Tetőszigetelés fő kérdései

A tetőszigetelés azért különösen fontos, mert télen a fűtött lakás meleg levegője felfelé száll, és a padláson illetve a tetőn keresztül szökik meg fajlagosan, vagyis egy négyzetméterre vetítve a legtöbb hő családi házából.

Különböző számítások vannak arra, hogy a fűtésre fordított energia hány százaléka szökik meg a tetőn. Ezek mind arra jutnak, hogy a padlástéren illetve a tetőn át távozik a fűtési energia 20-30%-a. A tető megfelelő szigetelésével ezt a hőmennyiség veszteséget tudja megtakarítani, és a lakásban tartani.

Nemcsak a fűtési költségek csökkentésének szándéka, hanem az egyre szigorúbb hőtechnikai előírásoknak való megfelelés kényszere is a tetőtér szigetelés egyre nagyobb jelentőségűvé válását vetíti előre.

 • Ha szeretne takarékoskodni a fűtésen, akkor a tetőt is szigetelni kell.
 • Ha ez még nem történt meg családi házában, akkor utólagosan is

A fűtési költségek lefaragásán túl rendelet is előírja, hogy az új építésű családi házak nem lakott padlás födémének, illetve a beépített tetőtér magastetőjének hőátbocsátási tényezője 2018. január 1-től 0,17 W/m2K. 2020-tól kezdve pedig már csak “közel nulla” energiaigényű épületek épülhetnek, ezért az akkori javasolt értékek már 0,14 W/m2K érték körül lehetnek majd.

Mit jelentenek ezek a hőátbocsátási tényezők a tetőszigetelés gyakorlatában?

Beépítetlen tetőtérnél nincs igazán probléma, mert a födém padlástér felőli szigetelésének nincs különösebb akadálya.

 • Például a 2020-tól javasolt szigorúbb értékeknek való megfelelés érdekében a hagyományos EPS100-as hungarocell lemezből 28-30 cm vastag szigetelésre van szükség.
 • A fehér színű polisztirolnál jobb hőszigetelésű grafitos adalékanyaggal ellátott Grafit100-as lemezekből is 20-22 cm vastag szigetelést kell készíteni.

Természetesen a padlástér szigetelésre a hungarocell helyett használhatja az üveggyapotot és a kőzetgyapotot is. Ezekből a szálas hőszigetelőkből is hasonló vastagságban lerakott szigetelés fogja biztosítani a hőszigetelés szükséges mértékét.

Lakott tetőtér magastetős szigetelésekor ugyanezeket a hőszigetelési értékeket kell biztosítani.

tetőszigetelés

Tetőszigetelés kőzetgyapottal

Magastető szigetelésére elsősorban az üveggyapotot és a kőzetgyapotot használjuk, de itt már gondban lehet. Ugyanis ezeket a kimagasló hőszigetelés értékeket a szarufák elfogadott 10-15 centiméteres magasságával még a legjobb minőségű kőzetgyapot és hungarocell szigetelők szarufák közötti beépítésével sem lehet biztosítani.

A hőszigetelés megfelelő értékéhez szükség van a szarufák alatti kiegészítő szigetelésre is. Ezt azonban nem is olyan egyszerű kialakítani. Több problémával is számolnia kell, amelyeket mérlegelve érdemes választani a lehetőségek között.

 • Egyrészt a szarufák hőhidat képeznek a szigetelésben, mert a fa hőszigetelése gyengébb, mint a tetőtér hőszigetelésére használt szigetelő anyagoké.
 • Másrészt ha szarufák alatti kiegészítő szigetelést választ, akkor ez az egyébként is szűkös lakótérből vesz el értékes magasságot. Tetőtéri szobájában sokszor már 10 cm is sokat jelent.

Ha pedig a szarufák közötti helyett a szarufák feletti hőszigetelést választja, akkor olyan szigetelőanyagra van szüksége, amely a cserepek és a lécezés ránehezedő súlyát is elbírja. Ekkor pedig még nem is beszéltünk a télen tetőre rakódó hótól, amelynek plusz súlyát szintén el kell bírni a szarufa feletti szigetelésnek.

Melyek a tetőszigetelés megoldásai?

A tető hőszigetelésének alapvetően kétféle módszere van:

Padlásfödém szigetelés

Ha a családi ház padlástere nincs beépítve, akkor elég a padlásfödémet szigetelni a padlás oldaláról.

Padlásfödém szigetelésnél is megkülönböztetünk kétféle szigetelést.

 • Egyrészt lehet a padlás szigetelése nem járható, amikor a tetőteret nem használja, nem közlekedik rajta. Ilyenkor elég csak a szigetelést megfelelően elkészíteni a kívánt vastagságban. Jellemzően 20, de inkább 30 centiméteres vastagságban célszerű szigetelni. Két dologra érdemes különösen odafigyelnie.
  • Egyrészt a megfelelő szigetelés érdekében a szigetelőt érdemes legalább 2 rétegben elhelyezni, mégpedig kötésben. Ettől még jobb lesz a szigetelése.
  • Másrészt pedig a szigetelőanyag hőszigetelő képességének megőrzésére alulról párazáró, felülről pedig páraáteresztő fóliát érdemes rakni a szigetelésre használt kőzetgyapot, üveggyapot vagy a ritkábban használt polisztirol lemezekre.
  • Gyakran választják a padlásfödém szigetelésére a Rockwool Multirock vagy az Airrock LD lemezeit. Mindkettő jó hőszigetelő a tetőtérben.
 • Másrészt ha a padlásteret például tárolásra használja, vagy valami más okból szeretne időnként közlekedni rajta, akkor a hőszigetelés biztosítása mellett még járhatóvá is kell tenni. A járhatóságot például a szigetelő lemezek közötti pányvafák lerakásával és a járófelületet biztosító deszkázással vagy pedig osb lapok lerakásával tudja biztosítani.
  • Járható padlásfödém kialakítására alkalmas a kőzetgyapot és az üveggyapot mellett az EPS100-as lépésálló hungarocellt tartalmazó padlap is, amely a szigetelő mellett még járófelületként használható faforgács lappal van egybeépítve.
  • Itt is biztosítani kell a szigetelő nedvességgel szembeni védelmét.
  • Illetve a hőszigeteléssel együtt ki kell alakítani a lakás szellőzési rendszerét is, mert a lakótérben keletkező párának el kell távozni a lakásból. A felszálló pára kicsapódó nedvesség formájában semmiképpen sem ronthatja a padlás szigetelésére használt szigetelő hőszigetelő képességét. Erre már a tetőszigetelés tervezésekor figyeljen oda.

Magastető szigetelés

Ha a tetőtér be van építve, akkor a magastető szigetelése lehet a szarufák közötti szigetelés, amit a szarufák alatti kiegészítő szigeteléssel tehet még jobb hőszigetelővé. És lehet szarufák feletti szigetelés, amikor a szarufák akár láthatóak is lehetnek a lakótér felől. Ilyenkor olyan tetőtér szigetelő anyagra van szüksége, amely elbírja a tető héjazat, és a télen esetlegesen ránehezedő hó együttes súlyát is.

Szarufák közötti szigetelés

A 2018-tól érvényes szabályozás szerint a magastetők megfelelő hőszigetelésére már 0,17 W/m2K az U hőátbocsátási tényező követelményértéke. Ha valószínűsítjük az energiaárak várható további emelkedését, akkor akár még ennél is jobb hőszigetelésre érdemes törekedni.

Ez a szakemberek által javasolt a hőátbocsátási tényező 0,12-0,14 W/m2K értéke. Ehhez pedig a legjobb minőségű kőzetgyapot és üveggyapot lemezekből is minimum 20-25 cm vastag szigetelőre lenne szükség. A beépítésre kerülő szarufák magassága azonban 15 cm-es szigetelésnél vastagabb beépítését nemigen teszi lehetővé.

A tetőtér szigetelésben ezt a problémát úgy próbálják megoldani, hogy a szarufák alsó síkja alá még egy 5 cm vastag kiegészítő szigetelést is beépítenek.

Tetőtér szigetelés a szarufák felett

A műszakilag igazán jó megoldást ez jelenti, mert ekkor nem kell számolni a szigetelésben a szarufák hőhidat okozó beágyazódásával, és a lakóteret sem fogja csökkenteni a belső oldali kiegészítő szigetelés.

A szarufák feletti tetőtér szigetelés kiváló kőzetgyapot lemeze a Rockwool Monrock Max E, amely nemcsak a megfelelő hőszigetelést fogja biztosítani, hanem kellően szilárd is ahhoz, hogy a szarufák felé beépítve elbírja a tető terhét.

Szarufák feletti szigetelésre megfelelő hungarocell lemez is van. Ez pedig az Austrotherm Manzárd és a Manzárd Grafit lemezek. A grafitos adalékanyaggal ellátott Manzárd Grafit lemezek jobb hőszigetelő képességükkel lehetővé teszik, hogy a 28-30 cm vastag szigetelés helyett 24-25 cm vastag is biztosítja a javasolt hőszigetelés értéket.

A nagy szilárdságú Manzárd Grafit másik fontos előnye pedig a keménysége. Ez teszi lehetővé, hogy a tető súlyát még a téli hóeséskor is el fogja bírni.

A külső oldali tetőtér szigetelés nagy előnye a hőhídmentes szerkezet, mert ahogy már korábban is említettem, a szarufák nem okoznak hőhidat a tetőtér szigetelésében.

A 25-30 cm vastag külső oldali szigetelés előnye nemcsak a téli fűtési költségek lefaragásában érvényesül, hanem nyáron is. Hisz a tűző nap sugarai elleni védekezésben is segít. Nyáron a jó hőszigetelő képességük révén a kinti meleget tartják a tetőn kívül.

Milyen szigetelőt választ családi házára? Mikor lesz esedékes a tetőszigetelés?

 • Vagy pedig egyik ismerősének a dolgát szeretné megkönnyíteni ennek a cikknek a megosztásával a tetőszigetelő anyag kiválasztásakor?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük