Téglaházat vagy a könnyűszerkezetes házat könnyebb szigetelni?

A hagyományos téglaház és a napjainkban egyre divatosabb könnyűszerkezetes ház is tökéletes megoldás lehet családja lakhatására. Mindkét építési móddal el tudja érni a ház gazdaságos működtetéséhez szükséges energiahatékonysági szintet.

téglaház

Téglaház vagy inkább könnyűszerkezetes ház legyen családi háza? Melyiket könnyebb hőszigetelni?

A könnyűszerkezetes és a hagyományos építési mód is gazdaságosan működtethető, komfortos családi házak építését biztosítja. Csak másképpen, más építési móddal tudja elérni a kívánt előnyöket családi házában.

Nálunk még mindig nagy túlsúlyban vannak a hagyományos falazóanyagokból épített családi házak. Nyugat-Európában azonban már sokkal nagyobb az arányuk a könnyűszerkezetes épületeknek.

Ma már hazánkban az újonnan épült családi házak között 10-15% lehet a könnyűszerkezetes épületeknek az aránya. Összehasonlításul érdemes megjegyezni, hogy közvetlen szomszédunknál az osztrákoknál és a németeknél is az új építésű házaknak nagyjából a fele könnyűszerkezetes. Svájcban pedig egészen magas, 70%-os arányt érnek el a könnyűszerkezetes épületek. Svájcban a téglaház már hosszú ideje vesztésre áll.

A könnyűszerkezetes építkezés aránya a jövőben várhatóan nálunk is tovább fog növekedni. A családi házak összességén belül azonban még mindig nyomasztó túlsúlyban vannak hagyományos téglaépítésű házak. Hiába, nálunk a faházas építkezés helyett a téglaház az elfogadott.

2018 január 1-től a hőtechnikai előírások a homlokzati falakra legalább 0,24 W/m2k hőátbocsátási tényezőt írnak elő az új építésű családi házak sűrűn emlegetett U-értékeként. 2020-tól pedig 0,22 W/m2K értéknek kell megfelelni az új építésű épületek homlokzati falának.

A klasszikus tömör tégla már régen nem felel meg a hőtechnikai előírásoknak, hisz U-értéke 1,37W/m2K. Helyette a lyukacsos, korszerű üregszerkezetű téglák beépítése terjedt el a homlokzati falak építésekor. Minél több levegő található a téglában, annál jobb a hőszigetelő képessége. Ezért ma már a korszerű üregszerkezetes falazóanyagok kiváló hőszigetelők.

A ma használatos legkorszerűbb homlokzati téglák külön kiegészítő szigetelés nélkül megfelelnek a hőtechnikai előírásoknak.

  • A Wienerberger 44 centiméteres Klíma téglája Profi és hagyományos kivitelben is 0,22W/m2K hőátbocsátási tényezővel rendelkezik. A 38 cm-es Klíma tégla 0,24-es hőátbocsátási tényezővel bír. A 30 centiméteres Klíma tégla 0,28 W/m2K hőátbocsátási tényezővel, már csak kiegészítő szigeteléssel felel meg az új építéssel szemben elvárt hőtechnikai követelményeknek.
  • A 44 centiméteres Thermo tégla 0,14-es értékkel magasan megfelel a követelményeknek, és ugyanígy a 38 cm-es Thermo tégla is a maga 0,16-os értékével.
  • Ugyanígy a Leier okostéglái is magasan megfelelnek ezeknek a követelményeknek. A LeierPlan 44 ISO+ grafitos polisztirollal töltött téglák 0,15 W/m2K értékükkel és a LeierPlan 44 ISO kőzetgyapot betéttel ellátott téglák a maguk 0,16 W/m2K értékükkel magasan a határérték felett hőszigetelnek. Nem mellékesen ezekkel az értékekkel ezek az épületek megfelelnek a passzívház 0,15 W/m2K követelményének is.
  • Azonban például a hagyományos üregszerkezetű 38 centiméteres nútféderes Porotherm tégla 0,40-es hőátbocsátási tényezőjével külön szigetelés nélkül már nem felel meg az új építésű épületekre vonatkozó előírásoknak.

A régi építésű téglaházakat pedig a megfelelő hőszigetelés és a fűtési költségek lefaragása érdekében is utólagosan szigetelni kell.

Kérdés, hogy milyen vastag legyen a téglaházak utólagos hőszigetelése?

Nagyon fontos szempont, hogy a régi építésű házakra nem vonatkoznak a hőtechnikai előírások. Ezekben továbbra is lakhatnak a lakók a homlokzat utólagos szigetelése nélkül is. Azonban ha le szeretnék faragni a fűtési költségeket, akkor mindenképp érdemes megcsinálni az utólagos szigetelést.

Ha pedig a későbbiekben valamikor majd el szeretnék adni a házat, akkor ehhez energetikai tanúsítványra van szükség, és a ház értékének meghatározásakor bizony nagyon nem mindegy, hogy a tanúsítványban a hőszigetelésre vonatkozóan milyen értékek szerepelnek majd. Tehát az épület utólagos hőszigetelésének elvégzésével, a hőátbocsátási tényező csökkentésével jelentős mértékben növelhető az épület értéke is.

Az elmúlt évtizedekben sokak által falazóanyagként használt B30-as téglából épült falak utólagos hőszigetelésekor egy 15 cm vastag fehér színű EPS hungarocell szigetelés vagy ehelyett a 12 cm vastag grafitos szigetelő a 2020-tól érvényes 0,22 W/m2K értéknek is megfelelő falat eredményez gondos és szakszerű kivitelezéssel.

A könnyűszerkezetes házaknál ennél a szigetelés vastagságnál vastagabb szigetelésre van szükség az előírás szerinti hőszigetelési értékek eléréséhez. Fontos azonban azt hangsúlyozni, hogy ezeknél a házaknál is el lehet érni ugyanazokat a hőszigetelési értékeket. Tehát csak azért nem kell hagyományos építésű házhoz ragaszkodnia, mert biztosítani szeretné otthona megfelelő hőszigetelését.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük