Tetőfóliák kiválasztásának és felrakásának legfőbb hibái

A tetőfólia megfelelő kiválasztásával, és szakszerű felrakásával több százezer forintos utólagos felújítási költségtől kímélheti meg magát. Mert ha nedvesedik a tető szigetelése, akkor a nedvesedést meg kell szüntetni, és ez nemcsak sok bosszúságba, hanem drága pénzbe is fog kerülni.

A tetőfólia szélzáró kialakítással és hővisszaverő réteg alkalmazásával pedig még évi sok tízezer forintot is megtakaríthat a téli fűtés és a nyári hűtés árából. Mit gondol? Érdemes elolvasni ezt a cikket?

Nézzük mik lehetnek a leggyakoribb hibák a tetőfólia kiválasztásakor és felrakásakor?

Nem megfelelő tetőfóliát választ

bramac tetőfólia

Tetőfólia kiválasztásakor figyeljen a megfelelő választásra

Ha nem megfelelő tetőfóliát választ a tetőtérbe, akkor a beépített fólia nem fogja megvédeni a szigetelőanyagot a külső és a belső nedvességtől. Márpedig a nedves hőszigetelő anyagnak jóval kisebb lesz a hőszigetelő képessége. Emellett még nedvesedhetnek, penészedhetnek a szarufák is.

  • Egyszeresen átszellőztetett tetőrétegrendnél a lakótér felőli oldalra párazáró, a tetőfedés felőli oldalra páraáteresztő fóliára van szükség.
  • Kétszeresen átszellőztetett rétegrendnél a belső és a külső oldalra is párazáró fólia kerülhet.
  • Mivel a párazáró fólia jóval olcsóbb, mint a páraáteresztő, ezért azt is gondolhatja, hogy akkor érdemes a kétszeresen átszellőztetett rétegrendet választani, mert ehhez a külső oldalra az olcsóbb párazáró fólia is jó. Ez tényleg így is van, csakhogy a kétszeresen átszellőztetett rétegrend kialakítása sokkal több pénzbe és munkába kerül, mint az egyszeresen átszellőztetett rétegrend. Ezért az olcsóbb külső párazáró fólián kívül szinte más előnyös jellemzője nincs is. Ezért jobb, ha egyszeresen átszellőztetett tetetőrétegrendben gondolkodik.

Túl vékony a felrakott tetőfólia, és kiszakad

Ha túl vékony a tetőfólia, akkor könnyen elszakadhat, és máris oda szélzárósága és a tökéletes hőállósága. Illetve a szakadások javítása már toldozgatás, foltozgatás, és a plusz költségeken túl még az eredményessége is kérdéses.

Elmarad a fóliák átlapolása, tökéletes szélzárása

A tetőfólia kiválasztásán túl a beépítés szakszerűségének is nagy jelentősége van. Ha az átlapolásoknál nem ragasztja össze jól, akkor oda a tökéletes szélzárása a fóliának. Ezzel pedig máris csökken a hőszigetelő képessége is.

Szélzárás mellett lemarad a hővisszaverő réteg is a tetőfóliáról

Ha az átlapolásoknál pontos a fólia illesztése, akkor tökéletesen szélzáró lesz a fólia, és ha emellé kap egy hővisszaverő réteget is, akkor télen és nyáron is jó sok pénzt takaríthat meg évtizedeken át:

  • Télen akár 30%-kal is kevesebbe kerülhet a tetőtéri szobák fűtése.
  • Nyáron pedig akár 3-4 fokkal is kevesebb lehet a hőmérséklet a tikkasztó kánikulában is. Ez pedig azzal jár, hogy hosszabb idő alatt melegszik fel a tetőtérben található szobája, és komfortosabban érzi magát. Ha pedig mégis rá kel segíteni a kellemes klíma biztosítására, akkor is alacsonyabb lesz az áramszámlája.

Bonyolultabb tetőformák kivitelezésének nehézségei

Minél összetettebb egy tető formája, annál nagyobb jelentősége van a tökéletes vízzárásnak.

A tetőáttöréseknél, például a tetőablakoknál, szellőzőknél, antennakivezetésnél, kéménynél, és a vápák kialakításánál, vízzárásának biztosításánál különösen oda kell figyelni a hibamentes kivitelezésre, mert ezek vannak a legjobban kitéve a csapadéknak.

Ezeken a helyeken ugyanis a faanyagok kapcsolódásának stabilitása szükséges ahhoz, hogy a rájuk rakott tetőfólia szakadás nélkül évtizedeken át tökéletes vízzárást biztosítson.

  • Például a vápáknál a tökéletes vízzárást mindkét oldalra kellő szélességben túlnyúló alátétfólia berakásával és a bádogolással kell biztosítani.
  • A tetőáttöréseknél pedig ragasztással kell biztosítani a fólia tökéletes vízzárását.

Figyeljen oda a tető hajlásszögére is a fólia kiválasztásánál

Minél alacsonyabbb a tető hajlásszöge, annál erősebb tetőfóliára van szükség a megfelelő vízzárás biztosításához.

Tetőfedés és fóliázás egyszerre

A tetőfedésnél arra is figyeljen oda, hogy minél kevesebb ideig legyen a fólia szabadon, a tető fedése nélkül.

Egy nagyobb szélvihart, vagy jégesőt a fólia nem fog kibírni sérülés, szakadás nélkül. Ezért ne maradjon még napokra sem fedetlenül a tetőn a felrakott fólia. Ennek legjobb módja, ha akkor kezd hozzá a tetőfólia felrakásához, amikor már a tetőfedésre szánt cserép vagy bármilyen más kiválasztott tetőfedő anyag ott van az építkezésen. A fóliázás után pedig már kezdik is a tetőfedést.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük