesen felerősítik.
 • Érdemes megbízható referenciákkal rendelkező kivitelezőt választania a munkára, mert akit mások is jó szakembernek tartanak, és évek óta nincs panasz az általa elvégzett szigetelésekre, az várhatóan az Önök családi házát is szakszerűen, és kellő gondossággal fogja szigetelni. Ehhez azonban érdemes időben szólni a keresett szakembernek, mert könnyen lehet, hogy már hónapokkal előre be van táblázva a naptára. Az pedig valószínűleg Önnek se lenne jó, ha azt mondaná, hogy „majd megcsinálom a téli fagyok előtt, ha belefér még”.

Tudtunk segíteni a választásban? Eldöntötte már, hogy melyik szigetelőanyag lesz jobb homlokzati fala szigetelésére?

 • Akciós hőszigetelő rendszereinket nézze meg itt! A kőzetgyapot, valamint az EPS és grafitos polisztirol rendszerek mellett OPEN rendszereket is talál kínálatunkban akciós áron.
 • Munkatársaink pedig munkaidőben a (+36-26)375-171-es számon várják hívását, és részletes információval segítenek Önnek a választásban. Használja ki a lehetőséget.

38 gondolatok ezen: “Polisztirol vagy kőzetgyapot szigetelést válasszak?

 1. Csenger Angelika

  A 70-es években készult lapostetos családi házunk tetejét szeretném szigeteltetni. Melyik anyag és eljárás a legmegfelelobb? Az anyagi szempont nem elhanyagolható… 🙂
  koszonom

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Angelika
   Lapostetős családi háza tetejének szigeteléséhez, hőszigeteléséhez alapvetően kétféle szigetelési technológia és többféle szigetelőanyag közül választhat. Az Ön döntési szempontjainak pontos ismerete nélkül nem lehet meghatározni valamelyiket, mint legmegfelelőbbet.

   A kétféle technológia az egyenes és a fordított rétegrend lehet. Az egyenes rétegrendnél a kívül lévő vízszigeteléssel védi meg a hőszigetelőt a csapadékvíztől. A fordított rétegrendnél viszont a kívül lévő vízálló hőszigetelés alatt védetten helyezik el a vízszigetelést. A fordított rétegrendnek több előnye is van: a vízálló hőszigetelés védi az alatta lévő vékony vízszigetelést a sérülésektől, az ultraibolya sugaraktól, a napsütéstől, hőmérséklet ingadozásoktól, ezáltal hosszabb lesz annak az élettartama.

   Nyilván vannak a hő és vízszigetelés minőségében és élettartamában jobban és kevésbé jól teljesítő szigetelőanyagok még az egyes gyártók termékei között is. Ezeknek az ára is eltérő azonban. Emellett pedig még a szigetelés vastagságát is meg kell határozni. A különféle gyártók termékei közötti minőségi és árkülönbségekről pedig még nem is volt szó.

   A jó minőségű polisztirol szigetelő lemezeket gyártó Austrotherm szigetelő lemezei közül fordított rétegrendhez az XPS TOP 30 termékeit, a GK és az SF lemezeket javasoljuk.

   Emellett még a formahabosított ZENIT lemezek is kiváló szigetelők lapostetők fordított rétegrendű szigeteléséhez.

   Az Austrothermen kívül természetesen más gyártók is gyártanak lapostető szigeteléshez szigetelő lapokat.

   Az Ön döntési szempontjainak ismeretében lehet kiválasztani a szigetelőanyag típusát, gyártóját és a vastagságát.

 2. Zsozsi1989

  Érdeklődni szeretnék, hogy lehet- egy házat egyszerre polisztirol és kőzetgyapottal is szigetelni, attól függően, hogy milyen falra kerül. Vályogfalra kőzetgyapotot, viszont a házhoz hozzáépített téglafalra polisztirolt, természetesen figyelve a hőszigetelési értékre.
  Köszönettel

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Egy házat egyszerre polisztirollal és kőzetgyapottal is szigetelni nem kifejezetten jó megoldás. Viszont, ha a falak is eltérő falazóanyagból készülnek, akkor ezek hővezetési tényezője is eltérő, és mivel összességében az a legfontosabb, hogy a teljes falszerkezet hővezetési tényezője (lambda), illetve hőátbocsátási tényezője (U) legyen egyforma a homlokzati fal teljes felületén, ezért az eltérő falazóanyagra akár eltérő szigetelőanyag is kerülhet.

   A hőszigetelési értékek mellett még a hőhíd mentesség, illetve a penészedés és páralecsapódás elkerülése is fontos. Ezért erre az eltérő falazóanyagok, illetve szigetelőanyagok találkozásánál figyelni kell.

   Vályogfal szigetelésére valóban a kőzetgyapot lehet jó megoldás.

 3. Láng Dávid

  Üdv! Házunk egy nagyon forgalmas út mellett áll! Mivel egyre jobban zavar minket a beszűrődő zaj, arra gondoltunk, hogy belülről hangszigetelnénk! Kívül 7 cm-es polisztirol szigetelés van a falakon (B30-as téglafal)ezt nem szívesen “piszkálnánk”. A kérdésem az lenne,hogy használhatnánk-e belül 10cm vastag vakolható kőzetgyapotot felragasztással ,majd hálózással ,végül párazáró festékkel festve.? Ha esetleg ez nem megoldható,akkor a már meglévő polisztirol szigetelésre rálehet ragasztani a kőzetgyapotot? Váladzát előre is köszönöm!

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Dávid
   Ha a homlokzati falat belülről szeretné hangszigetelni, akkor nem javasolom a homlokzat külső szigetelésére használatos vakolható kőzetgyapot szigetelést belülre felrakni. Ehelyett a hangszigetelésre elterjedtebben használatos Rockwool Multirock, vagy Rockwool Airrock lemezeket javasolnám. Más kőzetgyapot gyártók, például a Knauf is gyárt kiváló hangszigetelésre alkalmas kőzetgyapot szigetelést, például a Nobasil ADN vagy ADE lemezeket. Persze a kőzetgyapot termékek mindegyike jó hangszigetelő is, mégis inkább ezeket a hangszigetelésre szolgáló lemezeket javasolnám inkább.
   A meglévő külső polisztirol szigetelésre persze rá lehet ragasztani a kőzetgyapotot is, de azért ezt a megoldást nem biztos, hogy kipróbálnám.

   1. Láng Dávid

    A fent említett szigetelők közt van olyan amiből glettelt felületet lehet készíteni,vagy ezek csak gipszkarton mögött alkalmazhatók (oldalfalnál)?
    Ha megkérem, kifejtené nekem, hogy miért nem próbálná ki a meglévő homlokzati szigetelésre (polisztirol) ráragasztott kőzetgyapotos megoldást? Köszönöm!

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

     Ezek a szigetelők gipszkarton mögött alkalmazhatók.
     Azért nem próbálnám ki, mert nem tudom, hogy milyen tartós lenne, és hogyan viselkedne a polisztirol homlokzati szigetelésre ráragasztott kőzetgyapot szigetelés.

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Csaba
   Szilikát falazatot polisztirollal és kőzetgyapottal is lehet szigetelni. Bármelyiket választhatja.
   A hőszigetelés vastagsága azonban több tényezőtől is függ, és erre így nem tudok válaszolni. Milyen gyártású a szilikát? Mekkora a hőátbocsátási tényezője? Milyen mértékű megtakarítást szeretne elérni a fűtési költségekben?
   A várható szabványok szerint az új épületeknél 2021-től a homlokzati falak hőátbocsátási tényezőjének értéke (U) várhatóan 0,17 W/m2K kell legyen.
   A szilikát hőátbocsátási tényezője típustól függően nagyjából 0,76-0,61 közötti lehet. Ezért ezeket az értékeket alapul véve AT-H80-as szigetelőnél 20 centiméteres vastagságra, grafitos szigetelésnél pedig 15 centiméteres vastagságra lehet szükség.
   Arra érdemes még figyelni, hogy a szilikátba a szokásoshoz képest hosszabb dübelt érdemes használni.

 4. Kékesi Raymund

  Tisztelt Dalos Tüzép munkatárs!

  Éppen szigeteljük 19. század végén épült házunk homlokzatait, s a veranda beépítéshez, melynek falazatát egy réteg tömör téglából építettük, 20 centiméter vastag grafitos szigetelést használtunk. Ez a falfelület csupán 10 m², s egy méter magassággal, s fölötte-rajta, ráültetve 3 rétegű fa ablakok vannak, 0.6 -os lambda értékkel , s ugyanilyen az ugyane falon lévő bejárati ajtó is. A homlokzat többi szigetelendő része, mintegy 70 m², három rétegű tömör téglából épült főfal, 48 cm. vastagságban, 4 méter magassággal. Hozzá kell tenni, hogy a ház sajátosságai miatt ezek nagy távolságra vannak az előbb említett 16 cm-es vastagságú faltól, s más szobákat, helyiségeket határolnak. Én e falakra is 20 cm-es grafitos szigetelést gondoltam, ugyanolyan ablakokkal, mint az előbb említettek, de érdekel az Önök véleménye arról, milyen vastagságú grafitos szigetelést javasolnak ide a legoptimálisabb hőszigetelés érdekében. KÖSZÖNETTEL: Raymund

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Kékesi Raymund
   A 48 cm vastag téglafalra jó lehet a 20 centiméteres grafitos szigetelés. Ezzel az utólagos szigeteléssel Ön már a 2021-től érvényes uniós követelményeknek is meg fog felelni. Ez ugyanis azt írja elő, hogy 2021-től a homlokzati falak hőátbocsátási tényezőjének (U) értéke 0,17 W/m2K kell legyen majd.

 5. Mányoki Zoltán

  Tisztelt Dalos Tüzép!

  Javaslatát kérném, hogy a jelenlegi salakbeton téglából épült, 5 cm EPS szigeteléssel rendelkező vakolt falat, mivel lenne jobb szigetelni?
  10cm EPS-el vagy 10 cm kőzetgyapottal?
  Buszjárat jár a ház előtt, így a hangszigetelés sem elhanyagolandó.

  Köszönöm válaszát!

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Mányoki Zoltán
   Erre a kérdésre az egyéb döntési szempontok ismeretének hiányában nehéz válaszolni.
   Önök jelenleg mennyit költenek a fűtésre, és milyen mértékű megtakarítást szeretnének elérni? Milyen szempontok fontosak Önöknek a döntéskor? Milyen a salakbeton fal állapota?
   Az tény, hogy a kőzetgyapotnak jobb a hangszigetelése. Választani azonban az Önöknek fontos szempontok ismeretében tudnak.

   1. Mányoki Zoltán

    Tisztelt Dalos Tüzép!

    Önök jelenleg mennyit költenek a fűtésre, és milyen mértékű megtakarítást szeretnének elérni?

    Nem számoltam a fűtési költséget tavaly. Igaz a mínusz 20 fokban használtuk a cserépkályhát, idén nem kellett. Nyilván azt szeretném, ha költök plusz szigetelésre akkor mihamarabb visszatermelje a ráfordított összeget.
    Az árajánlatokat 1 millió forintra kaptam, de a kérdés az, hogy az évente mennyit spórol nekem?

    Milyen szempontok fontosak Önöknek a döntéskor?
    Takarékosság!

    Milyen a salakbeton fal állapota?

    Jó állapotban van a fal, a dűbelektől egy kicsit félek, hogy a fúrás során szétrepedeznek a téglák, mert a salakbeton inkább törik, reped mint, hogy lyuk legyen rajtuk.

 6. Szabó László

  Üdvözlöm!
  Tégla falazatú, vakolt kis házikónkat szeretném szigetelni, majd ezt szeletelt bontott téglával befedni. Ilyen esetben EPS vagy kőzetgyapot szigetelő lapot ajánlana, illetve milyen maximális vastagságban gondolkodhatunk?
  Gondolom műanyag dübel helyett inkább a fém lenne szerencsésebb ebben az esetben?!
  Köszönettel: László

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves László
   Ön jól gondolja. A szeletelt bontott tégla burkolat felrakása megfelelő szerkezeti stabilitást kíván. Ehhez szakembertől kérjen konkrét helyszíni vizsgálat alapján szakértői javaslatot.

 7. Csele Balázs

  Szeretném megkérdezni, hogy milyen típusú szigetelést javasolnának az alábbi esetben:

  A házunk 94-ben épült Leier Habisolból (30 cm). A tető miatt az északi falon max 10 cm-es szigetelés férhet el. A ház ablakai kétrétegű Sofa ablakok, amelyeket nem tervezek lecserélni. Jelenleg a házban 45-50%-os a páratartalom. Penészesedés jelenleg nincs a házban, a szigetelés után sem szeretnénk találkozni vele.
  A tetőtér be van építve, a tető szarufái közt és a vízszintes síkon 15 cm Knauf Supafil szigetelés van.
  Köszönöm!

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Csele Balázs
   A homlokzati falak utólagos szigeteléséhez leginkább talán a grafitos polisztirol szigetelés lehet jobb. Ennek jobb a hőszigetelése a sima polisztirolnál. Elvi akadálya nincs a kőzetgyapot szigetelésnek sem, azonban a Habisol belső üregeiben a hőszigetelő hab polisztirol adalékanyagú.
   A tető már szigetelt, ezért a homlokzati falak hőszigetelésével együtt a lakás szellőzését is meg kell oldaniuk a penészedés elkerülésére. Különösen polisztirol szigetelésnél érdemes a szellőzésre odafigyelni, mert a polisztirolnak sokkal rosszabb a páraáteresztő képessége mint a kőzetgyapotnak.

 8. Csele Balázs

  Köszönöm a tájékoztatást! Polisztirol választása esetén ebben az esetben érdemes lenne nálunk esetleg a Baumit Open reflectet választani? Vagy a Habisolban lévő polisztirol miatt a páraáteresztő hatás nem érvényesülne? A Baumit Open reflect rendszer átlagosan mennyivel kerülne többe, mint a Baumit sima grafitos rendszere? Polisztirol szigetelés esetén melyik termékek a legmegbízhatóbbak?

 9. Sáfrány Bálint

  Tisztelt Dalos Tüzép!

  Másfél éve költöztünk be vályog falazatú kockaházunkba. Tavaly nem volt semmi baj, de idén januárban megjelent a penész a “hideg” falakon alul. A lábazat téglából van, a fal vályogból, így valószínűnek tartjuk, hogy a két réteg közötti réteg miatt van penész szellőztetés ellenére is. Így szigetelés mellett döntöttünk.
  A kérdésem az lenne, hogy elég csak a lábazatot leszigetelni, vagy inkább az egész házat? Polisztirol vagy kőzetgyapot ajánlott?

  Előre is köszönöm válaszát!

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Sáfrány Bálint
   Konkrét vizsgálat nélkül nem fogok tudni megbízható választ adni a kérdésére. Vizesedés, penészedés esetén előbb a penészedés okát kell megállapítani, és ezt kell megszüntetni.
   A lábazat esetében nemcsak hő, hanem vízszigetelésre is szükség van. Ha alulról nedvesedik a vályogfal, akkor a külső szigetelés önmagában kevés lehet. A tégla lábazat és a vályog fal közötti vízszigetelés állapota is fontos.
   A téglafal lábazatot Austrotherm XPS vagy Expert Fix lemezekkel (polisztirol) lehet szigetelni, a vályogfalra viszont kőzetgyapot szigetelés javasolt.
   Mégpedig úgy, hogy a hőszigetelés után a falszerkezet együttes hőátbocsátási tényezőjének értéke a lábazaton és a homlokzati falon nagyjából egyforma legyen. Ha ugyanis nem ez lesz, akkor a lábazat és a homlokzati fal találkozásánál hőhíd alakul ki, aminek hatására penészedés jelentkezhet.

 10. Horvath Gergo

  Igaz h mindkét szigetelő mérgező? A polisztirolban hbcd a kőzetgyapotban pedig formadelhid található?

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Horváth Gergő
   A szigetelő anyagok egészségre gyakorolt hatásáról talán a kőzetgyapot és polisztirol gyártókat lenne érdemes megkérdezni.
   Éppen ezért meg is kérdeztük az Austrotherm Kft-t, akik polisztirol termékek gyártásával foglalkoznak, és ők válaszoltak is a megkeresésünkre:

   Tisztelt Horváth Úr!
   Kereskedő partnerünkhöz intézett kérdésére reagálunk.
   Az Austotherm Hőszigetelőanyag Gyártó Kft. polisztirol hőszigetelőanyagok gyártásával foglalkozik, így a polisztirol termékekkel kapcsolatban tudunk állásfoglalást adni.
   Az Európai Unió kémiai szabályozási rendszere, a REACH, HBCD (hexabróm-ciklododekan) tűzgátló anyagot tartalmazó anyagot tartalmazó alapanyag felhasználását, a hőszigetelő anyagok gyártásához 2015. augusztus 21. után nem teszi lehetővé. Ennek megfelelően az Austrotherm Kft. győri, gyöngyösi és szekszárdi gyáraiban ezen dátumtól a polisztirol hőszigetelő anyagok gyártásánál kizárólag HBCD mentes, úgynevezett polimer égésgátlót tartalmazó alapanyagot használ fel.
   Tudomásunk szerint egyes gyártóknál megjelentek már a szálas hőszigetelőanyagok piacán a rákkeltő formaldehid tartalmú kötőanyagot leváltó megoldások, de ezekről bővebb információink nincsenek.
   Tisztelettel:
   Varga-Kötél Anita marketing munkatárs
   Austrotherm Kft.
   9028 Győr, Fehérvári u. 75.

 11. Koczka Mónika

  Tisztelt Dalos Tüzép!
  Nem régiben vásarolt csaladi házunk a 80 as években épült salakbeton téglából. Az eredeti tulaj a ház külső burkolását csempével oldotta meg. Az lenne a kérdésem, hogy egy esetleges kőzetgyapot szigetelésnél, a csempe burkolat hogyan befolyásolhatja a hőszigetelés minőségét, vagy célszerű lenne szigetelés előtt a csempe burkolatot eltávolítani? Illetve, a 30 cm vastagságú salakbeton építőanyagra milyen vastagságú kőzetgyapotot ajánlott használni?
  Válaszát előre is köszönöm!
  Tisztelettel,
  Koczka Mónika

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Koczka Mónika
   hűha
   Az egy, másfél évtizede, az akkoriban sokásos 4-6 cm-es hőszigetelés ma már meglehetősen kevés. Ezeknek a homlokzati falaknak a további hőszigetelését a már fenn lévő hőszigetelővel egyező anyagból ki lehet pótolni, ha a hőszigetelő lapok és a fedővakolat stabilan áll. Ha viszont ez nem megfelelően stabil, vagy nem javítható, akkor a korábbi hőszigetelőt is ajánlatos inkább lebontani. Erre van tapasztalat.
   Arról azonban, hogy egy csempeburkolat, hogyan viselkedik majd a kőzetgyapot homlokzati hőszigetelés alatt, nincs információm. Az teljesen nyilvánvaló, hogy ha már most nem elég stabil a csempe a homlokzaton, akkor le kell verni. Ha viszont most még stabil, akkor mi lesz 10-20 év múlva. Hát nem tudom.
   Javasolom Önnek, hogy kérdezzen meg erről nagy tapasztalattal rendelkező kivitelező szakembert. Saját magamnak biztos, hogy leverném a csempét, mert egy ilyen rétegrendnek a viselkedésében nem hiszem, hogy van olyan szakember, akinek megbízható gyakorlati tapasztalata van.
   Az, hogy milyen vastagságú kőzetgyapot homlokzati szigetelést érdemes használni attól függ, hogy milyen mértékű megtakarítást szeretne elérni. 2018. január elsejétől még tovább szigorodtak az új építésü ingatlanokkal kapcsolatos energetikai előírások. Ezért a várhatóan még tovább emelkedő fűtési költségekre tekintettel 15-20 cm vastag hőszigetelés is javasolható. Kétségtelen azonban, hogy sokan keresik a 10 cm vastag hőszigetelő rendszereket is.

 12. Laci

  JÓ napot
  Vegyes falazatú házat szeretnék, közetgyapot szigeteléssel ellátni, páraáteresztő képessége miatt. Lábazatot ilyenkor milyen szigeteléssel kell ellátni?
  köszönöm

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Laci
   A lábazatot mindenképp a nedvesedésnek jól ellenálló szigeteléssel érdemes ellátni. Erre jók a formahabosított expandált polisztirol lemezek, például az Austrotherm Expert Fix lemezek.
   Jól használhatók a lábazat szigetelésére az zárt cellaszerkezetű XPS polisztirol lapok is.

 13. Viktor

  Vettünk egy házat, amelyet az előző tulaj 4-5cm vastag polisztirollal szigetelte le. (Gondolom utólag.) A ház B30-as falazóblokkból épült.
  Tehetünk-e mi erre rá még úgy 8-10cm kőzetgyapot szigetelést?

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Viktor
   Igen, van arra gyakorlat, hogy a 10-15 évvel ezelőtt szigetelt házakat újabb hőszigetelő réteggel látják el. A régi hőszigetelő rétegre való újabb szigetelésnél azonban alapvető fontosságú megnézni, hogy milyen a szigetelőanyag állapota, a felragasztása, a sarkak és egyéb élek állapota. Ha ez rendben van, akkor nincs akadálya, hogy az újabb szigetelő réteget a régire vigyék fel. A rögzítéshez azonban mindenképp ajánlott a dübelezés vagy a ragasztótárcsás rögzítés. Ennek a hosszúsága pedig olyan kell hogy legyen, mintha most szigetelték volna a szitetelő teljes vastagságát.
   Nem tartom szerencsésnek a hőszigetelőanyag váltást a két réteg között, mert a két eltérő anyag az évtizedek alatt eltérő tulajdonságaik miatt eltérően viselkedhet. De ha a kivitelezőnek van ebben tapasztalata, akkor elvileg nincs akadálya annak, hogy polisztirolra akár kőzetgyapot szigetelés kerüljön. Én maradnék a polisztirolnál. Még akkor is, ha a kőzetgyapotnak jobb a hangszigetelése, és a páraáteresztése is.

 14. Laci

  Jó napot

  Baumit Open rendszerről érdeklőnék, mivel páraáteresztő használható közettgyapot helyett, vályogházra.
  Sokkal olcsóbb, gondolom csak a tüzálloságban jobb a közetgyapot?
  Köszönöm

 15. Fronek Olivèr

  Tisztelt dalostuzep!

  30-as ikersejt tèglából èpült vizparti nyaralót szeretnènk szigetelni. Milyen szigetelő anyagot javasolna? Az aljzatbeton kismèrtèkben sajnos vizesedik.

  Üdv:
  Olivèr

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Fronek Olivér
   Azt javasolom Önnek, hogy ha vizesedik az aljzatbeton, akkor egy tapasztalt szakember helyszíni felméréssel adjon javaslatot a szigetelésre, és ne látatlanba kérjen javaslatot a szigetelő kiválasztására.

 16. Ámon Csaba

  Tisztelt Dalos Tüzép,

  38-as ytong falon 2 cm-es szigetelő szigetelés vakolat van jelenleg, ezt szeretnénk szigetelni és új színezéssel ellátni. Hangszigetelés nem fontos tényező, a befektetés megtérülése igen.
  Milyen szigetelést ajánl? Üveggyapot, kőzetgyapot vagy polisztirol? Hány cm-es vastagságban? Megéri 10 cm-est feltenni, vagy a 38-as esetén már felesleges ennyi?

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Ámon Csaba
   Ha a hangszigetelés nem fontos, akkor lehet akár polisztirol szigetelés is.
   A 38-as Ytong falra mehet 10 cm-es utólagos szigetelés is, attól függően, hogy milyen mértékű megtakarítást szeretne a fűtési költségekben.
   A 10 cm-es szigetelés egyébként is meglehetősen megfoghatatlan. Pl. a kétrétegű kőzetgyapotnak 10%-kal jobb a hőszigetelése, mint az egyrétegűnek. A grafitos polisztirolnak pedig akár 30%-kal is jobb lehet a hőszigetelése a hagyományos fehér színű polisztirolhoz képest. Tehát kőzetgyapot és kőzetgyapot, valamint polisztirol és polisztirol között is nagy különbségek lehetnek.

 17. Vanyur Akos

  Kedves Szakerto! Ismerosom filces trapezlemez ala rakott 5cm polisztirolt majd gipszkartont. A nyari melegekben meglepoen sokat er. Azt gondolom hogy 5cm vastag hungarocell tobbet szigetel mint 5cm uveggyapot. Szeretnek en is hasonlo konstfukciot kialakitani, viszont szamomra fontos a hangszigeteles. A kerdesem az lenne hogy kombinalhatom -e a lemezteto alatt a ket anyagot. Tehat a sorrend filces lemez, 5 -10cm hungarocell, 5 cm uveggyapot, parazaro folia , gipszkarton.

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Vanyur Ákos
   Úgy általánosságban nem tudnám kijelenteni, hogy 5 cm hungarocell többet ér, mint 5 cm üveggyapot. Milyen márka, és annak milyen típusa? Ez már pontosabb lehet.
   Ha a hangszigetelés is fontos, akkor a kőzetgyapotot nem hagynám számításon kívül.
   A kombinálásnak nem látom akadályát a konkrét márka és típus ismerete nélkül. Azzal együtt, hogy én nem biztos, hogy kombinálnám.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.