Tetőfelújítás gazdaságosan, meggyőző érvekkel alátámasztva

Ha tetőfelújítás előtt van éppen, akkor biztos több lehetőségen is gondolkodik. Az egyik megoldás az lehet, amikor kerámia cserép kerül a felújított tetőre.

Ha beázik a tető, és sokszor nedves a padlás, vagy a havat is állandóan bekotorja a szél télen a tetőtérbe, akkor nem érdemes sokáig halogatni a tető felújítását.

A beázó tető mellett még egy másik sokszor előforduló gond is lehetséges még, ez pedig a tetőszerkezet korhadása akkor, ha nem megfelelően volt lekezelve a beépítésre kerülő faanyag. Bármelyik is fordul elő Önnél, a felújítást halogatni ugyan lehet még ideig-óráig, de elkerülni nem tudja. Előbb-utóbb fel kell újítani a tetőt.

A tető felújítása több százezer forintba kerül, vagy akár milliós tétel is lehet, bármilyen megoldást választ. Ezért érdemes jól körülnézni a lehetőségek között, és alaposan tájékozódni, mielőtt választana a felújítási lehetőségek között. A tetőfelújítás lehet érzelmi kérdés is, amikor azt a megoldást választja, ami a legjobban tetszik Önnek. Emellett persze lehet racionális gazdasági döntés is, amikor kőkeményen az egyes lehetőségek ár-érték arányát összehasonlítva választja ki a legjobbnak tűnő lehetőséget.

Már csak azért is érdemes alaposan tájékozódni a különféle felújítási lehetőségekről, mert ha nem jól választ, akkor már néhány év múlva is szembesülhet azzal, hogy már javítani is kell a nemrég felújított tetőt. Ha viszont a megfelelő megoldást választja ki egy hozzáértő és lelkiismeretes kivitelezővel, akkor évtizedekre le van tudva a tetőfelújítás gondja. Egy tényleg jó és hosszú távú megoldás lehet, hogy sokba kerül, de megadja azt a biztonságot is, hogy nem lesz gondja az elkövetkező évtizedekben a tetővel.

Milyen szempontok fontosak a tető felújításakor?

tetőfelújítás

Tető felújítása cseréppel

A felújított tetőnek nemcsak szépnek, hanem tartósnak is kell lenni. Emellett persze a felújítás költsége sem mellékes senkinél sem. Ezzel biztos Ön is egyetért, amikor a felújításon gondolkodik. A tetőt felújítók között abban lehet különbség, hogy kinek mennyire fontos az egyik illetve a másik szempont.

  • Vannak olyanok, akik tényleg hosszútávon gondolkodnak, és olyan megoldást választanak, amellyel több évtizedre megoldják a tető felújításának a kérdését.
  • Emellett persze sokan gondolkodnak úgy is, hogy most nem engedhetnek meg maguknak egy nagyobb, akár milliós nagyságrendű kiadást, és ezért a több évtizedes megoldáshoz képest rövidebb távú megoldásban gondolkodnak, amikor a felújításról van szó.

A felújításkor a kerámia cserepet választók inkább az első csoportba tartoznak.

Tetőfelújításkor milyen érvek szólnak a kerámia cserép mellett?

A kerámia cserepekkel felújított tető a tetőszerkezet szükséges megerősítésével együtt biztos, hogy több évtizedes megoldást jelent a megújuló tetőnél. Nem kell ezt különösebben bizonygatni, amikor tudjuk azt, hogy a jó minőségű kerámia cserepet gyártók több évtizedes garanciát adnak a felújított tetőre rakott cserepeikre. A Creatonnál ez a garancia például 5 évtizedre szól megfelelő kivitelezés mellett. Egy öt évtizedre készülő tető a tartósság követelményének minden bizonnyal az Ön számára is megfelel. Azt pedig már meg sem érdemes említeni, hogy ezeknek a tetőknek a hasznos élettartama még ennél az öt évtizednél is jóval hosszabb.

A „szép tető” elsősorban ízlés dolga, és az ízléssel kapcsolatban pedig nem érdemes hosszabb vitákba bonyolódni. Ha valaki a betoncserepeket kedveli, és ahhoz ragaszkodik, akkor őt nemigen lehet meggyőzni a kerámia cserepek tartósságáról és szépségéről. Ez nem véletlen, ugyanis a betoncserepekkel fedett tetők is több évtizedre készülnek, és ha valakinek a betoncserepek szín is formavilága tetszik, akkor őt nem is kell meggyőzni a kerámia cserepek előnyeiről. Legfőképp persze azért nem kell, mert nem igazán lehet. A betoncserepekkel fedett tető is tartós, és szép, ha valakinek az tetszik, és a kerámia cseréppel fedett tető is tartós, és szép, ha ezeknek a cserepeknek a forma és színvilága áll közel valakihez.

Annyit talán lehet mondani, hogy a kerámia cserepeknek egy kicsit talán nagyobb a színválasztéka, de erről sem kell sokáig győzködni azt, akinek egy adott színű betoncserép elnyerte a tetszését, és nincs szüksége más színre családi háza tetején.
Ha viszont Ön a kerámia cserepek híve, akkor a tető színvilágának kiválasztása után vagy inkább azzal együtt máris adódik a kérdés, hogy milyen stílusú legyen a tető, és ezt milyen formájú cserepekkel érje el?

Vannak a hódfarkú és vannak a sajtolt kerámia cserepek. A sajtolt cserepek között is vannak az egyenes vonalú, sík, minimál cserepek, és vannak a hullámos vonalvezetésű tetőcserepek.
A kerámia cserép márkája, színe és formája mellett a következő fontos szempont lehet a cserepek mérete is. Vannak kisebb méretű, hagyományos nagyságú cserepek, és az utóbbi években megjelentek a nagyobb méretű, XXL-es cserepek is.

A Creatonnál ilyen nagyobb méretű, gyorsabb tetőfedést biztosító cserepek a kettős bordájú Rapido, a hullámos vonalvezetésű Balance vagy az Optima cserepek. Ezekkel a megszokotthoz képest nagyobb méretű cserepekkel a tetőfedés gyorsabban halad, és a nagyobb cserép méretből adódó kevesebb átfedés miatt a cserepek egy négyzetméterre vetített összsúlya is kisebb lesz.

Ez pedig a teljes tetőre számítva több mázsás súlycsökkenést is jelent, ami nem elhanyagolható szempont a tetőszerkezet kialakításának szempontjából sem. Azt pedig még meg sem említettem, hogy mivel az 50×32 centiméteres Balance és Rapido cserepek jóval nagyobbak a megszokotthoz képest, ezért kevesebb sorra is lesz szükség a tető fedéséhez, ami azt jelenti, hogy a lécezést sem kell olyan sűrűre venni. A kisebb súlyú cserépfedés kevesebb sorral pedig azt eredményezi, hogy kevesebb faanyagra van szükség a tetőszerkezet felújításához is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük