Sokat javíthat a szigetelésen a hőszigetelő vakolat. Hogyan?

Amikor szigeteli a házát, akkor mi a fontos Önnek? A hőszigetelő anyag kiválasztásán túl szeretné még tovább javítani homlokzati fala hőszigetelését? A hőszigetelő vakolat hozzátesz még néhány százalékot megtakarításához.

Családi háza szigetelésekor általában magára a szigetelőanyagra helyezi a hangsúlyt. Ez nem véletlen, hiszen a szigetelőanyag minőségén és vastagságán fog múlni, hogy mennyire lesz eredményes a szigetelés. Van azonban még néhány apró trükk, amivel fokozhatja a hőszigetelő rendszerek hatását. Szeretne megismerni ezek közül egyet?

Egy kellőképpen jó szigeteléssel elérheti, hogy akár 30-40 százalékkal is csökkenjen a hőveszteség a falakon keresztül. El lehet képzelni, hogy mennyire lecsökkenti ez a fűtéssel kapcsolatos költségeit a téli hónapokban. Egy apró, de hatékony költséglefaragó trükk az is, ha a szigetelést követően nem sima vakolattal vonják be a falat, hanem hőszigetelő vakolattal. Ennél a vakolatnál különféle adalékanyagokkal, például perlittel javítják a vakolat szigetelését. Ez segít majd abban, hogy kicsit még jobban megtartsák a hőt a falakon belül, és még jobb legyen a falak szigetelése.

Hogyan működik a hőszigetelő vakolat?

hőszigetelő vakolat

A hőszigetelő vakolat teljes mértékben rátapad a falazatra, ezért nem lesz légrés a fal és a vakolat között.

A legfontosabb, hogy a hőszigetelő vakolat is teljes mértékben rátapad a homlokzatra, aminek köszönhetően nem tud légrés kialakulni a falazat és a szigetelés között. Nem is hinné, hogy ez mennyit tud javítani a szigetelésen.

Nem árt azonban tisztában lenni azzal, hogy az adalékanyagokkal együtt sem képes kiváltani a táblás hőszigetelő rendszereket. Azoknál rosszabb a hőszigetelő képessége. A polisztirol lemezeknek kb. ötször jobb a hőszigetelése. Ezért ez a megoldás csak hozzá tud tenni a polisztirol és a kőzetgyapot hőszigeteléséhez, és nem helyettesíti azt. A táblás hőszigetelő rendszerek és a hőszigetelő vakolat megfelelő kombinálásával viszont már nagyon jó lehet az eredmény.

Egy további vitathatatlan előnye is van a hőszigetelő vakolatnak. Mégpedig az, hogy befordul az ablakkávára és a födémre is, valamint nem kell tartani a folytonossági hiányoktól, amik gyengítik a szigetelés minőségét. A táblás hőszigetelő anyagoknál ezek a hibák sajnos jelen vannak. Ha viszont hőszigetelő vakolattal vonja be a szigetelést, akkor nagyban lecsökkenti a szerkezet hőátbocsátását.

Szigetelő vakolatból érdemes a legjobbat választani

Az elkövetkező évtizedek fűtési költségéről van szó. Természetesen az adalékanyagokkal dúsított hőszigetelő vakolat is csak akkor éri el a kívánt szigetelő hatást, ha jó minőségű anyagokat használ fel hozzá.

Ha körbekérdez az ismerősei körében, akkor könnyen azt tapasztalja majd, hogy mindenki másra esküszik. Megint ott lesz, hogy nem fog tudni választani a javaslatok alapján. Ha szeretne biztosra menni, akkor jobban teszi, ha szakértő tanácsát kéri ki azzal kapcsolatban, hogy melyik hőszigetelő vakolatot érdemes választani.

Az egyes márkák minősége között komoly különbség lehet, ezért nem árt alaposan utánajárni, melyik milyen.

Szakértő segítségére van szüksége a hőszigetelő vakolatok közötti választáshoz?

 • Hívja munkatársainkat a (+36-26)375-171-es számon, és segítenek választani.

2 gondolatok ezen: “Sokat javíthat a szigetelésen a hőszigetelő vakolat. Hogyan?

 1. Demkó Krisztián

  Tisztelt Szakértő!

  Tégla falazatú, a vakolat nélkül 40-42 cm falvastagságú családi házunk külső vakolatát akarom leveretni és új vakolatot készíteni. Mivel nem hiszek a polisztirol szigetelő táblák kültéri időtállóságban, ezért szigetelő vakolatban gondolkodom. Ebben kérem a segítségét anyagkiválasztás tekintetében, hogy a jövő tavaszi munkához tudjak kalkulálni.

  Köszönettel:
  Demkó Krisztián

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Demkó Úr:
   A polisztirol tábláknak (Austrotherm, Bachl – más gyártókra ez nem igaz!) Ausztriában és Németországban már vannak 25-30 éves referenciái is. Egy tökéletesen kiforrott rendszer.
   Ha nem bízik benne, még mindig választhatja a kőzetgyapot hőszigetelő rendszert (Pl: Rockwool Frontrock Max E), ami viszont drágább, mint a polisztirol rendszer.
   A hőszigetelő alapvakolatról sem beszélném le, az egy hagyományos, régebbi (jó) technika. A hőszigetelő alapvakolat egy gyárilag kevert, duzzasztott perlitet tartalmazó alapvakolat, melyet több cm vastagságban fel lehet hordani. Természetesen nem egyszerre.
   A nehézségei inkább a kivitelezésben vannak…, sokkal nehezebb alapvakolatból egyenes, sík felületet csinálnia a szakembereknek (amire rá kerül a végső homlokzati vékony vakolat bármilyen színben), mint a polisztirol illetve kőzetgyapot táblák használatával.
   Ha a hőszigetelő alapvakolat (Pl.: Baumit ThermoPutz) mellett dönt, akkor is javaslom egy vakolaterősítő háló alkalmazását, a repedések elkerülése végett.
   Hőszigetelés előtt mindenképpen egyeztetni kell szakemberrel a szigetelés vastagságával kapcsolatban, de ahhoz tudni kell, hogy milyen téglából készült a falazat, mert ha nem megfelelő a kalibrálás, penészedéshez vezethet a szigetelés.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.