Tetőablak árnyékolók és redőnyök karbantartása

Nemcsak a tetőtéri ablakokra, hanem az ablakhoz használt árnyékolókra és redőnyökre is érdemes vigyázni, mert ezzel is jelentősen meg tudja növelni az élettartamukat.

alsókilincses tetőablak

Velux Standard GZL alsó kilincses tetőtéri ablak

A Velux tetőtéri ablakainak az élettartama 25 év, és 10 év garanciát is ad a termékeire. Ezekre a jó minőségű termékekre is érdemes azonban vigyázni, mert a termékek kiváló minősége mellett a beépítés szakszerűsége, valamint megfelelő kezelésük és karbantartásuk biztosítja az ablakok és árnyékolók tökéletes működését.

A jó minőségű Velux termékek hosszú élettartamának egyik legfontosabb összetevője a szakszerű beépítés. Ha nem kellő hozzáértéssel és gondossággal végzik a tetőtéri ablakok és árnyékolók beszerelését, akkor ez nemcsak funkcionálisan gyengíti például az elvárt fényvédő és hőszigetelő funkciókat, hanem a beépített szerkezeteket is rongálhatja. A beépítéskor elkövetett hibák pedig a tetőablak és a beépített szerkezetek sérülését és ezzel együtt pedig rövidebb élettartamát is okozhatják.

Arról pedig már ne is beszéljünk, hogy a Velux ablakokra vállalt 10 év gyártói garancia csak kifogástalan és szakszerű beszereléskor érvényes. Ha valamilyen hibát követtek el a beillesztéskor, akkor ez a garancia és jótállás elvesztésével járhat. Érdemes tehát megfelelő szakemberre bízni a beszerelést.

A szakszerű beszerelés mellett a rendeltetésszerű működtetés is elsődleges fontosságú a tetőablakok és árnyékolók éveken, évtizedeken keresztüli zavartalan működéséhez. A távirányítással működtetett ablakoknál és árnyékolóknál az egyenletes leengedés és felhúzás biztosított.

Elsősorban kézi működtetésnél kell odafigyelni az árnyékolók és redőnyök egyenleges sebességű leengedésére és felhúzására, amely biztosítja a beakadás nélküli, zavartalan működést.

Villámcsapás esetén viszont az elektromos árammal működtetett távirányítás mondhatja fel a szolgálatot. Ilyenkor áramtalanítani kell, és megnézni a biztosítékot. Ha nem károsodott, akkor újra üzembe lehet helyezni az elektromos távirányítást.

Természetesen azzal számolni kell, hogy áramszünet esetén az elektromos árammal működtetett távirányítás nem fog működni.

Velux redőny

A tetőablak leengedett redőnye tökéletes árnyékolást biztosít

A redőnyök védik az ablakot az esővel és a jéggel szemben is. Ha viszont nem lett leengedve a redőny nagy esőben vagy egy kiadós jégeső idején, akkor sincs nagy baj, mert a törésbiztos ablaküveg nem sérül meg a jégdarabok kopogásától. Természetesen azzal számolni kell, hogy a fából készült toknak nem tesz jót, ha nagyméretű jégdarabok koppannak rajta, de olyan kiváló minőségű fából készülnek, és olyan felületkezeléssel vannak ellátva, hogy a tényleg extrém időjárási körülmények kivételével semmilyen időjárási helyzet nem képes a tetőablakban és tartozékaiban kárt tenni.

Arra is érdemes odafigyelni, hogy télen egy-egy kiadós hóeséskor, amelyet kemény, mínusz 10 fok alatti hajnalok követnek, a lamellás redőnyök odafagyhatnak a redőnyt vezető sínhez. Ilyenkor a redőny rángatása helyett apró és finom oda-vissza történő óvatos mozgatással összetörheti a vezetősínbe befagyott havat, jeget, és az így összetört jég már könnyen kihullik a vezetősínben a lamellák végéről, és a redőny újra könnyen mozgatható lesz.

Velux hővédő energiaroló

Nemcsak az árnyékolásban, hanem a hőszigetelésben is segít a hővédő roló

Az árnyékolók és redőnyök hosszú élettartama nem azt jelenti, hogy éveken keresztül nincs semmi dolga velük. A szerkezetileg kiváló minőségű redőnyök és árnyékolók a használat közben koszolódnak, szennyeződnek. Éppen ezért időnként, például minden évben tavasszal érdemes a redőnyt langyos vízzel és ronggyal vagy szivaccsal lemosni. Arra figyeljen oda, hogy a súrolószerek koptathatják a lamellákat, és az erős tisztítószerek is oldhatják, károsíthatják a redőnyt.

A vászonból készült árnyékolók is koszolódnak az esőben, hóban, szélben, ezért ezeket is érdemes évente megtisztítani, kimosni. Ezeket a vásznakat centrifugálás nélkül akaszthatja vissza a helyükre, mert hamar meg fognak száradni.

A megfelelő szakértelemmel, gondosan beszerelt tetőtéri ablak rendeltetésszerű működtetéssel és időnkénti karbantartással és tisztítással hosszú éveken, évtizedeken át zavartalanul fog működni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük