Terasz hőszigetelése

Sokan álmodunk emeletes házunk tetején egy tágas teraszról. Ön is szeretne egy ilyen tágas pihenő helyet otthona tetején?

terasz szigetelés

Családi ház terasz szigetelése

Ha igen, akkor a terasz megtervezése és kivitelezése igencsak gondos munkát követel meg. Az otthona feletti terasz kialakításakor ugyanis a kis hibák is nagy károkat okozhatnak a család házában. Az emeletes épületek tetején elhelyezett teraszokat hasznosított lapostető szerkezetként kell kialakítani. Ez pedig azt jelenti, hogy a lapostetőkre vonatkozó pára- és hőtechnikai előírásoknak is meg kell felelni a terasz kialakításakor. Többek között a víz és hőszigetelés követelményét is teljesíteni kell az építkezéskor.

A terasz szigetelés vastagsága mekkora legyen?

A terasz hőszigetelés vastagságára vonatkozóan 2020. december 31-t követően  épült új építésű épületekben a kívánt hőátbocsátási tényező értéke U = 0,12 W/m2K. Ez vasbeton födémen 28 cm vastag AT-N150-es vagy pedig 24 cm vastag Grafitos 150-es szigetelést igényel.

Most még persze nem szükséges ilyen hőszigeteléssel építkezni, hisz a jelenleg érvényben lévő rendelet szerint a hőátbocsátási tényező értéke U = 0,17 W/m2K. Ez 19 cm vastag AT-N150-es vagy pedig 15 cm vastag Grafit 150-es szigetelést jelent. Ha azonban évtizedekre előre gondolkodik, és felméri otthona legfelső szintjének fűtéssel kapcsolatos energiafelhasználását, akkor bizonyára nem a pillanatnyilag még megengedőbb szabályozás szerint, hanem a nagyobb megtakarítást, és ezzel alacsonyabb fűtési költségeket ígérő megoldást fogja választani új otthona terasz szigetelésének kialakításakor is.

Az AT-N150-es lemezek helyett ma még széles körben elterjedten használják az AT-N100-as lépésálló polisztirol lemezeket a padló és lapostető, valamint a terasz szigetelésénél. A cikkben mi is ezt fogjuk használni. Azt azonban érdemes tudnia, hogy az AT-N100-as lapok helyett mindenképp érdemes már az AT-N150-es lapokat beépíteni, mert ezeknek a lemezeknek a hőszigetelő képessége meghaladja az AT-N100-as lapokét.

A terasz szigetelése kétféleképpen lehetséges

A terasz építésekor egyenes és fordított rétegrendű megoldás is lehetséges. Szakszerű kivitelezéssel mindkettő megfelelő lehet.

Egyenes rétegrendnél

Az egyenes rétegrendű szigetelésnél a vízszigetelés védi a hőszigetelésre használt szigetelő hőszigetelő képességét is, ezért nem szükséges a nedvességet nem felvevő szigetelő alkalmazása. Ez tehát lehetővé teszi az olcsóbb hőszigetelő anyagok beépítését a hőszigetelés kialakításakor. Arra viszont oda kell figyelni, hogy a hőszigetelés hőhíd mentes legyen, és érdemes már jó előre felmérni azt is, hogy a szükséges vastagságú hőszigetelő beépítésekor is az erkélyajtók nyithatók legyenek, és ne kelljen csak azért vékonyabb hőszigetelést beépíteni, hogy elszámította magát.

Ha lehetséges, akkor a teraszhoz szükséges lejtést mindenképp érdemes a lejtésbe vágott hőszigetelő lapokkal, például az Austrotherm AT– N100-as lemezekből kialakítani.
A hőszigetelő lemezek alá egy párazáró fóliát kell lefektetni, és ennek a fóliának a széleit a mellvéd csatlakozásoknál fel kell hajtani. A hőszigetelésre használt AT-N100-as lemezeket nem kell ugyan leragasztani, mert bőven megy még rá több rétegrend, többek között beton burkolat is, amely biztosítja majd a leterhelését, de arra vigyáznia kell, hogy ideiglenesen leterhelje, mert a teraszon fújdogáló szellő bizony könnyen felkaphatja a táblákat, és elmozdítja a helyükről.

A hőszigetelő lemezekre egy technológiai, polietilén fóliát kell fektetni, mert ez fogja megvédeni a lerakott AT-N100-as lemezek hőszigetelő képességét, illetve megakadályozni azt, hogy a cementlé leszivárogjon a táblák találkozásánál lévő résekben, és ott hőhidakat okozzon. Erre a technológiai fóliára kerül majd az 5-7 cm vastag betonréteg, amelyre kerül a vízszigetelést biztosító bitumenes vízszigetelő. Erre pedig a ragasztott teraszburkolat például gyalogos forgalomra alkalmas, 4 cm vastag padlóburkoló lapokból.

A teraszon történő betonozásnál semmiképpen sem lehet elfelejtkezni a beton szerkezeti dilatálásáról sem. A merev betonozott részek között kialakított dilatációs rések biztosítják a hőtágulás miatti mozgást. A dilatációs résnek a kitöltése, a betonhoz képest valamilyen puhább anyaggal történik.

A vízszintes terasz felületeken kívül persze a függőleges falakat is hőszigetelni kell, mert ennek elmaradása miatt hőhidak alakulhatnak ki a szerkezetben.

Fordított rétegrendnél

Fordított rétegrendnél a hőszigetelésre használt szigetelők hőszigetelő képességét nem védi meg a felette lévő vízszigetelés, ezért ebben a rétegrendben csakis XPS hőszigetelő lemezeket lehet beépíteni a terasz hőszigetelésére. Sőt fordított rétegrendnél még az esővíz hűtő hatásával is számolni kell. Ez azt jelenti, hogy emiatt is körülbelül egy centivel vastagabb hőszigetelőt érdemes beépíteni.

Fordított rétegrendnél a födémen a csapadékvíz lefolyásához szükséges lejtést betonozással alakítják ki. Erre fog kerülni a vízszigetelés. Ha a vízszigetelésre bitumenes szigetelőt használ, akkor erre közvetlenül rakhatja le a kiválasztott XPS lemezeket. Ha viszont PVC, műanyag fóliát, akkor erre a fóliára még egy elválasztó filc fektetése szükséges az XPS lemezek alá.

Fordított rétegrendnél az XPS lemezeket már nem érdemes, sőt valójában nem szabad lebetonozni. Az XPS lemezekre egy kőzúzalék megy, és az ágyazórétegre fektethető a terasz burkolására kiválasztott burkolólap.

A terasz burkolásánál a két legnagyobb gondot az okozza, hogy sokszor előfordul az, hogy az előírt vastagságban egyszerűen nem fér be a hőszigetelésre használt AT-N100-as lemez, illetve fordított rétegrendnél pedig az XPS. Természetesen nem törvényszerű az, hogy éppen a hőszigetelés vastagságával spórolnak, ha feltétlenül muszáj, azonban más lehetőség nem nagyon van.

Egyenes rétegrendnél adott a padlóburkoló lapok vastagsága. Ha feltétlenül muszáj, akkor lehet 1-2 centit megspórolni a hőszigetelés mellett a betonozás vastagságából is. Ez azonban már a beton szilárdságát veszélyezteti. Fordított rétegrendnél pedig az XPS lapokra fektetett zúzalékréteg vastagságából is megspórolhat 1-2 centimétert. A többit azonban, ha rosszul tervezték meg a terasz szerkezet magasságát, akkor csak a hőszigetelésre használt szigetelő vastagságával való spórolás biztosíthatja. Persze régen rossz, ha erre van szükség a terasz ajtók zavartalan nyílásához, a küszöbszintek megfelelő elhelyezéséhez.

A másik gyakori hiba még a hőhidak kialakulása a hideg és a meleg felületek találkozásánál. Érdemes mindkét hibát elkerülni a terasz szigetelés gondos megtervezésével.

2 gondolatok ezen: “Terasz hőszigetelése

  1. Csorba Tamás

    Jó napot kívánok nekem volna kB 23nm teraszom egy kB 20 éves lapburkolattal alatta egy szuterén egy alsó helyiségel ami folyamatosan ázik erre kellene nekem valami megoldás ami víz szigetelést hőszigetelést és vizelvezetést tartalmaz. Köszönöm szépen a gyors válaszát

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Tamás
      Kérem engedje meg nekem, hogy egy 20 éves burkolattal ellátott épületszerkezet hőszigetelés, vízszigetelés és vízelvezetés megoldására látatlanban ne adjak Önnek javaslatot.
      Azért, mert nem látom a szerkezet jelenlegi állapotát, és egy hasraütésszerűen kiválasztott megoldással pedig Ön könnyen rossz megoldást kaphatna. Kérem, hogy kérjen egy szakembertől helyszíni felmérés utáni javaslatot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük