Schiedel Absolut, az univerzális kémény

A hőhídmentes kémény a fűtési költségek csökkentésében is besegít. Mit tud még a Schiedel Absolut kémény tenni otthona biztonságos tüzeléséért?

Meggondolandó választás lehet a Schiedel Absolut kémény a füst elvezetésére, ha a béka feneke alá szeretné visszaszorítani otthona energiafelhasználását.

Ha a passzívházak szintjére szeretné visszafogni családi házuk energiafelhasználását, akkor először természetesen a nyílászárókat érdemes energiatakarékosra cserélni, és ezt követően pedig a tetőtér és a homlokzati falak szigetelésének a megoldása következhet. Ezeken a szigeteletlen felületeken távozik ugyanis a legtöbb energia télen a fűtött lakásból. Érdemes még a padló szigetelésével is foglalkozni, mert itt is sok energia megy veszendőbe feleslegesen.

A hőszigetelésen túl azonban a magas energiaárak miatt a fűtési rendszert is érdemes korszerűsíteni. A fűtési rendszerbe pedig nemcsak a tüzelőberendezés, hanem a kémény is beletartozik.

Kémény szerepére gondolva elsősorban a tüzeléskor keletkezett füst és mérgező gázok elvezetésére gondolunk, de azért a kémény a tüzelés hatékonyságának is fontos része. Ha nem hőszigetelt a kémény béléscsöve, akkor a szigeteletlen, hideg felületen nem is gondolná, hogy mennyi energia fog veszendőbe menni a kémény köpenyét alkotó téglákon keresztül.

A Schiedel Absolut Termo köpenytégláinál az energiaveszteség veszélye nem fenyegeti, mert a habüvegből készült betét olyan hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik, mint a szálas hőszigetelők. Szigetelik a kémény béléscsövet, és ezért nem alakul ki az a hideg felület, ami a hőmérsékletkülönbség miatti kicsapódás veszélyével, ezáltal pedig a hőhíd kialakulásának veszélyével fenyegetne.

A Schiedel Absolut kéménynek az energiahatékonyságon túl még számos egyéb előnye is van. Lássuk sorban, hogy melyek is ezek.

Schiedel Absolut kéményrendszer

Nézze meg, hogy mit tud a Schiedel Absolut kémény!

Az egyik legfontosabb, hogy ez a kémény univerzális. Egy kémény esetében ez azt jelenti, hogy bármilyen tüzelőberendezéshez csatlakoztathatja, és bármilyen tüzelőanyaggal tüzelhet a berendezésben. Az univerzalitásnak a legkézenfekvőbb előnyét egy esetleges tüzelőanyag váltásnál érzékelheti majd. Ha jelentősen megdrágul a jelenleg használt tüzelőanyaga, akkor biztos fontolóra fogja venni a váltást. Ilyenkor le kell cserélni a tüzelőanyag mellett a tüzelőberendezést is, és értelemszerűen a kéményt is. Az Absolut kéménynél azonban a kémény cseréjére nem lesz szüksége, mert ez a kémény kompatibilis bármelyik jelenleg ismert tüzelőanyaggal. Vagyis bármilyen tüzelőanyaggal működő tűzhelyet csatlakoztathat hozzá. A kémény a tüzelőanyag váltás után is tökéletes biztonsággal fog működni.

Tehát a széles körben használatos nyitott tűzterű gázkazánokon és kondenzációs gázkazánokon kívül a cserépkályha és a kandalló füstjének elvezetésére is tökéletesen használható. Sőt a ma oly divatos újrahasznosított tüzelőanyagokkal való fűtésnél például pellet vagy brikett tüzelésnél is átalakítás nélkül csatlakoztatható a kazánhoz.

A kéményekkel szemben támasztott legmagasabb szintű követelményeknek is megfelel, mert a nyers fa vagy a gázzal való fűtéskor felszabaduló, és a füstbe kerülő nagy mennyiségű nedvesség sem tesz kárt benne (W). Azt már pontosan tudja, hogy bármilyen tüzelőanyagot használhat a fűtéshez (3), és a füsttömör béléscső a koromégésnek is tökéletesen ellenáll (G).

  • Ez a három tényező együtt pedig azt jelenti, hogy a kémény megfelel a W3G követelményének.

Az Absolut kémény tökéletes biztonságával és több évtizedes élettartamával is kalkulálhat majd. Ennek talán legfőbb bizonyítéka a kéményre adott harminc éves gyári garancia. Ez pedig azt jelenti, hogy a Schiedel 30 év nedvességre való érzéketlenségi, sav- és korrózióállósági és kiégésbiztonsági garanciát vállal.

Ez azonban még nem minden, mert az Absolut kémény élettartama a garanciában jelzett 30 évnél is jóval hosszabb lehet, akár 50-60 év is. Ehhez persze a kémény szakszerű beépítésén túl a rendeltetésszerű használatra is szükség van.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük