Színezővakolatok homlokzatra és beltérre

A homlokzati és a belső falfelületek megjelenését az alapvakolatra felhordott színezővakolatok adják meg. Ezek a korszerű vakolatok vékony rétegben, 1-3 mm-es vastagságban kerülnek fel a falakra. Kapart és dörzsölt struktúrájú felületek alakíthatók ki felhordásukkal.

színezővakolat a homlokzatra

Színezővakolat a homlokzatra

A színezővakolat felviteléhez érdemes megfelelő gondossággal előkészíteni a falfelületet. Sok múlik a vakolat felvitelén. Ugyanis a nem megfelelően, nem egyenletesen, sorban haladva felvitt fedővakolat könnyen foltosodhat.

  • A színezővakolatot a vakolat száradásának megfelelően kell egyenletesen haladva elsimítani.
  • A vakolatfelhordás és szakszerűtlen simítás nyomai annál jobban látszanak, minél erőteljesebb a vakolat színe. Éppen ezért nem véletlenül foglalkoznak olyan nagy gondossággal a megfelelő szín kiválasztásával.

Ásványi színezővakolatok zsákos kiszerelésben

A zsákos kiszerelésű vakolathoz a felhordás előtt már csak vizet kell hozzáadni az egyenletes elkeveréshez szükséges mértékben. A gyártók a keveréshez szükséges vízmennyiséget feltüntetik a zsákokon. Arra érdemes odafigyelni, hogy egyenletes keverés mellett folyamatosan érdemes a vakolathoz előírt vízmennyiséget hozzákeverni a vakolathoz. Ezek a vakolatok kézi felhordásra készülnek. Géppell nem lehet felhordani a vakolandó felületre.

Falra való felhordásukkor oda kell figyelni az időjárásra. Tartósan napsütés alatt lévő falfelületet nem szabad vakolni addig, amíg a napsütés a falfelületre vetül. A vakolás közbeni folyamatos napsütés alatt lévő fal azért veszélyes, mert a tűző napsütés hatására egyszerűen túl gyorsan szárad a vakolat, és könnyen megéghet.

Ugyanígy érdemes elkerülni a nedves, párás időben történő felhordást, mert ekkor sem köt egyenletesen, megfelelően a vakolat.

Jó páraáteresztő képességük miatt ezeket a vakolatokat nagy biztonsággal lehet használni hagyományos falazóanyagokból, például vályogból vagy mészhomoktéglából épült családi házak vagy pedig műemlékjellegű épületek felújításakor, utólagos szígetelésekor.

Jó páraáteresztő képességük révén száraz falfelütek beltéri vakolására is jól használhatók.

Ezeket az ásványi színezővakolatok viszonylag kis színválasztékban érhetők el. Ugyanis ezeket a pasztellszínű vakolatokat nem színezik utólag, csak gyárilag. Éppen ezért a gyártók választékának megfelelően enyhe, pasztellszíkben vásárolhatja meg családi háza homlokzati vagy belső oldali színezővakolatának.

Ásványi színezővakolatok vödrös kiszerelésben

Kötőanyaguk révén hasonló módon használhatók fel, mint zsákos formában forgalomba hozott zsákos ásványi vakolatok. A vödrös kiszerelésben forgalomba hozott ásványi vakolatok viszont már nem igényelnek bekeverést, hisz vödrös kivitelben már felhordásra készre vannak keverve. A falra való felhordás előtt ezért csak át kell mozgatni a vödörben, hogy egyenletes állagú legyen.

A zsákos kiszerelésben forgalomba hozott ásványi vakolatokkal szemben a vödrös vakolatok számos tulajdonságjavító adalékanyagot tartalmaznak. Ezért jobban képesek ellenállni az időjárásból származó környezeti kihívásoknak. Rugalmasságuk révén nagyobb teherbírással rendelkeznek.

Ásványi szerkezetük révén tökéletes vakolatai lehetnek ezek a vakolatok az ásványi hőszigetelő rendszerekkel szigetelt vagy utólagosan szigetelt homlokzati falak külső falfelületének.

Ugyanúgy kapart és dörzsölt struktúrában vásárolhatók meg, mint zsákos kiszerelésnél. Gyárilag előkevert állaguk miatt azonban nagyobb színválasztékban is választhatók.

Műgyanta kötőanyagú színezővakolatok vödrös kiszerelésben

Könnyen felhordható színezővakolatok ezek. A hazánkban használt homlokzati vakolatok jelentős többségét, mintegy 80%-át ezek a műgyanta kötőanyagú vakolatok adják.

Hungarocell hőszigetelő rendszerek kiváló színezővakolataként használhatók ezek a műgyanta kötésű vakolatok.

A páraáteresztésük nem igazán jó, ezért beltéri vakolatként, vagy pedig alulról nedvesedő falak szigetelésére nem szabad használni ezeket. Nedves, párás helyeken sem érdemes használni.

Ezzel szemben színválasztékuk bőséges, és több száz -féle szín közül lehet kiválasztani a megfelelő árnyalatot a gyárilag előkevert vödrös vakolatok közül.

Szilikongyanta színezővakolatok vödrös kiszerelésben

Ezek a jó páraáteresztő képességű színezővakolatok a legmodernebb homlokzati vakolatok napjainkban. Gyakorlatilag bármilyen falazat színezővakolataként felhasználható. Emellett pedig nagy színválasztékban is elérhető.

Ha tartós és kiváló minőségű színezővakolatot szeretne a homlokzatára az Önnek legjobban tetsző színárnyalatban, akkor a szilikongyanta vakolatot érdemes választani.

Hogyan történik a vakokatok felhordása?

Vakolás előtt a falfelületet meg kell tisztítani a portól, egyéb szennyeződésektől. A sókicsapódást is el kell távolítani a falfelületről. Felhordáskor figyeljen oda arra, hogy a vakolandó falfelületet ne érje napsütés, és nedves időben se vakoljon.

A színezővakolat felvitele előtt a falat a megfelelő alapvakolattal kell bevonni, és azt egyenletesen elsimítani a felületen.

A vödrös vakolatokat csak meg kell mozgatni, át kell keverni a felhordás előtt. A zsákos vakolatokhoz pedig egyenleges keveréssel a zsákokon megjelölt vízmennyiséget kell hozzáadni a vakolás előtt.

A vakoláskor egyszerre kell egy adott teljes falfelületet folyamatosan vakolni. Egy esetleges toldásnál ugyanis az átmenet nagyon látszódna a két lépcsőben elvégzett munkafolyamat találkozásánál. A vakolat felhordásakor figyeljen oda az anyag egyenletes felhordására, az anyaghiányos helyek elkerülésére, és az száradás üteméhez alkalmazkodó felületi simításra. Simításkor a falfelületre a simítót nem rányomva, hanem csak lazán mozgatva körkörös mozdulatokkal lehet a struktúrát kialakítani.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük