Tetőtér hőszigetelése

Ha tetőtéri szobája nincs megfelelően hőszigetelve, akkor télen és nyáron is igencsak kellemetlen lehet a szobában tartózkodni. Vagy pedig a fűtés és a klimatizálás számlája lehet elviselhetetlenül magas. Egyik sem jó. Mit tud tenni?

10-15 évvel ezelőtt már épültek a tetőtérben lakhatásra alkalmas szobák. Szerencsére akkor még nem volt ilyen magas a fűtés díja, és nem volt ennyire égetően fontos a hőszigetelés. Talán a júliusi, augusztusi időjárás sem volt ilyen perzselően meleg, mint amilyen most tapasztalható a nyári negyven fokos kánikulában.

Ha a kétezres évek elején épült tetőtéri szobájának szigetelését 10 centiméteres vastagságban készítették el, akkor ez ma már nagyon kevés. Ez a szigetelés nem biztosítja ma már a tetőtér megfelelő hőszigetelését sem télen, sem pedig nyáron.

tetőtér hőszigetelése
Tetőtér hőszigetelése kőzetgyapottal vagy üveggyapottal

Télen a 8-10 cm-es szigetelésen át nagyon hamar megszökik a szoba fűtésére fordított energia, és igencsak borsos lesz a fűtésszámla. Hisz a meleg levegő elsősorban felfelé száll, és mivel a szigetelés a tetőtérben nem kellően vastag, ezért hamar kihül a szoba.

Nyáron viszont a kinti 40 fokos meleg jut be a vékony szigetelésen át a szobába olyan mértékben, hogy szinte elviselhetetlen a hőség a tetőtérben.

Ha ezzel a helyzettel a fűtés növelésével, illetve a klíma működtetésével próbál kezdeni valamit, akkor igencsak megnézheti majd a téli fűtés és a nyári villanyszámláját.

A 2018-tól érvényes hőtechnikai előírások szerint a padlásfödém szigetelésére 0,17 W/m2K hővezetési tényező értéket ír elő. Szakemberek ajánlása szerint azonban még ennél is jobb hővezetési tényező értéket érdemes biztosítani a tetőtérben a jó hőszigetelés érdekében. Ezt az előírt értéket vagy még annál is jobbat célszerű betartani a megfelelő hőszigetelés érdekében a padlástéri szoba tetőtéri szigetelésénél is.

Ezt a hőszigetelést a legjobb hőszigetelő képességű kőzetgyapot és üveggyapot lemezekkel sem fogja tudni elérni 10 centiméteres vastagsággal. Ehhez a szigeteléshez már a 20 cm vastag szigetelés is szükséges, sőt még ennél vastagabb tetőtér szigetelésben is gondolkodhat. Azért, mert a felfelé szálló meleg levegőnek érdemes az útját állni. A tetőtér szigetelésének feljavítása a fűtés és a klimatizálás költségeinek csökkentésében fog megtérülni.

A magastető szigetelés rétegrendje milyen legyen?

Terrán Synus sötétbarna tető

Terrán Synus sötétbarna tető Elegant felületkezeléssel

A tetőfedésre kiválasztott betoncserép vagy kerámia cserép alatt egy légrés van kialakítva. Erre azért van szükség, hogy esőzéskor vagy télen a porhó bekavarása miatt a tető megfelelően ki tudjon szellőzni.

A páraáteresztő fólia alatt helyezkedik el a hőszigetelés, amely jellemzően szálas szigetelés, kőzetgyapot vagy üveggyapot. Ma már legalább 15 centiméteres szigetelésre van szükség a megfelelő szigeteléshez. De még jobb, ha 20 centiméteres szigetelést alakít ki a tetőtérben.

A 20 centiméteres szigetelést persze bajosan tudja megcsinálni, ha a szarufák 10 vagy 15 centiméter magasságúak.

10 centiméteres szarufáknál legfeljebb csak 15 centiméteres szigetelést tud kialakítani a szarufák alatti kiegészítő szigeteléssel együtt. Ekkor azonban már számolnia kell azzal, hogy a kiegészítő szigetelés a lakótérből vesz el magasságot.

Emellett a szakemberek szerint az sem szerencsés, ha a szarufák alatti kiegészítő szigetelés vastagsága meghaladja a szarufák közötti szigetelés vastagságának a harmadát.

Ezért az ideális szigetelési vastagságot a 15 cm magas szarufák esetén tudja kialakítani a tetőtérben.

Az is jó megoldás lehet azonban, ha a szarufák magassága nem elegendő a választott szigetelés vastagságához, akkor lécezéssel növeli meg a szarufák magasságát.

5 centiméteres magassági kiegészítést el fog még bírni a szarufák lécezéssel való kiegészítése. Ekkor nem kell a szarufák alatti kiegészítő szigeteléssel bíbelődnie, hanem egy munkamenetben, a szarufák közötti szigetelés elkészítésével, a tetőtér szigetelés megvastagításával tudja megerősíteni a tetőtér szigetelését.

A szigetelés alá a lakástól felszálló pára megfékezésére párazáró fóliára van szükség, és gipszkartonozással vagy OSB lapokkal érdemes kialakítani a belső burkolatot.

Mi lehet a tetőtér szigetelés anyaga?

A tetőtér szigetelésére használhat kőzetgyapotot vagy pedig üveggyapotot. Mindkettőből lehet használni bálás vagy táblás szigetelést.

A táblás szigetelés azért is előnyösebb, mert jobb a tartása, és dolgozni is könnyebb vele, és könnyebb a beillesztése a szarufák közé. Ezzel együtt természetesen az ára is magasabb.

tetőtér szigetelés szarufák között

A Rockwool Deltarock lemezek berakása a szarufák közé. A háromszög alakú éklemez kialakítás tökéletesen pontos illesztést biztosít a szarufák közötti berakáskor

Kőzetgyapot szigetelés választásakor a Rockwool kifejezetten a szarufák közötti szigetelésére kifejlesztett Deltarock éklemezeit érdemes berakni. A két háromszög alakot az átlója mentén eltolva pontosan olyan széles lemezt alakíthat ki, amilyen a szarufák köze. Csak az éklemezek sarkait kell levágni, és már illesztheti is be milliméterpontosan az éklemezeket a szarufák közé.

Ha kiegészítő szigetelést használ keresztirányban a szarufák alatt, akkor erre a Multirock lemezek is kiválóan használhatók.

isover domo plus

Isover Domo Plus üveggyapot hőszigetelő szarufák közötti és alatti tetőtér szigetelésre

Ha az üveggyapotot választja a tetőtér szigetelésre, akkor az Isover Domo Plus szigetelője jó választás lehet. Ez a tekercses üveggyapot 20 cm-es vastagságban is megvásárolható a kereskedésekben, és a teljes szigetelésvastagságot egyetlen rétegben tudja felrakni a szarufák közé.

Akár a kőzetgyapotot, akár az üveggyapotot választja fontos, hogy alá párazáró fóliát tegyen, mert ezzel tudja megvédeni a lakásból felszálló párától a szigetelőanyag hőszigetelő képességét.

Ez alá kerülhet gipszkarton lap, OSB lap, amelyre kerülhet aztán a vakolat és vagy a tapéta. Lambériázhatja is a tetőteret.

Sokan kérdezik, hogy a korábbi 5-10 centiméter vastag szigeteléssel mi legyen? Pótolják ki a szigetelést a kellő vastagságra, vagy pedig cseréljék le az egészet újra?

Ha nincs gond a szigetelővel, és nem károsodott a hőszigetelő képessége, akkor maradhat benn. Ilyenkor ki lehet egészíteni a szigetelést a szükséges vastagságra.

Ha viszont mállik, szétesik, akkor mindenképp bontsa ki, és új szigetelést tegyen a helyére. A málló, széteső szigetelő állaga valószínűleg a nedvesedés miatt lett ilyen. Úgyis elvesztette már hőszigetelő képességének a jelentős részét. Nem szigetelne a jövőben, csak a helyet venné el a jó hőszigetelő képességű új kőzetgyapot vagy üveggyapot elől. Vagyis ha ezt a málló szigetelőt bennhagyná, akkor a jövőben továbbra is csak egy csökkentett vastagságú tetőtér szigetelése lenne, ami nem biztosítaná a tetőtér megfelelő hőszigetelését.

hogyan válasszon szigetelőanyagot

Hogyan válasszon szigetelőanyagot tetőtere rezsicsökkentő szigeteléséhez? Kattintson a képre kérdőívéért!

Kiválasztotta már a tetőtér szigetelőt családi házára?

Ha még nem, akkor a Hogyan válasszon szigetelőanyagot kérdőív kitöltése segíteni fog a választásban.

Fontos: A régi hőszigetelés bontásakor,,eltávolításakor, főként akkor, ha üveggyapot szigetelés volt benn, használjon védőkesztyűt, védőszemüveget és védőmaszkot is, mert az üveggyapot szálai könnyen a bőre alá kerülhetnek, ami kifejezetten irritáló tud lenni. Arra is figyeljen oda, hogy a teljes testét fedje munkaruha a régi szigetelés bontásakor. Már a bőrével se érintkezzen az üveggyapot, mert kellemetlenül szúr, fáj és viszket mindene. Arra pedig kifejezetten vigyáznia kell, hogy a szemébe semmiképpen se kerüljön az üveggyapot szálaiból. Sem a régiből, sem az újból.

Tetőtér szigetelés szakszerű kivitelezése és pontossága is fontos

A tetőtér szigetelés hőszigetelő képessége nemcsak a kiválasztott szigetelő anyagától, márkájától, típusától és a szigetelés vastagságától függ.

Ugyanilyen fontos a beépítés rétegrendje, szakszerűsége és pontossága. Ha a tetőszerkezetet építő ács, a tetőcserepet felrakó tetőfedő és a belső szerkezetet kialakító kőműves vagy gipszkartonos nem végzi el jól a saját munkáját, akkor a tetőtér rossz szigetelése miatt egyik szakember a másikra fog mutogatni. Holott, ha nem hívja fel a figyelmet a korábban elvégzett munka esetleges hiányosságára, akkor már csak a szemet hunyással is, ő is felelős a nem megfelelő tetőtér szigetelés elkészítésében.

Csak akkor lesz jó a tetőtér szigetelés, ha a kivitelező szakemberek nemcsak a saját munkájukat végzik el precízen, hanem figyelnek arra is, hogy az utánuk következő munkafolyamatot végző szakember is megfelelően tudja elvégezni a saját munkáját.

A tetőtér hőszigetelés jó minősége is a kivitelező szakemberek összehangolt együttműködésének eredménye lehet.

2 gondolatok ezen: “Tetőtér hőszigetelése

  1. Sallós Jánosné

    Beépített tetőterünk van, 25 éve.
    A lakótér felé lambériázva van, Az akkor használatos kőzetgyapot hőszigetelő paplan lett beépítve.A 200 m2 lambéria bontása, újra felépítése túl drága lenne.

    Megfelelő lenne ? 1. párazáró fólia, 10 cm EPS hőszigetelő táblák.?/vagy jobb lenne kőzetgyapot tábla? hány cm vastag?
    Gipszkarton borítás belül?
    Önök vállalnak kivitelezést?
    Kaphatok árajánlatot?

    Köszönöm.

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Sallói Jánosné
      Mindenképp jobb lenne a kőzetgyapot szigetelés az eps helyett.
      Kivitelezést mi nem vállalunk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük