Pórusbeton beépítése a tetőtérbe

A tetőtér beépítésekor nemcsak a kényelmes lakhatóságot, a megfelelő komfort kialakítását, hanem az építkezés műszaki megfelelőségét is biztosítani kell. Mit jelent ez a tetőtér kialakításakor?

Leginkább a tetőtér építésének műszaki és szerkezeti megfelelőségét. A tetőteret az alsó szint tartófalai és a födém tartja. Ezeknek a szerkezeteknek a stabilitása mellett kell biztosítani a beépítés biztonságát. Ez pedig leginkább az építés statikájának biztosítása érdekében a kis önsúlyú anyagok tetőtéri felhasználását jelenti.

A beépített anyagok teherhordó szerkezetek általi könnyű tartása mellett természetesen a kialakított tetőtér megfelelő hőszigetelése és ezzel együtt pedig a nyári kánikula elleni védekezés is fontos szempont. Ha forgalmas út mellett épült házról van szó, akkor pedig a hangszigetelés is lényegessé válik, nemcsak a homlokzati falaknál, hanem a tetőtérben is.

Mindezeknek a követelményeknek persze úgy kell megfelelni, hogy a beépítés költségei se szökjenek a magasba. Éppen ezért tetőterek építésekor a pórusbeton anyagokat gyakran használják.

A pórusbeton szerkezetek kis önsúlya kifejezett előny a tetőtérben

A tartószerkezetek biztonságos terhelése érdekében nem véletlenül kedveltek a könnyűszerkezetes megoldások. Ilyen megoldás lehet a gipszkarton falszerkezetek mellett az Ytong pórusbeton termékeinek a tetőtéri felhasználása.

Tetőteret kívülről határoló szerkezetek

A tetőtér kialakításakor a tetőtéri szobák megfelelő belmagasságát a térdfalak építésével lehet igazán biztosítani. Ez a szerkezet ugyanis az alapszinthez megfelelő területen biztosítja a tetőtér hasznosítható alapterületét. Ha megfelelő magasságban építik ki a tetőtérben a térdfalat, akkor a szobák belmagassága a tetőtérben még a térdfalak közvetlen körzetében is megfelelő magasságú lehet.

pórusbeton

Pórusbeton falazóelemek könnyű súlya előny a tetőtéri beépítésnél

Ezek a térdfalak és az épület két végét alkotó oromfalak épülhetnek az Ytong pórusbeton falazóelemeiből.

  • Az építkezéshez lehet választani a nútféderes és a klasszikus normál falazóelemeket is.
  • Mindkettő könnyű súlyú, tökéletes megoldást tud biztosítani a tetőtér külső falszerkezetének az építéséhez.

A pórusbetonból megépített térdfalak a szükséges konzolokkal és koszorú beépítéssel megfelelő biztonságú falkialakítást tesz lehetővé.

A magastetős építkezés szarufái közé elhelyezett szálas hőszigetelő anyagokból kialakított tetőszigetelés szakszerűen és megfelelő vastagságban beépítve a téli időszakban megfelelő hőszigetelést fog biztosítani. A lakás felszálló párájától párazáró fóliával megvédett üveggyapot vagy kőzetgyapot szigetelő hőszigetelő képessége 20, de inkább 30 cm-es vastagságban beépítve benn fogja tartani a lakás kellemes hőjét a lakótérben.

A nyári kánikulában azonban a tetőtér a könnyűsúlyú tetőszerkezet és a pórusbeton falazat miatt meglehetősen alacsony hőtároló tömeggel fog rendelkezni. Éppen ezért a kinti nagy meleg hatására hamar fel fog melegedni a könnyű szerkezetű pórusbeton fal és a tetőszerkezet, és a tetőtérben kialakított szobákban a délutáni, késő délutáni órákban akár már elviselhetetlen hőség is kialakulhat külön légkondícionálás nélkül.

A légkondícionálás mellett természetesen a hajnali és késő esti szellőzéssel is lehet csökkenteni a tetőtérben az elviselhetetlen hőséget, és a felhevült tető és falszerkezet hőmérsékletét is csökkenteni lehet a szellőztetéssel.

Könnyűszerkezetes tetőtér kialakításnál azonban a felhevült szobákban külön légkondícionálás nélkül nemigen lehet majd kellemesen pihenni július és augusztus késő délutáni és kora esti óráiban.

Válaszfalak építése pórusbetonból

ytong válaszfal

Ytong válaszfal építése a tetőtérben

A tetőtérben a szobák közötti válaszfalakat a gipszkartonos szerkezetek helyett pórusbetonból is építheti. Az Ytong pórusbeton válaszfal elemeinek kis önsúlya, a tartófalak és a födém terhelésére nézve kifejezetten kedvező lesz.

Ráadásul a pórusbeton elemek még kifejezetten könnyen vághatók, szabhatók is, és még az elektromos vezetékek is könnyen elhelyezhetők a belőlük épített válaszfalban.

Nyílászárók beépítése

Az Ytong a tartófalként funkcionáló térdfalakba és oromfalakba beépített ablakokhoz is gyárt megfelelő teherhordó áthidalókat. Ezek az áthidalók az Ytong rendszer részeként hőhídmentes áthidalást képesek biztosítani a tetőtér tartófalaiban.

A szobák közötti válaszfalakba beépített ajtók feletti nyílások áthidalására az Ytong elemmagas áthidalói szolgálnak. Ezek a válaszfalak méretének megfelelően készülnek, 10, 12 és fél valamint 15 cm-es szélességben is. A válaszfal méretének megfelelően lehet választani a szükséges szélességben az ablakhoz szükséges hosszúságban.

Pórusbeton szerkezetek hangszigetelése

A pórusbeton falazóelemek kedvező önsúlya előny a tartószerkezet könnyű terhelésére. Azonban az előny mellett a könnyű súlynak van hátránya is.

A megfelelő tömeg hiánya nem kedvez a falak tökéletes hangszigetelésének. Természetesen nem kell azonban félni a tetőtérben a pórusbeton válaszfalak beépítésétől. Mindössze arról van szó, hogy a 10 cm-es vastagság helyett érdemesebb a 12 és feles vagy a 15-os falvastagságot választani, mert ezeknek a vastagabb falaknak már nagyobb a hangszigetelése is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük