Vastag hőszigetelés előnyei

Minél vastagabb a hőszigetelés annál kevesebbet kell fizetni télen a fűtésért. Egy persze csak egy bizonyos vastagságig érvényes. Bizonyos vastagságon túl nem érdemes növelni a szigetelés vastagságát, mert a vastagság növelésével elérhető megtakarítás kisebb lesz a szigetelőanyag árának növekedéséhez képest.

Ez a gazdaságtalansági határ azonban nem a ma általánosan használatos hőszigetelési vastagságoknál van. Ezért, ha családi háza utólagos szigetelésén gondolkodik, akkor bátran növelheti azt a tervezett vastagságot, amire most gondol. Joggal kérdezi meg ezek után:

  • Milyen legyen az utólagos hőszigetelés vastagsága?

Milyen vastag legyen a szigetelés?

vastag hőszigetelés

Milyen vastag legyen a hőszigetelés?

Nem titok, hogy minél magasabb a fűtésre használt energiának az ára, annál érdemesebb vastagabb szigetelést felrakni a homlokzati falra, padlásra vagy éppen a padlóra.

  • Persze az egyes hőszigetelésre használt anyagok (kőzetgyapot, üveggyapot, hagyományos hungarocell, grafitos hungarocell, poliuretán) hőszigetelő képessége között is jelentős különbségek vannak.
  • Másrészt pedig az egyes szigetelő anyagokon belül is jelentős eltérések vannak a jó minőségű és a kevésbé jó minőségű márkák között.
  • Emellett pedig az egyes gyártók többféle termékének a hőszigetelő képessége között is eltérések vannak az anyagok testsűrűségétől, gyártási technológiájától függően.

Utólagos hőszigetelésen gondolkodó ember legyen a talpán, aki a bőség zavarával küszködve jól tud dönteni, és tökéletesen választ a szigetelő anyagok között.

Nem is kell azonban elvesznie a részletekben, mert többféle szigetelés is megfelelő lehet, ha szem előtt tartja az Önök számára legfontosabb szempontot, és figyel a szakszerű kivitelezés melletti megfelelő vastagság homlokzatra, padlásfödémre való felrakására.

A homlokzati falra mostanában, 2019-ben általában 10 cm vastagságú utólagos szigetelések kerülnek, míg a padlásfödémre alig kerül fel 20 cm-nél vastagabb utólagos szigetelés. Persze nem mindegy a szigetelésre kiválasztott szigetelő minősége és hőszigetelő képessége, azonban a minőségtől függetlenül is ezek a vastagságok sokszor nem biztosítják a családi házak megfelelő utólagos szigetelését.

Az energiaárak várható további emelkedésére számítva a homlokzati falakon az egyes szigetelők hőszigetelő képességétől függően akár 20 cm vagy még ennél is vastagabb szigetelést is érdemes kialakítani. A padlásfödém szigetelésére pedig 30 cm vagy ennél vastagabb szigetelést is érdemes beépíteni. Ez persze a homlokzati falak és födémek utólagos szigetelésére vonatkozik elsősorban.

Leierplan 44 ISO tégla

Leierplan 44 ISO tégla: kőzetgyapot betéttel töltött kiváló hőszigetelő képességű okostégla

Ugyanis a mai korszerű üregszerkezetű falazók, okos téglák és Ytong falazóelemek esetében akár külön hőszigetelés nélkül is jobb hőszigetelő képességű falszerkezet építhető, mint az utólagosan 20 cm vastag hőszigeteléssel burkolt régi építésű B30-as téglafalak.

  • Például a LeierPlan 44 cm széles ISO+ grafitos hungarocellel töltött téglákból épült fal 0,15 W/m2K vagy a Porotherm 44 cm-es Thermo Profi kőzetgyapottal töltött téglákból épült fal 0,14 W/m2K-s U, hőátbocsátási tényező értékét a B30-as téglákból épült falaknál 24-25 cm vastag hagyományos hungarocell szigeteléssel, vagy pedig 18-20 cm vastag grafitos hungarocellel lehet elérni.
  • Ezeknek az okostégláknak az ára persze jóval magasabb a béleletlen üreges tégláknál. Ezekre az üreges téglákra azonban még kiegészítő szigetelést kell rakni a falszerkezet megfelelő hőszigetelő képességének a biztosításához. A teljes falszerkezet elkészítésének együttes bekerülési költsége a szigetelőanyag megvásárlásával és falra helyezésével már nem is tűnik olyan magasnak a szigetelőanyaggal töltött okostéglák ára.

Melyek a vastag hőszigetelés előnyei?

A régi építésű családi házak szigeteletlen homlokzati falai olyan, drágán működtetett utcát fűtő hősugárzók, amelyeknek a téli működtetése igencsak leapasztja a családi kasszát.

  • Mennyi pénzbe kerül Önöknek telente az utca fűtése?
  • És ez még csak a homlokzati fali hősugárzó működtetése. Mennyibe kerül még a padlásfödémben üzemelő hősugárzó működtetése?

Nem véletlen, hogy a homlokzati fal utólagos szigetelésénél a 10 cm feletti, a padlásfödémnél pedig a 20 cm feletti vastagságnak van igazán értelme a jelenlegi és még inkább a várható energiaárak mellett.

Az utólagos hőszigetelés plusz vastagsága 2-5 év alatt megtérül a fűtési költségek csökkentésében

Az is könnyen belátható, hogy az utólagos hőszigetelésnél a felhasznált színező és alapozó vakolat, a szigetelő ragasztóanyaga, az üvegszövetháló, a ragasztó, az állványozás és a kivitelezés munkadíja a hőszigetelés vastagságától független. Ezek állandó költségek. Egyedül a hőszigetelésre használt szigetelő anyag vastagsága a változó tényező. Ezért mit gondol?

  • Érdemes minél vastagabb szigetelővel minél többet megtakarítani, ha az utólagos szigetelés többi költsége úgyis szinte állandó, és független a szigetelő vastagságától?

A homlokzati falnál a 20 cm körüli plusz hőszigetelési vastagság, valamint a padlásfödémnél a 30 cm körüli plusz vastagság néhány (2-5) év alatt megtérül. Ezt követően pedig még évtizedeken át kell majd kevesebbet fizetni havonta a fűtésért.

  • Mit gondol?
  • Ezek után megéri a homlokzatot 20 cm, a padlásfödémet pedig 30 cm vastagon szigetelni?

Vastag hőszigeteléssel kellemesebb lesz a klíma családi házában

Ezt könnyű belátni, ugyanis a homlokzati falak külső hőszigetelésével a külső falak kívülről szigetelt természetes hőtárolóként működnek, és ezért a falak belső oldali hőmérséklete jóval magasabb lesz, mint szigetelés nélkül.

  • Minél vastagabb a hőtároló falak külső oldali szigetelése, annál magasabb lesz a falak belső oldali hőmérséklete, és annál komfortosabb lesz a klíma a lakásban télen.

Az sem mellékes megemlíteni, hogy a melegebb falaknál sokkal kisebb, illetve meg is szűnik a párakicsapódás, a nedvesedés veszélye, ezért a penészedés, gombásodás sem veszélyeztetni az utólagosan vastagon szigetelt falszerkezeteket.

  • Nemcsak kellemesebb lesz a levegő a lakásban, hanem még a légúti betegségekre érzékeny családtagok légútjait sem fogja irritálni a levegőben nem terjengő, szálló penészgombák spórái.
  • Megfelelő hőszigetelés nélkül a párakicsapódás, nedvesedés, penészedés, gombásodás veszélyét csak a fűtés magasabbra csavarásával tudná csökkenteni drága pénzen.
  • Hőszigeteletlen családi háza tehát nemcsak a családi kasszából húzkodja ki a tízezer forintokat, hanem még családtagjai érzékeny légútjait sem kíméli.
    Kell a penész, kell ez Önöknek?

A vastag hőszigetelés a nyári klimatizálás költségeit is lecsökkenti

A vastag hőszigetelés nyáron a lakásban tartja a drága pénzen vett meleget. Ezzel szemben nyáron pedig a falakon kívül tartja a kinti perzselő kánikulát. Ez praktikusan úgy működik, hogy egy kellő vastagságú hőszigeteléssel órákkal később fog felmelegedni annyira a lakás belső hőmérséklete, hogy be kelljen indítani a klímát. Ezekben az órákban pedig nem kell működtetni a klímát, ami tiszta megtakarítást jelent a nyári áramszámlában.

Egy kellően vastag homlokzati és padlásfödém, illetve tetőtéri szigeteléssel a késő esti és a kora reggeli, hajnali kétszeri szellőztetéssel a levegő cseréjét meg tudja oldani, és emellett még olcsón tudja biztosítani a lakás kellemes hőmérsékletét is.

Nem titok az, hogy 20 cm feletti homlokzati utólagos szigeteléssel és 30 cm feletti padlásfödém szigeteléssel állandóan 6-8 fokkal hűvösebb lehet a lakásban egész nyáron az utólagos hőszigetelés nélküli állapothoz képest.

  • Szeretné az áramszámla növelése nélkül légkondícionálni a lakását?

Tudta, hogy télen a lakás hőmérsékletének egy fokkal történő növelése harmadannyiba kerül, mint nyáron a levegő egy fokkal való hűtése?

  • Vagy másképp: Tudta, hogy nyáron a lakás levegőjének egy fokkal való lehűtése háromszor annyiba kerül, mint télen a hőmérséklet egy fokkal való növelése?

Ha pedig már ezt tudja, akkor azt is tudja, hogy a nyári kánikula miatti légkondícionálás utólagos hőszigeteléssel való kiváltása háromszor hamarabb térül meg, mint télen a fűtési költség csökkentése.

  • Ezek után újra megkérdezem.
  • Szeretné az áramszámla növelése nélkül háromszor gyorsabb megtérüléssel légkondícionálni a lakását?
hogyan válasszon hőszigetelő rendszert

Hogyan válasszon hőszigetelő rendszert a homlokzatra? Kattintson a képre választást segítő kérdőívéért!

Ha még nem választott hőszigetelő rendszert a homlokzatra, akkor a Hogyan válassza ki homlokzati hőszigetelő rendszerét kérdéssor segíteni fog a választásban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük