Természetes fény ablaktalan helyiségekbe is

A homlokzati falakon lévő ajtók és ablakok tökéletes utat biztosítanak a napfény lakásba való bejutásához. Mi van azonban akkor, ha egy homlokzati fallal nem rendelkező, ablaktalan helyiségbe kellene bejuttatni a nap természetes fényét? Megoldható ez valamilyen módon?

Napfény otthona ablaktalan helyiségeibe is

Velux tető fénycsatorna

A fénycsatorna magastetőn lévő kültéri egysége és belső fényszóró búrája

A fénycsatorna tökéletes megoldás arra, hogy akár lapostetőn vagy akár magastetőn át eljuttassa a nap természetes fényét az épület ablaktalan helyiségeibe is.

  • Ez pedig azt jelenti, hogy fénycsatornán keresztül családi háza olyan helyiségeibe is bejuttathatja a természetes fényt, mint az ablakkal nem rendelkező folyosó, gardrób, vagy előszoba.
  • Társasházakban is jó megoldás a fénycsatorna az ablaktalan folyosók vagy éppen a lépcsőház természetes fénnyel való ellátásához.

Sőt még arra is alkalmas a fénycsatorna, hogy az ablakkal ellátott olyan helyiségekbe is bejuttasson plusz napfényt, amelyen van ajtó vagy ablak is. Ilyenkor a fénycsatorna beépítésével a szoba sötét zugainak megvilágítását biztosítják.

Nem kell különösen bizonygatni, hogy a természetes fény élettani hatását tekintve is mennyivel jobb bármilyen mesterséges fényforrásnál. Nem véletlenül tesznek meg mindent még az ablaktalan helyiségekbe való bejutattására is. Az sem elhanyagolható szempont persze, hogy szakszerű beépítésével akár 10-13-szor több fényt képes biztosítani az izzólámpánál. Első hallásra talán hihetetlen ez a szám, de valóban így van. Nem tévedés.

A kialakítása is teljesen komfortos. A lakótérben található belső búra tökéletesen belesimul a mennyezetbe. Még tovább fokozza ezt a hatást a mennyezeti lámpára megszólalásig hasonlító megjelenése.

Nagy előnye még az is, hogy a napközben, a kinti napsütéskor biztosított természetes fény mellett az éjszakai villanyvilágításhoz szükséges villanyvilágításnak megfelelő lámpa is beszerelhető bele.

A lakás energiatakarékos fűtéséhez is hozzájárul, mert a kétrétegű, akril hőszigetelő búrával szerelt fénycsatorna lapostetőbe beépítve 2,6 W/m2K hőátbocsátási tényezővel, míg magastetőbe építve pedig 2,5-es értékkel bír. Persze azzal számolnia kell, hogy a hőszigetelésnek a mértéke a beépített cső anyagától és hosszától függően változik.

Velux fénycsatornák kétféle csővel

Beépíthető a fénycsatorna merev falú és flexibilis csövekkel is. Mi a különbség a kettő között?

  • A merev falú csöveket tükör bevonatos alumínium lemezekből készítik, és ezeken keresztül gyakorlatilag a teljes napfénymennyiség bejuthat az ablaktalan helyiségbe. Hisz merev fala révén nem törik meg a cső az útja során, és ezért több fényt is képes továbbítani. Éppen ezért, ahol csak lehet érdemes ezt a megoldást választani.

A rugalmas, flexibilis megoldásnak meg persze az az előnye, hogy rugalmassága révén olyan helyeken is be lehet építeni, ahol a csövet az útja során meg kell törni. Ennek persze az az ára, hogy nem jut át rajta teljes egészében a napfény. Ez a flexibilis cső alukasírozott tükörfóliából készül, és ezért képes rugalmasan változtatni a cső alakját. A tükörfóliát drótspirálra erősítik.

A merevcsöves változat nemcsak a természetes fény nagyobb mennyiségű továbbításával érdemel figyelmet, hanem alkalmazkodóképességével is:

  • Egyrészt akár 6 méteres hosszúságig is meghosszabítható a csatorna kiegészítő toldócsövekkel.
  • Másrészt pedig magastetőre és lapostetőre is beépíthető.

Nem véletlen a merevcsöves változat preferálása a beépítéseknél, hisz minél kevesebbszer törik meg a cső a napfény továbbításakor, annál több fény jut át rajta az ablaktalan helyiségbe.

Fénycsatorna kültéri egységének beépítése

A minél nagyobb fénymennyiség bejutása érdekében nemcsak a minél egyenesebb csőkialakítás fontos, hanem az elhelyezése is. A minél több napfény bejutása érdekében nem véletlen, hogy a déli, délnyugati és délkeleti oldalon lévő tetőre a legelőnyösebb felrakni a fénycsatornát. Hisz itt a napfény közvetlenül, mindenféle törés nélkül a fénycsatornába jut.

A szabányok szerint a kültéri egységet magastetőnél 15-60 fok közötti hajlásszögnél lehet beépíteni.

A tetőfedés anyagához való csatlakozásnál biztosítani kell a tetőre eső esővíz megfelelő elvezetését. Ezt úgy oldhatja meg, hogy a csatorna kültéri egységének burkolókerete és a tetőfedés között megfelelő átfedést kell kialakítani.

Beltéri fényszóró beépítése

A beltéri egység, a fényszóró búra csatlakozása a mennyezeten kialakított csatlakozó szerkezettől és annak rétegrendjétől függően alakul.

Könnyűszerkezetes megoldásnál a gipszkarton mennyezethez kell rögzítőkkel csatlakoztatni a belső fényszóró búrát. Az a fontos, hogy a párazáró fóliát ragasztással hézagmentesen csatlakoztatni kell a csőhöz és a fényszóró búrához is. Azért, hogy ne maradjon rés télen a lakáson belüli meleg, párás levegő felfelé áramlásának. Ellenkező esetben ugyanis a párából kicsapódó nedvesség nemcsak a mennyezetet nedvesítené el, hanem még a búrába is bejutna a víz.

A felfogatás stabilitása mellett tehát a párazárásnak is tökéletesnek kell lenni a fényszóró búra beépítésekor.

Fénycsatorna beépítése lapostetőbe

A lapostetőbe beépíthető fénycsatorna a beépítéshez szükséges külön lábazati egységgel van ellátva. Ezt a f ödémáttörés felett kell elhelyezni, és dűbelézzel rögzíteni.

Ezek a fénycsatornák a nem járható, egyenes rétegrendű lapostetőkbe, és a fordított rétegrenddel, külső XPS szigeteléssel kialakított járható lapostetőkbe is beépíthetők. Ilyenkor a fénycsatorna kültéri egysége tokmagasítóval vagy toktoldó elemekkel emelhető ki a lapostető síkjából.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük