Tetőfelújítás poliuretán szigeteléssel

Léghanggátlás masszív hangelnyelő, tömör falszerkezetekkel és könnyűszerkezetes gipszkarton szerkezet kiegészítő hangszigeteléssel.

A tetőfelújítás minden tetőnél időszerű lehet, ahol tetőfedésen becsepeg az esővíz és a hólé. Az is lehet, hogy nemcsak a tetőfedés ázik be, hanem a tetőszerkezet is elöregedett, és felújításra szorul már. Ha pedig a tetőtér beépített, akkor szigetelni is kell a tetőt. A tetőtér szigeteléséhez pedig ma már nemcsak jó hőszigetelő képességű anyagot használunk, hanem párazáró és páraáteresztő tetőfóliát is. Ezek a ma használatos tetőfóliák 20 évvel ezelőtt még nem is léteztek, ezért nem is lettek beépítve a tetőteres családi házak tetőszerkezetébe.

A 20 évnél régebben épült tetőteres családi házak felújítása nemcsak az akkori építőanyagok ma már elavult műszaki színvonala, hanem az energiaárak drasztikus emelkedése miatt is szinte minden háznál igényli a felújítást, és az akkor beépített szigetelés megerősítését.

Nem biztos azonban, hogy a tetőszigeteléshez ma már szükséges 20-30 cm vastag szigetelés hiányzó részét a tetőtérben lévő szoba belmagasságából elvéve praktikus megoldani. A szarufák közötti tetőtér szigetelés belső oldali megerősítése pedig a tetőtér belmagasságából venne el értékes teret a szigetelés érdekében.

bachl tecta-pur 022

Bachl tecta-pur 022 szigetelő magastető szarufák feletti szigetelésére

Márpedig a tetőfelújítás nem igényli a belső tetőtér megbontását akkor, ha felújításkor a tetőszigetelésre beépített szigetelőanyag a szarufák felé kerül. A szarufák feletti tetőtér szigetelésnél nem csökken a tetőtérben kialakított szobák belső magassága. Azért, mert a szigetelőt a szarufák felett helyezik el. Ilyenkor nem kell megbontani belülről, a tetőtér felől a tetőt. Helyette a kívül lévő elavult tetőfedés kerül le a szarufákról. A tető felújításakor a szarufák felett elhelyezett tetőtér szigetelésre fog felkerülni az új tetőfedő anyag.

A poliuretán kéményhab szigetelés bátran beépíthető a szarufák felé. Nem lesz gond a szigetelő teherbírásával.

A poliuretán szigetelés keményhabos kialakítása el fogja bírni a tetőfedésre használt tetőfedő anyag súlyát. Ezért nem kell a szarufák közé berakni a tetőszigetelésre használt anyagot. Nem véletlen, hogy a szarufák közé berakható üveggyapot és kőzetgyapot szigeteléssel szemben a poliuretán tetőszigetelés bátran kerülhet a szarufák felé is. Ezzel a szarufák feletti kialakítással pedig nem csökken a tetőtérben akár 10-20 évvel korábban kialakított szobák belmagassága.

A 20 évvel ezelőtt vagy még régebben épült tetőteres családi házak tetőszerkezetének a kialakításakor nemcsak a ma már nagyon vékony esetleges tetőszigetelés okoz túlzott mértékű rezsiköltség növekedést.

További jelentős probléma lehet a belső oldali párazáró fólia hiánya vagy ma már egyáltalán nem megfelelő minősége. Az évtizedekkel ezelőtti párazáró fóliák ma már nem képesek megvédeni a szarufák közé korábban berakott szigetelés hőszigetelő képességét. Ezért a szigetelő nedvesedése nemcsak jelentős fűtési költség növekedést, hanem nedvesedést és penészedést is okoz vagy okozhat a tetőszerkezetben.

A jelentős fűtési költség, valamint a nedvesedés miatti penészedés, és egészségtelen levegő pedig a tetőtér rossz hőszigetelésén túl még penészes levegőjével a komfortosságát is jelentősen rontja. Különösen nagy problémát jelent ez akkor, ha valamelyik tetőtéri szobában légzési nehézségekkel, asztmával vagy valamilyen légúti allergiával küzdő családtag lakik. Neki az egészségét is veszélyezteti a felújítás nélküli tető. Ilyenkor az egészséges levegő és a rezsiköltségek csökkentésének biztosítására minél hamarabb érdemes elvégezni a tető felújítását.

Poliuretán keményhab hőszigeteléssel való felújításkor a tetőtér felől nem szükséges megbontani a tetőt. Elég a tető külső fedését lebontani, és már fel is tudja mérni a tetőszerkezet állapotát, és tervezheti a tető szarufák feletti szigetelésének megoldását.

Mik a szarufák feletti szigetelésre használható poliuretán tetőszigetelés legfontosabb előnyei?

  • A korszerű szigetelőanyagoknak megfelelően a poliuretán semmilyen káros anyagot nem tartalmaz. Ezért nem szennyezi a környezetet, és nem okoz egészségügyi problémákat.
  • Alacsony a testsűrűsége, ezért nem jelent jelentős terhelést a szarufáknak.
  • Zárt cellás szerkezeti kialakításának köszönhetően nem nedvesedik, ezért nem vesz fel nedvességét, és nem penészedik. Nem csökken a nedvességtől a hőszigetelő képessége sem.
  • Keményhabos kialakítása és 100 KPa feletti nyomószilárdsága révén elbírja a tetőfedés terhelését.
  • Időtálló és alaktartó szigetelőanyag a tetőtérben.
  • Ellenálló a rágcsálókkal szemben, és nem is gombásodik.
bachl tecta-pur 22 poliuretán szigetelés

Bachl tecta-PUR poliuretán szigetelés a szarufák felé

A szarufák felett elhelyezett összefüggő poliuretán szigeteléssel nem törik meg a szigetelés a szarufák vonalában. Ezért a sokkal rosszabb hőszigetelő képességű szarufáknál nem alakul ki hőhíd a tetőszerkezetben.

A poliuretán a XXI. század hőszigetelője, ezért kimagasló hőszigetelő képességgel rendelkezik. Nem véletlen az, hogy 10 cm vastag szarufák feletti poliuretán szigetelés beépítésével kb. 17 cm vastag szarufák közötti kőzetgyapot vagy üveggyapot szigetelést tud helyettesíteni. Ráadásul a szarufák közötti szigetelésnél a szarufák vonalában jelentkező nedvesedés és hőhidak kialakulása nélkül.

A poliuretán hőszigetelő táblák a mindkét oldalukon elhelyezett üvegfátyol kasírozással, felső oldalán páraáteresztő faliával a szigetelő alatti párazárásban és a szigetelő feletti páraáteresztésben játszanak fontos szerepet.

A poliuretán szigetelő belső oldalán elhelyezett alufólia borítás a tetőtérből megszökni akaró fűtési energiát tartja benn a tetőtéri szobákban, a külső oldali alufólia pedig a kívülről tűző napsugaraknak áll ellen a legmelegebb nyári hónapokban. Ezzel jelentős fűtési költség megtakarítást okoz télen, és kellemes hűvöst biztosít nyáron klimatizálás nélkül.

A Bachl poliuretán tetőszigetelő táblák csaphornyos kialakítása pontos, hőhídmentes illesztést biztosít a tetőtér szigetelésekor. Ha pedig a tető éleinél, a vápáknál és a tetőgerincnél nem lehet pontosan illeszteni a táblákat, akkor PUR habos kitöltéssel tudja megoldani a megfelelő szigetelést. A bitumenes tömítőszalaggal pedig tökéletesen vízzáró lesz a poliuretán szigetelés a töréseknél is.

Tetőfelújításkor a szarufák feletti poliuretán szigetelés beépítésénél a tetőfedést és a tetőléceket le kell szedni a tetőszerkezetről. Ezután rakja fel a poliuretán táblákat a szarufákra. A poliuretán szigetelésre kerülnek fel hosszában, a szarufák vonalában az ellenlécek. Ezeket a szigetelő táblákon keresztül kell rögzíteni csavarokkal a szarufákhoz.

A táblák kasírozása még tovább növeli a szigetelés erősségét. A szarufák vonalában felerősített ellenlécek magassága biztosítja azt a légrést, ami a tető szellőzését biztosítja. Ez a nyári meleg hónapokban a tetőfedés alatti átmelegedést csökkenti.

A szigetelés feletti ellenlécekre fogatja fel a tetőfedő anyagot tartó tetőléceket. Ha jó minőségűek a régi, lebontott tetőlécek, akkor azok is visszakerülhetnek a tetőre. A gyenge, vagy törött léceket viszont újakra kell cserélni az elkövetkező évtizedek tetőfedésének biztonságos megtartásához.

Az új tetőfedés tetőlécekre rakásával a tető csapadékkal szembeni ellenállóságát, a poliuretán szigeteléssel felújított tető vízzáróságát is biztosítja.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük