Garázs és pincefödém szigetelés

Az alagsorban garázzsal vagy pincével épített családi házaknál nemcsak a homlokzat és a födém, illetve a tető hőszigetelése, hanem a garázs és pince feletti födém szigetelése is jelentősen befolyásolja a fűtés költségét.

A garázs és pincefödém szigetelés miért tud jelentős rezsiköltség megtakarítást okozni ezekben az épületekben?

Pincefödém jó hőszigetelése a rezsi csökkentésére

A pincefödém hőszigetelése azért tud jelentős megtakarítást elérni a rezsi csökkentésében, mert az épület alatti pince vagy garázs általában nem fűtött helyiség. Vagy ha igen, akkor is csak gyengén, mert jóval kisebb, gyakorlatilag fagypont feletti hőmérséklet elég a pincében. A pincét felesleges 18-20 fokra felfűteni. Ezért, ha a pincefödém hőszigetelése jól meg van oldva, akkor a fűtött lakásban a padlón keresztül jóval kevesebb energia szökik meg a hőszigetelés nélküli pincefödémmel szemben.

Nemcsak a jelentős fűtési költség megtakarítás miatt érdemes azonban a pince feletti födémet hőszigetelni, hanem a lakás kellemes, komfortos érzete miatt is. Ugyanis a szigetelt pincefödém felett sokkal jobb lesz a hőérzete, mert jóval melegebb lesz a padló. Ezért a talpának is jóval kellemesebb érzés lesz mezitláb vagy zokniban a lakásban. Olyannyira így van ez, hogy 1-2 fokkal hidegebb is lehet a szobában, mégis ugyanolyan kellemesen érzi magát. Azért, mert a talpa alatti padló nem hideg a pincefödém szigetelése miatt.

A garázs és pincefödém jó hőszigetelésének kettős hatása van:

  • Egyrészt a födém feletti lakótérből a szigetelés megakadályozza a fűtési energia megszökését a hideg pincébe.
  • Másrészt pedig a fűtetlen pincéből, garázsból nem áramlik fel a hideg levegő, és nem hűti a födémet, illetve a talpa alatti padlót.

Pincefödém szigetelés kőzetgyapottal

Az épületek alatti garázsok és pincék zárt terű, lefelé hűlő födémének hőszigetelésére nagyon jól használható a jó páraáteresztő képességű kőzetgyapot szigetelés. A kőzetgyapot nemcsak jó hőszigetelésével, hanem kimagasló páraáteresztő képességével is jó választás a hideg oldali pince és a meleg oldali lakás közötti födém hideg oldali hőszigetelésére.

rockwool ceilingrock pincefödém szigetelés

Pincefödém szigetelés az üvegfátyol kasírozású Rockwool Ceilingrock kőzetgyapottal

A pincefödém hőszigetelésére még jobb megoldás az üvegfátyol kasírozású kőzetgyapot. Az üvegszövet kasírozás ugyanis megakadályozza a kőzetgyapot szigetelő esetleges kiporzását, ráadásul jobban is néznek ki a kasírozatlan kőzetgyapotnál. A kőzetgyapot táblák pontos, hézagmentes illesztésével nem lesznek hőhidak sem a szigetelésben.

A pincefödém szigetelés vastagsága attól függ, hogy milyen mértékű megtakarítást szeretne elérni a fűtés költségében, és a lakás kellemes hőérzetének biztosításában. Már 10 cm vastag kőzetgyapot szigetelés is megfelelő lehet a pince mennyezetére. Ha viszont még nagyobb megtakarítást szeretne, akkor érdemes 15 cm-es szigetelést felrakni a pince mennyezetére.

A kasírozott kőzetgyapot további előnye, hogy a felület közvetlenül festhető is a pince mennyezetén. Nem kell a mennyezetre külön rétegként gipszkartont vagy valamilyen más anyagot felrakni.

Külön előnye a kasírozott kőzetgyapot szigetelésnek, hogy a pincefödém utólagos hőszigetelésére is tökéletesen alkalmas. Ezért nem kell a lakás felőli oldalon feltörni a padlót a szigeteléshez. Ezt legtöbbször a küszöbszint nem is engedné meg, hisz az aljzat szigetelésére használható lépésálló szigetelés egyszerűen nem fér el a küszöbszint alatt.

A pincefödém mennyezet oldali utólagos szigetelése viszont bontás nélkül kényelmesen elfér a pince mennyezetén.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük