Védekezne a zajok ellen?

Tudta azt, hogy akkor a legeredményesebb a zaj csökkentése, ha a zajforrás felől csinálja? Szeretné tudni, hogy a gipszkarton fal hangszigetelése során mit is jelent ez?

Épületeink hőszigetelésére az egyre vastagabban fogó ceruzával írt fűtésszámlák meggyőző késztetést adnak. Mi a helyzet azonban a hangszigeteléssel? Ezzel is ilyen jól állunk?

  • Nem igazán. Az akusztikailag tökéletes hangszigeteléshez megfelelő rétegrendben kellene beépíteni a szükséges anyagokat. Nem titok, hogy ez a megfelelő rétegrend nagyon gyakran nem történik meg. A spórolás nagy úr, és ott igyekszünk lecsípni a költségekből, ahol a legkevésbé fájónak érezzük. A hangszigetelés bizony a lakásépítés mostohagyereke.

Családi házában a lég- és lépéshangokkal szemben kell védekeznie. A léghang háromféle lehet:

  • saját magunk által keltett,
  • a szomszédoktól a falon áthalló, és a
  • kívülről beszűrődő kültéri zajok.

A lépés és kopogó hangokat a felettünk lévő szinten lakók járása, a háztartási gépek zaja, vagy a kültéri zajok okozta épület rezgések okozzák.

Mi jelenti a hangszigetelés legnagyobb nehézségét?

  • Leginkább az, hogy univerzális hangszigetelő anyag nincs. Nincs olyan hangszigetelő, amely mindezeket a hangokat és zajokat egyszerre eredményesen csökkentené.
  • Hangfogásra általános recept tehát nincs, de azért ennyire nem kétségbeejtő a helyzet, mert van megoldás szinte minden helyzetre, csakhogy ezekre a helyzetekre, nem egyetlen hangszigetelő anyagot, hanem különböző anyagok megfelelő vastagságban használt kellő rétegrendjét kell használni.
  • A hangelnyelő anyagok önmagukban kifejezetten kiábrándítóan szerepelnek. Megfelelő rétegrendben adagolva azonban azonnal képesek magukra találni, és bizonyos decibelhatárok között bármilyen zajjal képesek megbirkózni. A gond csak annyi, hogy különböző fajta zajoknál az alkalmazandó anyagok és rétegrendek különbözők.

Tipikus példái ennek a lakások közötti áthallásokból adódó hangzavarok, és az ezekből származó idegzavarok. Több gond is van, amit kezelni kell, és ez nem könnyű:

  • A falakban a hangok meglehetősen jól terjednek, nehéz útjukat állni.
  • Ráadásul még nem fejlesztettek ki olyan hangszigetelőt, ami az átszűrődő zajok teljes frekvenciáját azonos mértékben elnyelné, és csillapítaná. A rossz hír az, hogy a közeljövőben sem várható ilyen univerzális hangszigetelő anyagnak a kifejlesztése. Maradnak az egyedi megoldások és a kellő rétegrendek.

Milyen hangszigetelésre van szüksége?

gipszkarton fal hangszigetelése

Isover üveggyapot gipszkarton fala hangszigetelésére

Ez attól függ, hogy milyen hangok átszűrődését szeretné megakadályozni?

  • Néha elég az is, ha az általában 10-16 milliméteres belső burkolóanyagok hangszigetelő hatását a rétegek többszörözésével fokozza. Ilyen burkolólapok lehetnek pl. natúr kivitelű lemezek is.
  • Még hatásosabbak lehetnek az előtétfalakba beépített kőzetgyapot és üveggyapot szigetelések, amelyre fedőrétegként kétrétegű gipszkarton kerül. A kőzetgyapot és üveggyapot egyes fajtái nemcsak jó hő, hanem kifejezetten jó hangszigetelők is. Erre az előtétfalra kerül a zajforrás oldaláról a hangszigetelő lapok megfelelő kombinációja.
  • A hangszigetelés a hangszigetelő lapok közötti ragasztóanyaggal is növelhető.
  • Az előtétfalaknál kerülni kell az anyagok érintkezését. Ebből kiindulva nemcsak a falak, hanem a mennyezetek és a padlók közötti rések kitöltésére is hangszigetelő anyagokat kell beilleszteni a hanggátlás fokozására.

Milyen szigetelőt fog használni gipszkarton fala hangszigetelésére?

Egy gondolat ezen: “Védekezne a zajok ellen?

  1. Veronika

    Nagyon jókor jött ez a bejegyzés! Az egyik barátnőm most költözik egy új házba, és gondok adódtak a nappali szigetelésénél. Mindenképp meg fogom neki mutatni ezt a cikket! Az új házba új bútorok is kellettek, viszont talált egy helyet, ahol szuper kanapékat lehet kapni! Így azzal már nincs gond, csakhát a szigetelés még a bútor előtt kellene 🙂 Aki kiváncsi: http://www.riodesign.hu/ada-tom-tailor-ulogarnitura-kanape/ada-6279-wembley-ulogarnitura-pihenokanapeval

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük