Tetőfelújítás 20 évente

A 80-as, 90-es években épült családi háza van?

Ha igen, és cseréppel fedték a tetőt, akkor azok a cserepek, még nem a mai több évtizedes fagyállóságú és vízzáróságú cserepek voltak. A ma vásárolt új tetőcserepekre a gyártók már 5 évtizedes garanciát is vállalnak. Akkoriban azonban még más szelek fújtak a tetőcserép gyártásban is. Milyen szelek is voltak ezek?

Az akkori cserepek még korántsem voltak ilyen időtállóak. Szakemberek azt javasolják, hogy az akkor épült cseréptetőket érdemes 20 évenként átrakatni.

Tető felújítása a cserép átrakásával

De vajon miért van szükség a régi tetők átrakására?

  • Leginkább azért, mert azok a cserepek még nem bírják annyira a gyűrődést, mint mai társaik. A tető felrakása alatti két évtizedben, vagy még több idő alatt sok cserép eltört, megfagyott a tetőn. Ezek a cserepek már nem sokat védenek az időjárással – főleg a zivataros esővel – szemben.
  • A tetőszerkezethez használt faanyag gombásodással szembeni kezelése is hagyott még kívánnivalókat maga után azokban az időkben. Ha a tetőn egy 20 évente esedékes felújítás van soron, akkor ez bizony nem két fillérbe fog kerülni. Talán ezt világosan látva is húzta-halasztotta eddig a tetőszerkezet javítását, és a tetőcserepek átrakását?

Sokáig azonban nem lehet ezt a felújítást halogatni, mert az egyre öregebb tetőcserepek egyre könnyebben fognak megrepedni. Ezért aztán mindenképp ideje van a tető újrafedésének. Ez az újrafedés persze sokkal bonyolultabb, mint ahogy ezt most ez a cikk sejteti. Ha más súlyú cserepek fognak felkerülni a tetőre, akkor nemcsak a már korhadt léceket kell lecserélni a tetőn, hanem a tartógerendákat, és szarufákat is könnyen lehet, hogy meg kell erősíteni.

Egy ilyen tetőátrakáskor a lécek már nagyon könnyen korhadtak lehetnek. Ha nem voltak gombásodás ellen megfelelően kezelve, akkor pedig szinte biztos, hogy a lécek többségét ki kell cserélni. Nemcsak a faanyag korhad el az évtizedek alatt, hanem a tető szegezése is elrozsdásodik, és ezek így együtt már a lécek és tartószerkezetek kisebb-nagyobb elmozdulását, behajlását is okozhatják.

Régi tetőszerkezeteknél a beázás jelenti az egyik legnagyobb közvetlen veszélyt. Ha a tetőgerincnél lazul fel a lécek szegezése, vagy hajolnak be túlságosan a lécek, akkor ez könnyen a tető kiadós esők alatti állandó beázását okozhatja. Ha azt tapasztalja, hogy rendszeresek ezek a beázások, akkor nem halaszthatja sokáig a tető felújítását. A helyzet egyre rosszabb lesz, és nem érdemes megvárni azt, amikor már a cserepek repedése és a lécek elhajlása után megjelennek a gerendák és szarufák kisebb-nagyobb problémái is.

Amikor még nem olyan nagy a baj

tetőfelújítás, amikor még nem nagy a baj

Könnyen előfordulhat, hogy csak azért ázik be a tető, mert eltört egy cserép. Ilyenkor csak az eltört cserepet kell kicserélni.

Persze 1-1 nagy eső utáni beázásnál azért nem kell feltétlenül mindjárt a legrosszabbra gondolni.

  • Az is könnyen lehet, hogy nincs komoly baj a tető szerkezetében, csak éppen meglazult 1-1 cserép, és ott folyik be a tető.
  • Az is lehet, hogy eltört vagy szétfagyott a cserép.

Ilyenkor a kimozdult cserepeket vissza kell rakni az eredeti helyükre, az eltört cserepeket pedig ki kell cserélni, és ha utána már tökéletesen fog záródni a tető, akkor a probléma okát már meg is szüntette. Nem kell tartania a tető későbbi beázásától. A cserepek cseréjénél arra figyeljen, hogy pontosan ugyanolyan méretű legyen a pótlás, és teljesen ép legyen a berakott cserép. Nem sok értelme van egy törött cserepet egy másik selejtessel kicserélni, mert rövidesen akkor pedig azt kell majd cserélni.

Ha mégis szükség van a tető felújítására

Ha úgy ítéli meg, hogy a tető már megérett egy átrakásra, akkor érdemes szakemberhez fordulni, mert ő szakszerűen fel tudja mérni a tető jelenlegi állapotát, és egy hozzávetőleges kalkulációt már az első szemrevételezéskor is tud adni.

creaton róna cseréptető

Creaton Róna cseréptető natúrvörös színben. A tetőfelújítások egyik közkedvelt cserepe a Creaton Róna

A tető felújításának persze különböző fokozatai vannak. Az a legegyszerűbb és legkönnyebb helyzet, ha „csak” a cserepeket kell újra cserélni. Például a hódfarkú Róna cserepek is kedveltek felújításkor.

Egy fokkal már nehezebb a helyzet, ha kisebb-nagyobb javításokat is el kell végezni a tetőn, például ilyen lehet a korhadt tetőlécek, esetleg szarufák cseréje.

Az átrakáskor a cserepek leszedése a gerinccserepek leszedésével kezdődik, és felülről lefelé halad a cserepek leszedése. Azért, hogy gyorsan haladjon a munka, a cserepek szedését mindig a bal felső sarokból indulva kezdik meg, és haladnak jobbra, lefelé.

A cserepek átrakását praktikusan érdemes végezni. Mindig csak egy-másfél méretes sávot érdemes végigbontani, és a leszedett cserepeket gondosan átnézve, megtisztítva, és ha szükséges, akkor a hibásakat pótolva folyamatosan rakni is kell vissza a cserepeket.
Így nem lesz szabadon az egész tető, és a cserepeket sem kell előbb leszedni, majd utána pedig újra visszarakni. Ezzel az átrakással a cserepek mozgatásának sokkal kisebb a távolsága.

Terrán Synus sötétbarna tető

Terrán Synus sötétbarna tető. A Synus cserepek új építésnél és a tető felújításánál is sokszor kerülnek fel a családi házak tetőjére. Önnek milyen színben tetszik a Synus?

Ön is megússza a tető felújítását a cserepek gondos átrakásával?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük