Szakszerű kivitelezés, tartós tető

Ha felújítja a tetőt, akkor az anyagért és a tetőfelújítás elvégzéséért kiadott rengeteg pénzért joggal várja jó minőséget. Mit jelent a tartós tető építése most, a XXI. század elején?

Ha drága pénzért felújítja a tetőt, akkor joggal várja el, hogy egy jó ideig ne is legyen gondja a tetővel. Biztos enné a méreg, ha egy, két év múlva újra foglalkozni kellene a tetővel, mert valami nem jól lett megcsinálva, vagy valami már tönkre is ment a tetőn.

Azért, hogy ez a kellemetlenség ne következzen be érdemes jó minőségű anyagokat használnia a tető felújításához, és a kivitelező szakembert is érdemes alaposan körülnézve és utánaérdeklődve kiválasztani. Érdemes körültekintőnek lenni, mert a tető, ha jól újítják fel, akkor több évtizedig fogja meghibásodás nélkül védeni a házát az esős és havas őszi és téli időjárással szemben. Tartós tetőt csak jó minőségű anyagokból való építkezéssel és szakszerű kivitelezéssel várhat el.

Milyen követelményeknek kell megfelelni a tető felújításakor?

Legyen szél és viharálló a tető

Creaton Hortobágy tető

A Creaton Hortobágy cserepe a tetőfelújítások egyik legkeresettebbje.

Nem véletlen ez a követelmény, hisz amellett, hogy a tetőnek gond nélkül el kell bírnia a tetőre felrakott tetőcserepek súlyát, leginkább a tetőt próbára tevő időjárással szemben kell megvédenie az épületet.

A viharálló tető azt jelenti, hogy az újonnan készült vagy pedig felújított tető alátét szerkezete stabilan áll még a legnagyobb viharban is, és a tetőre felrakott cserepeket sem fenyegeti a megbontás veszélye.

A vihar veszélyeinek csökkentésében és elhárításában sokat tud segíteni a tetőcserepek tökéletesen illeszkedő hornyos kapcsolódásai, amelyek a felrakott cserepek hézagmentes és jól egymásba kapaszkodó illeszkedését biztosítják.

A vetemedésmentes és tökéletesen illeszkedő tetőcserepek viharálló tetőfedését még biztonságosabbá teszi a viharkapcsok használata. Az alacsony hajlásszögű tetőknél még nagyobb a veszélye annak, hogy egy esetleges szélvihar belekap a megfelelő meredekség nélküli alsó cserépsorba, ezért a viharkapcsok használata mellett még érdemes le is szögezni vagy pedig csavarozni a szélnek kitett tetőrészeken lévő cserepeket. Ugyanis ha le is szögezi az alsó cserépsort, akkor is számolnia kell azzal, hogy ennek a sornak a felső részét tudja rögzíteni, és a cserepek alsó része a viharkapcsok nélkül igencsak bizonytalan lenne az alacsony hajlásszög miatt.

A tető tartósságát növeli a tetőszerkezet nedvesség és páramentessége is

Nemcsak a lehulló csapadékkal szemben kell megvédeni a minket évtizedekig kiszolgáló tetőt, hanem a tetőszerkezetben keletkező párával és nedvességgel, illetve az ebből származó penészedéssel szemben is.

Ebben van nagy szerepe a korszerű tetőszerkezetek elmaradhatatlan alkotóelemének a párazáró tetőfóliának. Ez a tetőfólia megvédi a tetőszerkezetet a cserepek alá beszivárgó esővízzel és hólével szemben is, de emellett még a páraáteresztő tulajdonsága révén a tetőszerkezetben keletkezett pára elvezetésére is képes. Ez pedig különösen fontos, akkor ha arra gondol, hogy a tető faszerkezetét bizony érdemes nemcsak az apró rágcsálók és rovarok ellen, hanem a nedvességgel szemben is megvédeni.

A nedves, párás tetőtérben a gerendák és lécek faanyaga könnyen átnedvesedik, és idővel nemcsak korhadni, hanem még akár penészedni is kezdene. Ezeket a kellemetlenségeket tudja megelőzni a tetőszerkezet jó szellőzésével és páramentességének a biztosításával.

A vízzáróság mellett a páramentességet a páraáteresztő tetőfólia szakszerű felhelyezésével, és hézagmentes ragasztásával vagy összehegesztésével tudja biztosítani, míg a tető jó szellőzését a szellőzőcserepek használatával.

Ha több évtizedre szeretné igényesen felújítani a régi tetőt, vagy pedig megépíteni az újat, akkor tetőáttöréseknél, például az antennakivezetőnél vagy a kémény körül gondosan kell kialakítani a tetőt, mert ezeken a helyeken az esővíz könnyen utat tud találni magának, és a szél is könnyebben belekap a tetőszerkezet kiálló, és nem megfelelően rögzített részeibe.

Hófogás a tetőn

Egy nagyobb havazás után a tetőről esetlegesen egyben lecsúszó hótömeg nagy balesetveszélyt okozhatna. Ennek elkerülésére kell a tetőn lévő hó lezúdulását megelőzni a havat megtartó hófogó cserepek berakásával.

A vastag hóréteg tetőn tartásának még az az előnye is megvan, hogy a tetőszerkezet természetes hőszigetelő rétegeként is segít majd a tetőtéri szobák tetőszigetelésének javításával.

Megírja nekünk, hogy a tető felújításához milyen cserepet választ?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük