Táblás vagy tekercses szigetelés legyen a tetőtérben?

Többször kérdezik, hogy táblás vagy tekercses szigetelés legyen a tetőtérben a szarufák között?

A tetőtér szigetelésnél valóban fontos kérdés lehet ez is. Nem mindegy, hogy tekercses vagy táblás kőzetgyapottal vagy üveggyapottal szigeteli a szarufák közét. Azonban messze nem a táblás vagy tekercses hőszigetelés kérdése a legfontosabb a szarufák közötti szigetelésnél.

Jóval fontosabb abban dönteni, hogy:

  • Milyen szigetelőanyagot válasszon a tetőtér szigetelésére?
  • Milyen legyen a kiválasztott szigetelőnek a hőszigetelő képessége, és milyen vastagságban legyen beépítve a szarufák közé?
  • Ha pedig nem elég a szarufák közötti vastagság, akkor milyen vastag kiegészítő szigetelés kerüljön a szarufák alá?
táblás vagy tekercses szigetelés

Táblás vagy tekercses szigetelés legyen a tetőtérben a szarufák között?

A szarufák alatti kiegészítő szigetelés ugyan csökkenti a tetőtér beltéri magasságát, azonban jelentősen csökkentheti a téli fűtés és a nyári klimatizálás költségét is a tetőtér jobb hőszigetelő képessége.

Azért fontos ez, mert a szarufák közé nem fér be 15 cm-nél vastagabb szigetelés. Azért, mert ennél vastagabb szarufákat nemigen építenek be a tető szerkezetébe.

A tetőtér hőszigetelésére azonban a 20, sőt még a 30 cm vastag szigetelés is kifejezetten gazdaságos lehet. Az elsősorban felfelé szálló meleg levegő ugyanis fajlagosan a tetőn keresztül szökik meg a legnagyobb mennyiségben. A tetőtér szigetelésére ezért bátran berakhat 30 centis szigetelést is. Ez a „30 centis hőszigetelés” 15 cm magas szarufáknál csak 2 módszerrel lehetséges.

  • Egyrészt a szarufák alatti kiegészítő szigeteléssel.
  • Másrészt pedig a szarufák közé berakott üveggyapot vagy kőzetgyapot szigetelő hőszigetelő képességének a növelésével. Ami biztosítja azt, hogy vékonyabb szigetelés is ugyanolyan jól szigeteljen. Ez azt jelenti, hogy a 0,039 W/mK hővezetési tényezőjű üveggyapot vagy kőzetgyapot szigetelő helyett 0,035 vagy 0,032 W/mK hővezetési tényezőjű szigetelést érdemes beépíteni. Ezekből a jobb hőszigetelő képességű szigetelőkből vékonyabb is elég ugyanolyan tetőtér szigetelés eléréséhez.
  • magastető hőszigetelés

    Magastető hőszigetelése a szarufák között

    Ráadásul a szarufák alatti kiegészítő szigetelés jelentősen csökkenti a szarufáknál kialakuló hőhidat. Ugyanis a fenyőfából vágott szarufa a sokkal rosszabb hőszigetelő a tetőtér szigetelésére használatos szigetelőknél. Ezért a szarufáknál megszakadó szigetelésnél nemcsak hidegebb és nedvesebb lehet a tetőtér, hanem még a megszökő energia is jóval több lesz. Ezt tudja csökkenteni a szarufák vonalában is megszakítás nélküli szarufák alatti kiegészítő szigetelés a maga 5-10 cm-es vastagságával.

A táblás és a tekercses kőzetgyapot vagy üveggyapot szigetelőnek is ugyanolyan jó lehet a hőszigetelő képessége. A hőszigetelés ugyanis nem a kiszerelés módjától, hanem a szigetelőt alkotó szálak vékonyságától függ. Minél vékonyabbak a szigetelő szálai, annál jobb lehet a hőszigetelő képessége. Azért, mert a vékonyabb üveggyapot szálak alacsonyabb hővezetési tényezőt, és ezzel együtt jobb hőszigetelő képességet biztosítanak.

Az üveggyapot tekercses szigetelő tekercses állapotában jól össze van préselve azért, hogy szállításkor jóval kisebb helyen elférjen. Mivel a komprimálással a beépítési térfogat töredékére csomagolható, ezért sokkal gazdaságosabban szállítható.

Kicsomagoláskor azonban a vékony, hosszú szálú üveggyapot szálak rugalmasságuk révén visszanyerik a megfelelő vastagságukat. Mégpedig úgy, hogy szállítás közben, összepréselt állapotban az üveggyapot szálak nem sérülnek meg, nem törnek el.

A táblás üveggyapotnak és kőzetgyapotnak tehát nem jobb a hőszigetelő képessége a tekercsesnél. Mindössze arról van szó, hogy a táblák szarufák közé való berakása könnyebben megy, mint a tekercses szigetelőé. Egyszerűen azért, mert az egységes méretre vágott, kisebb méretű táblákkal könnyebb dolgozni szigetelés közben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük