Utólagos válaszfal építése családi házban

Ha házában egy nagyobb helyiségből két önálló helyiséget kell kialakítani, akkor válaszfal építésére van szüksége. Ha a válaszfal elkészítése után is lakható alapterületű marad a két helyiség, akkor már jöhet is a következő kérdés, hogy miből építse meg a válaszfalat?

A válaszfal megépítését megkönnyíti az is, hogy nincs szükség engedélyre a házon belüli átalakításhoz. A műszaki és biztonsági követelmények betartásával engedély nélkül megépíthető a válaszfal.

A válaszfal építését meghatározza az is, hogy milyen gyorsan kell felépíteni a falat. Ha van idő a válaszfal megépítésére, akkor építheti a falat téglából vagy Ytongból is. Igaz, hogy nagy felfordulással jár majd a válaszfal felépítése, viszont biztos lehet benne, hogy stabil, és jól hangszigetelő falat építhet fel néhány hét alatt. A fal felépítése a falazóhabarcs és a vakolóhabarcs tökéletes kiszáradása miatt húzódik el elsősorban ilyen hosszúra.

Ha viszont nagyon gyorsan fel kell húzni a válaszfalat, akkor érdemes gipszkartonból elkészíteni. Azért, mert gipszkartonnal akár 2-3 nap alatt is fel tudja húzni a válaszfalat. Ráadásul a gipszkartonozás sokkal kisebb kosszal és felfordulással jár majd a lakásban.

Válaszfal építése gipszkartonból

A gipszkartonból épített válaszfal a legtipikusabb választás. Azért, mert ezt lehet a leggyorsabban és a legkisebb felfordulással megépíteni. Könnyű súlya miatt alapra sincs szükség a gipszkarton fal megépítéséhez, és akár házilag is megépíthető a fal néhány nap alatt.

Persze érdemes végiggondolni azt, hogy hol legyen pontosan a fal, és milyen vastag legyen az elkészült válaszfal. Minél vastagabb lesz a fal, annál szélesebb, és jobban hangszigetelő betét rakható a falba.

rigips gipszkarton válaszfal

Gipszkarton válaszfal építése

A gipszkarton fal építéséhez választhat fából készült tartószerkezetet is. A legtöbbször azonban a jóval stabilabb tartást biztosító fémváz profilra kerülnek fel a gipszkarton lapok.

A gipszkarton fal megépítése előtt érdemes alaposan végiggondolni, hogy pontosan milyen falra van szüksége. A legfontosabb kérdés, hogy legyen-e ajtó a megépítendő válaszfalon, vagy pedig enélkül is biztosított az elkészülő 2 szobába való ki és bejárás lehetősége.

rigips activ'air gipszkarton

Rigips Activ’Air levegőtisztító gipszkarton otthona formaldehidmentes, tisztább levegőjéért. Kéri otthona tisztább levegőjét?

A gipszkarton fal építéséhez a profilokra a fal külső oldalára 12,5 cm vastag gipszkarton lapokat kell felcsavarozni. Minél vastagabb a fal, annál szélesebb lehet a falba rakott hangszigetelő kőzetgyapot vagy üveggyapot szigetelés. A vastagabb szigetelés pedig jobb hangszigetelést biztosít a két szoba között.

A gipszkarton fal helyét a mennyezeten kell kijelölni, majd fel lehet csavarozni tiplibe behajtott csavarokkal a mennyezetre a felső UW profilt. Ezután függővel tudja kijelölni a padlón a padlóra felerősített alsó UW profil helyét, és felcsavarozni az alsó profilt.

A két oldalfalra CW profilokat kell felcsavarozni, és ezek a CW profilok kerülnek beillesztésre az alsó és felső UW profilba. A 120 cm széles gipszkarton lapok felcsavarozásához a függőleges profilokat egymástól 60 cm-es távolságra érdemes felrakni a vízszintes CW profilokra.

A fal egyik oldalán egész lapok felcsavarozásával kell kezdeni a gipszkarton lapok felrakását. Az utolsó lapot pedig méretre kell vágni. Arra figyeljen, hogy a függőleges lapok 1-1,5 centivel rövidebbek legyenek a padlónál és a mennyezetnél is. A csavarokat a lapok szélétől másfél centire helyezze be, és egymástól körülbelül 25 cm-es távolságban csavarozza fel a lapokat a profilra. Érdemes a gipszkarton lapokat a fal mindkét oldalán 2 rétegben felrakni ez azt jelenti, hogy a második gipszkarton réteget 40-50 centis eltolással fogassa fel a falra. Igazából a második gipszkarton réteg felcsavarozásával lesz stabil a gipszkarton fal.

Ha ajtó is lesz a gipszkarton falon, akkor ennek a helyét ki kell hagyni a gipszkartonozásból. Az ajtó helyén az ajtó magasságának megfelelően berakott felső, vízszintes és a függőleges CW profilokból egy keretet kell kialakítani.

Ha az egyik oldali gipszkartonozás kész van, akkor a szükséges villanyvezetéket be tudja húzni a falba. Amint ez megvan, akkor behelyezheti a hangszigetelést biztosító üveggyapot vagy kőzetgyapot szigetelést a fal belsejébe.

A szigetelés berakása után a gipszkarton fal másik oldalfalát kell felcsavarozni az előzőhöz hasonló módon.

A gipszkarton lapok felrakása után a csavarfejeket és a lapok illeszkedését házagait ki kell hézagolni, majd az egész felületet lehet glettelni, majd a száradás után lehet csiszolni a falat. Ezután pedig következhet a tapétázás vagy a festés.

Válaszfal építése téglából

A téglából épített válaszfal stabil aljzatra építhető. Ez a stabil aljzat lehet az épület alapja, és a megfelelő teherbírással rendelkező födém is az emeleti szinten vagy a tetőtérben. A válaszfal alatt is húzódó betonalap mellett a betonalapra 2 stabil ponton felrakott e-gerenda is biztosíthatja a tégla válaszfal stabil alapját.

A stabil alapra a téglafalat az egymás feletti sorokban kötésbe berakott téglák falazóhabarccsal való falazásával lehet felépíteni. A téglából épített válaszfalat a válaszfal két oldalán lévő teherhordó falakhoz hozzá kell erősíteni. A válaszfalat kötéssel be lehet építeni a teherhordó falakba a két oldalán vagy pedig vashuzalokkal is a teherhordó falakhoz lehet rögzíteni. Mégpedig a vízszintes fugák habarcsrétegébe bevezetve, vagy pedig szegekkel való rögzítéssel.

porotherm 30 aku z hanggátló tégla

Porotherm 30 AKU Z hanggátló tégla 30 centis kiválóan hangszigetelő téglafal építéséhez. Ennél keskenyebb válaszfalat szeretne építeni?

A jó hangszigetelés érdekében a válaszfalat hanggátló téglából érdemes építeni. A válaszfalnak így sokkal jobb lesz a hangszigetelése. A hangszigetelő téglafalban a megfelelő hangszigetelést a téglák pórusossága és hangszigetelést biztosító üregkialakítása biztosítja. A téglán kívül részt vesz a válaszfal hangszigetelésében a fal két oldalára felhordott cementes mészvakolat is. A tégla válaszfalra felhordott vakolat elsimítása és tökéletes száradása után lehet festeni vagy tapétázni a válaszfalat.

Építhető a téglából készült válaszfal akár kisméretű téglából is. Az így elkészült válaszfalnak azonban kisebb lesz a hangszigetelése. Ha viszont ez nem jelent gondot, akkor felesleges megfizetni a hangszigetelő téglák magasabb árát.

Ytong válaszfal építése

Az Ytong válaszfalelemekből épített válaszfal 10, 12 és fél valamint 15 cm széles lehet. Az ásványi pórusbeton elemekből épített válaszfal stabil, hosszú távú, évtizedekre szóló megoldás lehet családi házában egy nagyobb helyiség két részletre való megosztására.

A pórusbeton válaszfalelemek könnyen megmunkálhatók, könnyen pontos méretre vághatók, ezért vágási veszteség nélkül, minimális hulladékkal építheti be a falba. Vékonyágyazású falazóhabarccsal hőhídmentes falazatot építhet, és jó hangszigetelést is biztosítanak a két helyiség között. Minél szélesebb az Ytong válaszfal, annál jobb lesz a hangszigetelése is. Ezért, ha fontos a válaszfal jó hangszigetelése, akkor érdemes 15 cm széles falat építeni.

A válaszfal falazása is könnyen halad, mert a pontos méretű és viszonylag könnyű súlyú válaszfalelemeket falazó habarcs felhasználásával építheti be a válaszfalba. A habarcs megszáradása után lehet vakolni a válaszfalat. Előbb alapvakolattal, majd pedig simítóvakolattal tökéletes simaságú falfelületet alakíthat ki a felhúzott Ytong válaszfalon.

E-gerenda válaszfal alapjának

Az Ytong válaszfal felépítéséhez beton alapra vagy betongerenda beépítésére, illetve megfelelő teherbírással rendelkező födémre van szükség. Utólagos válaszfal építéshez a betongerenda behelyezése lehet a praktikusan stabil megoldás. Illetve a megfelelő teherbírással rendelkező födémre kockázat nélkül felhúzható a válaszfal Ytongból.

A válaszfal helyének pontos kijelölése után a két szomszédos fal beton alapjára stabilan fel lehet helyezni az E-gerendát, illetve a födém biztos alapot biztosít a fal építésének. Ez stabil alapot fog adni a készülő válaszfalnak.

A falazáskor a stabilitás érdekében a válaszfalelemeket kötésben berakva a falba kell falazni. A falazáskor a készülő fal függőlegességére és a falazott sorok vízszintességére is figyelni kell. A fal stabilitása érdekében a két szomszédos falba be kell építeni az épülő válaszfalat. A válaszfal függőleges felhúzása, a válaszfalelemek kötésben való berakása, és a két szomszédos falba való rögzítése biztosítja az épülő Ytong válaszfal stabilitását.

Az Ytong válaszfalnál nemcsak stabil alapra van szükség, hanem a födémhez is rögzíteni kell a válaszfalat. Erre a purhabbal való hézagkitöltés is jó megoldás lehet. Ha ajtóra is szükség van a válaszfalnál, akkor az ajtót áthidaló beépítésével tudja stabilan beépíteni. A válaszfal áthidalót legalább 10-10 cm hosszan stabilan fel kell fektetni a falra.

Az Ytong válaszfal vakolásához mész-cement alapú vagy gipszes vakolóanyag használható.

A vakolat elsimítása után meg kell várni a teljes száradást, és utána érdemes átcsiszolni a felületet. Ezután pedig lehet majd festeni vagy tapétázni is a falat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük