Tégla vagy pórusbeton legyen családi háza fala?

A tégla a legismertebb falazóanyag. Ezért nem véletlen, hogy sokan téglából építik új otthonukat. Ami a családok többségénél újra és újra bizonyítottan beválik, az nem lehet rossz nekünk sem. A tégla mellett azonban a pórusbeton is kiváló falazóanyag remek hőszigetelő képességgel.

Ytong vagy tégla? Ön melyiket választja? Mi alapján döntsön a két falazóanyag között?

Családi háza építésekor mi a fontos Önnek? Mi alapján választana?

A tégla hagyományos és régóta jól ismert, népszerű falazóanyag, ugyanakkor a pórusbeton is egyre ismertebb ma már. Nem igazán lehet kategorikusan kijelenteni, hogy az egyik jobb lenne, mint a másik. A szakember véleményét érdemes meghallgatni, de mindenkinek saját magának célszerű eldönteni, hogy melyiket részesíti előnyben annak előnyeit élvezve, de a hátrányait is vállalva. Önnek, Önöknek kell kimondani a végső szót a szakember javaslatát meghallgatva.

Tégla vagy Ytong fal lesz családi háza fala?

Porotherm tégla fal

A Porotherm tégla fal kiválóan hőszigetel, és a hőtároló képessége is jobb.

A téglafal előnyei

Az okostégla fejlesztésekkel a Porotherm téglák hőszigetelő képessége jelentősen javult. Ugyanolyan falvastagságnál a tégla már jobban hőszigetel, mint az Ytong, és a hőtároló képessége is lényegesen jobb a Porothermnek, mert jóval nagyobb a tömege, és sokkal több hőt képes tárolni, megtartani és utána kisugározni magából lakása megfelelő hőmérsékletének biztosításához.

A nagyobb tömegéből következően viszont erősebb alapzatra van szüksége a Porotherm téglából készült falnak. Cserébe a Porotherm fal nagy szilárdsága révén jó teherbírású, és nem repedezik meg a fal, szemben az Ytonggal, amely hajlamos a repedezésre.

Érvek az Ytong fal mellett

Beépítése ezzel szemben egyértelműen kényelmesebb az Ytongnak. Porózus szerkezetű gázbeton, ezért jóval könnyebb, mint a masszív Porotherm tégla, az építkezés gyorsabban halad a háromszor nagyobb térfogatú, de ugyanolyan súlyú Ytongból. Emellett a pórusbeton könnyen vágható, milliméterpontosan fűrészelhető, míg a tégla csak faragható, ráadásul elég törékeny is, ezért sokkal több hulladékkal jár a Porotherm tégla fal építése. A téglafal vakolást igényel, míg az Ytong falat elég csak glettelni, és már festhető is.

A porózus szerkezet, a könnyű súly miatt az Ytong válaszfalnak viszonylag rossz a hangszigetelése, míg a masszív téglafal sokkal jobb hangszigetelő. A gázbeton gyenge hangszigetelésére kézenfekvő megoldás, hogy akkor vastagabb válaszfalat húz fel, ez viszont a lakás hasznos alapterületéből vesz el.

Az Ytong ára magasabb, mint a Porothermé, de lehet találni olyan kivitelezőt, aki az építést és a gépészeti utómunkákat olcsóbban vállalja az Ytonggal. A pórusbeton elemekkel gyorsabb és egyszerűbb a falazás, így összességében a pénzénél lehet.

Lássuk a hőszigetelési értékeket

Ugyanis 2015-től a korábbinál jóval szigorúbb hőszigetelési előírások vannak az épületek hőátbocsátási tényezőire (U érték). Ez az U-érték homlokzati falaknál a korábbi 0,45 helyett 0,24-es, vagyis 47 százalékkal szigorúbb értéket ír elő.

Mit tud az Ytong könnyű teherhordó fala?

Az Ytong Lambda falazó elemek kimagasló hőszigetelő értéke 37,5 centiméteres falnál U37,5=0,22W/m2K hőszigetelési értéket, míg 50 centiméteres falnál U50=0,16 W/m2K értéket ad.

Kiváló hőszigetelő képességű, könnyű teherhordó falak építhetők az Ytongból.

Mit tud a Porotherm okostégla?

A Porotherm 44 Thermo Profi a korábbi 0,17 W/m2K helyett ma már 0,14 W/m2K hőszigetelést ad.

 • Láthatja, hogy a Thermo Profi külön szigetelés nélkül is bőven megfelel a szigorodó hőszigetelési szabályoknak. A belőle épült fal kifejezetten jó hőszigetelő lesz.
 • A 44-es Thermo Profi a korábbi 53%-kal szemben ma már 61%-kal jobb hőszigetelést nyújt, mint a szokásos 44-es nútféderes téglából készült falak. A különbség azért meglehetősen szembetűnő.

A Porotherm 44 Klíma Profi 0,22 W/m2K hőszigetelést nyújt.

 • Láthatja a 44 centiméteres Klíma Profinál is, hogy ez az okostégla is megfelel a szigorodó előírásoknak külön hőszigetelés nélkül is.
 • A Klíma Profiból épült fal 39%-kal jobb hőszigetelést biztosít, mint a hagyományos 44-es téglafal.

A Porotherm 38 Klíma Profi a korábbi 0,25 W/m2K helyett 0,24 W/m2K hőszigetelést ad.

 • A 38-as Klíma Profiból épült falnak tehát éppen a határértéken van a hőszigetelési képessége. A 38-as Klíma Profiból épült fal is megfelel a szigorodó előírásoknak.
 • Ezzel együtt a 38-as Klíma Profi fal 41%-kal jobb hőszigetelést ad a hagyományos 38-as tégláknál.

Tehát nincs könnyű helyzetben, ha el akarja dönteni, hogy Ytong vagy Porotherm legyen családi háza fala.

Ha pedig kérdése van még a választáshoz, akkor munkaidőben kérje munkatársaink segítségét a +36-26-375-171-es telefonszámon! Mondja el nekünk a legfontosabb szempontjait, és főjön a mi fejünk az Öné helyett.

Porotherm vagy Ytong fal?

 • Hívja munkatársainkat, és főjön az ő fejük az Öné helyett.

2 gondolatok ezen: “Tégla vagy pórusbeton legyen családi háza fala?

 1. Juhasz Gyula

  Hol lehet Magyarorszagon termeskovet venni haz epiteshez
  Angliai falvak tele vannak sokszaz eves tgyonyoru termesko hazakkal.

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Juhász Gyula
   Szerintem például érdemes beírni a Google-be a terméskő vásárlás ház építéshez vagy a falazó terméskő kifejezéseket, és erre azért ad majd találatot.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük