37
éve
Építőanyag kedvező áron
Építsen velünk! Számíthat ránk...
Építőanyag kereső
Termékeink

Grafit Reflex
Minőségi lakások Ürömön

Építőanyag kereskedelem 2013

Az építőanyag kereskedelem helyzetét az építőipari termelés és a lakásépítés alakulása határozza meg elsősorban.

Építőipari termelés

Az építőipari termelés 2012-ben már a hetedik egymást követő évben csökkent. Az építőipar kibocsátásának volumene már a 1999-es és 2000-es évek szintjére esett vissza.

  • Mindkét építményfőcsoport - Épületek építése, Egyéb építmények (utak, vasutak, vezetékek) építése) - kibocsátása jelentősen visszaesett nemcsak volumenben, hanem még termelési értékben is. A Központi Statisztikai Hivatal adatai egyértelműen mutatják ezt.
  • Az építőanyag kereskedők helyzetét közvetlenül rontja, és szinte ellehetetleníti a lakossági építkezések, az egylakásos épületek és a lakóépületek építésének a drasztikus visszaesése.

Az építőipari cégek többsége a megrendelések hiánya és a megrendelők fizetésképtelensége miatt rendkívül nehéz helyzetben van. Elsősorban elbocsátásokkal próbálnak úrrá lenni a helyzeten, de sok építőipari cégen ez sem segít. A cégek napirenden lévő megszűnése mellett sok még működő építőipari vállalkozást is fenyeget a megszűnés veszélye.

  • 2012 negyedik negyedévében eddig még soha nem látott mértékben szűntek meg az építőipari vállalkozások. Ebben a negyedévben 1677 építőipari vállalkozás megszűnését közölték a cégbíróságok. Az építőipari cégek 2,3%-a zárt be ebben a három hónapban. Ha ez a tendencia megmarad, akkor egy év alatt az építőiparban a cégek 10%-a szűnhet meg.

Új lakásépítés

A lakásépítések számának folyamatos csökkenése már ötödik éve tart. 2008-ban még csak 84 új lakással épült kevesebb, mint 2007-ben, de 2010-ben és 2011-ben már az előző évhez viszonyítva is drasztikusan visszaesett a lakásépítések száma. Nézze meg a pontos adatokat!

  • A drasztikus visszaesésen túl megfigyelhető az adatokból, hogy az újlakás építésen belül egyre alacsonyabb a vállalkozások által épített értékesítésre szánt lakások aránya. 2008-ban még 17.014 lakást építettek a vállalkozások, 2012-ben már csak 3.218-at.
  • Ezzel összefüggésben viszont megnőtt a családi házakban épült és nagyobb alapterületű lakások aránya.

Jellemző, hogy 2008-ig a kiadott építési engedélyek száma mindig nagymértékben meghaladta a használatba vett lakások számát.

  • Ez a tendencia azonban 2009-ben megfordult. 2009-ben és 10-ben a kiadott építési engedélyek száma elmaradt a befejezett lakások számától (mintegy 3500-zal). A két mutató értéke 2011-re közel azonos szintre esett vissza, és ez jellemzi a 2012. évi adatokat is.

Építőanyag kereskedelem 2013-ban

Az építőanyag kereskedelem gyakorlatilag haldoklik, a még működő kereskedők többsége a túlélésért küzd.

  • Ebben a küzdelemben a felújítások tartják életben őket.
  • A korábban több alkalmazottat foglalkoztató, jól működő kereskedésekben az alkalmazottak száma a felére esett vissza. Jellemző, hogy a családi vállalkozásokban ma már csak a családtagok dolgoznak.

A túlélésért folytatott versenyben a kereskedők többsége már nem tudja vállalni a készletezés finanszírozását, ez a feladat a gyártókra hárul. Kényszerhelyzetben a fizetési morál is romlik. Sok kereskedő nem tudja teljesíteni fizetési kötelezettségeit a határidőre.

A túlélésért folytatott verseny másik következményeként a kereskedésekben megszaporodott a gyenge minőségű építőanyagok mennyisége. Az üveggyapotnál már a 80%-ot is eléri a külföldről behozott termékek aránya. Ezek a termékek sokszor a kétharmadát sem teljesítik a hazai szabványban előírt teljesítménynek, de ki ellenőrzi ezt a mostani helyzetben.

Mi történt a gazdaságban?

A 2008-ban a nemzetközi gazdasági válság az ingatlanpiac túlfűtöttsége miatt robbant ki, és továbbgyűrűzött a gazdaságban. A pénzpiacok összeomlása után nemcsak a bankok szigorították meg drasztikusan a hitelezési kondícióikat, hanem az emberek is alaposan átértékelték fogyasztói szokásaikat. Drasztikusan csökkentették kiadásaikat.

Ez a megváltozott fogyasztói magatartás a reálgazdaságban is hamarosan éreztette a hatását.

  • Az alapvető fogyasztási cikkek kereslete meglehetősen rugalmatlan, de még ezeknél a termékeknél is eltolódott a kereslet az olcsóbb termékek felé.
  • A beruházásokat, a hosszú távú befektetéseket azonban jelentősen visszafogták a vállalkozások és az emberek. Ez a legmarkánsabban az építőipar teljesítményének a visszaeséséhez vezetett. 2011-ben a 6 évvel ezelőtti, 2005-ös szint 65%-ára esett vissza az építőipar kibocsátása. Azonban még ezt az adatot is az állami megrendelések (út- és vasútépítés) teszik valamennyire elviselhetővé, mert a vállalati megrendelések szinte eltűntek, a magánerős építkezések pedig drasztikusan visszaestek. A piaci lakásépítések száma is drasztikusan visszaesett, mert csak Budapesten is több ezerre tehető az eladatlan új lakások száma. Az OTP jelzálogbank adatai alapján 2009-ben 3.800 eladatlan új lakás volt a fővárosban. Ez az adat 2012 elejére 3.100-ra csökkent.