Térelválasztó megoldások otthonában. Milyen lehetőségei vannak?

A tér elválasztásával alakítaná át otthonát? Térelválasztó megoldásokkal nemcsak kényelmesebbé teheti otthonában megváltozott életét, hanem még berendezési tárgyait is elkülönítheti egymástól.

Ha megváltozott az életük, és már nem praktikus a lakás megosztása, akkor utólagosan egy térelválasztó fal gipszkartonból a legkézenfekvőbb megoldás a lakás átalakítására. Lehet azonban, hogy a praktikus gipszkarton válaszfal már talán első hallásra is sablonos megoldásnak tűnik?

Ha kreatív megoldásokon töri a fejét, akkor Önnek írtuk ezt a cikket. A gipszkarton válaszfalon kívül térelválasztó ötletek sokaságából választhat még.

Válasszon bátran. Melyik megoldás felel meg a legjobban céljának?

12-es Porotherm válaszfaltégla

Porotherm válaszfaltégla 12-es téglafal építéséhez. Vagy 10 cm-es válaszfal téglát keres?

Új otthonuk építésekor a lakótér megosztására a téglából vagy más falazóanyagból épített válaszfalak szolgáltak. Mostanra azonban már belakták otthonukat, és kiderültek olyan apróbb dolgok, amelyekre otthonuk felépítésekor még nem is gondoltak.

Vagy nem is annyira apróbb dolgok, hisz bővült a család, felnőttek a gyerekek, vagy más lett a munkája, és ehhez otthoni dolgozószobára lehet szüksége. Bárhogyan is alakult az életük az elmúlt években, most ott tartanak, hogy otthonuk bizony megérett az átalakításra.

Lehet, hogy az életükben nem volt változás, hanem inkább az ízlése alakult át az elmúlt években. Azt mindig is tudta, hogy a nagy egyforma területek annyira unalmasak. A lakásban is unalmas lehet a már annyira megszokott, hatalmas egysíkú nappali. Szeretné izgalmasabbá tenni, átalakítani? Azon gondolkodik, hogy hogyan oszthatja meg a teret otthonában?

A különféle funkciók kis szigeteket alkotnak a lakásban, és térben is elkülönülnek egymástól. Az már más kérdés, hogy mennyire vannak ezek a funkciók tudatosan kialakítva, és térbelileg is elkülönítve egymástól.

Nem kell mindenhova válaszfal. A térelválasztásra a falakon kívül is számtalan megoldás van, és ezek közül lehet egyet kiválasztani. Lehetőleg a céljának megfelelő legalkalmasabbat, amelyet anyagilag sem olyan nehéz megfinanszírozni.

Térelválasztó fal gipszkartonból

Azért mégis a térelválasztó fal a megoldás több esetben is.

gipszkarton válaszfal építés

A válaszfal építése gipszkartonból gyorsan halad, és nagyobb kosszal sem jár a lakásban

Ha két kamaszodó gyereke egyre gyakrabban megy egymás agyára, és emiatt már az Ön vérnyomása is túl gyakran mászik fel az elviselhetőség határa felé, akkor a családi béke megőrzéséért gipszkarton válaszfalat érdemes felhúzni közéjük. Ha már többször is ölre mentek egymással, mert egyre öntudatosabb egójuk egyre kevésbé bírja elviselni a másikat, akkor nincs értelme tovább várni a két saját zug kialakításával. A testvéri szeretet megőrzésére a legjobb megoldás ilyenkor egy válaszfal gipszkartonból.

nappali átalakítása

A nappaliját szeretné átalakítani?

Az is lehet persze, hogy a gyerekeknek megvan már a saját zuguk, de Önnek változott meg a munkája. Ha egyre többször fordul elő, hogy otthonukban fogadja az ügyfeleit, akkor erre is megfelelő helyre van szüksége. Főleg akkor, ha ez a jövőben egyre gyakrabban elő fog fordulni.

Milyen a lakásuk elrendezése? Ha megoldható, akkor a legjobb megoldás ilyenkor is egy külön dolgozószoba kialakítása. Ezzel a munkáját is elkülönítheti családi életüktől.

Ha egy válaszfallal elkülönített dolgozószoba kialakítására nincs lehetőség a lakásban, akkor térelválasztó paravánnal is elkülöníthet egy sarkot a nappaliból.

Ha nem fogad otthonában ügyfeleket, de szeretne egy külön területet, ahol csak a munkájával foglalkozhat, akkor a paraván helyett, mellett térelválasztó polcokkal is elkülönítheti ezt a területet. A polcokon elférnek majd a könyvei is, és mindig kéznél lesznek bármikor szüksége van rájuk. Könnyen megtalálja majd bármelyiket. Megszűnik majd az időrabló keresgélésekre elpazarolt ideje.

Térelválasztás eltérő burkolatokkal

Ha nem szeretné fallal is megosztani a teret, akkor a burkolat váltásának is lehet térhatároló szerepe. Gyakran használt lehetőség a burkolatokkal való térelválasztás például a közös légtérben lévő konyha, ebédlő és nappali megosztásában. Ennek nemcsak esztétikai, hanem praktikus okai is vannak.

  • konyha és étkező

    A konyha és étkező kialakítása

    A könnyebb takaríthatóság érdekében a konyhában érdemes kerámia vagy természetes kő burkolatot lerakni.

  • A nappaliban pedig a hideg kőburkolat helyett már célszerűbb a fából készült burkolat, például a parketta lefektetése. A nappaliban már nem kell tartani a főzésből, sütésből származó szennyeződésekből, viszont mezitláb vagy pedig egy zokniban sokkal kellemesebb a parkettaburkolat a nappaliban.
  • Az étkező ebből a szempontból átmeneti állapotot jelent. Praktikus szempontokat szem előtt tartva ennek a burkolata készülhet kerámiából vagy kőből is, mert az étkezéskor lehulló ételeket sokkal könnyebb a kőburkolatról feltakarítani. Gondolkodhat azonban úgy is, hogy az érkezőben már csak a tálalásra és az érkezésre kerül sor, és ha már nincs kisgyerek a családban, akkor tudnak vigyázni a burkolatra.

A főzés közben kicsapódó gőzök, és az előkészítéshez szükséges tisztítás és mosás szükségszerűen több-kevesebb kosszal jár. A konyhában nem lenne kifejezetten praktikus a nehezen tisztán tartható parketta.

leier granite burkolat

Leier Granite fehér térkő burkolat

A nappaliban viszont már felettébb hidegnek érezné a kerámia vagy kőburkolat egyébként könnyen tisztán tartható felületét. Erre a legkézenfekvőbb megoldás, hogy a nappaliban parkettával burkolja a padlót, miközben a konyhában kerámia vagy kőburkolat van.

A konyha és a nappali közötti területen fogja elhelyezni az étkezőt. Az étkező burkolata lehet a konyhához hasonló kőburkolat vagy pedig már a nappalihoz hasonló faburkolat is egyéni ízléstől függően. Arra érdemes figyelnie, hogy az összetartozó berendezési tárgyak és bútorok alatt egységes legyen a burkolat is, mert a burkolattal fogja össze az adott területet, és választja el a többitől.

Célszerű az eltérő burkolatokat nemcsak anyagában, hanem színében is eltérőre kialakítani, mert a színek különbözősége is egy elhatároló elem lehet.

Amikor falakkal is le vannak határolva az eltérő helyiségek, akkor egyértelmű a burkolatok kialakítása. Amikor azonban a közös légtér egyetlen nagy lehatárolás nélküli területet jelent, akkor már más a helyzet.

Közös térben az eltérő burkolatok kialakításánál mindenképp figyeljen oda, hogy a burkolatok a bútorok elhelyezését is kijelölik, és az összetartozó berendezési tárgyak alá azonos burkolat kerüljön. Nem néz ki jól, ha az ebédlőasztal egyik oldalán a konyha kőburkolata, a másikon pedig a nappali parketta vagy laminált padló burkolata található.

Ha a burkolatokkal határolja le a teret, akkor már az aljzatbetonozáskor tudnia kell az egyes burkolatok konkrét helyét. Ez azért nagyon fontos, mert a burkolatok végső magasságának kell egy szintben lennie, és ez adott esetben az aljzatbeton eltérő magasságát is igényelheti.

Azzal is számoljon, hogy a fából készült burkolatok melegben jobban tágulnak, mint a kőburkolat vagy a kerámia, ezért a parketta lerakásánál ezzel minden irányban számolnia kell, de emellett még a burkolatok találkozásánál is figyeljen oda erre.

A szinteltolás még markánsabb elhatárolást ad

Egy helyiségen belül is használhatja a szinteltolást. A szinteltolás az aljzat kialakítását is befolyásolja, ezért utólagosan betonozással már nem biztos, hogy meg tudja oldani, hisz ez már az épület statikáját is érintheti, a födémnek plusz terhelést jelentene. Ezért utólagosan a betonozás helyett fából vagy pedig fémből készült dobogót alkalmazhat egyes területek szintjének megemelésére.

Egy lépcsőfeljáróval utólagosan kiépített dobogó nemcsak a kiemelt terület szintjének a megemelését jelenti, hanem a dobogó belseje is kínál lehetőségeket, például tárolási lehetőség kialakítására. A dobogóban kialakított tároló egyfajta padlóra fektetett beépített szekrény lehet.

Vízszintes térhatároló a galéria is

Sokkal gyakrabban találkozhatunk vele a lakások átalakításakor, még akkor is ha kialakításához az átlagosnál jóval nagyobb belmagasságra van szükség.

A galéria lényege, hogy alatta is tudjon közlekedni és rajta is. Ezért szükséges a megfelelő belmagasság. 4 méternél kisebb belmagasságnál nem érdemes galéria kialakításán gondolkodni.

A galéria építéséhez stabil rögzítésre van szükség. A legcélszerűbb a falba behelyezett rögzítés, és ha nem faltól falig ér a galéria, vagy pedig nagy a fesztávolság, akkor tartóoszlopokra is szükség van. A galériát meg tudja építeni fából vagy fémből is. A felhasznált anyagot alapvetően a helyiség stílusától és már meglévő berendezési tárgyaitól függően érdemes kiválasztani.

A térelválasztás más lehetőségei is várnak Önre

Térelválasztók nemcsak fixen épített falak lehetnek. Nem kell ilyen végleges megoldásokban gondolkodni. Használhat mobil szerkezeteket vagy pedig optikai térhatárolókat is.

Térelválasztó függöny, paraván

térelválasztó függöny

Hálószoba leválasztása függönnyel

A függönyök is remekül használhatók térelválasztásra. Szalagfüggöny vagy spagetti függöny segítségével is lehatárolhatja a helyiség egyes területeit. A stabil falakhoz képest ezek a függönyök kevésbé zárt lehatárolást jelentenek, és az átszűrődő hangok kivételével teljes intimitást biztosítanak a lehatárolt területen.

A függönyök helyett eltolható paravánt is használhat a terek elválasztására. Ezt a paravánt fából, rattanból vagy például kovácsoltvasból is készíttetheti.

Ezeknek az ideiglenes megoldásoknak a legfőbb előnye, hogy bármikor visszaalakíthatja a nagyobb teret. Nem kell ennek az előnyeit ecsetelni akkor, amikor népes vendégsereg érkezik Önökhöz.

Térhatárolás a színekkel

Legegyszerűbb és legolcsóbb a színekkel történő helykijelölés. Az egyes helyiségekben az elkülönülő tereket és funkciókat jobban kiemelheti és lehatárolhatja, ha különböző színű falakat használ háttérként.

Vigyázzon arra, hogy ne legyen a fal egy merő minta és színkavalkád, és arra is érdemes még figyelni, hogy az egymás mellé kerülő színek harmóniában legyenek egymással. Lehet építeni persze a színek kontraszthatásaira is, de érdemes tudni, hogy hol legyen a határ.

Funkcióváltás a fényekkel és lámpákkal

fények és lámpák

Fények és lámpák a konyha és az étkező kialakításában

A színekkel való határoláshoz képest nem kerül többe a fényekkel történő funkcióváltás sem. Emellett egy tágas lakótérben még érdekes megoldás is lehet a lámpák fényével kijelölni a teret.

Ha gondosan megtervezte a helyiség egyes funkcióit, akkor válasszon olyan lámpatesteket az egyes területek megvilágításához, amelynek a fénye az adott teret világítja be, miközben a másik területtel való határán már éles kontrasztot mutat. Ehhez nemcsak a helyiség funkciót kell gondosan megtervezni, hanem a lámpák helyét, magasságát és fényerejét is körültekintően végig kell gondolni.

Az elkülönülő helyeket besugárzó világítás kialakításának egyik lehetséges módja az álmennyezeti világítás.

gipszkarton álmennyzet

Gipszkarton álmennyezet építése dekorációs célból. Önnek más célja van az átalakítással?

Ilyenkor a mennyezetről belógatott gipszkarton álmennyezet követi az alatta lévő egységes tér formáját, és az álmennyezetben elhelyezett fényforrásokkal világítja meg, illetve határolja be.
Az álmennyezet mérete lehet pontosan ugyanolyan mint az alatta lévő tér, de persze méretarányosan le is kicsinyítheti az álmennyezetet.

Az álmennyezetbe szerelt halogén és ledlámpák képesek sejtelmes fényükkel megváltoztatni az alatta lévő berendezési tárgyak érzékelt színét, és még a fények iránya is kiemelkedő fontosságú.

Fontos berendezési tárgyakat, például egy képet a falon, vagy a tér legfontosabb helyén lévő asztalt külön lámpa megvilágításával kiemelhet.

Milyen térelválasztó megoldáson gondolkodik lakása átalakításakor?

2 gondolatok ezen: “Térelválasztó megoldások otthonában. Milyen lehetőségei vannak?

  1. Igriczi Endréné

    Jó napot kívánok!
    Egy kb. 294 cm magas, és 190 cm. széles átlátszó macskahálóval készített nyitható, majd bontható paravánnal szeretnék leválasztani egy helyiséget.
    Nem régen költöztem vidékre, és a hozzám keveredett kiscicáknak szeretnék meleget biztosítani a téli hideg ellen.
    Mennyi időbe és forintba kerülne az elkészítése, a kiszállítása, és az esetleges beszerelése?
    Válaszát előre is köszönöm.

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Igriczi Endréné
      Sajnos nem tudok Önnek válaszolni, mert nincs gyakorlatunk ezeknek a térelválasztó paravánoknak a kivitelezésében.
      Azt javasolom, hogy egy helyi mesterembert kérdezzen meg arról, hogy mennyiért tudna Önnek készíteni egy olyan megoldást, ami megfelel a kiscicáknak is a téli hideg ellen.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük