Tudja ezeket a kondenzációs kazánról?

A kondenzációs kazán működésének legfőbb nyeresége az égéstérből távozó füstgázok hőmérsékletének csökkentéséből származik.

Hagyományos működésű vegyes tüzelésű kazánok esetén ugyanis az égéstérből távozó füstgázok több száz fokos hőmérsékletűek. Ez az energia a kéménybe bekerülve szinte teljes egészében elveszik, és távozik az égéstermékekkel együtt a szabadba.

kondenzációs kazán

A kondenzációs kazánban az égetéskor keletkezett égéstermék a kazánban keringve melegíti a fűtéshez használt melegvizet. Ezzel az energia nem szökik el a kéményen keresztül, hanem hasznosul a ház fűtésében

Ezzel szemben egy kondenzációs kazánnál a több száz fokos égéstermék még nem hagyja el a kazánt. Nem veszlik el a drága pénzen megtermelt hő, mert a kazánba keringve melegíti a fűtővizet. Csak akkor lép ki a kazánból a kéménybe a füst, amikor hőenergiájának jelentős részét már átadta a fűtővíznek. Vagyis a több száz fokos hőmérséklet nem a szabadba távozik, hanem a fűtűvíz melegítésekor hasznosul lakása fűtésében. Ez jelentős fűtési költség megtakarítást biztosít a téli fűtési szezonban.

A másik további előnye a kondenzációs kazánoknak, hogy a belőlük távozó jóval alacsonyabb hőmérsékletű füstgáz hőmérséklete sokkal kevésbé tér el a kéménycső és a kémény hőmérsékletétől, ezért a hőmérsékletkülönbség miatti páralecsapódás is sokkal kisebb a kondenzációs kazánokból távozó füstgázoknál.

Schiedel Advance kémény

Schiedel Advance kémény a füstgázok biztonságos elvezetéséhez bármilyen tüzelőanyaghoz és tüzelőberendezéshez

Hagyományos kazánoknál ugyanis a több száz fokos hőmérsékleten távozó füstgázok és gőzök a kéménycső jóval hidegebb falával érintkezve lecsapódnak. Ez a maró, savas pára, amit kondenzvíznek is neveznek, nemcsak a kéménycső anyagát rongálja, hanem a kéménycsövet és a körülötte lévő szigetelőanyagot is nedvesíti. Ezzel nemcsak rontja a szigetelő képességét, hanem a több száz fokkal együtt járó hőenergiát is elveszíti. A hőt nem a házon belül keringő fűtővíznek, hanem a füstgázokat elvezető kéménycsőnek adja át. A kéménycsövet pedig nemcsak a maró, savas pára rongálja, hanem a nagy hő is. Bármennyire is ellenálló a kéménycső a hőhatásnak.

Miért annyira gazdaságos a kondenzációs kazán működése?

A kondenzációs kazán működésének a lényege, hogy a belőle távozó füstgázok és gőzök nem több száz, hanem csak 40-60 fokosak.

magas fűtés számla

Tudja, hogy mennyi energia távozik otthonából a kéményen keresztül?

A hagyományos kazánokból távozó 100 fokos füstgáz hőmérsékletével szemben ez jelentős energianyereséget jelent a fűtés költségének megtakarításában és ezzel együtt a rezsiköltség csökkentésében. A különbözet nem szökik el a kéményen át, és veszik el, hanem a kondenzációs kazán működése révén a fűtővizet melegíti.

Arról pedig még nem is beszéltünk, hogy a jelentős hőmérsékletkülönbség sem rongálja a kéménycsövet.

leier multikeram las kémény

Leier Multikeram LAS kémény kondenzációs kazánnal fűtött otthona energiatakarékos füstelvezetésére és a rezsi csökkentésére. Társasházak gyűjtőkéményeként is beépítheti a füst biztonságos elvezetésére

A kondenzációs kazánnál tehát a fűtőanyag elégetéséből származó energiához hozzáadódik a füstgázokból, a kondenzvízből kinyerhető hőenergia is. Ez pedig jelentős hőenergia többletet, ezzel együtt pedig jelentős havi fűtési költség megtakarítást eredményezhet a ház fűtésében. Ez pedig a kondenzációs kazán kondenzvíz energiáját hasznosító kialakításából adódik.

A kondenzációs kazánok ezt az energiamegtakarítást a rendkívül jól tagolt belső hőcserélőjük tökéletes működésével érik el. De nézzük, hogy mit jelent ez a megtakarítás számokban. Ez azt jelentheti, hogy amíg a legjobb hagyományos gázkazánok energiahasznosításának hatásfoka 90-95%-os, addig az energia hasznosulása a kondenzációs kazánoknál a kondenzvíz lehűtésével együtt akár 20%-kal is több lehet. Vagyis ez azt jelenti, hogy a legjobb kondenzációs kazánok energiahasznosulásának mértéke akár 110%-os is lehet, mert az elégetett fűtőanyag hasznosuló energiatartalmához hozzáadódik a kondenzvízből kinyerhető hőenergia is.

A kondenzációs kazánok ilyen mértékű energiahasznosulásának azonban vannak feltételei. A legfontosabb feltétel az, hogy a kondenzációs kazán ne teljes teljesítménnyel fűtsön, hanem teljesítményének csak a töredékével, hogy a kazánban keringő pára le tudjon csapódni a kazánon belül.

Teljesítményük felső határán ugyanis a kondenzációs kazánokban nem tud addig keringeni a füstgőz, hogy 45-55 fokra lehűljön a kazánon belül. Ilyenkor a füstgázok lehűléséből nyert többletenergia nem tud a kazánon belül hasznosulni. Vagyis nagy teljesítménynél a kondenzációs kazán hagyományos kazánként működik.

Tökéletes működéséhez a kondenzvíz energialeadásának hasznosulásához az kell, hogy ne viszonylag rövid ideig nagy teljesítménnyel, hanem minél nagyobb ideig, de kis teljesítménnyel és alacsony hőmérséklet mellett állandóan, de legalábbis minél hosszabb ideig működjön. Így a füstgőznek nem kell eltávoznia a kazánból magas hőmérsékleten. Van ideje lehűlni a kazánban, és átadni az energiáját a fűtővíznek.

A kondenzáció működését nagyon könnyen ellenőrizni tudja. Ha a kazán működése közben az elvezető csövön csepeg a kondenzvíz, akkor a kondenzvíz hőenergiáját hasznosítva működik a kondenzációs kazánja.

Ebből pedig az következik, hogy ha kondenzációs kazánjának teljesítménye jelentősen meghaladja otthona fűtési igényét, ezért nem kell csúcsteljesítményen működtetni vagy csak nagyon ritkán, akkor az alacsonyabb visszatérő vízhőmérséklet révén a kondenzvizet jobban tudják hasznosítani. Vagyis ha a rendszerben csak 20-30 fokkal magasabb hőmérsékletű víz kering, mint a lakás hőmérséklete, akkor a lakást melegíti ez a hőmérséklettöbblet is. Mégpedig igencsak gazdaságosan, mert a füstgázok nem távoznak el a kazánból, hanem szinte addig melegítik a fűtővizet, amíg néhány fokkal melegebbek annál.

Vagyis a kondenzációs kazán akkor működik optimálisan, ha a kazánból kilépő melegvíz hőmérséklete nem több 45-50 foknál, és ugyanennyi a hőmérséklete a távozó füstgázoknak, gőzöknek is. Vagyis akkor távozik a füstgáz az utolsó pillanatban, amikor már nem tudna többletenergiát átadni a kazánban keringő fűtővíznek.

Ez persze nem teljesen igaz, mert az égőindítások száma megnő az ilyen üzemelésnél, ami az égőfej nagyobb elhasználódásával jár. A legfontosabb tehát az, hogy meghatározzák a még optimális túlméretezett teljesítmény, az égőindítások száma, a működési idő és a készenléti idő közötti optimális egyensúlyt. Szem előtt tartva azt, hogy minél alacsonyabb a kondenzációs kazánba visszatérő víz hőmérséklete, annál gazdaságosabban működik a kazán.

Ha egy rossz hatásfokkal üzemelő hagyományos kazánt cserélnek le kondenzációsra, akkor még az is előfordulhat, hogy nem megfelelő méretezés mellett is jelentősen javulni fog a kazán teljesítményének hatásfoka. Ugyanis a régi kazán a gáz égésekor felszabaduló energiát sem hasznosította megfelelően, és ennek a veszélye a kondenzációs kazánnál már nem fenyeget.

A kondenzációs kazán a gázt kiváló hatásfokkal égeti el, tehát az égetéskor az energia jól hasznosul. De ha a kazánból kilépő és a visszatérő víz hőmérséklete magas, akkor a füstgázok kazánban való keringetéséből származó többletenergiát nem tudja hasznosítani a kazán.

Ilyenkor egy jól működő hagyományos kazánként működik a kondenzációs kazán. Ez persze messze nem elég jó megoldás a kondenzációs kazán által biztosított lehetőségek mellett, de a korábbi korszerűtlen fűtéshez képest mégis jelentős előrelépés már az égés hatékonyságának jelentős javulása is.

Schiedel Absolut kémény

Schiedel Absolut, az univerzális kémény bármilyen tüzelőberendezés biztonságos füstelvezetéséhez. A füstgázok elvezetése és az égéshez szükséges levegő külön csövön keresztül történik

A kondenzációs kazán optimális működésének beszabályozása és rendszeres karbantartása mellett azonban nem maradhat el a kazánból a füstöt elvezető kéményrendszer megfelelő kialakítása, és a kémény rendszeres ellenőrzése sem. A keletkező füst biztonságos elvezetése rendszeres, évenkénti ellenőrzést igényel.

hogyan válasszon kéményt

Hogyan válasszon kéményt kondenzációs kazánjához? Milyen tüzelőanyaggal fűt? Milyen teljesítményű tüzelőberendezéssel? Mire figyeljen még a kémény választásakor? Melyik kémény lesz a legjobb a füst biztonságos és gazdaságos elvezetésére és fűtési költsége csökkentésére? Kattintson a képre választást segítő kérdőívéért! Vezesse el biztonságosan és gazdaságosan a füstöt kondenzációs kazánjából

Tudja már, hogy milyen biztonságosan üzemelő kéményt választ kondenzációs kazánja füstelvezetéséhez? Ha még nem választott, és kérdése van az Önnek legjobb kémény kiválasztása előtt, akkor a Hogyan válasszon kéményt kondenzációs kazánjához kérdéssor kérdéseinek pontos megválaszolása segíteni fog gazdaságos fűtést biztosító, biztonságos kéménye kiválasztásában.

Ha pedig további kérdése van biztonságos füstelvezetést biztosító kéménye kiválasztásához, akkor tanácsadó munkatársunk munkaidőben, a (+36-26) 375-171-es számon várja hívását. Az Önnek legfontosabb szempont megismerése után segíteni fog biztonságos füstelvezetést és gazdaságos fűtést biztosító kéménye kiválasztásában kondenzációs kazánjához.

44 gondolatok ezen: “Tudja ezeket a kondenzációs kazánról?

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Kelemen Jánosné
      A savas kicsapódásnak még a kazánon belül meg kell történni, és kondenzvíz elvezetését a kazán beszerelésekor kell megoldani, és ez alapvetően a kazántól függ. Kérem, hogy ezzel a kérdésével egy kondenzációs kazán szereléséhez értő szerelőt, szakembert kérdezzen.

  1. Gabriella

    Bosh kondenzációs gázkazán amit csak fűtésére használunk, 60 fokos víz előmelegitésre van állítva, viszont amikor bekapcsol 64 fokra melegíti fel a vizet. Ez mitől van?, vagy ez így megfelelő?

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Gabriella
      Ön olyat kérdez, amire egy fűtésszerelő is csak a kazán vizsgálata alapján tudna Önnek pontos választ adni.
      Tippelni persze lehet. Akár az is előfordulhat, hogy a kazán kicsit túlméretezett, és ezért hamar túlmelegíti a vizet, amit érzékelve lekapcsol. Ha egyenletesen így működik, akkor azért olyan nagy baj nemigen lehet a kazán működésével.
      Megnyugtató választ azonban tényleg csak egy szakember helyszíni felmérése adhatna.

    2. denes

      A leírás szerint ha 65 fokra kell melegítenie, már nem is ér semmit…érzékeltetek gázszámla csökkenést? helyesebben fogyasztás csökkenést?

  2. Györgyi

    Kondenzációs kazánunk, halkan ugyan de állandóan „szörcsög”. Normális ez?
    A meleg vizet és a fűtést is 50 fokra állítjuk.

    Köszönettel

    Györgyi

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Györgyi
      Normálisnak nem nevezném. A szörcsögő hang jelentheti azt, hogy levegős a rendszer. Érdemes lenne légteleníteni. Ha nem szűnik meg a szörcsögés, akkor egy szerelőnél érdeklődni.

      1. Király Sándor

        A szörcsögés lehet a kavitáció velejárója. A fűtőfelületen kis gőzbuborékok képződnek melyek a keringetőszivattyú lapátjain felrobbannak. Ha a szivattyú a visszatérő ágba van építve akkor csendesebb a működés.

        1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

          Kedves Sándor
          Sajnos nem tudok biztos választ adni a kérdésére. Kérem, hogy ezzel a kérdésével egy kazán szerelő szakembert keressen meg.

    2. Dr. Szedres László

      5 emeletes társasházban legfelső szintjén lakom. A hálószobám sarkában kb. 1m2 területen van egy közmű fal beépítve, amelyben található az alattam lévő lakások szenyvíz elvezetésének stang csöve, valamint az alsó szinteken lévő kondeznációs kazánok inox kéménye. Sajnos visszatérően (gondolom amikor a kazánok valamelyike működik) víz csöpögés hallgató, amely az éjszaka különösen zavaró.

      Kérdezem, van-e valami lehetőség a hálószoba csendjét zavaró víz csöpögés megszüntetésére, ha szükséges a szakszerű javítás kivitelezésére.

      1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

        Kedves Dr. Szedres László
        Nem tudok az Ön kérdésére válaszolni. Kérem, hogy egy fűtésszerelőtől kérdezze meg ezt. Elnézését kérem.

  3. D. Zsuzsa

    Kondenzációs kazánunk van. A hőfokok már csak max 1 fokkal kisebbre vannak beállítva napközben, mikor nem vagyunk otthon, de még így sem képes felfűteni a beállított hőfokot. A vízhőfok 60 fokra van állítva. Az egész rendszer átmosásra került már. Padlófűtés van elég nagy felületen, de a szobákban radiátor. Mi lehet az oka, hogy 1 fokot is több óráig tart felfűteni, főleg ha minden szobában egyszerre megy, mert külön szabályozó van mindenhol? Hány fok különbséges célszerű megadni napközbére?

    köszönöm
    üdv:Zsuzsa

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Zsuzsa
      Sajnos nem vagyok épületgépész, és kazánszerelő gyakorlatom sincs, hogy látatlanban válaszolni tudjak a kérdésére. Talán egy szakember segítségét lenne célszerű kérnie.

  4. Szatmári István

    Üdvözlöm! Egy Westen kombi kazánunk van! Indítás után változó időtartam múlva sípolós hangot ad! Ez vajon mitől lehet!? Köszönöm

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves István
      Sajnos nincs gyakorlatom a kazánok működésével kapcsolatban, ezért nem tudok megalapozott választ adni a kérdésére. Egy kazánszerelő segítségét lenne célszerű kérni. Neki lehetnek megalapozott ötletei a sípolós hangra.

    2. Ogre

      kazántest tömítetlensége, nekem is csinálta, első burkolatot rendesen helyére kell rakni, beüzemelő nem jól rakta össze…

  5. Eötvös Renáta

    Üdvözlöm! Kondenzációs kazánunk van! A kémény mellett ma lefolyó vizet észleltem természetesen megfagyva így tűnt fel. Szeretnék érdeklődni hogy ez normális vagy szerelőt kell keresnem? A kondenzviz elvezeteshez van egy szifonunk a kazán alatt ami a lefolyoba távozik.

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Renáta
      A kondenzvíz a kazán alatti lefolyóba kell, hogy távozzon. Ha a kémény mellett lefolyó víz van, akkor érdemes megnézni, hogy kémény összerakásakor tökéletesen meg van-e oldva a szigetelés?
      Emellett pedig a tüzeléskor túl sok nedvesség, víz is távozhat a füsttel együtt. Ha vegyes tüzelésű a kazán, akkor száraz tüzelőt kell használni a tüzeléshez.

  6. Bereczk János

    Igen csak dicséretes dolog, amikor a gázkazán veszteséges gőzét, egy hőcserélőben lecsapatjuk és valami mágia folytán azt állítjuk, a füstgázból még mennyi energiát nyerünk!!!
    Kezdem elölről: A gáznak van víztartalma, a levegőnek van víztartalma, ha hozzávesszük, hogy fűtési szezonban még több, esetleg köd formájában és mind ez átmegy a kazán fűtő részén, akkor a kazán igen csak fulladozik, hisz ezek felmelegítése sok energiát fog fogyasztani!!!!
    A második lépésben, egy hőcserélővel ezt a hőt, leszámítva a távozó úgynevezett FÜSTGÁZ hőfokát visszavezetjük a fűtőrendszerbe hőcserélő segítségével!!!! A bukfenc itt következik be, bár a mai hőcserélők hatásfoka elég magas, a visszatérő víz hőfoka is, mert azt mégse tételezzük fel, hogy a radiátorok alja hideg, mert ezeken a ‘hőcserélő’ rendszereken is van veszteség!!! (matematikusok persze tudnak osztani szorozni, de elég ha a láng színén, vagy a fűtőértékben érezzük a hő hiányát!!!)
    Talán kevesen figyelték meg, a fűtéseket nyáron adják át, amikor ezek a hátrányok még nem érzékelhetők!!!!!)
    Ma már számtalan módosítást végeztek, a csodák így egyre fogyatkoznak, valamit mégsem érik el, hogy nem a szenet, hanem gázát fűtik el, mert a gázmérgezés CO
    riasztó ajánlásával hárítható el, pedig már zárt rendszerről beszélünk, amiben az égés nem zajlik le teljesen, tehát a 100%-ról szó sem lehet!!!!!!
    Engedjék meg és gondolkozzanak el milyen egy kondenzációs (SZENES) kazán!!!!!!
    A kazánba rakott szenet megvizezzük, majd határozott begyújtás után, a primer levegőt,
    ujjnyira szűkítjük, így CO-t termelünk és hidrogént. Ennek a két anyagnak keveréke ég el, a szén tetején, szekunder levegő hatására, tiszta KÉK lánggal! A CO mennyiségét is és a láng minőségét is (OXIGÉN) levegő szabályozásával állíthatjuk be!!!!! Mikor a CO2
    elhagyja a gázlángot, találkozik a NITROGÉNNEL, ütközésük fokozza a hőt, ez a szén
    igazi fűtési energiája, amit a kazán fűtővizének ad át, majd a kéményen hidegen távoznak!!!!!!!
    Hány %-os a hatásfok, ha minden meleg a kazánban marad, mikor érik ezt el egy kondenzációs gázkazánnal???
    A legfőbb kifogás az volt, hogy a víz nem ég!! Csak akkor ha elbontjuk, az oxigén a szén izzását támogatja, a HIDROGÉN magas hőfokon ég, a CO-t robbanás előtt elégeti
    GYORS-ÉGÉSSEL, tehát hasznosul a víz, nem csak katalizátor ként!!!!!!!!
    Nincs füst, korom, CO mérgezés, robbanás, kéménytűz, környezetszennyezés, 24-48 órán át felügyelet nélkül FŰT!!! Ezt leírhatnák a kondenzációs kazánnál?????

  7. Büki Péter

    A földgáz szénhidrogénekből áll, túlnyomó részt CH4 metánból.
    PB gáz esetén propán C3H8, bután C4H10.

    Ez a folyamat megy végbe a metán elégetésekor:
    CH4 + 2*O2 ===> CO2 + 2*H2O + hő

    Tehát széndioxid és vízpára keletkezik, ez utóbbi kondenzációjáról van szó.

    A szén esetén pedig ez zajlik le. C + O2 ===> CO2 + hő

    Ezekből adódóan a kettő nem hasonlítható össze, utóbbi esetén nincs értelme a kondenzációnak. Ha szénhez vizet adunk, azzal azt érjük el, hogy a víz párolgása hőt von el, majd a vízgőz távozik a kéményen keresztül. Ezt lehetne csökkenteni (!) a kondenzációval, de akkor minek is adtunk vizet hozzá?

    Az egy perpetum mobile (örökmozgó) lenne, ha a vizet (2*H2O) átalakítva H2 + 2*O2-né hidrogént égetnénk el és így több energiához jutnánk, mint amit befektettünk. Ilyen a jelenlegi fizikai ismereteink szerint nem létezhet. Fúzió esetén sem erről van szó, hanem erről például: 2He ===> H2 + energia

    > így CO-t termelünk és hidrogént
    Abba bele se menjünk, hogy a hő hatására a víz vízgőzzé alakul és nem hidrogénné és oxigénné. Pár millió fokon persze végbe menne ilyen folyamat is, de ahhoz egészen más körülmények és problémák társulnának.

    1. Bereczk János

      A vízpára nem gyújtaná meg a CO-t, és 605°C-nél felrobbanna a kazán!!!! Sűrűn van
      ilyen, Van aki ezt összegyűrt újságpapírral eléri, UTOLJÁRA!!!!!!
      Kisebb robbanás, mikor kivág a kazán, rossz begyújtásnál!!!!!
      Hogyan keletkezik hidrogén, mint a városi gáznál, az oxigén kell a szénnek, a hidrogénnek szekunder levegő kell az égéshez, ahogy a CO-nak is, viszont nem jut oxigén a NITROGÉNNEK, ami a CO2-től szeretné elvenni, így az atomok ütközése növeli a hőt, hőjét átadja a víznek és hidegen távoznak!!!!!
      Amerikában a CO2-t, a németek a nitrogént vonták ki az erőműből, piszok sokba került, úgy tudom feladták, mert olyan drága volt, hogy még egy erőmű kellett volna hozzá!!!
      Egyébként Trump több millió dollárt ajánlott fel annak, aki megszünteti a CO-t és csökkenti a CO2-t!!!! A kazánom a CO-t elégeti, ez a szén energiája, a CO2 pedig időarányosan csökken!!!!
      Köszönöm hozzászólását, a rendszer működik, most kételyeim vannak, hol van egy szőrszál a rendszerben!!!! Most kezdhetem az 50 éves gyakorlatot elméletbe
      átfordítani!!!!!!!!

  8. Norbert

    Jónapot kívánok.
    Hajdu hgk 36 kondenzációs kazánomnak milyen lenne az optimális előremenő melegvíz hőmérséklete? Most 63 celsiusra van állítva, a visszatérő melegvíz hömérséklete alacsonyabb mint a kondenzátumé. Azt vettem észre hogy lecsökkent a kazán hatásfoka, ezért gondoltam felemelem az előremenő hőmérsékletet(5 radiátor, es 70négyzetméternyi padlófűtés)
    Tobb ismerősömnek 52 celsiusra van állítva az előremenő. Nemtudom mi tévő legyek. Köszönöm válaszukat

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Norbert
      Engedje meg, hogy ne válaszoljak erre a konkrét kérdésére. Azért, mert nincs olyan szakmai tapasztalatom a kondenzációs kazánok működtetésében, hogy felelősséggel bármit is tudjak javasolni. Megalapozatlanul találgatni pedig felelőtlenség lenne. Kérem, hogy egy szakembert kérdezzen meg.

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Béla
      Építőanyag forgalmazóként valóban nem vagyok szakértője a kazánoknak. Minden jót kívánok Önnek.

  9. Miklós

    Üdvözlöm!
    Vaillant típusú kondenzàciós kazànunk van, a kérdésem az hogy hatékonyan működik e úgy hogy az elmenő víz és a visszatérő majdnem ugyanolyan hőmérsékletű. Kb 3 fok a különbség.
    Köszönöm!

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Miklós
      Konkrét hőmérséklet nélkül erre nehéz válaszolni. Azonban valószínűleg nem.
      Alapvetően azonban a kondenzációs kazán hatékony működésénél a visszatérő hőmérséklet számít, mert a visszatérő víz hőmérséklete a távozó füstgázoknak a hűtőközege. Vagyis minél alacsonyabb a visszatérő víz hőmérséklete, annál jobban vissza tudja hűteni a távozó füstgázt, annál hatékonyabb a kondenzáció.
      A kondenzáció, a távozó füstgáz hűtése kb. 55 foknál, illetve ezalatt működik, és minél alacsonyabb a visszatérő víz hőmérséklete, annál nagyobb mértékű a kondenzáció.

  10. Csordás János

    Hagyományos fűtési rendszerem van, melyben található egy vegyestüzeésű kazán is. Kérdésem: ha a kondenzációs kazánt úgy kötnémbe a redszerbe, hogy hőcserélőn keresztül adnát a hőt a régirendszernek az jó megoldás lenne? Milyen hőmersékleten kell ilyen estben működtetni a kondenzációs kazánt, és ez mennyire befolyásolja a hatásfokát?

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Csordás János
      Ebben a kérdésben még egy fűtésszerelő sem tud Önnek látatlanban segíteni, mert ez függ a kondenzációs kazán típusától, teljesítményétől és működési sajátosságaitól.
      Vagyis működtetés közben tudja kitapasztalni a kondenzációs kazán optimális működtetését.

  11. Bereczk János

    „A lusta inas tanácsát, mindég fogadjuk el!!!” Ő sem szakember minden témakörben, ezért
    lehetnek jó meglátásai, de ne várjuk el, hogy mindenben kifogástalan választ adjon!!!!
    Ez a blog, köszönhetően dalos tüzépnek (egyébként gratulálok!!!!), vezetője lehetőséget teremt VITÁRA, amiből tanulni lehet!!! Más blogok, inkább reklámok, azért tartunk itt, hogy halomra halnak az emberek, mert a nyilvánvaló hülyeségek korrekciójára nincs lehetőség!!
    Én egy mindenbe belepofázó vagyok, ezért kapok is rendesen, csak mielőtt írnék valamit, utánanézek és próbálom kiszűrni az IGAZAT, majd megkaptam, hogy tegyem macskakörömbe az idézeteimet és adjam meg a hiteles forrást!!!!! Megtettem: FŰTÉS!
    „Szentgyörgyi fizikus mondta, a C, stb!!!” még ki se léptem,felugrott egy ablak: „TAHÓ
    PARASZT VAGY, Szent-Györgyit helyesen így kell írni!!!” Válasz: Roppant sajnálom, hogy ilyen bunkó vagyok, de gondolom azért neked is feltűnt, hogy Szent-Györgyi nem fizikus és a C ebben az esetben nem szén, hanem a C vitamin!!!!!! Mindent kitörölt!!!! Ezzel a
    szakértővel más afférom is volt, „A marhában izzás van, nem lassú égés!!” Nem vagyok
    agrár szakember, de világító marhát még nem láttam, ezért egy oldalon kifejtettem a marha négy gyomrának működését!!!
    Hogy a szénhez miért kell víz, ezért is kaptam már, kollégáktól!!!! Meginvitáltam Őket egy
    ‘háztűz nézésre’, de azt mondták majd Ők döntik el, hogy mikor!!! Öt vödör szén, jó időben (napos, szélmentes, napsütéses, -5°C-ban, a kazán 48 órán át fűtött!!!!
    Belépve mellbe vágta Őket a meleg, (22°C) majd meglátva kis gázlángot, megkérdezték:
    „EZ FŰT?, Nem, a CO2!!!! Láttam, hogy tökéletes hülyének néznek, megkapaszkodtam a kályhacsőbe, 1mm-t nyitottam a primer huzaton, ami 105°C-ig emelte a hőmérsékletet, természetesen én a csőbe kapaszkodtam! „Nem éget meg?” Nem, hideg! ” mindjárt felrobban?” Megnyitottam a szekunder ajtót, a víz pillanatok alatt lehűlt! „A tűz hűt? Nem
    akartam megzavarni Őket, ha fejbe vágtam volna Őket, attól sem szédültek volna meg ennyire!!!!!!!! Régi dolog, a szénport vizesen lehet elégetni!!!!!
    Miért nem oltják vízzel a szalmakazlat? Mert a víz táplálja a tüzet, nagy mennyiségben meg oltja!!!! Nádtetős házat négy fecskendővel eloltották, és mér lóg az orrotok? Mert
    összedőlt a ház!!!!!!
    Vízműhöz kerültem, áramszünetnél felrobbant a cső, ez természetes volt!!!! Amikor a szivattyú leállt, a víz elkezdett visszafelé folyni, majd a visszacsapó szelep lezárt!!!!!
    Tettem egy kis turbinát az aljára, forgott, tisztán tartotta a tengelyt, mikor a víz megállt a visszacsapó leereszkedett!!!!!
    Főnökök elvállalták két medence fertőtlenítését, már 3 hete csinálták!! ROSSZ!
    Segítségül hívtak minket! (Én műszerész, postás kézbesítő, cigányzenekarban nagybőgős9 Így állt össze az üteg, megpakoltuk a TZK pótkocsiját, rakott krumpli, gáztűzhely, tányérok, kanál, villa, 20 liter hypo!!!!) Erre nem számítottak, a zenész rögtön lefeküdt, éjjel esküvőn volt, a postás megnézte mit kell csinálni, én meginvitáltam a főnököket, éhen nem lehet dolgozni!!!!! Közbe az egyik helyi dolgozó, úgy ítélte meg,
    frissen született gyermekének a pelenkamosáshoz valami vegyszer kell, mondom legalább két litert hozzál vissza!!!!! A főnökök már kábultak a hülyeségünktől, amikor a nagybőgős felébredt:”száraz a medence?? Na főnök akkor elvégzem a szakmunkát és
    mindegyik medencébe öntött egy kis hypot, majd mondta itt az ebédidő együnk, letelepedtünk a főnökök is és megettük a kaját, de már alig bírták nyelni az idegességtől!
    Felálltam, néztem a füvet, elkezdett sárgulni a clórgáztól, mondom végeztünk, jöhet a víz!!!!!!Túlfolyattuk, megjött a KÖJÁL, gyorsteszt: KITŰNŐ át van véve, a papírokat két nap múlva küldik!!!! (magyarázatot kértek tőlem a főnökök, amikor hoztak egy kis zsét!!!
    Remélem, nem untatok senkit, és még hol van a kondenzációs kazán!!!!!
    Szóval 3000 m3 víz a tározóban, a fenékürítő szíve leszakadt, ma kicseréljük!!! Mindenki kapott valami feladatot, az nem kifejezés mennyire féltek! Egy új kolléga némi vízügyi végzettséggel drukkolt a cső tetején, hogyan fog az ár elől menekülni!! A szív megemelésével feltöltöttem a lefolyó csövet, majd a keletkezett vakumba kivettem a
    szívet, most tedd bele az újat! Egy csepp víz se ment mellé!!!!!
    Levizsgáztam villanyszerelésből! TÉTEL: 0-val egyesített földelő hálózat? VÁLASZ: Nagy
    baromság, 0 szakadásnál fázis kerül a védelemre!!!! Kiküldtek, mivel éppen akkor mentem be, a kintiek megkérdezték: KIRÚGTAK? Á, ilyen durván nem nem fejezném ki magam, majd 20 perc múlva kijött aki behívott: „Neked megvan a vizsga, nekünk öt évre a munka!!!”
    Jelentkeztem munkahelyekre 13Ft! Bementem az utolsóra, 20Ft órabért kérek!! Milyen végzettsége van? Beterítettem az asztalt, kiemelte járművillamosság?? Jó választás, beszél az igazgató úrral! 19 Ft, három hónap próbaidő, 20Ft, végleges szerződés!!!!
    A 20Ft nem végleges ugye? Magán múlik! Akkor OKÉ, jövök. Nejem aki jelen volt, azt mondta a 20 Ft biztos? Persze, hétvégén viszem a szerződést és a 20-ast. Három hónapot mondtak!!! Annyi, a hétfő hónapja kedd, keddé a szerda, szerdáé a csütörtök,
    ma meg péntek van nem, hülyén nézett rám!!!!! Másfél hónap múlva 23 Ft-om volt!!!!!
    A fiamat műtötték, mondtam kb egy évig leszek,
    15 év után, hogy eljöttem,a sógorom mondta még mindég emlegetnek!!!! Talán tettem érte valamit!!!!!!
    Hogy mihez értek, talán igazán semmihez, csak amikor valamire szükség van előkotrom a megfelelő szakember írását!!!!!
    Így jutottam el a sok rossz kazánig, az enyém 50 éve működőképes, a kémény nem égett szét, a 2,5-ös lemezt, a diletációs feszültségek nem teszik tönkre!!!!
    KONDENZÁCIÓS KAZÁN: A gázban víz van, felmelegítjük majd lehűtjük és így lesz
    110%-os!!!!! Egyszerű matek!!! Nálam: a gázban víz van, a beszívott levegőben is télen, meg köd, a fentről beszívott víz, nagy mennyiség, hűti a kazánt!!! Három nap múlva zseniális újítás, az ikerkémény rossz, eresz alól kell bevezetni a friss levegőt, most a kémény teteje fagy be!!!! Talán még mindég nem jó valami, UGYE????
    Fatüzelés, szállópor mikro méret, véráramban kinyírja a szerveket, VÍRUS elég pici, bejut a szervekbe, a legyengült szerv jó csemege!!!!! Fatüzelést nem állítják le, mert a szén piszkos, a CO-t nem égetik el mert veszélyes, a hidrogén mint katalizátor rossz, a CO2 és a NITROGÉN ütközése csak nálam fokozza a hőt!!!!!!
    Halkan megkérdezem Paks, hogyan működik? Biztos nem kovakő csiszolásával!!!!!!!

  12. Bereczk János

    Még egy picit merészkedjünk részletesebben a fűtésbe, mert fekete bárány van sok!!!!
    Kimaradt a fatüzelésnél a sok ház és erdő égés!!!!!!!
    Miért van a kazánon három ajtó? hamu kiszedő, energiahordozó berakó, felül tisztító, amihez ajándék kaparókat adnak!!!(kösz!)
    Bármi elégethető benne, tehát FŰTÉSRE nem alkalmas!!!!!
    Miért felül van a kémény kivezetése, hogy nehogy felforrjon a víz? Vagy azért hogy a kéményt fűtse?
    Miért vannak a lángterelő víztáskák? Legyen amire a korom kicsapódik, valamikor így kormoztuk az üveget, amin a napfogyatkozást néztük!!!!!!!!
    Miért jó, ha a lángterelő függőleges a kazánban, vagy ha ajtók vannak a kazán tetején?
    Jobban fűti a helyiséget!!!!
    A tüzet, nem a kéményben vagy a tetején, a tűz előtt lehet szabályozni!!!!!
    A primer csapóajtó automata, de baromság, a gyártó szerint, míg nem jönnek rá, drágábban lehet adni!!!!
    A faelgázosító kazánt toldjuk meg néhány pufferral és a pufferról fűtsünk, mert nem szabályozható!!!!!
    A gázkazánoknál folyik a kísérlet, addig hívjunk szakembert aki a változó körülményekhez hangolja, különben kormol, olyan mint amikor az erőműben a szenet akarják elégetni és a kéményt szűrni!!!!!!
    Miért mérik a levegő szennyezettségét, mert műszert nem Ők gyártják, tenni meg nem tudnak ellene semmit!!!!!!
    Mi kéne a Sajó völgybe? Tiszta égés, hogyan, vizes lignittel!!!!!!!
    Pécs a kutúra városa, már az erőmű nem szennyez, a hegyoldalon a házak igen és az is a völgybe megy!!!!!!
    Megkérdezték tőlem, mit gondolok hányan tervezték az erőművet? 6-an, 10-en? 150-en!!
    Azt mondták nekem orvos kéne!!!! Miért is, mert sok mindent nem értek? még csak 73 éves vagyok, a pap is haláláig tanult, fejfájára azt írták, tanulmányait befejezte!!!!!!

    1. PPali

      Jancsi bácsi nem unja még? Elveszi a lehetőséget sok más embertársától,hogy legalább alap értékű segítséget kapjon,ha esetleg kételye támadna,bizonyos üzemelési gondok-beállítások esetén.
      Vagy maga tudja jobban tudja orvosolni a problémákat mint a blog szerzője??
      Az a sok fizika,meg kémia amit előzőleg feltárt nekünk,igazán példa értékű,de semmit sem ér,ha nekem X probléma miatt sokat fogyaszt a gázkazánom..!!
      Szénnel fűteni manapság luxus,nem értem minek írogat róla,esetleg Kínában lakik?
      De ettől sajnos nem fogom tudni,hogy egyedi gázkazán probléma esetén kihez forduljak!
      Kedves dalos-blog köszönjük a tanácsaidat továbbra is.
      Tudormentes további szép napot kívánok!

  13. Bereczk János

    PPali, írtam pár sort de törlődött, megadom a telefonszámom, ha érdekes!!!!!
    06-30-711-8164, ha elmegy!!!!!

  14. Bereczk János

    Érdekes módon a telefonszám elment, miért azt nem tudom, mert ehhez sem értek!!!!
    Gázzal fűt? Akkor biztosan tudja, mi fűt a gázban, és miért sok a fogyasztása, főleg ha kondenzációs kazánja van, vagy csak turbós!!!!
    Célszerű ebben az esetben kihívni egy gázost, Ő potom százezerért el fogja mondani, sőt még azt is elmondja mit vegyen még, hogy tuti legyen!!!!
    Garanciális kazánhoz kijött, mikor már sok hiba volt, mondtam hogy gázszerelő vagyok, máris visszaviszem a boltba!! Letette a kölcsönkapott csavarhúzót és távozott!!!
    Most jönne a szakszöveg, de nem akarom fárasztani

  15. Bereczk János

    Kedves PPali, nem én írom, csak ajánlom azt a cikket olvassa el: „Lakossági-Amit szénmonoxid mérgezésről tudni érdemes!” Itt egy komoly cég szakembere tud segítséget nyújtani Önnek, névvel, címmel, stb!!!! A cikkhez ugyan nem lehet hozzászólni, apró kiegészítésre azonban szükség van!!!!!
    Talán az Ön érdekében is!!!! naponta robbannak fel házak, vagy égnek le, vagy baleset miatt CO mérgezés történik, meghal valaki! Eddig tiszta! Ahol CO keletkezik, az égés tökéletlen, de nincs baj mert a „füst-gáz”, kimegy a kéményen, levegővel elkeveredik felhígul! Van azonban a SZMOG, amikor egy záróréteg alatt, sok rossz fűtés gáza felhalmozódik, így már nem veszélytelen!!!! A CO, a SZÉN energiája, ha ezt valaki elengedi,melege nem lesz, csak ha leég a ház!!!!! Ha hiba csúszik, márpedig a hiba benne van, a csökkenő huzat, a kéményben megfordíthatja a folyamatot, a lakásba CO kerül és mérgez!!! El kell hagyni a lakást, át kell szellőztetni, kérdezem én akkor minek fűteni?
    Ha nem mindennapos lenne, szóra sem érdemes, azonban van egy másik baj is, a mikroszemcséket nem szűri a szervezetünk, főleg a fa rendelkezik ezzel a jó tulajdonsággal, így bejutva a véráramba eléri a különböző szerveket és károsítja!!!!
    Erre jön a KORONAVÍRUS, ugyanígy bejutva lényegesen hatékonyabban rombol, így a
    kettő kiegészíti egymást, a por lassan öl, a vírus gyorsan!!!!!!! A vírus ellen harcolunk, a
    port meg termeljük! A mentők egész nap szirénáztak, a kórház megtelt, jött az eső, elverte a port, vége lett a szirénázásnak, kiderült már kezdődik újra, hideg van a kályhák füstölnek!!!!!!
    Egyik rokon (gyógyszerész!!) nem oltatta be magát, már csak fél tüdővel lélegeztetik,
    üzentek a hozzátartozóknak, bemehetnek elköszönni Tőle!!!! Senkinek sem kívánom ezt a tragédiát!!!!!!!!!

  16. Bereczk János

    PPalit arra kérem ezt a részt már ne olvassa el, viszont ha másokat mégis érdekelne leírom!
    A nyilt égésterű gázégők, sok levegőt használnak, így az égéstermékkel az éghető anyagot is és a vízpárát is kitolják!!! Nem hülyék, ezt Ők is tudják, mivel a fogyasztó ezt a kis huncutságot nem veszi észre, kifizeti az árát, legfeljebb dünnyög egy kicsit!!!!
    Mivel komoly emberekről van szó, sőt van olyan iskolai végzettségük is, hogy adott esetben megmagyarázzák, miért nekik van igazuk!! Azonban Ők is tudják, valamit tenni kell, mert a
    CO kiváló alibi, ki ne félne tőle!!!!! Becsomagolták az égőt, adtak hozzá dupla csövű kéményt az egyiken szívták be a hideg levegőt, a másikon tolták ki a meleget, és sok laikus mégis izgult a kémény tetején megjelenő jégcsapoknak!! Ez volt a turbós kazán!!! Igen ám, a kettős kémény sem ígérkezett jónak, mert ami gyorsan fűt az gyorsan hűl is, így ha valaki bátorkodott spórolni, míg vendégségbe megy, lejjebb vette a hőfokot, a
    turbó leállt, de gravitációsan a meleg kiment, a hideg meg bejött és azt a finom hőcserélőt lehűtötte és befagyott kiderült nem a lakáskulcsot kell keresni a retikülben, hanem a szomszédnál a bejárati ajtót, a fal az megmaradt, vízszintesen, azt egy kőmíves
    feltudja állítani!!!!!! A két öreget senki sem figyelmeztette, 60oooFt még kellett volna akkor nem fagy szét!!!!!! Nálunk a turbós kazán volt, én írtam már előtte, hogy ebből baj lesz, aztán két hét múlva a szívócső végét az eresz alá tették, bár így már a ködöt nem szívta be, a hideg levegőt azonban igen, ez nem baj mert nyáron senki sem veszi észre,
    de a rosszabb égés miatt a kémény teteje befagy!!!! Miért? Mert a füstgázban marad annyi víz, hogy lecsapódjon mert eleve hidegebb a kémény is!!!!!!
    Most olvastam, a kondenzációs kazánt négyszer kell beszabályozni, télire, tavaszira,
    nyárira és őszire, a fránya klímaváltozás meg összekeveri mikor mi van!!!!!!
    Mi a megoldás, NE MONDJÁK EL SENKINEK, én levettem a csőről a fedelet ahol mérik a gázokat, vagyis a lakás levegőjével jól működik a kazán!!!!!!!!

  17. Bereczk János

    Jól elvitatkozgattunk a kondenzációs kazánon, most ezt az oldalt lezárhatjuk!
    Vagy lesz, vagy nem lesz gáz, de ha lesz, biztosan olyan drágán, hogy nem lesz érdemes vele fűteni, akik nem tanultak meg más fűtési módot, most vakarhatják a fejüket.
    Benzinkutas kérdezte, hozzájárulok-e a karbonsemlegességhez? Visszakérdeztem: „Miért,
    nem akarja, hogy munkahelye legyen? Hisz végső soron Maga szennyezi a környezetet, a
    rossz égésű benzinnel, vagy gázolajjal, hogy az olajról ne is beszéljünk!”
    Olaj, az is megszűnik, marad a fa? persze még van az ingyen nap és a szél, meg az atom!
    Tiszta olcsóságok. Most kellene lebontani a szélerőműveket, amiknek az ideje lejárt, csak nem éri meg, mert környezetszennyező, a naperőmű energiáját tárolni kell, az autó aksija további hasznosításra alkalmas, meddig? A fa fogy, lángja szép, de nem fűt csak szennyez, marad a szén tiszta égése, ugye ez sem megy: Van megoldás, öljük le az állatokat, az ősember is így kezdte, a bundája jó meleg, akinek nem jut, magára vessen, mert ha jégkorszak lesz, vagy globális felmelegedés, úgysem éli túl!!!!!
    Én most jöttem ki a kórházból, nem találtak semmit, de nagy esélyem van rá, ha a drága gyógyszereket eszem, ugyanolyan egészséges leszek mint eddig!!!!
    Választás előtt állunk, én már ma választok, élek inkább egészségesen a régi módon és fűtök lignittel, mint eddig, ha nem emelik meg az árát?

    1. George

      Ha valaki kételkedne Bereczk János fűtési rendszerének működőképességével, nézzen utána, hogy állították elő a városi gázt.
      Angliában a múlt században izzó szénrétegen vezettek át vízgőzt, így állítottak elő városi gázt, és koksz maradt utána, amit a kohászatban használtak. Ez volt a víz-gáz. Magyarországon a gázgyárban izzó barnaszén rétegen levegőt nyomtak keresztül, mert a lepárolt gáz hidrogéntartalma magasabb volt, nem kellett vízgőz. Itt is kokszot állítottak elő
      Bereczk János ezt el is égeti. Mi itt a gond?

      1. Bereczk János

        George-nak válaszolnék, mert amit sokan nem értenek, hogyan fűt ez a rendszer?
        Kezdeném a legegyszerűbbnél, ha tapsolunk, felmelegszik a tenyerünk, mert a tenyerek ütközése hőt fejleszt!! A nagyobb hőfejlesztő az atomerőmű, ahol az
        uránt elektronokkal bombázzák, atomrobbanás esetén mekkora hő keletkezett!!!
        Egy atomerőműben ezt lehet szabályozni!!!!!
        Mi történik egy kazánban? Az éghető anyagot, energiahordozót (szén), megvizezve izzáson tartunk, azaz lecsökkentjük a primer huzatot, így CO keletkezik, amit a víz oxigénje és a primer levegő oxigénje, meghatározott szinten tart, amit csökkenthetünk, vagy növelhetünk, minél több CO keletkezik, annál több energiát kapunk!!!!!!
        Ezt viszont, hogy ne robbanjon fel, meg kell gyújtani, amit a magára maradt
        HIDROGÉN tudja meggyújtani, természetesen további oxigén hozzáadásával, ezt a szekunder huzat biztosítja, szabályozottan, ahol a KÉK égést érhetjük el!!!!
        Mivel az izzás és a gyors-égés TISZTA ÉGÉS, tehát minden éghető anyagot elégettünk, a továbbiakban nincs égés, ekkor keletkezik a HŐ!!!! A meleg CO2
        és a meleg NITROGÉN atomjai ÜTKÖZNEK egymással, a nitrogén oxigént akar szerezni, megtámadja a CO2-t, ami stabil kötése miatt nem ad át oxigént, a két gáz a kazán falának ütközve hőjét leadja, a kéményen HIDEGEN távoznak!!!!!!
        Minden hő a kazánban marad!!!!!!
        Mi történik akkor, amikor sok levegővel tüzelünk, sok nitrogén kerül a kazánba?
        A tűztől sok oxigént von el, az égés kormot és füstöt állít elő, kevés meleggel, ezért egyre nő az energia pocsékolásunk, tehát HŰTVE FŰTÜNK!!!!!!
        Mit csináljunk, ha a jobb fűtés miatt, túlmelegszik a kazán? Megnyitjuk a szekunder huzatot, a NITROGÉN hőt von el, a kazán vize pillanatok alatt visszahűl!!!!!!!!
        A leírás természetesen bonyolult, de ha ezeket a lépéseket betartja, kiváló fűtése lesz, se felügyelni, se takarítani sosem kell, persze a mai kazánok
        alkalmatlanok, de ha valaki kíváncsi milyen kazán a jó, szívesen leírom!!!!!!!
        GEORGE hozzászólását köszönöm, remélem mások is megértik, ha takarékoskodni is akarnak!!!!

  18. Bereczk János

    Nem gondoltam, hogy ilyen hamar!!!!! Iskolánál voltam karbantartó, tanúja voltam egy programnak, akkor éppen központi fűtés volt a divat. Jött egy brigád, pillanatok alatt szétverték a cserépkályhákat, Én szóltam, de azt mondták ne szóljak bele!!! Jött egy másik brigád, elkészült a hálózat, majd hozzák a kazánt!!! Megjött a kazán, max.1m2 felülettel, talán még a méhtelepre sem vették volna be, olyan gány munka volt, de figyelmeztettek, szakemberek csinálják megint (ne szóljak bele!!!) Azt még hallottam, úgy fűtsön éjjel, hogy reggelre meleg legyen!!!!! Én hét órára érkeztem, a fűtő káromkodva fogadott, éjjel elfűtötte az évi famennyiséget, a rendszer befagyott!!! (kint -5°C volt, bent szerintem kevesebb!
    Hoztak egy keringető szivattyút, beszerelte és távozott, igaz megjegyeztem mindegy hogy tolja vagy szívja a vizet, ez nem fog fűteni! Ezt még valahogy megértették!!!!(?)
    Egy hét múlva mentem ismét, látom távvezetéken hozták a meleg vizet (szigeteletlenül)!
    Nem szóltam, jó meleg volt, 16°C bent, kint -19°C!!!!!!!!

    Mivel én 5 helyen voltam karbantartó, készült egy másik fűtés is, ott a tágulási tartály
    (200 literes hordó!!!) pöfékelte ki a gőzt, a radiátorok ugráltak a falon, nem kell nagy képzelőerő hozzá, az ovisok és óvó nénik mennyire féltek!!! Tavasszal megérkezett a gázkazán, a beüzemelésre meghívtak!!!! „Ezt én terveztem!” Én meg kijavítottam, én is
    tervező vagyok, így aztán megnyugodott!!!! Menjünk kötik be a gázt, ég nem ég, ég
    nem ég!!!! Gázszerelő vagyok megengedi, hogy rányissam? Megengedte, ez volt a negyedik nyomáscsökkentő, mondtam a többi sem rossz! Ők is szakemberek voltak, csak
    még nem voltak szakképzésen!!!!!!!

    VAN EGY HÓNAP, HAMAR-GYORSAN , ez a parancs, fűtést az iskoláknak!!!!

    Hirdetés: Fizika, kémia , biológiaszakos, képesítés nélküli tanítót keresünk FŰTŐ vizsgával, kötetlen munkaidőben!!!!!!!!!!

    Már látom a jelentkezőket, akik majd az iskolák fatüzelését elkészítik, természetesen a
    legmodernebb berendezésekkel!!!! Valószínű októberben már nem lesz tanítás, legfeljebb azoknak, akik tüzelő helyett laptopot vesznek, a távoktatásé a jövő!!!!!!!

    Előre megyünk, csak visszafelé!!!!!!!

  19. Bereczk János

    Még mindég vannak olyanok akik be akarják köttetni a gázt és természetesen kondenzációs
    kazánnal, sok sikert kívánok nekik!!!!
    Eddig nem akartam a gáz hiányáról írni, ezt már úgyis tapasztalják! Még van egy csomó fatüzeléses kazán, amit el kell adni, hogy aztán fa lesz-e vagy benzin a favágáshoz?
    Villany nap elemmel, sok támogatással, eddig. Aki tudta a megoldást, gyorsan beruházott,
    ennek is vége! Az áramszolgáltató, csak most fedezte fel, akik arra számítottak, hogy majd télen kapják az ingyen áramot! Ez sem jött össze! Volt aki már beszerezte a fabrikettet, vagy
    sziesztával fűt, egyik sem olcsó!!!! Már fúrtak kutat is hisz a geotermikus energia még választható, akárcsak a szén, bár a bányák helyreállítása sem lesz olcsó, de import szén van lengyel, minden mennyiségben!!! Most TUDNAK MAJD FŰTENI vele?
    AZ ENERGIA NEM VÉSZ EL, leégnek a házak, már a CO is hozta formáját, a KORONAVÍRUS már várja a fatüzelést, mert szálló pora hatékonyan gyengíti a szerveket,
    és ha valaki tudja, mi a fa energiája? Megsúgom a CO!!!!!!!
    Nem folytatom, én lignitbrikettel fűtöttem, a LELKIISMERETEM mégis tiszta,mert én nem szennyeztem a környezetet!!!!!!!

  20. Bereczk János

    Több panaszt hallottam a cirkó fűtésekkel kapcsolatban, talán segíthetek, persze nem azokkal az ötletekkel, amit már szakemberek leírtak, nyilván azok a problémák rendre jelentkeznek, van azonban egy alapvető hiba, ami nem a cirkók hibája!!!!!!
    A vezetékes gáz, rendelkezik egy kis vízzel, ami csökkenti a gáz teljesítményét, bélelni kell a kéményt miatta, egyébként nem zavaró! Vannak azonban olyan kazánok, amik a levegőt
    kívülről szívják, dupla kéményen keresztül, sajnos a levegőnek is van páratartalma, így már láthatóan sárgul a láng, csökken a kazán hatásfoka, még nem feltűnő a magasabb fogyasztás!!!.
    Van azonban a kondenzációs kazán, ami felmelegíti, majd lecsapatja ezt a vizet, némi energiát visszanyer(?) A tulaj így ebből sem lát sokat, legfeljebb elhiszi a csodát!
    Van egy sokkal lényegesebb probléma, a köd megjelenésével, mert akinek dupla kéménye van, már a ködöt is beszívja, ezzel már csak úgy tudnak megküzdeni a kazánok, hogy ezt a levegőt az eresz alól vezetik be!!!!
    Ne örüljünk, mert aki már eddig eljutott, van egy olyan probléma is, ha hideg levegőt szív a turbó, ez is csökkenti a hatásfokot!!!!
    Ha hozzávesszük, hogy a gáz égéséhez, sok levegőre van szükség, épp, hogy lehet vele fűteni, de drágán!!!!!! A környezet szennyezése sem elhanyagolható!!!!
    Szenes TISZTA FŰTÉS esetén, minimális a levegő igénye, így a hatásfoka lényegesen magasabb, túl sok munkával sem jár, az örökös takarítást meg lehet spórolni, cserébe kellemes folyamatos meleget ad, még csak felügyelni sem kell rá!!!!
    Akik a fát vagy a szenet égetik el, FŰTÉS CÍMÉN, növelik a primer levegő mennyiségét
    és nyitogatják a kazánok vagy kályhák ajtajait, után rakás miatt, Ők sem járnak jobban!!!
    Jön a hideg, a fűtések szezonja, az idén még csodálkozhatunk, ha sok tüzelő fogy, de
    lehet csak én vagyok ilyen kukacos, hogy JÖVŐRE is tél lesz!!!!!

  21. Bereczk János

    Alig pár hónapja írtam az iskolákban folyó fűtés szerelésről, Talán már a nagykátai iskola
    bizonyítja, nincs minden rendben!!!!
    Az okot még természetesen nem lehet tudni, de, hogy megelőzésre senki sem figyel oda, bár én már régebben azt is írtam, nem csak az épületen belül kell jelezni a CO veszélyére,
    hanem célszerű lenne füstjelzőt szerelni a tetőtérbe is, mert a láng nem azonnal csap fel, addig lehetne hívni a tűzoltókat, amíg nem nagy a baj!!!!!!
    Tisztába vagyok vele, semmi közöm hozzá, de már azon is elmélkedtem valamikor, a biztosítók miért nem a megelőzésre fizetnek pár száz forintot, mint a több százezres kárért?

    Bevallom, 2021-04-02 PPali tanácsán most újra elgondolkozom, de én olyan helyen voltam sokáig, ahol a VÍZ és az ÁRAM volt a főszereplő, a kollégákat mindég figyelmeztetni kellett erre az apróságra, valamint erdőben voltunk, ami háromszor gyulladt ki, hol ilyen, hol olyan probléma miatt, aztán kiderült ezért is én felelek, mint főgépész!!!!! Aztán ellenőriztük, ha nagy meleg volt, a kolléga éppen beért, nincs baj, akkor jött a mezőőr, ég az erdő vége!!!!

    Egy magánházban, egy egyszerű riasztó is segíthet, amikor még csak alakul a tűz,
    általában a kémény mellett!!! Tényleg felesleges írogatni, mert azokhoz nem jut el, akik
    nem olvassák, nem olvashatják, anyagi helyzetük miatt és milyen csapás amikor minden odavész!!!!!

    Váltottam!!! Úgy éreztem, az időm eltöltésére van más mód is, vettem egy „rossz” varrógépet, nem mozdult semmije, az asszony éppen azon törte a fejét, kirúg vele együtt!!! Azzal nyugtattam, „ha nem forog, nem is kopik!” Aztán 10 perc múlva vittem egy rongyot, tele varrva! Nem hallottam, hogy zörögne!!! Mert nem zörög, de szerencsére hiányzik az egyenes varrás talpa, mégis van mit tenni, igaz a vasat reszelem a szőnyegpadlós szobában, ez sem nyerte el tetszését, hiába mondtam mágnessel összeszedem, a porszívót kellett zúgatnom egy fél óráig!!!!
    Aztán kiderült, a cérnát a tűbe kell dugni, a szemem rossz, a kezem remeg, már aznap este felkértem egy versenyre, ki fűzi be hamarabb a cérnát, nyertem!!!! rögtön leírtam
    a megoldást, egy papírra bejelöltem a lyuk közepét, aztán vékony lemezzel csináltam
    egy kis csatornát, ezt odatartottam és már bent is volt a cérna!!!!!!!

    Miért írtam ezt le, hogy ne szenvedjenek mások, csak az a baj ezt éppen annak tudtam leírni,, mert ott lehetett hozzászólni, aki éppen ilyen automatika árusításával foglakozik, természetes, hogy nem foglalkozik vele!!!!!!!

    Van egy motor találmányom (www.fdrm@webnode.hu) 3kg, 10 henger, 80LE, 50 éve
    az sem érdekelt senkit, aztán már megírtam hogy az akku nem benzintank, egy liter benzinnel még le lehet szállni, de félig töltött aksival már nem biztos! Pécsen két berepülő pilóta halt meg!!!!!!!

    Aztán 45 éves lehettem amikor levizsgáztam villanyszerelésből: Így történt!!! Éppen véget ért a tanfolyam, behívtak vizsgázni: TÉTEL: nullával egyesített védelem? Nagy
    ‘baromság’, nulla szakadás esetén, FÁZIS kerül a védelemre! Már mehettem is ki, majd félóra múlva jött a válasz: Gratulálok neked meg van a vizsga, nekünk öt évre a munka!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük